Skocz do zawartości

Dyzia ciecia małe Conieco


Rekomendowane odpowiedzi

Część ostatnia relacji z wyrobu Prasowanki z golonki.

Ale w paru miejscach Ci zzielenialo.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377217
Udostępnij na innych stronach

 

 

Docisk zrobił swoje.

 

Dyziu następnym razem rozłóż wkład i ładnie uklep żeby nie było powietrza i nie dociskaj aż tak mocno ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377220
Udostępnij na innych stronach

 

Ale w paru miejscach Ci zzielenialo.  ;)

 

Zielone wykwity wystąpiły na spodzie i z góry.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377228
Udostępnij na innych stronach

Smakowo przeszła moje najśmielsze oczekiwania.

No to mnie Wołodia namówiłeś ...  :cool:

 

post-44979-0-79985200-1413454682_thumb.jpg

 

Polajzłem wywalić śmieci i jakoś tak wzrok mój zahaczył był o szyld mięsnego... No i nie mogłem się oprzeć  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377234
Udostępnij na innych stronach

 

No to mnie Wołodia namówiłeś ...  :cool:

 

 

Polajzłem wywalić śmieci i jakoś tak wzrok mój zahaczył był o szyld mięsnego... No i nie mogłem się oprzeć  :laugh:

 

Nie sądzę, abyś żałowal, że poszejdłeś wyrzucić śmieci. Wizyta w sklepie mięsnym w tym kontekście, będzie miała jak sądzę, ofitujące w walory smakowe, reperkusje. Smacznego.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377235
Udostępnij na innych stronach

Mówisz? Aż się boję z domu wyjść bo mam jeszcze coś do wyniesienia na śmietnik...  :laugh: Strach się bać z czym wrócę  :devil:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377240
Udostępnij na innych stronach

Dyzio i Tusiaczek widzę, że macie dość duże praski. Tusiaczek o ile dobrze widzę, to ma nawet ta samą co mam ja. Mam do was pytanie o czas parzenia. Czy macie jakiś sprawdzony przelicznik czas/ilość wsadu? Czy parzycie na tzw "oko"?

Czy nie lepiej jak w innych wyrobach parzyć do określonej temperatury wewnątrz?

 

Praskę mam już dość długo, ale nie mogę się zebrać by ją wykorzystać. W mojej jest dziurka na dnie, którą można by wykorzystać do wprowadzenia sondy (w sumie to może ta dziurka właśnie po to tam jest). Można by też zrobić dziurę od góry by łatwiej się kontrolowało temperaturę ( bez wyjmowania z wody). Tylko od góry przeszkadza ten element dociskający, więc trzeba by termometr wbijać po skosie.

 

Podzielcie się swoimi doświadczeniami bo może w końcu odpalę moją praskę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377246
Udostępnij na innych stronach

Ja parze własnie na termometr. Tą dziurkę w spodzie zaspawałem bo jest całkowicie bez sensu. Wywierciłem otworki na górze centralnie na środku w rączce i deklu dociskającym i jest bardzo OK.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377248
Udostępnij na innych stronach

A do jakiej temperatury parzysz wyroby z praski? Ja wędzonki parzę do 68-70 i tak mi smakują. Czy podobne temperatury tutaj trzeba stosować? Czy do golonek i innych mielonek to jednak więcej w środku trzeba osiągnąć?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377250
Udostępnij na innych stronach

A do jakiej temperatury parzysz wyroby z praski? Ja wędzonki parzę do 68-70 i tak mi smakują. Czy podobne temperatury tutaj trzeba stosować? Czy do golonek i innych mielonek to jednak więcej w środku trzeba osiągnąć?

Moje doświadczenie z parzeniem jest takie. Jeśli nie ma skór,  parzę w/g zasady 10cm przekroju - godzina parzenia. Temperatura 72 74 C.

Jeśli idzie o wyroby ze skórą,  jak np. szynka, to podwajam czas. A jak golonka, tak jak w przypadku wyżej, potrajam.

Wyczytałem na naszym forum, że wyroby ze skórą, aby była miękka potrzebują więcej czasu. Od szynki gotowanej odcinam skórkę przy konsumpcji, ale przy golonce nie darował bym tego sobie. Sam sie zdziwiłem, że wsad był 4.oo kg. Zbój Mistrz Madej też podpowiadał mi że conajmniej 5 h.

Nie chcę mędrkować, tylko piszę jak robię. Uczem siem jeszcze. Mówi to Panu coś ? ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377257
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś wieczorem wzniosę toast za pomyślność Zbója Mistrza Madeja i całej Wędzarniczej Braci.

Toastuj mocno :D

 

 

Prasowanka wygląda bdb :D:clap: :clap:


Można by też zrobić dziurę od góry by łatwiej się kontrolowało temperaturę ( bez wyjmowania z wody). Tylko od góry przeszkadza ten element dociskający, więc trzeba by termometr wbijać po skosie.

