SZCZEPAN Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Stycznia 2008 WitamDodawanie do kiełbas octu i innych polepszaczy by przyspieszyć kruszenie mięsa jest zbędna.Pogarsza smak a także trwałość kiełbasy. Smarowanie oliwą czy dodawanie octu do szynek wywodzi się z Półwyspu Apenińskiego dodawano aby nadać szynkom smak barbarzyński obecnie te wyroby zaliczamy do szynek GALILEJSKICH,GERMAŃSKICH,IBERYJSKICH CZY KORSYKAŃSKICH.Bardzo stary sposób na kruche kiełbasy toKiełbasy myśliwskie (suche) poddajemy pieczeniu w odpowiedniej fazie wędzenia,co daje nam niepowtarzalny smak i trwałość.Dodawanie oleju do mieszania?Są fachowcy, którzy uważają, że dodanie oleju pomaga przy obdzieraniu jelita z kiełbaski, co jest nie prawdą. Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-27234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Wędliny kupowałem dwa razy dla porównania i stwierdzam jak wyżej. Nic specjalnego tyle tylko, że okopcone. Jarku okopcenie jak to nazwales jest teraz na czasie iz ludziom kojarzy sie to z wyrobami domowymi co niema nic wspolnego,jest to taki myk marketingowy.znam w bielsku zaklad ktory ma atmosy wedzarnicze jak takze wedzarnie opalane drewnem. Przyglądałem się niektórym wyrobom i zauważyłem charakterystyczne dziurki tak jak w żółtym serze dziurki maga powstac w kielbasach ,jezeli farsz jest zle naladowany do nadziewarki,mieszanie w mieszalce zwyklej bez prozni czesto daje taki efekt,lecz powstaje on na skutek niedokladnego wymieszania w szczegolnosci farszu tegiego z mala iloscia wody np.kielbasy trwale. dziurki w wedzonkach moga powstac przez niedokladne osznurowanie, lub wytopienie sie tluszczu,jest to zarazem oznaka iz wedzonka nie zawiera srodkow zatrzymujacych wody.z praktyki zawodowej powiem ze wszystkie wedzonki z uzyciem wspomagaczy o ktorych nie bede tutaj pisal po obrobce wedzenie,parzenie wychodza piekne,gladkie na powierchni o jednolitej powiazanej konsystencji. Oglądałem uważnie szczególnie wędzonki i nie zauważyłem tam ,,popularnych korników ''tak że nie podejrzewam w nich zbyt wielkiej ilości chemii .Pozdrawiam przyznam sie ze takze ogladlem sobie fotki,ale duzych dziurek nie widze pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-27267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Nie żebym się czepiał ale po co piszą: Nasze wędliny w żadnym wypadku nie zawierają powszechnie stosowanych w przemyśle mięsnym: * fosforanów i polifosforanów (wiążą wodę i powodują "puchnięcie" wędlin) * glutaminianu sodu (środek poprawiający i wzmacniając smak) * askorbinian sodu (utrwala "świeżą" barwę wyrobu) * karagenów (środki na bazie alg morskich, wiążące wodę, zwiększające objętość i wagę produktu) Po czym w składzie czytamy: SKŁAD: mięso wieprzowe, sól, przyprawy naturalne Zawartość białka: 27,9% Zawartość tłuszczu: 16,00 Sól 42,89 % Azotany: <10 mg/kg Fosforany: 5285 mg/kg :question: :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-27273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Nie żebym się czepiał ale po co piszą:Gdzie tak napisali? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-27274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Tukej: :grin:http://www.specjalwiejski.pl/wedliny.php Ze cztery ekrany w dół. W sklepie Miro podane jest dawkowanie wielofosforanów na poziomie 5g na 1kg gotowego wyrobu. A taki ich kindziuk zawiera prawie 8g/1kg :shock: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-27275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Stycznia 2008 witaj Andrzejpisze tak na stronce ktora Dziadek zapodal http://www.specjalwiejski.pl/wedliny.php to co pisza,o czym ja juz nie chcialem nawetpisac wczesniej jest totalnie sprzeczne zzalozeniem takiej strony. Miro dziwi mnie to ,ze tak w wiekszosci robia ci wspaniali rzemieslnicy co wygrywajakonkursy na POL-Agrze,na dodatek pisza ze mieso jest poddawane marynowaniu boladniej brzmi handlowo a w rzeczywistosci jest normalnie peklowane z dodatkiemprzypraw ot co.na dobro wszystkiemu tak dobrze ze podali przynajmniej czesc prawdy,ktora tak i tak by wyszla w badaniu labolatoryjnym.nie chce wywolywac wilka z lasui dalszy dialog bede sledzil tylko czytajac.pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-27276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 29 Marca 2008 Witam.Szperając po necie natknąłem się na Sportowym Forum Dyskusyjnym na post z artykułami "Wolnoamerykanka mięsna " i "Ser seropodobny". Co prawda artykuły dość stare i może gdzieś już są na forum ale myślę, że aktualne i warte przypomnienia a zwłaszcza dla osób, które tylko przegladają stronkę - może przejdą do czynów. http://www.sfd.pl/Dla_wszystkich_ktorzy_lubia_poledwice_drobiowa_i_inne_tradycyjne_wedliny_-t256709.html Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-32001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Maja 2008 http://www.giih.gov.pl/main/biul3/komunikatmieso.pdf Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-33717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Czerwca 2008 http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=10055101&ticaid=1611b Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-35657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Czerwca 2008 No i jak tu nie posmakować farszu przed nadzianiem w jelita? :mellow: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-35699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 9 Listopada 2008 Można przeczytaćhttp://64.233.183.104/search?q=cache:9tDOHsd-8pEJ:mpm.elamed.pl/strona-numer-8-2007-5437.html+temperatury+przerywaj%C4%85cy+proces+peklowania&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl&client=firefox-a Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-45330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zwłaszcza o peklowaniu Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-45331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 26 Listopada 2008 Równiez warto przeczytać, http://polskatimes.pl/dzienniklodzki/stronaglowna/62905,zeby-maslo-bylo-maslem-a-parowki-robiono-z-miesa,id,t.html gdyż, jesli to prawda, to sprawy zmierzają w "naszym kierunku". Mam wczorajszy Dziennik i tam artykuł jest trochę większy, z opinią eksperta. Zeskanowanie go jednak razem ze zdjęciami z gazety jest nieco trudne (rozmiar), ale opinię postaram się wrzucić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-47152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 26 Listopada 2008 I komentarz specjalisty: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-47153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam Równiez warto przeczytać, Wczoraj podałem taki sam , albo bardzo podobny artykuł , tylko być może nie w tym miejscu co powinienem . Żywność a zdrowie o godz 11:29 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-47154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 26 Listopada 2008 andrzej k, właśnie i mnie ten tekst wydawał się znajomy, tylko nie umiałam go odszukać. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-47155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Problemy z badaniem mięsa na obecność włośnihttp://64.233.183.132/search?q=cache:xpy9oDg-OYsJ:www.silvet.pl/pliki/aktualnosci/uboj_stan_wilw.pdf+uboj+wiejski+trzody&hl=pl&ct=clnk&cd=16&gl=pl&client=firefox-a Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-47745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witam Warto przeczytać http://wiadomosci.onet.pl/1876274,12,item.html Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-48311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Witam Można troszkę przy kawie poczytać http://zdrowie.onet.pl/1521759,2039,0,1,,dioksynowy_grill,profilaktyka.html Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-48652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 13 Listopada 2009 http://www.tvn24.pl/-1,1628528,0,1,malo-miesna-nasza-kielbasa,wiadomosc.htmlWarto poczytać Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-87745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 13 Listopada 2009 To są efekty norm wprowadzonych przez unie europejską i jeszcze jedno gdzie zaczyna się handel kończy się hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-87747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 13 Listopada 2009 Nie widzę tutaj nic wspólnego z Normami Europejskimi, bo one owszem zwiększyły pewne dodatki ,ale nie narzuciły nam nowych receptur.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-87749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 13 Listopada 2009 A pokarz mi wyroby sklepowe które są wykonane według polskich tradycyjnych receptur. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-87753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 13 Listopada 2009 E tam,róbmy swoje i kichajmy na ichnie normy. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-87754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 13 Listopada 2009 Uwaga na ortografię. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/3/#findComment-87763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.