Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
334 odpowiedzi w tym temacie

#21 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 22 mar 2013 - 23:45

to nie wyklucza użycia innych surowców

Ale co więcej można powiedzieć,mając do dyspozycji tylko zdjęcie ?

#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 23 mar 2013 - 08:27

to nie wyklucza użycia innych surowców



To nie jest podpucha :grin: .Proszę się nie bać napisać swoja opinię.Podbiję temat i wyjaśnię.Może źle się wyraziłem. :sad:.Skład podstawowy i jedyny , żadnych innych dodatków prócz gorącej wody i przypraw nie ma.
Czekam na dalsze komentarze szczególnie od osób ,które są w stanie na podstawie zdjęcia i podanego składu ocenić czy wyrób będzie pierwsza klasa czy niezjadliwy.

A może mała sonda. :grin:
Kto z podanego składu zrobiłby kiełbasę białą ?.Przypomnę ,że 80% to Iwp z szynki pokrojone w małe kawałki 0,5x0,5 cm i 20% to Iwp z łopatki zmielone na sitku 6mm.Wszystko wymieszane z dodatkiem ok.8% gorącej wody o temp.80C

#23 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 23 mar 2013 - 09:07

Kto z podanego składu zrobiłby kiełbasę białą ?.

chyba nikt a już na pewno nie TY :lol: (tłustożerco :grin: )
smakuje pewnie jak krucha szynkowa
zastanawia mnie tylko jakim cudem się nie rozpada :rolleyes:
inną sprawą jest to czym była mielona ta I z łopatki i z czego ta "I" została pozyskana bo w łopatce są różne partie o różnej kleistości.....
zmielenie na 6 z zelmerze jest nietożsame co np ręczną i należy potraktować już jako 4 a nawet 3

#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 23 mar 2013 - 09:12

Maszynka zelmer. Jedynka z łopatki pozyskana z mięśnia trójgłowego.

#25 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 23 mar 2013 - 09:24

O, to ta gorąca woda sprawiła, że mieszanie farszu nie daje kleju . Po co to robił i co autor miał na myśli - nie wiem.

#26 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 23 mar 2013 - 09:44

:grin: białą tylko robię z szynki (kupuje całą szynkę tylko na białą) i słoniny grzbietowej (kiedyś dodałem łopatki ale za dużo odpadów)lepsze kawałki mielę na szarpaku,resztę na 8 i słoninę na 3.Maszynka zelmer 5 :grin:

Peklują 1-2 dni wcześniej tak jak zwykłą kiełbasę,leje wodę z kranu i jeszcze dodatkowo przyprawiam.Wyrabiam tak samo jak inne kiełbasy,Ci co jedli to wzdychają z zachwytu. :grin: :thumbsup:

#27 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 23 mar 2013 - 10:08

kupuje całą szynkę tylko na białą


Czyli masz z tego przynajmniej trzy klasy mięsa.I wp. , II wp. i III wp
Tylko ,że pytanie brzmi nieco inaczej bo i skład jest nieco inny.

#28 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 23 mar 2013 - 10:20

:grin: na klasach to ja się nie znam :grin: ale III to chyba w mojej nie ma :question: szynkę biorę bez kości i golonki.

Ja na zadane pytanie nie starałem się odpowiadać ale kiełbasa jest podobna z wyglądu do mojej i z takiego składu jak podajesz to musi byś smaczna. :grin: :thumbsup:

#29 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 23 mar 2013 - 10:36

:grin: na klasach to ja się nie znam :grin: ale III to chyba w mojej nie ma :question: szynkę biorę bez kości i golonki.

Ja na zadane pytanie nie starałem się odpowiadać ale kiełbasa jest podobna z wyglądu do mojej i z takiego składu jak podajesz to musi byś smaczna. :grin: :thumbsup:

sądzę że z taką "pozycją" na forum nie powinieneś takich bzdur pisać.... a piszesz chyba tylko po to aby "podbić sobie liczniczek"...... :rolleyes:
jeśli tak doświadczony w wyrobie wyrobów nie widzi w całej szynce tłuszczu i pisze że nie ma trójki bo kupił bez golonki to nie ma o czym dalej pisać....

#30 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 23 mar 2013 - 10:47

potrzebuję Waszej opinii


moim zdaniem wyrób jest bardzo smaczny, zastanawiam się tylko nad ta gorącą wodą :rolleyes:

#31 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 23 mar 2013 - 10:59

słoninę na 3.Maszynka zelmer 5


robisz smalec czy kiełbasę? :grin:

#32 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 23 mar 2013 - 11:18

ale III to chyba w mojej nie ma


Dobrze ,że napisałeś chyba. :wink:
Zbaczamy z tematu.Skupcie się jeśli można prosić na pytaniu. :grin:
A może tak Andrzej albo Dziadek zajmią stanowisko w rzeczonej sprawie?.Liczę też na innych forumowiczów :grin:

#33 smola

smola

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów

Napisano 23 mar 2013 - 11:41

Nie chciał bym Arkadiusz, abyś odebrał to jako złośliwość z mojej strony, ale mniemam, że w smaku Tobie odpowiadała

przypraw nie ma

, więc smak tylko mięsny. Dalej, piszesz że 80% I z szynki i 20% I z łopatki, a ja tam widzę (chyba że źle widzę) jeszcze klasę II A ?

