Skocz do zawartości

szumowiny w solance POMOCY !


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

no własnie dyskusja w pełni tylko zapomnieli że sedno sprawy leży w mojej solance i tych szumowinach !!

 

Może przestalibyście się kłócić i ktoś w końcu podpowie mi co mam robić :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304278
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czego jeszcze nie wiesz? W czym ew. pomóc?

 

 

no chyba już tylko tego nie wiem czy mi taka solanka dotrzyma do piątku.... wczoraj włałem świeża ale hmurki są znowu nic nie śmierdzi tylko te szumowiny się zbierają



Dodano: 01 październik 2013 - 08:51

chmurki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304284
Udostępnij na innych stronach

Może zmień garnek do peklowania, ja pekluję w plastikowych pojemnikach do spożywki, albo np. zmień nity na jakieś stalowe - to pewnie da się zrobić małym nakładem środków, nie wiem, może to aluminium (chyba??) bardzo reaguje z solanką :hmm:

pozdro

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304290
Udostępnij na innych stronach

@cyganero, sprawdź dokładnie temperaturę solanki, miałem podobną sytuację, zmieniłem zalewę na nową i było OK. Teraz nie pekluję mięs dłużej niż 7-10dni. Takie stężenie jak twoje stosowałem przy peklowaniu 14 dniowym. Niestety nikt nie odpowiedział na twoje dość ważne pytanie - czy przy zmainie solanki stosujemy to samo stężenie?

Ja przy zmianie (po 4 dniach) solanki na nową użyłem tych samych proporcji, wyszło ciut za słone.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304297
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niestety nikt nie odpowiedział na twoje dość ważne pytanie - czy przy zmainie solanki stosujemy to samo stężenie?
nie zauważyłem tego pytania bo wczoraj już wyszedłem z fabryki ...

Miałem jeden raz podobną sytuację (coś się zaczynalo dziać z zalewą :hmm: ) i doradzono mi zastosować takie samo stężenie - tak zrobiłem, co do gotowego wyrobu to nie miałem żadnych negatywnych uwag.

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304317
Udostępnij na innych stronach

powiem tak osobiście uważam że to przez garnek wcześniej robiłem w glinianym tylko jego waga plus solanka i mięso to jakieś 40 kg było i ciężko mi siędo lodówki wsadzało. faktycznie w okolicach spawów rączek ( wszystko jest z nierdzewki ) robią sie przebarwienia

 

chyba przerzuce to wszystko do mojej glinianki i zobacze czy bedzie poprawa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304341
Udostępnij na innych stronach

post-52646-0-27555300-1380644807_thumb.jpg

 

Panowie to jest sprawca szumowin

 

po Poście kolegi  Ziezielonego postanowiłem sprawdzić stan tych nitów od uchwytów

 

solanka dosłownie je zżera i to jest prawdopodobnie powód bo w drugim garnku mam spawane rączki i tam jest cacy a w tym nitowane i jest jak widać

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304379
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niestety nikt nie odpowiedział na twoje dość ważne pytanie - czy przy zmainie solanki stosujemy to samo stężenie?

 

Tu to pojechałeś :facepalm: .Już wiele razy było mówione ,że na to samo bez względu ile jeszcze czasu pozostało do końca peklowania. 



Dodano: 01 październik 2013 - 21:43

 

 

Ja przy zmianie (po 4 dniach) solanki na nową użyłem tych samych proporcji, wyszło ciut za słone.

 

Bo przed ociekaniem należy surowe mięso spróbować.Gdybyś tak robił za każdym razem to byś sobie wyrobił odpowiedni smak i poczuł byś ,że coś jest nie tak i wymoczył troszeczkę.  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304429
Udostępnij na innych stronach

Cyganero....

Fajna jest taka szumowina co już jej nie ma :)

Teraz uważaj jak będziesz przenosił ten gar z szumowinonośnymi uchwytami, żeby się nie porozrywały "ekonomiczne nity" :)

bo się pewnie trochę rozcieńczyły :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304489
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz uważaj jak będziesz przenosił ten gar z szumowinonośnymi uchwytami, żeby się nie porozrywały "ekonomiczne nity" :) bo się pewnie trochę rozcieńczyły :)

 

jak bym potrzymał tydzień w solance to uchwyty by odpadły :) troche producent dał ciała mógł już przyspawać a nie nity aluminiowe dawać ....

 

niby polski producent a chińska technologia.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304506
Udostępnij na innych stronach

jak bym potrzymał tydzień w solance to uchwyty by odpadły

A może ta solanka jest o nietypowym składzie, skoro nity rozkłada?  :rolleyes:

 

Znane są przypadki fałszowania soli np. słynna "sól drogowa"?  :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304507
Udostępnij na innych stronach

cyganero, kolego wklejam link do strony , gdzie jest sklad peklosoli 

http://www.kamsol.pl/Usr/o/Spec_Azotynowa_s_l_pek_Peklos_l_nr_SP-ZLJ-09.pdf, nie bardzo widzę ktory ze skladników mógłby spodowac rozkład nitów ,może były tam jakieś zanieczyszczenia , ktore powodowały reakcję z peklosolą , aluminium wytwarza warstwe pasyna , która jest odporna prawie na wszysto . Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304523
Udostępnij na innych stronach

A sód ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304539
Udostępnij na innych stronach

Miro , a w jakiej postaci masz sód ?, :facepalm: , gdyby był czysty to by wystrzelił z tego garnka , a kto by go tam włożył ? :( ,nie będę komentował , masz dzis słabszy dzień rozumiem , na mnie też tak wyż działa :hmm:  .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304565
Udostępnij na innych stronach

Nie mam słabszego dnia, ale od rana szukam zależności między aluminium z którego zrobione są nity, a NaNO2.

Nie jestem chemikiem i nie potrafię rozpracować wzoru NaNO2 + Al + H2O

 

Nie wiem też czy nity to czyste aluminium czy stop aluminium, a może coś całkiem innego.

 

Reakcja solanki z nitami nie bierze się z powietrza.

Zastanawia mnie również jak zachowałby się solanka w naczyniu z aluminium ?

Nie mam takiego naczynia i nie mogę zrobić eksperymentu.

 

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304579
Udostępnij na innych stronach

Pisałem o tym wcześniej w tym temacie - garnek zakupiony w Biedronce - uszy na nity i właśnie piana wydziela się z nitów , po  umyciu garnka na nitach jakiś biały nalot i wżery , pewnie Chińczyki jakiś szajsmetal wymyślili na nity  :mad: podobne do "amelinium" ale gazuje . 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304592
Udostępnij na innych stronach

pioro , zadalem pytanie w poscie " w jakiej postaci " wystepuje sód , w postaci soli ,NaCl jako taka jest stosowana w produkcji aluminium , ale nie wydaje mi sie by mogła mieć w takiej postaci wplyw na aluminium, Myśle ,ze jedynym wytłumaczeniem ( moze znajdzie sie posród nas jakiś naukowiec ,ze potwierdzi moje przypuszczenia ) powstawania piany oraz sladów korozji na nitach jest to , ze nity nie sa zrobione z czystego aluminium , ale z jakiegoś lichego stopu ( sugeruje to kolega HENIO ) i w miejscu styku nita z aluminiu wytwarza sie ogniwo , ktore aktywuje roztwór peklosoli. Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304599
Udostępnij na innych stronach

2Al + 6H2O →  2Al(OH)3 + 3H2

i dalej

2Al + 2NaO2 + 8H20 -->2Na[Al(OH)4] + 2HNO2 + 2H2

 

powstaje sól o nazwie jakiś tam glinian sodu , kwas azotawy i wolny wodór

 

MIRO nie wiem czy pamiętam dokładnie budę , ale starałem się :angel:

 

nazywa się to pasywacją glinu

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304604
Udostępnij na innych stronach

Też mam garnek z nierdzewki , nie wiem  czy  z biedrony  , bardzo możliwe bo kupuję w tym dyskoncie.

Pojemnosć 4-5 l miałem kilka razy sytuację ,że rosół ugotowany wieczorkiem na rano był pokryty pianą jak świeżo nalane piwo z uszkodzonym chłodzeniem.

 Jestem w 100 % pewien ,że wina leży właśnie  w tych łączeniach niby nitowanych :hmm:

Jak rosół nie ma stycznności z nitami to może stać w garnku nawet i cztery doby (warunek to zagotowanie co 12 h)

 

rosołu nie doprawiam peklosolą , stawiał bym na sól albo vegetę  :devil: ewentualnie maggi ( ale ta by rozpuszczała talerze , bo do gotowania daję w postaci rośliny :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304618
Udostępnij na innych stronach

jumbo , pieknie to napisałeś tylko gdzie zgubiłeś sól NaCl , lub chociaż chlor , powinien albo sie ulatniać i gdzies w tym równaniu powinien mieć miejsce  , czuc by było zapach chloru .Chloru uzywałem do odkażania wody w miejskim basenie , w dawnych czasach i było go czuc .Sól powinna sie rozpaśc do Na i Cl , więc chyba równanie piękne ale nie trafione , jestem i tak pod wrażeniem ,ze jeszcze pamietasz coś z chemii :clap:  :) Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304653
Udostępnij na innych stronach

rosołu nie doprawiam peklosolą , stawiał bym na sól albo vegetę

 

Wspólne jest jeszcze mięso, ale co jest chemicznie w jego składzie, to tego nikt nie wie.

 

Spec, a możesz rozpuścić samą sól i sprawdzić czy coś się będzie działo ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304693
Udostępnij na innych stronach

Wojtku , chlorek sodu NaCl jest solą i w tym równaniu jest nieaktywny , ponieważ stroną aktywną jest powstający wodorotlenek sodu

z którego w dalszej reakcji powstaje również sól (glinian sodu) - sole w tych reakcjach są ich końcowym etapem , więc będący nieaktywnym NaCl jest pominięty w zapisie :tongue:

 

szukając błędu u mnie pominąłeś kwas azotawy , który w momencie powstania MUSI reagować - ale nie chciało mi się już robić tego :yawn: bo to mało istotne :cool:

 

do basenów używa się o ile pamiętam chlorku wapnia , albo co droższe , dwutlenku chloru

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304814
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.