Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytaj sobie wątki o serach, o korycińskim, albo moje wątki, albo wątek kolegi Biotita, jest tam mnóstwo cennych informacji, no może w moich trochę mniej, bo ciągle się uczę, ale zawsze czegoś się dowiesz wartościowego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301636
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To najzimniejsze miejsce w domu ewentualnie lodówka. Sery były 24 h w solance 150mg na litr wody.

Do naczynia w sensie szczelnie zamkniętego?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301638
Udostępnij na innych stronach

...... w solance 150mg na litr wody.

 

to było 150 gr/l czy tak jak napisałeś 15 mg/l ?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301641
Udostępnij na innych stronach

Biotit, Proszę o Twoją opinię.

Jaka była waga sera?

Ja solę na sucho, w zależności od rodzaju sera 2-4 %, wyjątkiem są oscypki, gdzie stosuję 5-6 % solankę (koniecznie musi być zimna). Sery tak 3-mam 15h

 

Zastosowałeś się do mojej wcześniejszej porady?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301676
Udostępnij na innych stronach

Zaraz tak zrobię czekałem na jeszcze jedną Twoją wypowiedź. Nie wiem ser ten jest dziwnie klejący ... Może porządnie nie wyschnął. Jak go teraz wysuszyć przed pastą?

 

Do pojemnika i do lodówki może być w plastikowym pojemniku tak?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301678
Udostępnij na innych stronach

Jak masz balkon, to na noc go tam zostaw.

Jak nie, to na sam dół w lodówce, najlepiej w pojemnik na warzywa (wcześniej dobrze umyty)

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301682
Udostępnij na innych stronach

Możesz postawić na jakiejś kratce, a jak nie masz to bezpośrednio w pojemnik.

Jak wyschnie jedna strona posmaruj pastą, poczekaj kilka h , aż wyschnie, odwróć i powtórz zabieg. Warunek!!! Ser musi być suchy.

 

Jeden prosty ser, a tyle problemów. :rolleyes:

Za słabo i za mało Kolego czytałeś o serach.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301692
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję!

Sam na pewno kiedyś zaczynałeś i wiesz że można czytać i czytać i człowiek głupieje i tak woli zapytać mądrzejszego bo boi się walną gafę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301701
Udostępnij na innych stronach

Biotit, Dzięki za radę na temat lodówki. Nie wiedziałem nawet że takie cuda mam. Lodówkę mam taka:

http://www.samsung.com/pl/consumer/home-appliances/refrigerators/refrigerators-archives/RSA1ZTVG1/XEO

NA dole jest szuflada z zasuwka warzywa lub mięso. Zrobiłem na warzywa a tam 12 stopni wilgotność 80% w całej lodówce 5 stopni. Takie wartości będą okej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301849
Udostępnij na innych stronach

Jakieś zamotanie zrobiło się w tym temacie i dziwne porady... smarowanie pastą itd. :shock: czy dalej na pewno to będzie koryciński? :???: Karkan opisz dokładnie cały proces produkcji.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301908
Udostępnij na innych stronach

Pewnie już nie Koryciński ale ratowanie byle by jakiś był :(

 

1. Mleko jeszcze ciepłe od krowy.

2. Podgrzane dodana podpuszczka.

3. Skrzep pocięty przełożone do foremek.

4. Ociekanie 24h.

5. Później 24 h w solance 1 litr/150 gram soli.

6. Leżał w 17 stopniach dostał pleśni.

7. Pleśń zmyta.

8. Teraz leży w lodówce jak na zdjęciach wyżej.

 

Zgodnie z radą czekam aż wyschnie i mam pokryć pastą.

 

W lodówce temperatura spada już jest 8. Było 12 stopni ale dlatego że wymyłem szufladę i jeszcze po prostu się nie schłodziła ;/

 

 

Powiem może do czego zmierzam. Może nie z tym serem ale marzy mi się ser coś jak bursztyn. jestem w stanie pół roku poczekać ;)

Zrobiłem koryciński bo tak sie zaopatrzyłem w towar że żadnej kultury nie zakupiłem ;/

Wiem dużo byków ale to początek :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301915
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem koryciński bo tak sie zaopatrzyłem w towar że żadnej kultury nie zakupiłem ;/

Wiem dużo byków ale to początek :)

karkan.. w serach nie jestem specjalistka.. :wink:

