Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak to nazwać, ale może "mielonka z głowizny".

 

post-41296-0-74817000-1523863995_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-595459
Udostępnij na innych stronach

Mielonka salcesonowa - bardzo atrakcyjna  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-595460
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego wczoraj takiej nie dostałem ? :(

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-595474
Udostępnij na innych stronach

Bo się spieszyłeś a tego jeszcze nie było.A pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-595476
Udostępnij na innych stronach

Żebym wiedział to bym do wieczora został, ale się nie pochwaliłeś. Tylko jakieś blade śledzie mi pokazałeś. A TY niedobry. ;)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-595479
Udostępnij na innych stronach

 

 

A TY niedobry.

 

Może się jeszcze kiedyś załapiesz bo to była próba.Próbnymi wyrobami zanim sam nie spróbuję co wymodziłem to się nie chwalę. :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-595483
Udostępnij na innych stronach

Rozgrzeszam  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-595484
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

post-41296-0-83009200-1527100199_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-598692
Udostępnij na innych stronach

Powiem więcej. Są pyszniutkie. A te uszy, ten kminek.  Poezja.  :tongue::clap::)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-598715
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Trochę wątrobianki i posztetu drobiowego

post-41296-0-85598100-1528829567_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-600075
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Brunszwicki.

post-41296-0-39565300-1548587707_thumb.jpg

post-41296-0-58044600-1548587723_thumb.jpg

post-41296-0-29736300-1548587737_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-621797
Udostępnij na innych stronach

..moze byc ozorkowy czemu nie sercowy

 

Nie zamieniał bym ozorków na serca  :no: .Z natury jest to twardy mięsień.Można serca dodawać ,ale z samych serc nie polecam.Jest taki salceson wolsztyński gdzie śmiało można użyć serca .Ja dodaje je również do białego, ale w niedużej ilości.2-3 na 10 g salcesonu i drobno kroję.Serca należy traktować jako dodatek a nie jako składnik podstawowy

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-621811
Udostępnij na innych stronach

 

..moze byc ozorkowy czemu nie sercowy

 

Nie zamieniał bym ozorków na serca  :no: .Z natury jest to twardy mięsień.Można serca dodawać ,ale z samych serc nie polecam.Jest taki salceson wolsztyński gdzie śmiało można użyć serca .Ja dodaje je również do białego, ale w niedużej ilości.2-3 na 10 g salcesonu i drobno kroję.Serca należy traktować jako dodatek a nie jako składnik podstawowy

 

Rozumiem. Dzięki. Patrzyłem na recepturę salcesonu wolsztyńskiego i tam serc jest 15%. Tak sobie pomyślałem, że zmniejszę ilość  mięsa z głów o 5 % i skórek o 10 % i w to miejsce dam serca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-621813
Udostępnij na innych stronach

Skórki to el. wiążący, zresztą mięso z głów też zawiera dużo kolagenu i elastyny. Nigdy nie robiłem cwaniaka, niech eksperci się wypowiedzą czy wpłynie to na konsystencję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-621818
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak sobie pomyślałem, że zmniejszę ilość  mięsa z głów o 5 % i skórek o 10 % i w to miejsce dam serca.

 

No i pięknie się rozpadnie.Ilość łbów zostaw w spokoju.Serc też a zwiększ do 60 %  ilość skórek .Coś ten salceson musi skleić.Na pewno nie serca i nie krew.Łby nadadzą smaczku.Trochę tego przerobiłem i przekonałem się ,że ilość skórek w stosunku do niektórych przepisów z 16 - stki jest trochę mała.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-621819
Udostępnij na innych stronach

Robię "Cwaniaki" głównie wg. wskazówek Arkadiusza i wiem że jem, a salcefiksy  są tym czym powinny być, o smaku nie wspominam  :D . Proszę słuchać miszcza prof. Arkadiusza :D:thumbsup::clap: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-621822
Udostępnij na innych stronach

 

 

napewno nie zastepuj glow sercami bo nie wyjdzie,

Coś wymyślę. Mam już pomysła. :) O wynikach poinformuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-621855
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jak zapewne niektórzy pamiętają wymieniliśmy się z EAnną niewielka ilością naszych wątrobianek.Swoja opinie o wątrobiance EAnny zamieściłem już w jej poście.Opinię EAnny  o mojej zamieszczam poniżej.

 

Arku,

Czytając poniższe musisz wziąć pod uwagę, że jestem wyjątkowo wyrobionym degustatorem, wręcz "audytorem' procesu i mam bardzo wrażliwy węch, co bardzo mi w życiu przeszkadza   :laugh:

 

Wątrobianka Arka

Degustacja: 16.12.2018 oraz 17.12.2018

 

  •  Kolor - złotawy brąz, w przekroju brąz różowawy, niezbyt ciemny, sugeruje w składzie nie-dziczą wątrobę.
  •  Zapach - typowy dla pasztetówki + słabe wędzenie
  •  Smarowność - poprawna
  •  tekstura: wyczuwalna ziarnistość a raczej włóknistość mięsa. Podejrzewam, że mięsa były dosyć suche a proces kutrowania nie zhomogenizował włókien mięśniowych z tłuszczem i wodą. Mogę tę wątrobiankę gryźć i wyczuwam na zębach pewien opór.  Mimo sporej zawartości tłuszczu (o ile była zrobiona zgodnie z przepisem ze strony gł.) nie odnosi się wrażenia gładkości wyrobu.
  • Słoność dobrze wyczuwalna
  • Smak charakterystyczny dla wyrobu, dobrze zharmonizowany, bez dominantów
  • Dla mnie za mało pieprzna, dla Adama O.K. 
  • Wyczuwam w tzw. ogonie smakowym smak odyńca. Może to sugestia ale osobiście jestem przewrażliwiona na tę nutę  i nie mogę tutaj być obiektywnym sędzią. W zapachu Twojej wątrobianki tego nie czuję, tylko ten posmak charakterystyczny. Dlatego nie kupuję odyńców, chyba, że bardzo młode. 
  • Dla Adama smak i zapach nostalgiczny, był zachwycony i od razu zjadł cały baton   :facepalm:
  • Mimo pewnych (moim zdaniem) niedociągnięć w teksturze wyrób bardzo klasyczny, bardzo smaczny i apetycznie wyglądający.   :clap:   :clap:   :clap:

 Dziękuję w swoim i Adama imieniu za umożliwienie degustacji i powrót do wspomnień młodości   :)

Arku,

 

P.S

Co do tekstury to dodam,że mięso było tylko mielone dwukrotnie na siatce 2 mm.Niestety brak kutra i chęci trzykrotnego mielenia. :facepalm:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-623957
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Sezon grillowy w pełni.

post-41296-0-46441200-1558267702_thumb.jpg

post-41296-0-71907100-1558267717_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-631701
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sezon grillowy w pełni.
I dzisiaj pod wieczór będzie z grilla - a kilka plasterków z tej deski zjadłem na zimno -Dzięki - Smaczna :thumbsup:   lekko pikantna  :thumbsup:  :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-631702
Udostępnij na innych stronach

Areczku bardzo dobra. Taka akuratna. Chyba najlepsza jaką zrobiłeś. Jestem z ciebie dumny.  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/19/#findComment-631799
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.