paweljack Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 16 Października 2014 Część ostatnia relacji z wyrobu Prasowanki z golonki.Ale w paru miejscach Ci zzielenialo. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 16 Października 2014 Docisk zrobił swoje. Dyziu następnym razem rozłóż wkład i ładnie uklep żeby nie było powietrza i nie dociskaj aż tak mocno Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 16 Października 2014 Ale w paru miejscach Ci zzielenialo. Zielone wykwity wystąpiły na spodzie i z góry. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 16 Października 2014 Smakowo przeszła moje najśmielsze oczekiwania.No to mnie Wołodia namówiłeś ... Polajzłem wywalić śmieci i jakoś tak wzrok mój zahaczył był o szyld mięsnego... No i nie mogłem się oprzeć Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 16 Października 2014 No to mnie Wołodia namówiłeś ... Polajzłem wywalić śmieci i jakoś tak wzrok mój zahaczył był o szyld mięsnego... No i nie mogłem się oprzeć Nie sądzę, abyś żałowal, że poszejdłeś wyrzucić śmieci. Wizyta w sklepie mięsnym w tym kontekście, będzie miała jak sądzę, ofitujące w walory smakowe, reperkusje. Smacznego. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 16 Października 2014 Mówisz? Aż się boję z domu wyjść bo mam jeszcze coś do wyniesienia na śmietnik... Strach się bać z czym wrócę Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 16 Października 2014 Dyzio i Tusiaczek widzę, że macie dość duże praski. Tusiaczek o ile dobrze widzę, to ma nawet ta samą co mam ja. Mam do was pytanie o czas parzenia. Czy macie jakiś sprawdzony przelicznik czas/ilość wsadu? Czy parzycie na tzw "oko"?Czy nie lepiej jak w innych wyrobach parzyć do określonej temperatury wewnątrz? Praskę mam już dość długo, ale nie mogę się zebrać by ją wykorzystać. W mojej jest dziurka na dnie, którą można by wykorzystać do wprowadzenia sondy (w sumie to może ta dziurka właśnie po to tam jest). Można by też zrobić dziurę od góry by łatwiej się kontrolowało temperaturę ( bez wyjmowania z wody). Tylko od góry przeszkadza ten element dociskający, więc trzeba by termometr wbijać po skosie. Podzielcie się swoimi doświadczeniami bo może w końcu odpalę moją praskę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 16 Października 2014 Ja parze własnie na termometr. Tą dziurkę w spodzie zaspawałem bo jest całkowicie bez sensu. Wywierciłem otworki na górze centralnie na środku w rączce i deklu dociskającym i jest bardzo OK. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 16 Października 2014 A do jakiej temperatury parzysz wyroby z praski? Ja wędzonki parzę do 68-70 i tak mi smakują. Czy podobne temperatury tutaj trzeba stosować? Czy do golonek i innych mielonek to jednak więcej w środku trzeba osiągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 16 Października 2014 A do jakiej temperatury parzysz wyroby z praski? Ja wędzonki parzę do 68-70 i tak mi smakują. Czy podobne temperatury tutaj trzeba stosować? Czy do golonek i innych mielonek to jednak więcej w środku trzeba osiągnąć?Moje doświadczenie z parzeniem jest takie. Jeśli nie ma skór, parzę w/g zasady 10cm przekroju - godzina parzenia. Temperatura 72 74 C.Jeśli idzie o wyroby ze skórą, jak np. szynka, to podwajam czas. A jak golonka, tak jak w przypadku wyżej, potrajam.Wyczytałem na naszym forum, że wyroby ze skórą, aby była miękka potrzebują więcej czasu. Od szynki gotowanej odcinam skórkę przy konsumpcji, ale przy golonce nie darował bym tego sobie. Sam sie zdziwiłem, że wsad był 4.oo kg. Zbój Mistrz Madej też podpowiadał mi że conajmniej 5 h.Nie chcę mędrkować, tylko piszę jak robię. Uczem siem jeszcze. Mówi to Panu coś ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 16 Października 2014 Dziś wieczorem wzniosę toast za pomyślność Zbója Mistrza Madeja i całej Wędzarniczej Braci. Toastuj mocno Prasowanka wygląda bdb :clap:Można by też zrobić dziurę od góry by łatwiej się kontrolowało temperaturę ( bez wyjmowania z wody). Tylko od góry przeszkadza ten element dociskający, więc trzeba by termometr wbijać po skosie.Jojo, jak parzyłem w takie samej prasce to miałem otwory przewiercone i termometr był prosto, nie pod skosem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 17 Października 2014 A do jakiej temperatury parzysz wyroby z praski? Ja wędzonki parzę do 68-70 i tak mi smakują. Czy podobne temperatury tutaj trzeba stosować? Czy do golonek i innych mielonek to jednak więcej w środku trzeba osiągnąć?Jojo, znalazłem przes chwilą w jednym z przepisów Kol. Dziadka.Praski wkładamy do wody o temp. 95 st C na 10 min następnie obniżamy temp. do 72-75st C i parzymy do temp. co najmniej 68st C wewnątrz batonu. (przeliczając to na kg to przewidywany czas 80 min na 1 kg – sprawdzić)MIałem podobne, że sie tak po sportowemu wyrażę, międzyczasy. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-377387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Robię obiad. Dla dwóch drwali. Tak mnie wychodzi z ilości, ale mniejsza z tym. Wspaniały przepis. Tier`a mieso z warzywami w ciescie francuskim.pdf Nie wiem, nie pamiętam od kogo go spisałem. Autora proszę o kontakt. Posypane pieprzem i czarnuszką powędrowały do pieca. Kukułka PR III wybiła 18.00. Za pięć minut wyjmuję z pieca. Zobaczymy co będzie.Mieso z warzywami w ciescie francuskim.pdf Edytowane 1 Listopada 2014 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 31 Października 2014 Fajnie że wyszło taką ceratę to chyba tylko ja posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 31 Października 2014 Fajnie że wyszło taką ceratę to chyba tylko ja posiadam A o jakiej ceracie piszesz ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 31 Października 2014 Z przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 31 Października 2014 Z przepisu NIe znalazłem w przepisie nic o ceracie ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 31 Października 2014 NIe znalazłem w przepisie nic o ceracie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 31 Października 2014 Kukułka PR III wybiła 18.00. Za pięć minut wyjmuję z pieca. Zobaczymy co będzie. Dyziek.. Do cholery ile te 5 minut jeszcze bedzie trwalo..?? Dawaj no tu z przekrojem i ocena smaku..!!! grrrrrr Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 31 Października 2014 No już. Jadłem. Tzn. roskosz między zębami. No i konwersacja przy takim jedzeniu też trochę trwa. No i jeszcz 6-te psie urodziny i Lista Niedźwiedzia sie właśnie zaczyna. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 31 Października 2014 tier, dnia 31 Paź 2014 - 18:18, napisał: Z przepisu NIe znalazłem w przepisie nic o ceracie ??? dyzio... czy Ty taki niekumaty jesteś?? Nie wiem, nie pamiętam od kogo go spisałem. Autora proszę o kontakt. Po ceracie na stole tier dał Co do zrozumienia ze ten przepis pochodzi od Niego Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 31 Października 2014 dyzio jedziesz po bandzie;)))fajne to mosz,a i na pewno smaczek przedni;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 31 Października 2014 NIech żyje tier !!! No nie jestem za bardzo kumaty, do czego się bez bicia przyznaję.Halusia dzięki. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) Właściciel przepisu sie odnalazł. Kolego Tier, bardo dzięki. Post poprawiony. Tier`a mieso z warzywami w ciescie francuskim.pdf Polecam dalej Twoje danie. Edytowane 1 Listopada 2014 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-380641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 23 Listopada 2014 Moja pierwsza kiełbasa chłopska. Zgrzeszyłem nie robiąc pobiedziskiej, ale chciałem spróbować. Na pięć kilo się machnąłem. Boję się że trochę mało, bo właśnie czytałem Adama z Czarnego Lądu, żę pięć kilo znika w mig. W tej chwili biorą kąpiel w lekkim ukropie, więc moja ocena i przekrój jutro. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/9/#findComment-385287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.