Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, gdzie podziały się fotki Dyziowego gotowego serka, i kto manipuluje postami

 

 

Misiu, robię to ręcznie, termometrem z długą sondą i dokładnością skali do 1/10 stopnia C. W momencie kiedy temp. zbliża się do 38 stopni C. wyjmuję garnek ze skrzepem z kąpieli wodnej i odstawiam na bok, wynosząc po pewnym czasie na dwór, aby schłodzić go zupełnie.Po schlodzeniu odcedzam skrzep, robiąc twarożek, lub odciskam twarożk w prasce i robię biały serek, w zależności od aktualnej potrzeby. Serwatkę zaś podgrzewam do 95 stopni C. dodaję 50 ml. octu jabłkowego, mieszam i jakiś czas podgrzewam, i po podgrzaniu odstawiam ją na 24 godz. i robię ricottę, następnie znowu serwatkę odcedzam, otrzymaną ricottę wykorzystuję do konsumpcji, a czystą serwatkę wlewam do butelek, wstawiam do lodówki i  zużywam ją do pieczenia chleba, a częściowo wypijam.

 

Zasugierowałem się postem Kol. sverige2. :(

 

 

Dyziu, a gdzie podziała się fotka Twego pięknego serka ? Kto i dla czego usuwa posty ??? Ricotta oczywiście będzie, tak jak pisze o tym EAnna, Bazyl czy ja wg. podanego przepisu.

.

Ale zdjęcia nie widzisz czy posta? Bo jak zdjęcia to awaria była.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353698
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 143
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

OK. Dzięki Roger, proszę o wybaczenie, sprawa sie wyjaśniła :D:thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353699
Udostępnij na innych stronach

no i tyle ricotty zmarnowalo sie :hmm: jak servatki po twarogu szly do kanalu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353706
Udostępnij na innych stronach

Serwatki nie powinno sie wylewać. Stanowi ona bardzo energetyczny napój. Dodaje się ją również do wypieku chleba. Jest również wspaniałym środkiem kosmetycznym.

 

NIGDY W KANAŁ !!!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353717
Udostępnij na innych stronach

Dyzio zebym to ja 10 lat temu wiedziala  :) 120 litrow mleka co tydzien to ja musialabym miec piekarnie a nie cukiernie :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353725
Udostępnij na innych stronach

No i mogła byś brać zdrowotne kompiele w serwatce zamiast szampanie. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353731
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zjadłem kolację z twrożkiem wykonanym metodą polecaną na filmiku przez kol.Ted50. Zrobilem to nieco na skróty, ponieważ zachciało mi się bardzo domowego twarożku a nie posiadałem zsiadłego mleka. Podjechałem więc do Lidla, nabyłem gotowe szwedzkie zsiadłe mleko tzw. "Filmjölk" 2 litry, oraz jeden litr świeżego mleka o zaw. 3,2% tłuszczu jedno i drugie. Zrobiłem wszystko tak jak podaje przepis. Czyli świeże zagotowałem, i wlałem go do filu, zamieszałem, zrobił się natychmiast piękny skrzep który odstawiłem na ok. 30 minut. Następnie wylałem go na ściereczkę lnianą, umieszczoną na cedzaku. O godz 19.00 miałem naprawdę pyszny kremowy twarożek który zjadłem właśnie z razowym chlebkiem owsianym. Niebo w gębie, a sposób rzeczywiście bardzo fajny i wart polecenia. Dzięki za fajny przepis kol. Ted. Twarożku nie ważyłem, ale serwatki jest 1.7 litra, zostawiam go jeszcze na noc, zobaczymy ile jeszcze odcieknie. Tak czy inaczej naprawdę super twarożek, który można zrobić nieomal na poczekaniu, polecam.

 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353828
Udostępnij na innych stronach

:) to zależy jak będziemy ,, obrabiali,, zsiadłe mleko w garnku :) gdy uzyskamy zielonkawą serwatkę (brak białka w serwatce ) to i ricotty niet :)

To nie tak Panie Grzegorzu.

