arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Też miałeś cztery i odpowiednią formę do nich.Przyznaj się w czym robiłeś? .Następnym razem moje też będą tak wyglądać. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-394213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Już nie musisz się przyznawać .Znalazłem .Robił Twój kolega w prasce 2,5-3kg. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-394235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Niektórzy na to mówią "Bronek" , ale ja żeby być w zgodzie z nomenklaturą napiszę a'la brunszwicki ponieważ był robiony z surowców niepeklowanych. Edytowane 1 Lutego 2015 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-401430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 1 Lutego 2015 Niektórzy na to mówią "Bronek" Arku :clap: Ja na niego mówię - salceson wątrobiany Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-401453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 1 Lutego 2015 Ciekawy ten "Bronek", chciałbym zakosztować!http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/clapping-hands-above-head-smiley-emoticon.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-401617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 4 Lutego 2015 Ciekawy ten "Bronek", chciałbym zakosztować! Haa a kto by nie chciał. Ustaw się w kolejce. pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-402416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 4 Lutego 2015 Zalałem roztworem żelatyny o temp. ok.75 o C Arek, ile i jakiej żelatyny robisz na litr płynu ? Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-402423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 4 Lutego 2015 Ja mam żelatynę 180º Bloom i robiłem roztwór 18 -sto procentowy. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-402431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 8 Lutego 2015 Grodziski "kawior".Grodziski dlatego, że przepis z 16-stki uległ mojej modyfikacji.Niektórzy mówią na to gulasz z kaszą. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-403533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 8 Lutego 2015 Ładne. Palcyma napychałeś? „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-403534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 8 Lutego 2015 Ładne. Palcyma napychałeś? A jak byś zgadł.Zostało trochę w nadziewarce to se palcyma dopchnąłem Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-403553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Kaszanka wg.arkadiusza. Surowiec1.Głowy wp. -6,40 kg2.Płuca wp. - 2,20 kg3.Wątroba wp.- 1,5 kg4.Krew świeża - 1,5 kg5.Rosół z gotowania mięsa - 1,5 kg6.Skórki - 1,10 kg7.Podgardle wp - 3,2 kg8.Kasza gryczana niepalona - 2,5kg9.Rosół z gotowania mięsa do gotowania kaszy - 5 lSkładniki nie solone i nie peklowane Przyprawy 1.Sól - 17 g/kg - całej masy2.Pieprz - 1,3- 5 g/kg - całej masy 3.Majeranek - 2 g/kg - całej masy4.Susz cebulowy - 4,5 g/kg - całej masy (lub cebula surowa smażona 30g/kg)5.Ziele - 0,7 g/kg - całej masy 6.Pieprz ziołowy - 2,5 - 3,5 g/kg- całej masy Materiały pomocnicze.Jelita wp.28/30.Przędza wędliniarska. Rozdrabnianie Składniki mięsne gotowane mielone na sitku 8 mm a skórki gotowane mielone na 3 mm.Wątroba surowa krojona w kostkę 0,5 x 0,5 lub mniejszą, ale to zależy od cierpliwości krojącego. U mnie kroi moja LP to pozwalam sobie na pewne wymagania. Gotowanie mięsaMięso i skórki oprócz wątroby gotujemy w wodzie o temp. 90ºC .Podgardle na pół miękko. Wątrobę zostawiamy surową. Głowy w tej temperaturze gotuję 3,5 h. Po gotowaniu obieramy mięso z kości. Można ugotować sobie mięso jednego dnia a na drugi ugotować kaszę i zrobić kaszankę pamiętając żeby nie wylewać rosołu z gotowania mięsa. Gotowanie kaszy.Kaszę w tym przypadku gryczaną niepaloną wsypujemy do gotującego rosołu z gotowania mięsa i gotujemy często mieszając przez ok. 25-30 min aż kasza wchłonie cały rosół. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 0,5 h.Po tym czasie kasza powinna być ugotowana na pół miękko. Nie może być za twarda bo może rwać jelita przy napełnianiu i nie może być za miękka bo po parzeniu gotowych batonów będzie rozgotowana. Stosunek rosołu do kasz gryczanej to 2 l rosołu na 1 kg kaszy. Parzenie 1.Kaszankę wrzucamy do wody o temp. 80-85º C i parzymy w tych jelitach ok 40 min. do osiągnięcia w środku temp.68-70º C StudzenieStudzimy w zimnej wodzie przez ok.5 min i następnie rozwieszamy do całkowitego wystudzenia FotorelacjaMateriał na kaszankę.Od lewej na górze: płuca podgardle,krew, głowy wp.Na dole :kasza, skórki, wątroba wp. Gotowanie głów wp., skórek i podgardla.Ponieważ skórki i podgardle wyciągamy wcześniej to proponuję położyć na wierzch do gotowaniaPonieważ płuca to filtr, który filtruje zanieczyszczenia z powietrza to w miarę możliwości proponuję gotować oddzielnie.Ja najpierw gotuję oddzielnie a jak już zmniejszą swoją objętość