Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dodawanie do kiełbas octu i innych polepszaczy by przyspieszyć kruszenie mięsa jest zbędna.

Pogarsza smak a także trwałość kiełbasy.

Smarowanie oliwą czy dodawanie octu do szynek wywodzi się z Półwyspu Apenińskiego dodawano aby nadać szynkom smak barbarzyński obecnie te wyroby zaliczamy do szynek GALILEJSKICH,GERMAŃSKICH,IBERYJSKICH CZY KORSYKAŃSKICH.

Bardzo stary sposób na kruche kiełbasy to

Kiełbasy myśliwskie (suche) poddajemy pieczeniu w odpowiedniej fazie wędzenia,co daje nam niepowtarzalny smak i trwałość.

Dodawanie oleju do mieszania?

Są fachowcy, którzy uważają, że dodanie oleju pomaga przy obdzieraniu jelita z kiełbaski, co jest nie prawdą. Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-27234
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 253
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wędliny kupowałem dwa razy dla porównania i stwierdzam jak wyżej. Nic specjalnego tyle tylko, że okopcone.

Jarku okopcenie jak to nazwales jest teraz na czasie iz ludziom kojarzy

sie to z wyrobami domowymi co niema nic wspolnego,jest to

taki myk marketingowy.znam w bielsku zaklad ktory ma atmosy

wedzarnicze jak takze wedzarnie opalane drewnem.

 

Przyglądałem się niektórym wyrobom i zauważyłem charakterystyczne dziurki tak jak w żółtym serze

dziurki maga powstac w kielbasach ,jezeli farsz jest zle naladowany do

nadziewarki,mieszanie w mieszalce zwyklej bez prozni czesto daje

taki efekt,lecz powstaje on na skutek niedokladnego wymieszania w

szczegolnosci farszu tegiego z mala iloscia wody np.kielbasy trwale.

 

dziurki w wedzonkach moga powstac przez niedokladne osznurowanie,

lub wytopienie sie tluszczu,jest to zarazem oznaka iz wedzonka nie

zawiera srodkow zatrzymujacych wody.z praktyki zawodowej powiem

ze wszystkie wedzonki z uzyciem wspomagaczy o ktorych nie bede

tutaj pisal po obrobce wedzenie,parzenie wychodza piekne,gladkie

na powierchni o jednolitej powiazanej konsystencji.

 

Oglądałem uważnie szczególnie wędzonki i nie zauważyłem tam ,,popularnych korników ''tak że nie podejrzewam w nich zbyt wielkiej ilości chemii .Pozdrawiam

przyznam sie ze takze ogladlem sobie fotki,ale duzych dziurek nie widze

 

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-27267
Udostępnij na innych stronach

Nie żebym się czepiał ale po co piszą:

 

Nasze wędliny w żadnym wypadku nie zawierają powszechnie stosowanych w przemyśle mięsnym:

 

* fosforanów i polifosforanów (wiążą wodę i powodują "puchnięcie" wędlin)

* glutaminianu sodu (środek poprawiający i wzmacniając smak)

* askorbinian sodu (utrwala "świeżą" barwę wyrobu)

* karagenów (środki na bazie alg morskich, wiążące wodę, zwiększające objętość i wagę produktu)

Po czym w składzie czytamy:

 

SKŁAD: mięso wieprzowe, sól, przyprawy naturalne

Zawartość białka: 27,9%

Zawartość tłuszczu: 16,00

Sól 42,89 %

Azotany: <10 mg/kg

Fosforany: 5285 mg/kg

:question: :question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-27273
Udostępnij na innych stronach

Tukej: :grin:

http://www.specjalwiejski.pl/wedliny.php

 

Ze cztery ekrany w dół.

 

 

W sklepie Miro podane jest dawkowanie wielofosforanów na poziomie 5g na 1kg gotowego wyrobu.

 

A taki ich kindziuk zawiera prawie 8g/1kg :shock:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-27275
Udostępnij na innych stronach

witaj Andrzej

pisze tak na stronce ktora Dziadek zapodal

 

http://www.specjalwiejski.pl/wedliny.php

 

to co pisza,o czym ja juz nie chcialem nawet

pisac wczesniej jest totalnie sprzeczne z

zalozeniem takiej strony.

 

Miro dziwi mnie to ,ze tak w wiekszosci robia ci wspaniali rzemieslnicy co wygrywaja

konkursy na POL-Agrze,na dodatek pisza ze mieso jest poddawane marynowaniu bo

ladniej brzmi handlowo a w rzeczywistosci jest normalnie peklowane z dodatkiem

przypraw ot co.na dobro wszystkiemu tak dobrze ze podali przynajmniej czesc prawdy,

ktora tak i tak by wyszla w badaniu labolatoryjnym.nie chce wywolywac wilka z lasu

i dalszy dialog bede sledzil tylko czytajac.

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-27276
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam.

Szperając po necie natknąłem się na Sportowym Forum Dyskusyjnym na post z artykułami "Wolnoamerykanka mięsna " i "Ser seropodobny". Co prawda artykuły dość stare i może gdzieś już są na forum ale myślę, że aktualne i warte przypomnienia a zwłaszcza dla osób, które tylko przegladają stronkę - może przejdą do czynów.

 

http://www.sfd.pl/Dla_wszystkich_ktorzy_lubia_poledwice_drobiowa_i_inne_tradycyjne_wedliny_-t256709.html

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-32001
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
No i jak tu nie posmakować farszu przed nadzianiem w jelita? :mellow:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-35699
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-45330
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Równiez warto przeczytać, http://polskatimes.pl/dzienniklodzki/stronaglowna/62905,zeby-maslo-bylo-maslem-a-parowki-robiono-z-miesa,id,t.html gdyż, jesli to prawda, to sprawy zmierzają w "naszym kierunku". Mam wczorajszy Dziennik i tam artykuł jest trochę większy, z opinią eksperta. Zeskanowanie go jednak razem ze zdjęciami z gazety jest nieco trudne (rozmiar), ale opinię postaram się wrzucić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-47152
Udostępnij na innych stronach

I komentarz specjalisty:

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-47153
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Równiez warto przeczytać,

Wczoraj podałem taki sam , albo bardzo podobny artykuł , tylko być może nie w tym miejscu co powinienem .

 

Żywność a zdrowie o godz 11:29

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-47154
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-47745
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Warto przeczytać

 

 

http://wiadomosci.onet.pl/1876274,12,item.html

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-48311
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Można troszkę przy kawie poczytać

 

http://zdrowie.onet.pl/1521759,2039,0,1,,dioksynowy_grill,profilaktyka.html

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-48652
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-87745
Udostępnij na innych stronach

Nie widzę tutaj nic wspólnego z Normami Europejskimi, bo one owszem zwiększyły pewne dodatki ,ale nie narzuciły nam nowych receptur.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-87749
Udostępnij na innych stronach

Uwaga na ortografię. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-87763
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.