DUCH Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Września 2013 Córka przywiozła od cioci ze wsi co nie co twarogu który to rzeczona ciocia wykonuje podobnie jak i fatalne masło . Ale chodzi o taki drobiazg . Twaróg ten nie pozwala dokładnie wymieszać się ze śmietaną , rozkrusza się , nie jest pprzesuszony . bryłki skrzepu dość duże i zwięzłe , wydaje się że nieco trudne do rozgniatania widelcem . Sam robię twaróg ale taki jest dla mnie obcy i zastanawiam się co on nie tak robi ? Może ktoś się domyśla lub wie ? Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Września 2013 Może zbyt szybko podgrzewa i do zbyt wysokiej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-300099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Października 2013 Podepnę się pod temat i zpytam fachowców: ile twarogu powinno się uzyskać z 5 litrów mleka "prosto od krowy" po 12 godzinnym swobodnym ociekaniu? Pytam dlatego, że wydaje mi się, że krowa od której kupuję mleko pije za dużo wody Z 5 litrów otrzymałem 700g twarogu (dość suchego), a reszta to "serwatka". Może zanieść jej trochę więcej "siana" za litr? (Obecnie zanoszę 3zł/l) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-306098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 10 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Października 2013 z 20 litrów mleka uzyskałem ostatnio 3,20 kg twarogu bym powiedział że półtłusty bo ser smażony wyszedł z niego wyborny , lecz została zebrana śmietana postojowa w ilości 1, 5 litra no i zanoszę tej krowie u mnie 1,5zł za litr Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-306138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Października 2013 No to miałem nosa do wody Że te krowy mogą tak ludzi kantować Przykre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-306248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Października 2013 no i zanoszę tej krowie u mnie 1,5zł za litr Ja zanoszę swoim krowom tyle co mleczarnia daje, czyli obecnie 1,73 zł za litr. Jadę na udój i jeszcze ciepłe biorę, chyba wyroby wychodzą lepiej, o wydajności nie wspomnę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-306253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Października 2013 Ja zanoszę swoim krowom tyle co mleczarnia daje, czyli obecnie 1,73 zł za litr. To u nas mleczarnie zdecydowanie mniej płacą skoro ja płacę 1,50 za litr mleka . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-306256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Października 2013 To u nas mleczarnie zdecydowanie mniej płacą skoro ja płacę 1,50 za litr mleka . Ciotka mi kwity pokazuje z mleczarni - Mleko-vita, płacą za ilość, klasę, zawartość tłuszczu i białka, badają też zanieczyszczenia, ilość bakterii i więcej nie pamiętam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-306264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Października 2013 No to miałem nosa do wody Anduś, różnica 100g stanowi 12,5% twarogu mniej.Może to wynikać z różnych powodów:1. tłustość mleka2. temp. i szybkość podgrzewania3. Stopień sprasowania twarogu4. Zawartość białka w mleku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-306343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Lutego 2014 Robię twaróg, już ponad godzinę w kąpieli wodnej, temperatura skrzepu 39,3-40,2 i nie wiem kiedy zacząć zbierać do ociekania, na razie żadnych zmian nie widzę, nie wiem ile czasu trzymać w tej temperaturze, to mój pierwszy raz z serem twarogowym? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Lutego 2014 A mieszasz tę gęstwę serową? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Lutego 2014 Delikatnie dwa razy zamieszałem A tu fota i czekam, może podnieść temperaturę, obecnie 39,6. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Lutego 2014 widok ok, czym i kiedy zakwasiłeś mleko? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Lutego 2014 Mleko prosto z udoju, 29 stopni zaszczepiłem zsiadłym mlekiem i żywym kefirem wczoraj wieczorem, temperatura około 29 stopni, rano już było zsiadłe, poczekałem kolejne 8 godzin i do kąpieli wodnej, teraz trzymam niecałe 40 stopni już z dwie godziny z hakiem. Czetałem, że trzeba być cierpliwym. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Lutego 2014 Ja robię podobnie, weź teraz łyżkę cedzakową i delikatnie przekładaj do formy wyłożonej chustą serowarską lub tetrą. Delikatnie obciąż i tak zstaw do rana w temp. pokojowej. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) teraz trzymam niecałe 40 stopni już z dwie godziny z hakiem.znaczy że utrzymujesz przez 2 godziny temeraturę 40 St C ? ku czemu ma to służyć ? hartowaniu skrzepu ?? Edytowane 9 Lutego 2014 przez DUCH Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Lutego 2014 weź teraz łyżkę cedzakową i delikatnie przekładaj do formy wyłożonej chustą serowarską lub tetrą. Wydaje mi się, że to kawałki zsiadłego mleka są i mam je już przekładać? znaczy że utrzymujesz przez 2 godziny temeraturę 40 St C ? ku czemu ma to służyć ? hartowaniu skrzepu ?? Teraz to już ponad trzy, EAnna pisała by trzymać temp. 39 stopni i się nie spieszyć. Jeszcze trochę i zwiększę temperaturę, nie wiem w sumie czy te mleko ma się jakoś ściąć. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Lutego 2014 no cóż , nie będę dyskutował z radami EAnny nie zwiększaj temertaury ponad 40 st po bedziesz miał po twarogu . ja kwaszę tylko samym kwaśnym mlekiem , czekam aż się mocno zetnie , pogrzewam do 40 st , staram się prawie wcale nie mieszać , iżadnych tam 2 czy trzech godzin utrzymywania w temeraturze , skrzep na sitko , z sitka w pieluchę albo klinek i pozamiatane , nigdy nie jest gorzki , nigdy nie jest przesuszony ani zbyt wilgotny gdyż najczęściej robię z niego ser zmażony z kminkiem Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Lutego 2014 Już się ścięło, teraz skrzep się musi trochę osuszyć i wzmocnić, 2 h w temp 40C wystarczy, ważne jest delikatne przenoszenie do formy. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Przeniosłem bez problemu sitkiem do durszlaka i formy do sera i czekam. Edytowane 9 Lutego 2014 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Lutego 2014 PisusuJak czekasz, to się doczekasz. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Lutego 2014 Niestety twaróg ma konsystencję fety, może mniej twardy, ze śmietana powstaje pasta o smaku twarogu. Coś zje..psułem Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-332924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Lutego 2014 twaróg ma konsystencję fety, może mniej twardy, ze śmietana powstaje pasta o smaku twarogu. Coś zje..psułem Prawdopodobnie go trochę przegrzałeś.Ale pierwsze doświadczenia już za Tobą.Prawidłowo ogrzany twaróg po samoocieknięciu powinien być dość miękki. Aby miał prawidłową konsystencję (taką, jak np. tłusty "klinek") należy go lekko sprasować.Jeżeli jednak ser się nie kruszy to znaczy, że zmieściłeś się w tolerancji Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-334278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Lutego 2014 Czy mogę prosic o podanie temp ogrzewania mleka na twaróg bo ostatnio mam dostep do mleka i coś mi nie wychodzi. Może za mało zakwaszone mleko mam? Serek jest zawsze twardy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-334296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Lutego 2014 Czy mogę prosic o podanie temp ogrzewania mleka na twaróg bo ostatnio mam dostep do mleka i coś mi nie wychodzi. Może za mało zakwaszone mleko mam? Serek jest zawsze twardy Przeczytaj ponizsze posty: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/?do=findComment&comment=158676https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7376-co-dalej-z-mlekiem-po-masle/?do=findComment&comment=249191 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/#findComment-334316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.