Zielonkawa, przeźroczysta serwatka nadal ma w sobie białaka serwatkowe, bo są one rozpuszczalne w wodzie. Tak samo jak sól lub cukier. Ich roztwory są przeźroczyste. Z takiej serwatki- pod warunkiem odpowiedniej kwasowości - zawsze wytrąci sie ricotta.

Brak przeźroczystosci serwatki to nic innego jak rozpylona kazeina, która jest nierozpuszczalna w wodzie; stąd "widzimy" białe mleko :D

Rozpylona w serwatce kazeina jest wskaźnikiem jakości obróbki skrzepu twarogowego lub podpuszczkowego. Najlepiej, jak jej nie ma wcale.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354000
Udostępnij na innych stronach

pierwsze udane oscypki robiłem dwoma etapami...

pierwszy z mleka 3,2 % łagodnie pasteryzowane

drugi z mlekomatu czyli ok 4% niepasteryzowane

różnica była znaczna skrzep z pierwszego był bardzo miękki, a serwatka zielonkawa

z drugiego skrzep twardy... wyraźnie stawiał opór przy krojeniu i rozdrabnianiu, serwatka biała " mętna"... czytałem że jak taka serwatka to mleko zakażone E Coli ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354144
Udostępnij na innych stronach

Proszę zrobić ricottę z serwatki po twarogu i wkleić fotorelację

 

Wczoraj robiłam  :facepalm:

Przed chwilą cyknęłam zdjęcia trzech produktów: 

resztki serwatki pozbawionej białek  (została po wychłodzeniu wypita - u nas dzisiaj upał), ricotta i twaróg (nie był prasowany tylko ocieknięty)

post-40040-0-06028400-1401215996_thumb.jpg

 

Dla porównania: serwatka i śmietana zebrana z mleka:

post-40040-0-24171300-1401216088_thumb.jpg

 

Nie musze dodawać, że ricotta zrobiona została z serwatki po wytrąceniu twarogu.

Przepraszam za jakość prezentacji ale zostałam wywołana do tablicy  :(

Twaróg robię raz na dwa tygodnie. Może, Panie Grzegorzu, postaram się zrobić całą fotorelację w najbliższym terminie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354554
Udostępnij na innych stronach

:) Dziękuje PANI ANIU za piękne zdjęcia są bardzo przekonywujące  :):tongue::clap:

 

Teraz jak będę robił twaróg to spróbuję zrobić ricottę :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354559
Udostępnij na innych stronach

prawdę mówiąc nie rozumiem o co chodzi...

miałem kilka prób zrobienia serków mozzarella, potem oscypki z kilku rodzajów mleka 

z zamierzonych wyszły tylko oscypki po 2 próbach, ale ricotta wyszła zawsze...

a kwasowość i kolor serwatki był bardzo różny

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354567
Udostępnij na innych stronach

 

 

prawdę mówiąc nie rozumiem o co chodzi... miałem kilka prób zrobienia serków mozzarella, potem oscypki z kilku rodzajów mleka  z zamierzonych wyszły tylko oscypki po 2 próbach, ale ricotta wyszła zawsze... a kwasowość i kolor serwatki był bardzo różny
 

 EAnna podaje ricotta ,ktora jest robiona z serwatki po twarogu( ser bez podpuszczki)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354575
Udostępnij na innych stronach

:) Aniu,robię ser według Twojego przepisu :) stosuje podane temperatury.

 

Ricottę też zrobię tak jak piszesz ale zdjęcia ricotty dopiero wieczorem. :)

 

Zdjęcia się pomieszały nie wiem dla czego.Były po ustawiane według kolejności jak wstawiałem.

 

post-41869-0-46572300-1401256472_thumb.jpg

post-41869-0-87057000-1401256482_thumb.jpg

post-41869-0-36365600-1401256501_thumb.jpg

post-41869-0-97125300-1401256511_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354615
Udostępnij na innych stronach

 

 

ser obcieka

Grzegorzu,

na twaróg nie rozdrabnia się tak bardzo skrzepu jak na ser podpuszczkowy.

Szczególnie, gdy celuje się w twarożek delikatniejszy, bardziej wilgotny.

