Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako nowy witam i pozdrawiam wszystkich.

Podpowiedźcie prosze. Zapeklowalem schab, jak zwykle, po wyciagnięciu kawałka z pierwszej kamionki był OK, zaś po wyciagnięciu kawałka z kolejnej kamionki po domu rozszedł sie odrażający smród Wyciągnięty schab u góry miał żółtawy ( ciemnej barwy ) kolor i był sliski. Zabrałem sie do odcięcia kawałka z dużym okładem. I jak sie okazało pierwsze uderzenie smrodu to było tylko preludium przed tym co mnie czekało. Fetor, fetor nie do opisania ( do teraz mam odruch wymiotny ) spowodował, ze całe mięso wyładowało z prędkością komety w śmietniku. A mnie, chyba, przeszła ochota do bycia masakrze. W czym tkwi błąd, który popełniłem?

Pozdrawiam Jacek162

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/
Udostępnij na innych stronach

Moim skromnym zdaniem przyczyn może być wiele i nie do końca zależnych od Ciebie. Jeśli obie kamionki były porządnie przed peklowaniem umyte, jeśli obiec solanki były takie same i trzymane w podobnie chłodniczych warunkach, prawdopodobnie trafił Ci się wadliwy surowiec. Może był stary już przy zakupie? A może surowiec z chorej sztuki. A może po zakupie zbyt długo czekał na solankę.

Nauczka na przyszłość, aby codziennie sprawdzać stan solanki i peklujących się w niej surowców. Wówczas masz szansę wymienić solankę, gdy tylko zauważysz najmniejsze nieprawidłowości w zapachu lub wyglądzie, tym samym ratując peklujące się mięso. Dodawałeś przyprawy do solanki? Mogły skisnąć w jednej z kamionek, a w drugiej już nie. Jak pisałem na początku, przyczyn problemu może być wiele. 

 

Pozdrawiam Cię serdecznie i przede wszystkim nie poddawaj się!

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307342
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapeklowalem schab, jak zwykle

 

Opisz dokładnie proces peklowania bo tak to wróżenie z fusów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307346
Udostępnij na innych stronach

5-6 dni w roztworze

( 1 l wody = 5 płaskich łyżek soli + 1/3 łyżki saletry + 1/4 łyżki cukru ) x 2

 

Dodano: 17 październik 2013 - 17:14

Moim skromnym zdaniem przyczyn może być wiele i nie do końca zależnych od Ciebie. Jeśli obie kamionki były porządnie przed peklowaniem umyte, jeśli obiec solanki były takie same i trzymane w podobnie chłodniczych warunkach, prawdopodobnie trafił Ci się wadliwy surowiec. Może był stary już przy zakupie? A może surowiec z chorej sztuki. A może po zakupie zbyt długo czekał na solankę.

Nauczka na przyszłość, aby codziennie sprawdzać stan solanki i peklujących się w niej surowców. Wówczas masz szansę wymienić solankę, gdy tylko zauważysz najmniejsze nieprawidłowości w zapachu lub wyglądzie, tym samym ratując peklujące się mięso. Dodawałeś przyprawy do solanki? Mogły skisnąć w jednej z kamionek, a w drugiej już nie. Jak pisałem na początku, przyczyn problemu może być wiele. 

 

Pozdrawiam Cię serdecznie i przede wszystkim nie poddawaj się!

Dziekuje za rady i dobre słowa. Pozdrawiam jacek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307364
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziekuje za rady

 

Moja rada to kup sobie wagę gramową i używaj peklosoli .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307366
Udostępnij na innych stronach

 

Dziekuje za rady

 

 

Moja rada to kup sobie wagę gramową i używaj peklosoli .

OK, dzięki. Tak zrobię

 

Dodano: 17 październik 2013 - 18:27

 

Dziekuje za rady

 

 

Moja rada to kup sobie wagę gramową i używaj peklosoli .

OK, dziekuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307372
Udostępnij na innych stronach

A mnie, chyba, przeszła ochota do bycia masakrze. W czym tkwi błąd, który popełniłem? Pozdrawiam Jacek162

 

Nie popełniłeś żadnego błędu, miałeś tylko pecha.

Kupiłeś mięso które już zaczynało gnić, jak to mówią już było "chycone".

 

Niestety ciężko dziś o uczciwy, świeży surowiec.

Mam taką zasadę, że nie kupuję mięsa w poniedziałek.

Zapytasz dlaczego ?

Dlatego, że jak mięso nie sprzeda się przez sobotę i niedzielę, to jest wystawiane jako świeże w poniedziałek.

I dla tego też, że raczej w sobotę i niedzielę nie ma dostaw mięsa ..... czyli nowa dostawa jest dopiero po poniedziałku. :)

 

I koniecznie myj mięso po każdym zakupie.

