Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynka z niespodzianką ....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#41 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5864 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 16 wrz 2013 - 21:35

A może to przekrwienia ,wybroczyny krwiste powstałe na skutek uszkodzenia naczyń krwionośnych.

#42 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4106 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 16 wrz 2013 - 21:39

Raczej nie poznamy całej prawdy o nastrzyknięciu mięsa ale...
1.Nastrzyk został wykonany w zakładzie, gdzie dokonuje się rozbioru półtusz i produkcji.
Wykonano zabrudzonymi igłami z użyciem karmelu (E 150 c )- moja teoria.
W jaki sposób znalazł się w ( na) igłach trudno powiedzieć.
2. W mięsień czterogłowy raczej lek. wet. nie wykonują zastrzyków.
3. Ostatni sprzedawca nie jest winien zaistniałej sytuacji.

#43 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 16 wrz 2013 - 21:41

Czy to ciemne da się wyskrobać, jaką ma konsystencję, bo po focie nie mogę poznać? :cool:

A na to skomplikowane pytanie to Ci Pisu nie odpowiem bo drugi raz nurkowac w kiblu nie będę :grin:
Przekrwienia to raczej nie były. W każdym bądź razie na mój osąd .... Ale się nie znam więc 100% pewności nie mam.

#44 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 16 wrz 2013 - 22:40

A może to przekrwienia ,wybroczyny krwiste powstałe na skutek uszkodzenia naczyń krwionośnych.


Według mnie przyczyną też mogło być zbyt "humanitarne" zachowanie oprawców lub przewożników świnki przed ubojem . Krwiaki i następnie pobyt do czasu peklowania mogły zrobić swoje . Nie wierzę w zabrudzenie mięsa igłą przez Sławka , tym bardziej jednej szynki .


I ja stawiam na urazy powstałe przed ubojem.

na 99 % skrzepy krwawe po urazach w załadunku , transporcie , lub przed-ubojem w poczekalni....

Teorie z zakażeniem przy nastrzyku darowałbym sobie , jeśli by tak było to codziennie ktoś by stukał posta o podobnym temacie :???:

#45 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 16 wrz 2013 - 23:13

...na 99 % skrzepy krwawe po urazach w załadunku , transporcie , lub przed-ubojem w poczekalni....

To i tak MAKABRYCZNE! :devil:

Dodajemy jeszcze "chemiczną pasze",
której "teoretycznie" być nie powinno i .................. :sad:

Niestety możemy jedynie zadbać
o organizacje produkcji, WŁASNEJ BLONDYNKI! :tongue: :thumbsup: :wink:
.

#46 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 17 wrz 2013 - 07:13

Podczas uboju indyków trafiały mi się podobne zmiany(siniaki i porozrywana tkanka) tylko że one były na skrzydłach i piersi jak ptaszysko nie było zbytnio skrępowane i chciało odfrunąć. tylko że zmiany były na zewnątrz a nie w środku.

#47 Harnaś

Harnaś

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 131 postów
  • MiejscowośćŚniadówko

Napisano 17 wrz 2013 - 15:19

Według mnie to to coś powstało jeszcze za życia zwierzęcia,najprawdopodobniej jest to ślad jeszcze niewygojony po jakimś lekarstwie,antybiotyku lub czymś innym.Zdarzało mi się kilkanaście razy w czasie pracy odkryć takie kwiatki jeszcze na rozbiorze,tak więc opcja,że to pozostałości po brudnej nastrzykiwarce odpada.To jest tylko i wyłącznie moje zdanie,poparte wieloletnią praktyką a nie domysłami,lub wyczytanymi gdzieś tam informacjami

#48 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 17 wrz 2013 - 15:29

To jest tylko i wyłącznie moje zdanie,poparte wieloletnią praktyką a nie domysłami,lub wyczytanymi gdzieś tam informacjami

kolego, sarkazm był całkowicie zbędny..... nam potrzeba wiedzy praktyków i będziemy tę wiedzę uznawać i szanować ale podaną w sposób kulturalny bez cwaniactwa.... bez względu na "wieloletnią praktykę" :rolleyes:

#49 Harnaś

Harnaś

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 131 postów
  • MiejscowośćŚniadówko