Że Ty '' byki '' popełniasz to rozumiem.. ale Twój '' nauczyciel'' ?? :shock: :shock:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301919
Udostępnij na innych stronach

Że Ty '' byki '' popełniasz to rozumiem.. ale Twój '' nauczyciel'' ?? :shock: :shock:

 

@halusia@ Najdroższa ;) Mój nauczyciel to właśnie to forum. Chyba że masz na myśli kogoś innego ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301924
Udostępnij na innych stronach

Pewnie już nie Koryciński ale ratowanie byle by jakiś był :(

 

1. Mleko jeszcze ciepłe od krowy.

2. Podgrzane dodana podpuszczka.

 

Ciepłe mleko i podgrzewałeś? a do jakiej temp?, zazwyczaj takie prosto od krowy jest idealne do ścięcia. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301928
Udostępnij na innych stronach

Ciepłe mleko i podgrzewałeś? a do jakiej temp?, zazwyczaj takie prosto od krowy jest idealne do ścięcia.

Biorę zawsze świeże mleko prosto od krowy ale nigdy nie miało 37*C żeby dodać podpuszczkę, najwięcej chyba miało 30*C

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301948
Udostępnij na innych stronach

Powiem może do czego zmierzam. Może nie z tym serem ale marzy mi się ser coś jak bursztyn. jestem w stanie pół roku poczekać

To na pewno nie z korycińskim.

Te sery to raczej młode sery i nie prasowane.

Musisz zapoznać się z technologią serów twardych, zaopatrzyć się w prasę i zakupić bakterie stosowne do danego gatunku sera.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-301981
Udostępnij na innych stronach

Powiem może do czego zmierzam. Może nie z tym serem ale marzy mi się ser coś jak bursztyn. jestem w stanie pół roku poczekać

To na pewno nie z korycińskim.

Te sery to raczej młode sery i nie prasowane.

Musisz zapoznać się z technologią serów twardych, zaopatrzyć się w prasę i zakupić bakterie stosowne do danego gatunku sera.

Dobrze Ci EAnna radzi, do tego kup w Agrovisie "profesjonalne" formy, przeczytaj kilka razy " Praktyczne serowarstwo" Licznerskiego (to jest serowarski (Elementarz), a jak Ci się zapał nie wyczerpie to warto kupić książkę pt."Sery, masła, jogurt, kefir"

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-302114
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ Najdroższa

z tym na czym się znam.. to się zgodzić mogę! Halusia jest najdroższa nam Wszystkim! :D

a co do reszty.. bo chyba w tym temacie troszkę tego brakuje...

NIE MARTW SIĘ.. robisz wszystko z głową i sercem! jestem przekonany, że według dobrych porad naszych kochanych i zacnych serowarów wyjdą Ci perełki - sery droższe od złota :)

także.. życzę powodzenia i przepraszam za podsładzanie.. w końcu ser nie może być kwaśny, nie? ;) ;)

przekonasz się... jak ja zacznę swój wątek z serami.. oj oj zwalą się na mnie gromy, grzmoty i wyładowania :lol: na pewno będziesz wtedy super ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-302119
Udostępnij na innych stronach

a co do reszty.. bo chyba w tym temacie troszkę tego brakuje...

NIE MARTW SIĘ.. robisz wszystko z głową i sercem! jestem przekonany, że według dobrych porad naszych kochanych i zacnych serowarów wyjdą Ci perełki - sery droższe od złota :)

także.. życzę powodzenia i przepraszam za podsładzanie.. w końcu ser nie może być kwaśny, nie? ;) ;)

przekonasz się... jak ja zacznę swój wątek z serami.. oj oj zwalą się na mnie gromy, grzmoty i wyładowania :lol: na pewno będziesz wtedy super ;) Pozdrawiam

Ty to potrafisz na duchu podtrzymać ;) Super dzięki!

 

Dobrze Ci EAnna radzi, do tego kup w Agrovisie "profesjonalne" formy, przeczytaj kilka razy " Praktyczne serowarstwo" Licznerskiego (to jest serowarski (Elementarz), a jak Ci się zapał nie wyczerpie to warto kupić książkę pt."Sery, masła, jogurt, kefir"

Zrobię jak każesz aby kwestia co dalej robić z tym serem co mamy aby go nie zmarnować całkowicie? Pasta czy nie? Co dalej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/2/#findComment-302127
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.