Co prawda piszą, że się nie powinno tego robić, ale nigdy nie wiemy co się z nim działo zanim trafiło do naszych rąk.

To, że fajnie wygląda w specjalnie podświetlanych witrynach, nie oznacza że jest świeże.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307398
Udostępnij na innych stronach

Jacek 162 , napisałeś wilele informacji , brakuje jednej ( nie doczytałem moze , jesli tak to prosze mnie popraw ? ) w jakiej temperaturze trzymasz swoje kamionkowe naczynia i gdzie , nic nie wspominasz   o tym waznym elemencie  procesu peklowania .Pozdrawiam 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307399
Udostępnij na innych stronach

 

A mnie, chyba, przeszła ochota do bycia masakrze. W czym tkwi błąd, który popełniłem? Pozdrawiam Jacek162

 

 

Nie popełniłeś żadnego błędu, miałeś tylko pecha.

Kupiłeś mięso które już zaczynało gnić, jak to mówią już było "chycone".

 

Niestety ciężko dziś o uczciwy, świeży surowiec.

Mam taką zasadę, że nie kupuję mięsa w poniedziałek.

Zapytasz dlaczego ?

Dlatego, że jak mięso nie sprzeda się przez sobotę i niedzielę, to jest wystawiane jako świeże w poniedziałek.

I dla tego też, że raczej w sobotę i niedzielę nie ma dostaw mięsa ..... czyli nowa dostawa jest dopiero po poniedziałku. :)

 

I koniecznie myj mięso po każdym zakupie.

Co prawda piszą, że się nie powinno tego robić, ale nigdy nie wiemy co się z nim działo zanim trafiło do naszych rąk.

To, że fajnie wygląda w specjalnie podświetlanych witrynach, nie oznacza że jest świeże.

A wydawało mi się, że dostawca sprawdzony bo juz wielokrotnie tam kupowałem. No cóż pewno masz racje o uczciwość dzisiaj cieżko. Co do mycia mięsa to faktycznie nigdy nie mylem. Ale teraz pójdę za Twoja rada. Dziekuje i pozdrawiam. J

 

Dodano: 17 październik 2013 - 22:25

Jacek 162 , napisałeś wilele informacji , brakuje jednej ( nie doczytałem moze , jesli tak to prosze mnie popraw ? ) w jakiej temperaturze trzymasz swoje kamionkowe naczynia i gdzie , nic nie wspominasz   o tym waznym elemencie  procesu peklowania .Pozdrawiam

 

W spiżarni, raczej chłodnej ale po przeczytaniu zacząłem sie zastanawiać czy aby napewno to nie za wysoka temperatura. Pozdrawiam J

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307416
Udostępnij na innych stronach

W temperaturach, jakie teraz są to wątpię byś w spiżarni miał temperaturę 4-7 st C :hmm:  a w takiej powinno się peklować . To poza wagą , powinieneś zaopatrzyć sie w termometr jeśli jeszcze nie masz .

 

 

1 l wody = 5 płaskich łyżek soli + 1/3 łyżki saletry + 1/4 łyżki cukru ) x 2

Łyżki mają tak różną pojemność ,że trudno określić jaką dawkę zastosowałeś

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307417
Udostępnij na innych stronach

Uważam ,ze bezposrednia przyczyną problemu z miesem jest temperatura , wpoczatkach moich dzialan , przy peklowaniu w kamionkowych naczyniach miasłem wpadki z szybko metniejaca zalewą , szczególnie wtedy gdy do marynaty dodawałem ziól i czosnku , gary kamienne trzymane w komorce mialy w ciagu doby zmienna temperaturę  i powyzej 6 stopni .Teraz  zmieniłem naczynia , ktore mieszcza sie w chlodni , a ta zapewnia mi 4-6 stopni bez problemu , caly czas mam w witrynie chłodniczej niezalezny termometr jako kontrolny .Ponadto proponuje peklować pekolsolą , ktora trzeba odmierzac  na wadze ( kolega Arkadiusz juz o tym pisał ) .Powodzenia .Pozdraiwam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307421
Udostępnij na innych stronach

W temperaturach, jakie teraz są to wątpię byś w spiżarni miał temperaturę 4-7 st C :hmm:  a w takiej powinno się peklować . To poza wagą , powinieneś zaopatrzyć sie w termometr jeśli jeszcze nie masz .

