Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Też miałeś cztery i odpowiednią formę do nich.Przyznaj się w czym robiłeś? :).Następnym razem moje też będą tak wyglądać. :tongue:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-394213
Udostępnij na innych stronach

Już nie musisz się przyznawać :) .Znalazłem .Robił Twój kolega w prasce 2,5-3kg.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-394235
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Niektórzy na to mówią  "Bronek" , ale ja żeby być w zgodzie z nomenklaturą napiszę a'la brunszwicki ponieważ był robiony z surowców niepeklowanych.

 

post-41296-0-35345400-1422781809_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-401430
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciekawy ten "Bronek", chciałbym zakosztować!

Haa a kto by nie chciał. Ustaw się w kolejce. :D  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-402416
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zalałem roztworem żelatyny o temp. ok.75 o C

 

Arek, ile i jakiej żelatyny robisz na litr płynu ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-402423
Udostępnij na innych stronach

Ja mam żelatynę 180º Bloom i robiłem roztwór 18 -sto procentowy.

 

post-41296-0-58894000-1423064345_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-402431
Udostępnij na innych stronach

Grodziski "kawior".Grodziski dlatego, że przepis z 16-stki uległ mojej modyfikacji.Niektórzy mówią na to gulasz z kaszą. :D

 

post-41296-0-22842500-1423408437_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-403533
Udostępnij na innych stronach

Ładne. Palcyma napychałeś? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-403534
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ładne. Palcyma napychałeś?

 

A jak byś zgadł.Zostało trochę w nadziewarce to se palcyma dopchnąłem :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-403553
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka wg.arkadiusza.

 

Surowiec

1.Głowy wp. -6,40 kg

2.Płuca wp. - 2,20 kg

3.Wątroba wp.- 1,5 kg

4.Krew świeża - 1,5 kg

5.Rosół z gotowania mięsa - 1,5 kg

6.Skórki - 1,10 kg

7.Podgardle wp - 3,2 kg

8.Kasza gryczana niepalona - 2,5kg

9.Rosół z gotowania mięsa do gotowania kaszy - 5 l

Składniki nie solone i nie peklowane

 

 

Przyprawy 

1.Sól - 17 g/kg - całej masy

2.Pieprz - 1,3- 5 g/kg - całej masy 

3.Majeranek - 2 g/kg - całej masy

4.Susz cebulowy - 4,5 g/kg - całej masy (lub cebula surowa smażona 30g/kg)

5.Ziele - 0,7 g/kg - całej masy 

6.Pieprz ziołowy - 2,5 - 3,5 g/kg- całej masy

 

Materiały pomocnicze.

Jelita wp.28/30.Przędza wędliniarska.

 

Rozdrabnianie 

Składniki mięsne gotowane mielone na sitku 8 mm a skórki gotowane mielone na 3 mm.Wątroba surowa krojona w kostkę 0,5 x 0,5 lub mniejszą, ale to zależy od cierpliwości krojącego. U mnie kroi moja LP to pozwalam sobie na pewne wymagania. :D

 

Gotowanie mięsa

Mięso i skórki oprócz wątroby gotujemy w wodzie o temp. 90ºC .Podgardle na pół miękko. Wątrobę zostawiamy surową. Głowy w tej temperaturze gotuję 3,5 h. Po gotowaniu obieramy mięso z kości. Można ugotować sobie mięso jednego dnia a na drugi ugotować kaszę i zrobić kaszankę pamiętając żeby nie wylewać rosołu z gotowania mięsa.

 

Gotowanie kaszy.

Kaszę w tym przypadku gryczaną niepaloną wsypujemy do gotującego rosołu z gotowania mięsa i gotujemy często mieszając przez ok. 25-30 min aż kasza wchłonie cały rosół. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 0,5 h.Po tym czasie kasza powinna być ugotowana na pół miękko. Nie może być za twarda bo może rwać jelita przy napełnianiu i nie może być za miękka bo po parzeniu gotowych batonów będzie rozgotowana. Stosunek rosołu do kasz gryczanej to 2 l rosołu na 1 kg kaszy.

 

Parzenie 

1.Kaszankę wrzucamy do wody o temp. 80-85º C i parzymy w tych jelitach ok 40 min. do osiągnięcia w środku temp.68-70º C

 

Studzenie

Studzimy w zimnej wodzie przez ok.5 min i następnie rozwieszamy do całkowitego wystudzenia

 

Fotorelacja

post-41296-0-78028600-1424012630_thumb.jpg

Materiał na kaszankę.Od lewej na górze: płuca podgardle,krew, głowy wp.

Na dole :kasza, skórki, wątroba wp. 

post-41296-0-34651800-1424012650_thumb.jpg

Gotowanie głów wp., skórek i podgardla.Ponieważ skórki i podgardle wyciągamy wcześniej to proponuję położyć na wierzch do gotowania

post-41296-0-85510700-1424012672_thumb.jpg

Ponieważ płuca to filtr, który filtruje zanieczyszczenia z powietrza to w miarę możliwości proponuję gotować oddzielnie.Ja najpierw gotuję oddzielnie a jak już zmniejszą swoją objętość to przerzucam po wyjęciu podgardla i skórek do garnka w którym gotują się już tylko głowy wp.

post-41296-0-78016700-1424012693_thumb.jpg

Mięso ugotowane i obrane z kości

post-41296-0-64560700-1424012718_thumb.jpg

Skórki i podgardle już też ugotowane

post-41296-0-10163500-1424012764_thumb.jpg

Pozostał nam rosół z gotowania mięsa.Nie wylewamy bo potrzebny będzie do gotowania kaszy, do dolania do farszu i do parzenia kaszanki

post-41296-0-49739700-1424012782_thumb.jpg

Teraz możemy zabierać się za rozdrabnianie jak w przepisie.

post-41296-0-38549600-1424012811_thumb.jpg

Odmierzamy potrzebna ilość kaszy  i gotujemy wg. załączonego przepisu

post-41296-0-40602500-1424012853_thumb.jpg

Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojoną wątróbkę

post-41296-0-70135700-1424012884_thumb.jpg

Odmierzamy odpowiednia ilość krwi i rosołu wg. przepisu.Można dodać samą krew w ilości sumy krewi i rosołu.Jak ktoś nie ma dostępu do świeżej krwi to może dodać sam rosół w tej samej ilości to otrzyma wtedy białą kaszankę.Można też zastąpić świeżą krew, krwią suszoną rozpuszczając ja w proporcji 1:14.

post-41296-0-28612600-1424012916_thumb.jpg

Gorącą kaszę wykładamy na zmielone mięso i pokrojoną wątrobę.

post-41296-0-57407700-1424012950_thumb.jpg

Na gorącą kaszę wylewamy krew celem jej wstępnego zaparzenia i rosół i ważymy cały wsad.

post-41296-0-14924500-1424012980_thumb.jpg

Przyprawy już przygotowane

post-41296-0-99963000-1424013008_thumb.jpg

Mając zważony cały wsad odmierzamy przyprawy wg. przepisu i dodajemy do farszu

post-41296-0-13821900-1424013049_thumb.jpg

.. i mieszamy.Uwaga bo kasza jest gorąca to polecam mieszać na początku od spodu do góry,

post-41296-0-35665800-1424013087_thumb.jpg

Po dokładnym wymieszaniu, żeby nie było grudek zlepionej kaszy możemy przystąpić do nabijania.Nabijamy dość luźno bo w czasie parzenia wsad zwiększy swoją objętość.

post-41296-0-05186200-1424013121_thumb.jpg

post-41296-0-85278300-1424013143_thumb.jpg

Po nabiciu odkręcamy i do gotowania wiążemy sznurkiem w pęczki, żeby było łatwiej wyciągać z garnka.

post-41296-0-25518800-1424013259_thumb.jpg

post-41296-0-11257000-1424014806_thumb.jpg

Parzymy wg. przepisu w rosole który nam pozostał ew. uzupełniając brakującą ilość wodą.Po parzeniu wyciągamy i chłodzimy w zimnej wodzie ok. 5 min a następnie rozwieszamy do całkowitego wystudzenia.Smacznego.

post-41296-0-84714700-1424013208_thumb.jpg

post-41296-0-07625200-1443195815_thumb.jpg

post-41296-0-22349400-1443195823_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz
  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-404897
Udostępnij na innych stronach

Ile jej dodajesz?

Pepsi używam jako popychacza . :laugh:

 

 

Arkadiuszu, napisz może o tej "Łódzkiej" jeśli można prosić o recepturkę

Zbiór receptur nr. 16 str.293 i 294 z tym, że ja wszystkie surowce mam niesolone.Solę na koniec całą masę 18 g/kg i używam kajzerek podsuszanych przez dwa dni. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-404964
Udostępnij na innych stronach

Czyżby to łapki Abratka przy odkręcaniu. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405028
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie w temacie wędlin podrobowych ....czy mózgi do kiszek pasztetowych też się parzy ???? czy dodaję się surową i parzy razem w batonach ???

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405029
Udostępnij na innych stronach

Czyżby to łapki Abratka przy odkręcaniu.

 

No wiesz :facepalm: .To delikatne rączki mojej małżonki . :D

 

 

 

czy mózgi do kiszek pasztetowych też się parzy

 

Nie. Dodaje się surowe.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405061
Udostępnij na innych stronach

 

 

No wiesz .To delikatne rączki mojej małżonki .

:facepalm:  Przepraszam Bożenko  :blush:  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405067
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu z jakiego przepisu wykonywałeś ten salceson:

 

Ze swojego. :D . O ile dobrze pamiętam było pół łepka , jedna golonka tylna, ozorek wp. i serce wp i do tego ze 30 dkg skórek.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405688
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :) Zakupiłem kątnice i pęcherze. Od poniedziałku biorę się za salceson i kaszankę.

Który przepis dla Ciebie jest jakby źródłem robienia salcesonu? Od którego zaczynałeś bo teraz wiadomo kombinujesz ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405754
Udostępnij na innych stronach

 

 

Który przepis dla Ciebie jest jakby źródłem robienia salcesonu? Od którego zaczynałeś bo teraz wiadomo kombinujesz

 

Podstawą były przepisy na salcesony z 16-stki i przepisy na wędliny eksportowe, ale teraz robię w nich trochę zmian.Może jedynie mój włoski jest najbardziej zbliżony do oryginału.Mam teraz trochę mięsa z łbów wołowych (policzki) to następny włoski zrobię klasyk bez zastępowania wołowiny  mięsem z golonki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405764
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.