Napisano 17 wrz 2013 - 16:08

Kolego Abratek nie było absolutnie moim zamysłem napisanie czegoś w sarkastycznym tonie,jeśli kt tak odczytał to bardzo przepraszam.Nie czuję się również cwaniakiem,podzieliłem się tylko swoją praktyczną wiedzą,co prawda tak to może wyglądać,ale trudno wolałem to zaznaczyć.Po prostu czasem mi ręce opadają jak czytam niektóre stare tematy na forum,gdzie wypowiadają się ludzie,którzy coś tam czytali,coś tam słyszeli i później różne dziwne opinie krążą.Może trudno w to uwierzyć ale ok 50 ludzi mi się pytało czy to prawda,że do parówek dodaje się wymiona uff...
W razie czego co złego to nie ja :grin:

#50 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4106 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 17 wrz 2013 - 17:01

Zdarzało mi się kilkanaście razy w czasie pracy odkryć takie kwiatki jeszcze na rozbiorze

W jakich elementach półtuszy mogłeś znaleźć "kwiatki"?

#51 Harnaś

Harnaś

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 131 postów
  • MiejscowośćŚniadówko

Napisano 17 wrz 2013 - 17:24

W schabach od strony biodrówki,i w szynkach;często pracowałem na tzw.rozcinaniu jak nazwa wskazuje rozcinałem wytrybowane szynki na poszczególne mięśnie i zdarzało się to wielokrotnie tzn wyglądało identycznie a czy było tym samym to nie wiem.Niestety nie pamiętam w których konkretnie mięśniach to się zdarzało.W Polsce to były tylko szynki natomiast w UK nagminnie się to zdarzało w schabach

#52 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 17 wrz 2013 - 17:28

Harnaś gdyby ktoś wcześniej z taką pewnością i praktyką jak ty masz, napisał skąd te czarne miejsca, nie byłoby szukania w innych przyczyn.

#53 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4106 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 17 wrz 2013 - 17:47

Szkoda, że w naszych szeregach nie ma praktykujących lekarzy weterynarii.
Ciekaw jestem. Jaka substancja wstrzyknięta do mięśnia jest koloru czarnego lub staje się czarna w mięśniach?

#54 Harnaś

Harnaś

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 131 postów
  • MiejscowośćŚniadówko

Napisano 17 wrz 2013 - 18:00

Miro tu nie chodzi o pewność i praktykę tylko o ilości które przeszły przez moje ręce.
Kilka lat pracy w zakładach przerabiających ok 5000 świń dziennie i sobie pooglądasz nie tylko takie kwiatki.
A co do pytania kol Bagno to ja bym głowy nie dał,że to jest czarne jak jest surowe tzn te zmiany są najczęściej jakieś takie brunatnociemnozielone w surowym mięsie.Czarne to chyba się stają po obróbce termicznej.
To chyba wszystko z mojej strony

#55 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 17 wrz 2013 - 18:59

Miro tu nie chodzi o pewność i praktykę tylko o ilości które przeszły przez moje ręce.

No dokładnie o wszystkie te trzy elementu chodzi.
Wskazałeś drogę i teraz jestem mądrzejszy.
Mogę jedynie podziękować.

#56 rzeznik

rzeznik

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 582 postów
  • Miejscowośćpomorskie

Napisano 17 wrz 2013 - 19:59

Szkoda, że w naszych szeregach nie ma praktykujących lekarzy weterynarii.


Większość lekarzy weterynarii niestety nie da nam na to odpowiedzi

Ciekaw jestem. Jaka substancja wstrzyknięta do mięśnia jest koloru czarnego lub staje się czarna w mięśniach?


Nie sądzę żeby ktoś czy jakiś zakład wstrzykną w mięsień koncentrat. Bez oględzin produktu możemy tylko gdybać.

#57 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2176 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 21 wrz 2013 - 14:38

Żaba nie działała a fotosik pozwalał tylko na takie.

witam
bez wątpienia wewnętrzny krwiak...

#58 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4106 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 22 wrz 2013 - 20:12

bez wątpienia wewnętrzny krwiak...

Dlaczego, częsciowo nieupeklowany?

#59 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 22 wrz 2013 - 20:57

Tak czysto teoretycznie to powinno być zapeklowane dobrze. Solanka robiona była zgodnie z tabelą i nawet przetrzymana jeden dzień dłużej. Oczywiście nastrzykiwana. :cool:

#60 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 22 wrz 2013 - 21:49

bez wątpienia wewnętrzny krwiak...

Czemu akurat wewnętrzny, po czym ?

Dlaczego, częsciowo nieupeklowany?

Bo zaschnął po uboju i martwa tkanka się nie zapeklowała ?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych