Baca Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Specjalnie ten temat rozwinęłąm,Masz racje fajny,przejrzysty opis, przyda się nawet mi pozdrawiam Edytowane 29 Listopada 2013 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-317111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 29 Listopada 2013 wspomniałem już kiedyś o tym urządzeniu http://jozefow.all.biz/mlynek-koloidalny-km-100-g188274#fulldescription Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-317113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 29 Listopada 2013 Jumbo chyba nie sądzisz,że ktoś normalny produkujący kilka kg wędlin homogenizowanych kupi sobie młynek.Zerknij na mos silnika-o ile się nie mylę 4kw,no i nie każdy ma w domu 3 fazy.Ze 2 kg to zostaje w bebechach tego młynka po zakończeniu procesu rozdrabniania.Fajnie zobaczyć takie zabytkowe urządzenie,ostatnio ten wynalazek widziałem w masarni 14 lat temu i używaliśmy go w sumie tylko do rozdrabniania krwi,ponieważ akurat w tej fabryczce nie była ona stabilizowana chemicznie ani mechanicznie.Moim skromnym zdaniem lepszym urządzeniem jest byle jaki kuterek niż najlepszy młynek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-317267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 29 Listopada 2013 To jest też mniejszy młynek, obecnie po obniżonej cenie.http://allegro.pl/mlynek-koloidalny-rozdrabniacz-wloski-075km-probox-i3735862745.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-317270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Cena w miarę przystepna,tylko się zastanawiam czy to zda egzamin w omawianym zastosowaniu,ponieważ wszelkie młynkopodobne urządzenia lubią jak podawany farsz jest rzadki.W przemyśle nie ma problemu-wagon chemii i wszystko da radę,ale w domowych warunkach bez stabilizatorów,skrobii,błonników ciężko jest wykombinować odpowiednio rzadki farsz a żeby jednocześnie utrzymał się w wyrobie gotowym.Zdjęcia mi się nie otwierają i do końca nie wiem jak jest tu rozwiązany rozdrabniacz Już mam.No właśnie tu nie ma pompy jak w kutrze przelotowym i może się zawieszać ten nasz domowy,gęsty farsz Edytowane 29 Listopada 2013 przez Harnaś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-317273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) sverige2 , tylko ten jest do odpadków kuchennycha mi tutaj chodzi o odmianę kutra przelotowego , zwanego też młynkiem koloidalnym lub emulsyfikatorem czy też homogenizatorem - pisze o tym Dziadek na 3 stronie tematu Edytowane 29 Listopada 2013 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-317276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 29 Listopada 2013 Takie coś kiedyś miałem i za free sprzedałem: Urządzenie ma jedną zaletę.Można dodawać farsz stopniowo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-317284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) sverige2 , tylko ten jest do odpadków kuchennych Jumbo. Absolutnie nie prawda. Przeczytaj sobie co pisze o młynku producent."Młynek do odpadków 0,75 KM- Małogabarytowe urządzenie do mielenia odpadków- Do stosowania w gastronomii- Nadaje się do pracy ciągłej"Odpady w gastronomii? a, co to jest MOM, to nie odpady. Młynek spełnia swoją rolę, jak by go nie nazywac. Edytowane 29 Listopada 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-317286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 29 Listopada 2013 Też patrzyłem na ten młynek, ale jak go zaadoptować do naszych potrzeb ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-317287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Nie widzę większych problemów. Wg. mnie sprawa jest dziecinnie prosta. Dorobienia lejka na górze i zamocowanie młynka w kawałku blatu, powiedzmy rodzaju jakiejś skrzyneczki. Popatrz na ten duży młynek z Józefowa, profesjonalny, jaki ma lejek metalowy. Edytowane 29 Listopada 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-317288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 30 Listopada 2013 Sverige2 ale w młynku mimo,że to prehistoryczne urządzenie to możesz regulować jako tako grubość rozdrobnienia a w tym wynalazku pod zlew to raczej nie bardzo.Nie znam się może ale mi się nie widzi ten system rozdrabniania. Miro faktycznie -szkoda takiego sprzętu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-317354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) Miro ! Napisz czy poradziłeś sobie z tym problemem ? Ja do tej pory używałem termomixa, ale przy ostatniej parówce 13kg mięsa czas skutrowania się ogromnie wydłużył ze względu właśnie na temperaturę. Termomix też się grzał i trzeba było mu dać odpocząć co kilka wsadów. A max mieści się 0,7kg. Dlatego zastanawiam się nad tym kuterkiem http://technologiss.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=107&category_id=27&option=com_virtuemart&Itemid=175 Edytowane 5 Lutego 2014 przez zibi187 Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-331879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 5 Lutego 2014 Kupiłem okazyjnie młynek do mięsa:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9212-jak-robi%C5%82a-par%C3%B3wki-moja-babcia/Mała pojemność, ale rozdrabia błyskawicznie i ma zapas mocy.Wadą jest grzanie się, ale daję radę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-331885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 5 Lutego 2014 Termomix nie powoduje tak bardzo szybkiego wzrostu temperatury, może ze względu na konstrukcję noża i dużą prędkość obrotową. Fajnie się robi nim farsz, ale tak do 5kg max. Tylko, że teraz jednorazowo to jest 10-15kg i tu jest problem. Ostatnio robiłem 14kg drobiowych i dużo czasu zajęło samo przygotowanie masy uwzględniając czas odpoczynku sprzętu. Napełnienie jelit czy osłonek celulozowych (nabytych zresztą u Ciebie) to bajka. Jedyna niedogodność przy celulozowych to konieczność przewiązywania zakręconych parek przędzą, bo się cho...y rozwiązują. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-331898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 5 Lutego 2014 Zawsze do Thermomixa możesz dokupić drugi garnek i robić zamiennie. Jeden kutruje drugi się chłodzi... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-331900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) Garnek się będzie chłodził, ale maszyna nie a to, o samą maszynę mi chodzi Szkoda mi go tak maltretować, bo wszystko nim robię. Edytowane 5 Lutego 2014 przez zibi187 Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-331904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 5 Lutego 2014 Kurcze, mi się jeszcze nie udało zagrzać samej maszyny. A różne cuda wyczyniałem Tak do 6 kg farszu to często gęsto się zdarza robić... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-331906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) No to jeszcze raz tyle dołóż Nie jest to jakaś duża temperatura i podejrzewam, że sam Termomix ma zabezpieczenie termiczne, ale po prostu szkoda by mi było go zajechać na farszu do ps. parówek. A gdzie ciasta, soki, etc. Serwis kosztuje Miro, ja kupiłem sobie onegdaj kuter, i stoi, czasem, może statystycznie raz na dwa miesiące go użyję, jak mi parówkowej się zachce. Teraz stwierdzam, że jest to zbędny mebel, aczkolwiek w niektórych sytuacjach niezastąpiony. A co powiesz na taki mały kuterek dla własnych potrzeb http://technologiss.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=107&category_id=27&option=com_virtuemart&Itemid=175 Może i parametry nie powalające, ale do naszych celów ? Koszt 2 600zł brutto. Edytowane 5 Lutego 2014 przez zibi187 Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-331934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 9 Lutego 2015 Powiedzcie mi bo się nie znam kompletnie i tego nie ukrywam Jak już bym się miało taki profesjonalny kuter to na co można w nim "skutrować" mięso? NO parówki to wiadomo. Co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-403764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 9 Lutego 2015 metkę Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-403765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Co jeszcze?III wieprzową lub II wołową - prawie każda receptura na kiełbasy zawiera kutrowanie. Edytowane 9 Lutego 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-403788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 9 Lutego 2015 Paweł, myłeś kiedyś kuter? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-403795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 9 Lutego 2015 Paweł, myłeś kiedyś kuter? ekhm... poprosze cos bliżej w sensie że w wannie trza myć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-403797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 9 Lutego 2015 Paweł, myłeś kiedyś kuter? W Łazach widziałem jak się myje, ale pytanie nie było o mycie, tylko co sie kutruje. w sensie że w wannie trza myć? Nie wiem ile waży kuter u Andrzeja ale ostatnio jakies oglądałem i jeden ważyl 60 kg a nastepny model 100 kg. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-403800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 9 Lutego 2015 Kuter jest duży, mało mobilny, ma dużo ostrych części .... nie ma sensu odpalać takiej maszyny do zrobienia np. 500g masy wiążącej. No chyba, że ktoś robi po 100kg kiełbasy na raz. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/6/#findComment-403801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.