Skład podstawowy i jedyny

to znaczy co, bez soli? Jeśli tak, to pewnie mdła.

#34 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 23 mar 2013 - 11:44

(chyba że źle widzę) jeszcze klasę II A

Może błędy kolegi w podziale na klasy.Tłuszczu dodanego brak.Przyjmijmy, że jest sama I wp.

[size=9][ Dodano: Sob 23 Mar, 2013 11:45 ][/size]

to znaczy co, bez soli? Jeśli tak, to pewnie mdła.

O przyprawach nie prowadzimy dyskusji bo jest to indywidualna sprawa.

#35 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8889 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 mar 2013 - 12:00

Wg mnie kiełbasa jest za chuda i może być sucha.
Mogą jednak wystąpić istotne różnice ze względu na niewiadomą ilość tłuszczu śródmięśniowego. Jeżeli tego tłuszczu jest dużo i kiełbasa została bardzo delikatnie sparzona, to może nawet być zjadliwa.
Z wybitnie chudych mięśni to raczej powstał wiór :mad:

#36 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 23 mar 2013 - 14:23

można ze zdjęcia ocenić smak i czy wyrób to wiór.


Smaku tu nie oceniamy.Oceniamy czy taką kiełbasę białą byś zrobił dla siebie czy nie a to możesz ocenić po składzie i procesie produkcyjnym.

#37 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 23 mar 2013 - 14:54

Może błędy kolegi w podziale na klasy.Tłuszczu dodanego brak.Przyjmijmy, że jest sama I wp.


Zakładam, że skład tej kiełbasy szynka w całości zakupiona i pokrojona bez klasyfikacji i wycinania "tłustego" oraz łopatka w ten sam sposób potraktowana tylko rozdrobniona na maszynce. Czyli normalnie doświadczony by to mięso sklasyfikował a tu po prostu było potraktowane jedno pokrojone drugie zmielone.

Oceniamy czy taką kiełbasę białą byś zrobił dla siebie czy nie a to możesz ocenić po składzie i procesie produkcyjnym.


Kiełbasa jest jak najbardziej zjadliwa i smaczna, nic nie wiemy o ilości dodanej wody. Jadam podobnie zrobioną bez klasyfikacji tylko mieloną na maszynce i bez gorącej wody i jest extra.

#38 smola

smola

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów

Napisano 23 mar 2013 - 15:16

Tak sobie gdybam, przyjmując że skład to 100 % I z szynki i łopatki, więc maksymalnie może posiadać 15% tłuszczu międzymięśniowego, to taka kiełbasa nie będzie wiórowata, lecz będzie bardzo sprężysta.
Odpowiadając na pytanie:

Kto z podanego składu zrobiłby kiełbasę białą ?

ja nie. :grin:

#39 rmir

rmir

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 142 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 23 mar 2013 - 15:59

jak bez przypraw to troche mdława /piszesz że bez przypraw a te czarne kropki na fotce??? pieprz czy brud???//
po wychłodzeniu lepiej ją rwac niż kroić, czyli idealna do ręki
ale niestety smak bedzie z deka wiórowato - suchowaty i jedzącym trzeba mówić, że to jest kiełbasa beztłuszczowa bo inaczej nikt tego nie zje
z drugiej strony idealna na biały barszczyk bo bedzie wywar mięsny mało tłusty

jedno co mnie dziwi to to, że widać że jest sparzona ale jakim cudem zachowała idealnie okragły kształt?? moja zawsze jest pomarszczona i ciemnieje jak wystygnie
ja tez robie białą z samej łopatki, z szynki nie robiłem, jeszcze bo droga :grin: :grin: :grin: :grin:

#40 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 23 mar 2013 - 16:13

Smaku tu nie oceniamy.Oceniamy czy taką kiełbasę białą byś zrobił dla siebie czy nie a to możesz ocenić po składzie i procesie produkcyjnym.

Arkadiuszu chodzi o to,że prawdziwego składu nie znamy,jak była wykonana klasyfikacja mięsa,a i proces technologiczny ogranicza sie do informacji że była dodana woda o temp.80 st co dla mnie jest co najmniej dziwne.Kiełbasy tej dla siebie bym nie zrobił chociaż by ze względu na kolor,biała ma być biała.Ocena kiełbasy ze zdjęcia to tak jak interpretacja wiersza: co autor miał na myśli:zawsze mnie to śmieszyło, bo jedynie on sam może stwierdzić,co mu w głowie siedziało,jak go pisał.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych