Fazi Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 30 Września 2013 A piany wciąż przybywa... Oczywiście w solance Cyganero ( też). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganero Opublikowano 1 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 1 Października 2013 no własnie dyskusja w pełni tylko zapomnieli że sedno sprawy leży w mojej solance i tych szumowinach !! Może przestalibyście się kłócić i ktoś w końcu podpowie mi co mam robić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 1 Października 2013 ktoś w końcu podpowie mi co mam robić Czego jeszcze nie wiesz? W czym ew. pomóc? Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganero Opublikowano 1 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 1 Października 2013 Czego jeszcze nie wiesz? W czym ew. pomóc? no chyba już tylko tego nie wiem czy mi taka solanka dotrzyma do piątku.... wczoraj włałem świeża ale hmurki są znowu nic nie śmierdzi tylko te szumowiny się zbierająDodano: 01 październik 2013 - 08:51chmurki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 1 Października 2013 Może zmień garnek do peklowania, ja pekluję w plastikowych pojemnikach do spożywki, albo np. zmień nity na jakieś stalowe - to pewnie da się zrobić małym nakładem środków, nie wiem, może to aluminium (chyba??) bardzo reaguje z solanką pozdro Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 1 Października 2013 @cyganero, sprawdź dokładnie temperaturę solanki, miałem podobną sytuację, zmieniłem zalewę na nową i było OK. Teraz nie pekluję mięs dłużej niż 7-10dni. Takie stężenie jak twoje stosowałem przy peklowaniu 14 dniowym. Niestety nikt nie odpowiedział na twoje dość ważne pytanie - czy przy zmainie solanki stosujemy to samo stężenie?Ja przy zmianie (po 4 dniach) solanki na nową użyłem tych samych proporcji, wyszło ciut za słone. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 1 Października 2013 Niestety nikt nie odpowiedział na twoje dość ważne pytanie - czy przy zmainie solanki stosujemy to samo stężenie? nie zauważyłem tego pytania bo wczoraj już wyszedłem z fabryki ...Miałem jeden raz podobną sytuację (coś się zaczynalo dziać z zalewą ) i doradzono mi zastosować takie samo stężenie - tak zrobiłem, co do gotowego wyrobu to nie miałem żadnych negatywnych uwag. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganero Opublikowano 1 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 1 Października 2013 powiem tak osobiście uważam że to przez garnek wcześniej robiłem w glinianym tylko jego waga plus solanka i mięso to jakieś 40 kg było i ciężko mi siędo lodówki wsadzało. faktycznie w okolicach spawów rączek ( wszystko jest z nierdzewki ) robią sie przebarwienia chyba przerzuce to wszystko do mojej glinianki i zobacze czy bedzie poprawa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganero Opublikowano 1 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 1 Października 2013 Panowie to jest sprawca szumowin po Poście kolegi Ziezielonego postanowiłem sprawdzić stan tych nitów od uchwytów solanka dosłownie je zżera i to jest prawdopodobnie powód bo w drugim garnku mam spawane rączki i tam jest cacy a w tym nitowane i jest jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Października 2013 Niestety nikt nie odpowiedział na twoje dość ważne pytanie - czy przy zmainie solanki stosujemy to samo stężenie? Tu to pojechałeś .Już wiele razy było mówione ,że na to samo bez względu ile jeszcze czasu pozostało do końca peklowania. Dodano: 01 październik 2013 - 21:43 Ja przy zmianie (po 4 dniach) solanki na nową użyłem tych samych proporcji, wyszło ciut za słone. Bo przed ociekaniem należy surowe mięso spróbować.Gdybyś tak robił za każdym razem to byś sobie wyrobił odpowiedni smak i poczuł byś ,że coś jest nie tak i wymoczył troszeczkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 2 Października 2013 Cyganero....Fajna jest taka szumowina co już jej nie ma Teraz uważaj jak będziesz przenosił ten gar z szumowinonośnymi uchwytami, żeby się nie porozrywały "ekonomiczne nity" bo się pewnie trochę rozcieńczyły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganero Opublikowano 2 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 2 Października 2013 Teraz uważaj jak będziesz przenosił ten gar z szumowinonośnymi uchwytami, żeby się nie porozrywały "ekonomiczne nity" bo się pewnie trochę rozcieńczyły jak bym potrzymał tydzień w solance to uchwyty by odpadły troche producent dał ciała mógł już przyspawać a nie nity aluminiowe dawać .... niby polski producent a chińska technologia..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 2 Października 2013 jak bym potrzymał tydzień w solance to uchwyty by odpadłyA może ta solanka jest o nietypowym składzie, skoro nity rozkłada? Znane są przypadki fałszowania soli np. słynna "sól drogowa"? . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Października 2013 cyganero, kolego wklejam link do strony , gdzie jest sklad peklosoli http://www.kamsol.pl/Usr/o/Spec_Azotynowa_s_l_pek_Peklos_l_nr_SP-ZLJ-09.pdf, nie bardzo widzę ktory ze skladników mógłby spodowac rozkład nitów ,może były tam jakieś zanieczyszczenia , ktore powodowały reakcję z peklosolą , aluminium wytwarza warstwe pasyna , która jest odporna prawie na wszysto . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Października 2013 A sód ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Października 2013 Miro , a w jakiej postaci masz sód ?, , gdyby był czysty to by wystrzelił z tego garnka , a kto by go tam włożył ? ,nie będę komentował , masz dzis słabszy dzień rozumiem , na mnie też tak wyż działa .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Października 2013 myślę że Miro sód ma w NaCl....... Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 2 Października 2013 Nie mam słabszego dnia, ale od rana szukam zależności między aluminium z którego zrobione są nity, a NaNO2.Nie jestem chemikiem i nie potrafię rozpracować wzoru NaNO2 + Al + H2O Nie wiem też czy nity to czyste aluminium czy stop aluminium, a może coś całkiem innego. Reakcja solanki z nitami nie bierze się z powietrza.Zastanawia mnie również jak zachowałby się solanka w naczyniu z aluminium ?Nie mam takiego naczynia i nie mogę zrobić eksperymentu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) Pisałem o tym wcześniej w tym temacie - garnek zakupiony w Biedronce - uszy na nity i właśnie piana wydziela się z nitów , po umyciu garnka na nitach jakiś biały nalot i wżery , pewnie Chińczyki jakiś szajsmetal wymyślili na nity podobne do "amelinium" ale gazuje . Edytowane 2 Października 2013 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 2 Października 2013 pioro , zadalem pytanie w poscie " w jakiej postaci " wystepuje sód , w postaci soli ,NaCl jako taka jest stosowana w produkcji aluminium , ale nie wydaje mi sie by mogła mieć w takiej postaci wplyw na aluminium, Myśle ,ze jedynym wytłumaczeniem ( moze znajdzie sie posród nas jakiś naukowiec ,ze potwierdzi moje przypuszczenia ) powstawania piany oraz sladów korozji na nitach jest to , ze nity nie sa zrobione z czystego aluminium , ale z jakiegoś lichego stopu ( sugeruje to kolega HENIO ) i w miejscu styku nita z aluminiu wytwarza sie ogniwo , ktore aktywuje roztwór peklosoli. Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) 2Al + 6H2O → 2Al(OH)3 + 3H2i dalej2Al + 2NaO2 + 8H20 -->2Na[Al(OH)4] + 2HNO2 + 2H2 powstaje sól o nazwie jakiś tam glinian sodu , kwas azotawy i wolny wodór MIRO nie wiem czy pamiętam dokładnie budę , ale starałem się nazywa się to pasywacją glinu Edytowane 2 Października 2013 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 2 Października 2013 Też mam garnek z nierdzewki , nie wiem czy z biedrony , bardzo możliwe bo kupuję w tym dyskoncie.Pojemnosć 4-5 l miałem kilka razy sytuację ,że rosół ugotowany wieczorkiem na rano był pokryty pianą jak świeżo nalane piwo z uszkodzonym chłodzeniem. Jestem w 100 % pewien ,że wina leży właśnie w tych łączeniach niby nitowanych Jak rosół nie ma stycznności z nitami to może stać w garnku nawet i cztery doby (warunek to zagotowanie co 12 h) rosołu nie doprawiam peklosolą , stawiał bym na sól albo vegetę ewentualnie maggi ( ale ta by rozpuszczała talerze , bo do gotowania daję w postaci rośliny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 3 Października 2013 jumbo , pieknie to napisałeś tylko gdzie zgubiłeś sól NaCl , lub chociaż chlor , powinien albo sie ulatniać i gdzies w tym równaniu powinien mieć miejsce , czuc by było zapach chloru .Chloru uzywałem do odkażania wody w miejskim basenie , w dawnych czasach i było go czuc .Sól powinna sie rozpaśc do Na i Cl , więc chyba równanie piękne ale nie trafione , jestem i tak pod wrażeniem ,ze jeszcze pamietasz coś z chemii Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 3 Października 2013 rosołu nie doprawiam peklosolą , stawiał bym na sól albo vegetę Wspólne jest jeszcze mięso, ale co jest chemicznie w jego składzie, to tego nikt nie wie. Spec, a możesz rozpuścić samą sól i sprawdzić czy coś się będzie działo ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) Wojtku , chlorek sodu NaCl jest solą i w tym równaniu jest nieaktywny , ponieważ stroną aktywną jest powstający wodorotlenek soduz którego w dalszej reakcji powstaje również sól (glinian sodu) - sole w tych reakcjach są ich końcowym etapem , więc będący nieaktywnym NaCl jest pominięty w zapisie szukając błędu u mnie pominąłeś kwas azotawy , który w momencie powstania MUSI reagować - ale nie chciało mi się już robić tego bo to mało istotne do basenów używa się o ile pamiętam chlorku wapnia , albo co droższe , dwutlenku chloru Edytowane 3 Października 2013 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8563-szumowiny-w-solance-pomocy/page/3/#findComment-304814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.