Jojo, jak parzyłem w takie samej prasce to miałem otwory przewiercone i termometr był prosto, nie pod skosem :D

 

post-41817-0-24902700-1413486812_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377305
Udostępnij na innych stronach

A do jakiej temperatury parzysz wyroby z praski? Ja wędzonki parzę do 68-70 i tak mi smakują. Czy podobne temperatury tutaj trzeba stosować? Czy do golonek i innych mielonek to jednak więcej w środku trzeba osiągnąć?

Jojo, znalazłem przes chwilą w jednym z przepisów Kol. Dziadka.

Praski wkładamy do wody o temp. 95 st C na 10 min następnie obniżamy temp. do 72-75st C i parzymy do temp. co najmniej 68st C wewnątrz batonu. (przeliczając to na kg to przewidywany czas 80 min na 1 kg – sprawdzić)

MIałem podobne, że sie tak po sportowemu wyrażę, międzyczasy.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377387
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Robię obiad. Dla dwóch drwali. Tak mnie wychodzi z ilości, ale mniejsza z tym.

 

Wspaniały przepis.  Tier`a mieso z warzywami w ciescie francuskim.pdf

 

Nie wiem, nie pamiętam od kogo go spisałem. Autora proszę o kontakt.

 

post-51023-0-24886700-1414774226_thumb.jpg   post-51023-0-94834100-1414774645_thumb.jpg 

 

post-51023-0-77012900-1414774715_thumb.jpg   post-51023-0-96540200-1414774764_thumb.jpg

 

Posypane pieprzem i czarnuszką powędrowały do pieca.

 

post-51023-0-95589600-1414774871_thumb.jpg

 

Kukułka PR III wybiła 18.00. Za pięć minut wyjmuję z pieca. Zobaczymy co będzie.

Mieso z warzywami w ciescie francuskim.pdf

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380549
Udostępnij na innych stronach

Fajnie że wyszło :) taką ceratę to chyba tylko ja posiadam :D

A o jakiej ceracie piszesz ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380552
Udostępnij na innych stronach

Z przepisu :tongue:

NIe znalazłem w przepisie nic o ceracie ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380554
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kukułka PR III wybiła 18.00. Za pięć minut wyjmuję z pieca. Zobaczymy co będzie.

 

Dyziek.. Do cholery ile te 5 minut jeszcze bedzie trwalo..??   :tongue:

 

Dawaj no tu z przekrojem i ocena smaku..!!! grrrrrr

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380559
Udostępnij na innych stronach

No już. Jadłem. Tzn. roskosz między zębami.

 

No i konwersacja przy takim jedzeniu też trochę trwa.

 

post-51023-0-75429200-1414779104_thumb.jpg  post-51023-0-63873500-1414779163_thumb.jpg

 

No i jeszcz 6-te psie urodziny i Lista Niedźwiedzia sie właśnie zaczyna.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380560
Udostępnij na innych stronach

 

 

tier, dnia 31 Paź 2014 - 18:18, napisał: Z przepisu NIe znalazłem w przepisie nic o ceracie ???
 

dyzio... czy Ty taki niekumaty jesteś??  :D

 

 

Nie wiem, nie pamiętam od kogo go spisałem. Autora proszę o kontakt.

Po ceracie na stole tier dał Co do zrozumienia ze ten przepis pochodzi od Niego  :D  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380563
Udostępnij na innych stronach

dyzio jedziesz po bandzie;)))fajne to mosz,a i na pewno smaczek przedni;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380570
Udostępnij na innych stronach

NIech żyje tier !!!

 

No nie jestem za bardzo kumaty, do czego się bez bicia przyznaję.

Halusia dzięki.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380575
Udostępnij na innych stronach

Właściciel przepisu sie odnalazł. Kolego Tier, bardo dzięki. Post poprawiony.

 

Tier`a mieso z warzywami w ciescie francuskim.pdf

 

Polecam dalej Twoje danie.

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380641
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Moja pierwsza kiełbasa chłopska. Zgrzeszyłem nie robiąc pobiedziskiej, ale chciałem spróbować.

 

post-51023-0-11060700-1416771283_thumb.jpg   post-51023-0-91159300-1416771331_thumb.jpg   post-51023-0-51967300-1416771358_thumb.jpg

 

Na pięć kilo się machnąłem. Boję się że trochę mało, bo właśnie czytałem Adama z Czarnego Lądu, żę pięć kilo znika w mig.

 

post-51023-0-36512500-1416771573_thumb.jpg   post-51023-0-01073100-1416771602_thumb.jpg

 

W tej chwili biorą kąpiel w lekkim ukropie, więc moja ocena i przekrój jutro.

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-385287
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.