to przerzucam po wyjęciu podgardla i skórek do garnka w którym gotują się już tylko głowy wp.Mięso ugotowane i obrane z kościSkórki i podgardle już też ugotowanePozostał nam rosół z gotowania mięsa.Nie wylewamy bo potrzebny będzie do gotowania kaszy, do dolania do farszu i do parzenia kaszankiTeraz możemy zabierać się za rozdrabnianie jak w przepisie.Odmierzamy potrzebna ilość kaszy i gotujemy wg. załączonego przepisuDo zmielonego mięsa dodajemy pokrojoną wątróbkęOdmierzamy odpowiednia ilość krwi i rosołu wg. przepisu.Można dodać samą krew w ilości sumy krewi i rosołu.Jak ktoś nie ma dostępu do świeżej krwi to może dodać sam rosół w tej samej ilości to otrzyma wtedy białą kaszankę.Można też zastąpić świeżą krew, krwią suszoną rozpuszczając ja w proporcji 1:14.Gorącą kaszę wykładamy na zmielone mięso i pokrojoną wątrobę.Na gorącą kaszę wylewamy krew celem jej wstępnego zaparzenia i rosół i ważymy cały wsad.Przyprawy już przygotowaneMając zważony cały wsad odmierzamy przyprawy wg. przepisu i dodajemy do farszu.. i mieszamy.Uwaga bo kasza jest gorąca to polecam mieszać na początku od spodu do góry,Po dokładnym wymieszaniu, żeby nie było grudek zlepionej kaszy możemy przystąpić do nabijania.Nabijamy dość luźno bo w czasie parzenia wsad zwiększy swoją objętość.Po nabiciu odkręcamy i do gotowania wiążemy sznurkiem w pęczki, żeby było łatwiej wyciągać z garnka.Parzymy wg. przepisu w rosole który nam pozostał ew. uzupełniając brakującą ilość wodą.Po parzeniu wyciągamy i chłodzimy w zimnej wodzie ok. 5 min a następnie rozwieszamy do całkowitego wystudzenia.Smacznego. Edytowane 12 Lutego 2021 przez arkadiusz 1 Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-404897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 15 Lutego 2015 No,no-czarne aż się śmieje a kaszanka z tych składników to na pewno cud malina. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-404906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 15 Lutego 2015 Oj posmakowalabym bardzo chetnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-404907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 15 Lutego 2015 Na pierwszej fotce wśród składników jest butelka Pepsi. Ile jej dodajesz? pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-404926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 15 Lutego 2015 Arkadiuszu, napisz może o tej "Łódzkiej" jeśli można prosić o recepturkę ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-404947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Ile jej dodajesz?Pepsi używam jako popychacza . Arkadiuszu, napisz może o tej "Łódzkiej" jeśli można prosić o recepturkęZbiór receptur nr. 16 str.293 i 294 z tym, że ja wszystkie surowce mam niesolone.Solę na koniec całą masę 18 g/kg i używam kajzerek podsuszanych przez dwa dni. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-404964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 16 Lutego 2015 Czyżby to łapki Abratka przy odkręcaniu. Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 16 Lutego 2015 Mam pytanie w temacie wędlin podrobowych ....czy mózgi do kiszek pasztetowych też się parzy ???? czy dodaję się surową i parzy razem w batonach ??? Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Czyżby to łapki Abratka przy odkręcaniu. No wiesz .To delikatne rączki mojej małżonki . czy mózgi do kiszek pasztetowych też się parzy Nie. Dodaje się surowe. Edytowane 16 Lutego 2015 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 16 Lutego 2015 No wiesz .To delikatne rączki mojej małżonki . Przepraszam Bożenko Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 19 Lutego 2015 Arkadiuszu z jakiego przepisu wykonywałeś ten salceson:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=380965 ? http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Arkadiuszu z jakiego przepisu wykonywałeś ten salceson: Ze swojego. . O ile dobrze pamiętam było pół łepka , jedna golonka tylna, ozorek wp. i serce wp i do tego ze 30 dkg skórek. Edytowane 19 Lutego 2015 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 19 Lutego 2015 Dziękuję Zakupiłem kątnice i pęcherze. Od poniedziałku biorę się za salceson i kaszankę.Który przepis dla Ciebie jest jakby źródłem robienia salcesonu? Od którego zaczynałeś bo teraz wiadomo kombinujesz http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 19 Lutego 2015 Który przepis dla Ciebie jest jakby źródłem robienia salcesonu? Od którego zaczynałeś bo teraz wiadomo kombinujesz Podstawą były przepisy na salcesony z 16-stki i przepisy na wędliny eksportowe, ale teraz robię w nich trochę zmian.Może jedynie mój włoski jest najbardziej zbliżony do oryginału.Mam teraz trochę mięsa z łbów wołowych (policzki) to następny włoski zrobię klasyk bez zastępowania wołowiny mięsem z golonki. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/5/#findComment-405764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi