Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Córka przywiozła od cioci ze wsi co nie co twarogu który to rzeczona ciocia wykonuje podobnie jak i fatalne masło . Ale chodzi o taki drobiazg . Twaróg ten nie pozwala dokładnie wymieszać się ze śmietaną , rozkrusza się , nie jest pprzesuszony . bryłki skrzepu dość duże i zwięzłe , wydaje się że nieco trudne do rozgniatania widelcem . Sam robię twaróg ale taki jest dla mnie obcy i zastanawiam się co on nie tak robi ? Może ktoś się domyśla lub wie :) ?

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 143
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 1 miesiąc temu...

Podepnę się pod temat i zpytam fachowców: ile twarogu powinno się uzyskać z 5 litrów mleka "prosto od krowy" po 12 godzinnym swobodnym ociekaniu? Pytam dlatego, że wydaje mi się, że krowa od której kupuję mleko pije za dużo wody :laugh: Z 5 litrów otrzymałem 700g twarogu (dość suchego), a reszta to "serwatka". Może zanieść jej trochę więcej "siana" za litr? (Obecnie zanoszę 3zł/l)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-306098
Udostępnij na innych stronach

z 20 litrów mleka uzyskałem ostatnio 3,20 kg twarogu bym powiedział że półtłusty bo ser smażony wyszedł z niego wyborny ,  lecz została zebrana śmietana postojowa w ilości 1, 5 litra no i zanoszę tej krowie u mnie 1,5zł za litr :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-306138
Udostępnij na innych stronach

 

 

no i zanoszę tej krowie u mnie 1,5zł za litr

 

Ja zanoszę swoim krowom tyle co mleczarnia daje, czyli obecnie 1,73 zł za litr. :cool:  Jadę na udój i jeszcze ciepłe biorę, chyba wyroby wychodzą lepiej, o wydajności nie wspomnę.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-306253
Udostępnij na innych stronach

Ja zanoszę swoim krowom tyle co mleczarnia daje, czyli obecnie 1,73 zł za litr.

 

 

 

To u nas mleczarnie zdecydowanie mniej płacą skoro ja płacę 1,50 za litr mleka . :facepalm:

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-306256
Udostępnij na innych stronach

 

 

To u nas mleczarnie zdecydowanie mniej płacą skoro ja płacę 1,50 za litr mleka .

 

Ciotka mi kwity pokazuje z mleczarni - Mleko-vita, płacą za ilość, klasę, zawartość tłuszczu i białka, badają też zanieczyszczenia, ilość bakterii i więcej nie pamiętam. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-306264
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to miałem nosa do wody

Anduś, różnica 100g stanowi 12,5% twarogu mniej.

Może to wynikać z różnych powodów:

1. tłustość mleka

2. temp. i szybkość podgrzewania

3. Stopień sprasowania twarogu

4. Zawartość białka w mleku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-306343
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Robię twaróg, już ponad godzinę w kąpieli wodnej, temperatura skrzepu 39,3-40,2 i nie wiem kiedy zacząć zbierać do ociekania, na razie żadnych zmian nie widzę, nie wiem ile czasu trzymać w tej temperaturze, to mój pierwszy raz z serem twarogowym?:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332696
Udostępnij na innych stronach

Delikatnie dwa razy zamieszałem  :cool:


A tu fota i czekam, może podnieść temperaturę, obecnie 39,6. :cool:

 

 

post-41160-0-78125800-1391975921_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332706
Udostępnij na innych stronach

Mleko prosto z udoju, 29 stopni zaszczepiłem zsiadłym mlekiem i żywym kefirem wczoraj wieczorem, temperatura około 29 stopni, rano już było zsiadłe, poczekałem kolejne 8 godzin i do kąpieli wodnej, teraz trzymam niecałe 40 stopni już z dwie godziny z hakiem. :cool:  Czetałem, że trzeba być cierpliwym.  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332715
Udostępnij na innych stronach

Ja robię podobnie, weź teraz łyżkę cedzakową i delikatnie przekładaj do formy wyłożonej chustą serowarską lub tetrą. Delikatnie obciąż i tak zstaw do rana w temp. pokojowej.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332718
Udostępnij na innych stronach

teraz trzymam niecałe 40 stopni już z dwie godziny z hakiem.

znaczy że utrzymujesz przez 2 godziny temeraturę 40 St C ? ku czemu ma to służyć ? hartowaniu skrzepu ??

Edytowane przez DUCH

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332726
Udostępnij na innych stronach

 

 

weź teraz łyżkę cedzakową i delikatnie przekładaj do formy wyłożonej chustą serowarską lub tetrą.

 

Wydaje mi się, że to kawałki zsiadłego mleka są i mam je już przekładać? 

 

 

 

znaczy że utrzymujesz przez 2 godziny temeraturę 40 St C ? ku czemu ma to służyć ? hartowaniu skrzepu ??

 

Teraz to już ponad trzy, EAnna pisała by trzymać temp. 39 stopni i się nie spieszyć.  :cool: 

 

Jeszcze trochę i zwiększę temperaturę, nie wiem w sumie czy te mleko ma się jakoś ściąć. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332741
Udostępnij na innych stronach

no cóż , nie będę dyskutował z radami EAnny :) nie zwiększaj temertaury ponad 40 st po bedziesz miał po twarogu . ja kwaszę tylko samym kwaśnym mlekiem , czekam aż się mocno zetnie , pogrzewam do 40 st , staram się prawie wcale nie mieszać , iżadnych tam 2 czy trzech godzin utrzymywania w temeraturze , skrzep na sitko , z sitka w pieluchę albo klinek i pozamiatane , nigdy nie jest gorzki , nigdy nie jest przesuszony ani zbyt wilgotny gdyż najczęściej robię z niego ser zmażony z kminkiem :clap:  

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332744
Udostępnij na innych stronach

Już się ścięło, teraz skrzep się musi trochę osuszyć i wzmocnić, 2 h w temp 40C wystarczy, ważne jest delikatne przenoszenie do formy.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332745
Udostępnij na innych stronach

Przeniosłem bez problemu sitkiem do durszlaka i formy do sera  i czekam. :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332746
Udostępnij na innych stronach

Niestety twaróg ma konsystencję fety, może mniej twardy, ze śmietana powstaje pasta o smaku twarogu. Coś zje..psułem :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332924
Udostępnij na innych stronach

 

 

twaróg ma konsystencję fety, może mniej twardy, ze śmietana powstaje pasta o smaku twarogu. Coś zje..psułem

Prawdopodobnie go trochę przegrzałeś.

Ale pierwsze doświadczenia już za Tobą.

Prawidłowo ogrzany twaróg po samoocieknięciu powinien być dość miękki. Aby miał prawidłową konsystencję (taką, jak np. tłusty "klinek") należy go lekko sprasować.

Jeżeli jednak ser się nie kruszy to znaczy, że zmieściłeś się w tolerancji :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-334278
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę prosic o podanie temp ogrzewania mleka na twaróg bo ostatnio mam dostep do mleka i coś mi nie wychodzi. Może za mało zakwaszone mleko mam? Serek jest zawsze twardy

 

Przeczytaj ponizsze posty:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/?do=findComment&comment=158676

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7376-co-dalej-z-mlekiem-po-masle/?do=findComment&comment=249191

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-334316
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.