 

1 l wody = 5 płaskich łyżek soli + 1/3 łyżki saletry + 1/4 łyżki cukru ) x 2

 

Łyżki mają tak różną pojemność ,że trudno określić jaką dawkę zastosowałeś

Wszystkie uwagi biorę do siebie, bardzo dziekuje za nie i pozdrawiam. J

 

Dodano: 18 październik 2013 - 08:13

Uważam ,ze bezposrednia przyczyną problemu z miesem jest temperatura , wpoczatkach moich dzialan , przy peklowaniu w kamionkowych naczyniach miasłem wpadki z szybko metniejaca zalewą , szczególnie wtedy gdy do marynaty dodawałem ziól i czosnku , gary kamienne trzymane w komorce mialy w ciagu doby zmienna temperaturę  i powyzej 6 stopni .Teraz  zmieniłem naczynia , ktore mieszcza sie w chlodni , a ta zapewnia mi 4-6 stopni bez problemu , caly czas mam w witrynie chłodniczej niezalezny termometr jako kontrolny .Ponadto proponuje peklować pekolsolą , ktora trzeba odmierzac  na wadze ( kolega Arkadiusz juz o tym pisał ) .Powodzenia .Pozdraiwam

 

Na jakie naczynia zmieniłeś?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307438
Udostępnij na innych stronach

Wojtku zgodziłbym się z tobą gdyby nie to, że kamionki były dwie w tym samym pomieszczeniu, a tylko w jednej mięso się zepsuło.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307439
Udostępnij na innych stronach

 

 

I koniecznie myj mięso po każdym zakupie.

 

To podstawa. Podczas mycia łatwo wyczuć jak mięso jest śliskie. Jeśli jest bardzo śliskie to znaczy, że proces gnilny na jego powierzchni szybko się rozwinął. Nie żałować wody (zimnej) i dobrze wymyć by mięso nie było śliskie.

Ponadto, przed  zmieleniem czy pocięciem należy usunąć wszystkie krwawe punkty i błony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307441
Udostępnij na innych stronach

MIro , może masz racje , ale ja mialem tez wiecej kiamionek i zawsze jedna z nuich byla pierwsza w psunciu lub pienieniu sie.Pozdraiwm

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307546
Udostępnij na innych stronach

Bo z mięsem to jest tak, że nie zaleca się mycia z powodu chlapania płukaną wodą po zlewie i wokół zlewu.

Niby też coś się z mięsa wypłukuje.

Jednak prawda jest taka, że nigdy nie wiemy co się z mięsem działo zanim trafiło do naszej kuchni.

 

Nie ma się co oszukiwać. Droga mięsa na nasz stół jest bardzo długa począwszy od uboju, po rozbiór, transport ..... masa "punktów krytycznych " jak to określa HCCP.

Dla świętego spokoju i własnej kultury przyrządzania potraw myję wszystko co tylko da się umyć, mięso również.

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307555
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo z mięsem to jest tak, że nie zaleca się mycia z powodu chlapania płukaną wodą po zlewie i wokół zlewu. Niby też coś się z mięsa wypłukuje.

Nie o to chodzi Kolego Miro. Powierzchnia mięsa bardzo szybko obsycha, co stanowi jego swoistą barierę przed dostępem drobnoustrojów. Po umyciu, w pokojowej temperaturze natychmiast na powierzchni namnażają się bakterie.

Mięso z ubojni jest w miarę czyste, gdyż proces technologiczny przewiduje kilka myć przed wyekspediowaniem towaru do magazynu i dalej w teren. Jak takie mycia wyglądają, można było prześledzić na filmach z uboju przemysłowego. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307556
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso z ubojni jest w miarę czyste, gdyż proces technologiczny przewiduje kilka myć przed wyekspediowaniem towaru do magazynu i dalej w teren. Jak takie mycia wyglądają, można było prześledzić na filmach z uboju przemysłowego. 

Jak Cię lubię i szanuję Twoją opinię proszę ........ nie pisz o normach.

Normy normami, a podłoga podłogą.

 

Codziennie  mam do czynienia z nastoma autami z mięsem i proszę Cię ........ w kiblu mam czyściej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307558
Udostępnij na innych stronach

Mięso z ubojni jest w miarę czyste, gdyż proces technologiczny przewiduje kilka myć przed wyekspediowaniem towaru do magazynu i dalej w teren.

Myje się półtusze wp. lub woł. natryskiem wody,   tylko raz na ubojach przed  transportem kolejką do tuneli chłodniczych lub komór chłodniczych. W całym dalszym cyklu przetwórstwa unika sie mycia miesa. Więc jasno mówiąc- myje sie tusze jeszcze ciepłe i wilgotne tylko na halach uboju i jest to ostatnia czynność  w lini uboju .W dalszych procesach wskazania są by ewuntualne zabrudzenia wycinać a nie myć.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307563
Udostępnij na innych stronach

Jacek162 , jak używasz saletry , to mieszaj ją na sucho ze solą w proporcji 3-5% saletry na 95-97% soli

 

twoja proporcja łyżkowa jest zła - 1/15, ma być maxymalnie 1/20 - ale lepiej kup wagę

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8656-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so/#findComment-307584
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.