Widzę, że przez chustę przeciska się rozproszona kazeina  :(

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354662
Udostępnij na innych stronach

:) Aniu,skrzepu nie rozdrabniałem tylko jak wlewałem ze słoików to się ,,po rozwalał,, mleko zsiadłe w słoikach było przeznaczone do spożycia a nie na twaróg. Jak zakwaszam w garnku to skrzep kroję.

 

Kazeina nie wycieka tylko nie było osoby do pomocy i chustę musiałem położyć już trochę napełniona do garnka celem zrobienia zdjęcia. (bym powiesił ale oszczędzałem serwatkę na ricottę) :)

 

Idę podgrzewać serwatkę. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354663
Udostępnij na innych stronach

:) to nie jest ta sama ricotta co robię sery tu powstał taki ,, mułek,, po odcieknięciu serwatki może zostanie łyżka lub łyżeczka ricotty  :D

 

post-41869-0-48999200-1401288891_thumb.jpgpost-41869-0-74585700-1401288902_thumb.jpg

 

post-41869-0-72562200-1401288912_thumb.jpgpost-41869-0-77094700-1401288924_thumb.jpg

 

post-41869-0-55211500-1401288934_thumb.jpgpost-41869-0-47255400-1401288943_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354746
Udostępnij na innych stronach

:) ricotta składa się z bardzo drobniutkich ,, grudek ,, jak mąka krupczatka do tego jest kwaśna :(

 

Ricottę z serwatki po twarogu robiłem dwa razy :) pierwszy i ostatni :)

 

post-41869-0-46616000-1401355209_thumb.jpgpost-41869-0-41005600-1401355218_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354839
Udostępnij na innych stronach

 

 

ricotta składa się z bardzo drobniutkich ,, grudek ,, jak mąka krupczatka do tego jest kwaśna   Ricottę z serwatki po twarogu robiłem dwa razy pierwszy i ostatni

Musiałeś mieć dość mocno zakwaszone mleko.

Tylko te "grudki" mnie zastanawiają. Może to grudki kwaśnej kazeiny rozproszonej w serwatce?

U mnie zawsze ricotta jest mazista. Zarówno  ta po twarogu jak i serach podpuszczkowych.

Nie jest jej zbyt dużo bo białek serwatkowych jest niewiele.

Jeżeli serwatka jest mętna to znaczy, że zawiera sporo kazeiny. Wtedy też tej ricotty jest więcej ale należy mieć świadomość, że serek jest mieszaniną białek serwatkowych i kazeiny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354906
Udostępnij na innych stronach

A ja to zawsze mam chyba jakiegoś pecha. Jak usiłuję zrobić rocottę, to zawsze jest tak drobniutki skrzep, że praktycznie przelatuje mi przez dziurki w worku serowarskim. Dlaczego tak sie dzieje?

Ostatni z serwatki pozostałej z 3 litrów mleka (zrobiony ser podpuszczkowy), wyszło mi ze trzy łyżki ricotty.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-355139
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatni z serwatki pozostałej z 3 litrów mleka (zrobiony ser podpuszczkowy), wyszło mi ze trzy łyżki ricotty.

W krowim mleku jest ok. 0,6g białek serwatkowych.

Z trzech litrów mleka po zrobieniu twarogu pozostało Ci max 2,7 l serwatki.

W tej serwatce jest ok. 16 g suchego białka serwatkowego. Powinno to dać około 50g ricotty. W przybliżeniu 1/6 ilości twarogu.

Wynik jest zależny przede wszystkim od zawartości białka w mleku.

Czym i w jakiej ilości zakwaszałeś serwatkę?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-355180
Udostępnij na innych stronach

Zakwaszałem sokiem z cytryny, w ilości: z jednej połówki cytryny. Przy poprzednich próbach zakwaszałem kwaskiem cytrynowym w ilości 1.2 gr i chyba raz octem, ale nie pamiętam w jakiej ilości. Zawsze robię to z serwatki pozostałej z 3 litrów mleka.

W przybliżeniu 1/6 ilości twarogu.

 

Było znacznie mniej.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-355237
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.