EL GREGOR Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Marca 2013 :grin: białą tylko robię z szynki (kupuje całą szynkę tylko na białą) i słoniny grzbietowej (kiedyś dodałem łopatki ale za dużo odpadów)lepsze kawałki mielę na szarpaku,resztę na 8 i słoninę na 3.Maszynka zelmer 5 :grin: Peklują 1-2 dni wcześniej tak jak zwykłą kiełbasę,leje wodę z kranu i jeszcze dodatkowo przyprawiam.Wyrabiam tak samo jak inne kiełbasy,Ci co jedli to wzdychają z zachwytu. :grin: :thumbsup: Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Marca 2013 kupuje całą szynkę tylko na białą Czyli masz z tego przynajmniej trzy klasy mięsa.I wp. , II wp. i III wp Tylko ,że pytanie brzmi nieco inaczej bo i skład jest nieco inny. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Marca 2013 :grin: na klasach to ja się nie znam :grin: ale III to chyba w mojej nie ma :question: szynkę biorę bez kości i golonki. Ja na zadane pytanie nie starałem się odpowiadać ale kiełbasa jest podobna z wyglądu do mojej i z takiego składu jak podajesz to musi byś smaczna. :grin: :thumbsup: Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Marca 2013 :grin: na klasach to ja się nie znam :grin: ale III to chyba w mojej nie ma :question: szynkę biorę bez kości i golonki. Ja na zadane pytanie nie starałem się odpowiadać ale kiełbasa jest podobna z wyglądu do mojej i z takiego składu jak podajesz to musi byś smaczna. :grin: :thumbsup:sądzę że z taką "pozycją" na forum nie powinieneś takich bzdur pisać.... a piszesz chyba tylko po to aby "podbić sobie liczniczek"...... :rolleyes: jeśli tak doświadczony w wyrobie wyrobów nie widzi w całej szynce tłuszczu i pisze że nie ma trójki bo kupił bez golonki to nie ma o czym dalej pisać.... Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Marca 2013 potrzebuję Waszej opinii moim zdaniem wyrób jest bardzo smaczny, zastanawiam się tylko nad ta gorącą wodą :rolleyes: Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Marca 2013 słoninę na 3.Maszynka zelmer 5 robisz smalec czy kiełbasę? :grin: Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Marca 2013 ale III to chyba w mojej nie ma Dobrze ,że napisałeś chyba. :wink: Zbaczamy z tematu.Skupcie się jeśli można prosić na pytaniu. :grin: A może tak Andrzej albo Dziadek zajmią stanowisko w rzeczonej sprawie?.Liczę też na innych forumowiczów :grin: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Marca 2013 Nie chciał bym Arkadiusz, abyś odebrał to jako złośliwość z mojej strony, ale mniemam, że w smaku Tobie odpowiadała przypraw nie ma , więc smak tylko mięsny. Dalej, piszesz że 80% I z szynki i 20% I z łopatki, a ja tam widzę (chyba że źle widzę) jeszcze klasę II A ? Skład podstawowy i jedyny to znaczy co, bez soli? Jeśli tak, to pewnie mdła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Marca 2013 (chyba że źle widzę) jeszcze klasę II AMoże błędy kolegi w podziale na klasy.Tłuszczu dodanego brak.Przyjmijmy, że jest sama I wp. [ Dodano: Sob 23 Mar, 2013 11:45 ]to znaczy co, bez soli? Jeśli tak, to pewnie mdła.O przyprawach nie prowadzimy dyskusji bo jest to indywidualna sprawa. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Marca 2013 Wg mnie kiełbasa jest za chuda i może być sucha.Mogą jednak wystąpić istotne różnice ze względu na niewiadomą ilość tłuszczu śródmięśniowego. Jeżeli tego tłuszczu jest dużo i kiełbasa została bardzo delikatnie sparzona, to może nawet być zjadliwa.Z wybitnie chudych mięśni to raczej powstał wiór Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Marca 2013 można ze zdjęcia ocenić smak i czy wyrób to wiór. Smaku tu nie oceniamy.Oceniamy czy taką kiełbasę białą byś zrobił dla siebie czy nie a to możesz ocenić po składzie i procesie produkcyjnym. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Marca 2013 Może błędy kolegi w podziale na klasy.Tłuszczu dodanego brak.Przyjmijmy, że jest sama I wp. Zakładam, że skład tej kiełbasy szynka w całości zakupiona i pokrojona bez klasyfikacji i wycinania "tłustego" oraz łopatka w ten sam sposób potraktowana tylko rozdrobniona na maszynce. Czyli normalnie doświadczony by to mięso sklasyfikował a tu po prostu było potraktowane jedno pokrojone drugie zmielone. Oceniamy czy taką kiełbasę białą byś zrobił dla siebie czy nie a to możesz ocenić po składzie i procesie produkcyjnym. Kiełbasa jest jak najbardziej zjadliwa i smaczna, nic nie wiemy o ilości dodanej wody. Jadam podobnie zrobioną bez klasyfikacji tylko mieloną na maszynce i bez gorącej wody i jest extra. Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Marca 2013 Tak sobie gdybam, przyjmując że skład to 100 % I z szynki i łopatki, więc maksymalnie może posiadać 15% tłuszczu międzymięśniowego, to taka kiełbasa nie będzie wiórowata, lecz będzie bardzo sprężysta. Odpowiadając na pytanie: Kto z podanego składu zrobiłby kiełbasę białą ? ja nie. :grin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Marca 2013 jak bez przypraw to troche mdława /piszesz że bez przypraw a te czarne kropki na fotce??? pieprz czy brud???//po wychłodzeniu lepiej ją rwac niż kroić, czyli idealna do rękiale niestety smak bedzie z deka wiórowato - suchowaty i jedzącym trzeba mówić, że to jest kiełbasa beztłuszczowa bo inaczej nikt tego nie zjez drugiej strony idealna na biały barszczyk bo bedzie wywar mięsny mało tłusty jedno co mnie dziwi to to, że widać że jest sparzona ale jakim cudem zachowała idealnie okragły kształt?? moja zawsze jest pomarszczona i ciemnieje jak wystygnieja tez robie białą z samej łopatki, z szynki nie robiłem, jeszcze bo droga :grin: :grin: :grin: :grin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Marca 2013 Smaku tu nie oceniamy.Oceniamy czy taką kiełbasę białą byś zrobił dla siebie czy nie a to możesz ocenić po składzie i procesie produkcyjnym.Arkadiuszu chodzi o to,że prawdziwego składu nie znamy,jak była wykonana klasyfikacja mięsa,a i proces technologiczny ogranicza sie do informacji że była dodana woda o temp.80 st co dla mnie jest co najmniej dziwne.Kiełbasy tej dla siebie bym nie zrobił chociaż by ze względu na kolor,biała ma być biała.Ocena kiełbasy ze zdjęcia to tak jak interpretacja wiersza: co autor miał na myśli:zawsze mnie to śmieszyło, bo jedynie on sam może stwierdzić,co mu w głowie siedziało,jak go pisał. Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Marca 2013 na pozycji i liczniku MI nie zależy.Wyrażam zgodę na wyzerowanie.miałem na myśli inny licznik.... ten co to zlicza pewną trzyliterową cechę osobowości..... Jestem bardzo ciekawy jak to można ze zdjęcia ocenić smak i czy wyrób to wiórsmaku nie (choć z użytych przypraw coś tam wywnioskować można) jednak skład i proces jaki został podany może wyjasnić wiele Szkoda że kiedy "nowy" użytkownik w swojej całkowitej niewiedzy i nieświadomości "palnie" że jak "uwędził schab i ma twardy" to co niektórzy jadą po takim jak po łysej kobyle i jeszcze do kursów odsyłają a jak tak "doświadczony" użytkownik wali takie "kwiatki" jak np. cytat poniżej to jest cisza :rolleyes: : "białą tylko robię z szynki (kupuje całą szynkę tylko na białą) i słoniny grzbietowej...lepsze kawałki mielę na szarpaku,resztę na 8 i słoninę na 3.Maszynka zelmer 5 :grin: Peklują 1-2 dni wcześniej Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Marca 2013 Parę razy robiłem podobne kielbachy tak troszkę na biegu bez klasyfikacji i technologicznych zabaw ze względu na "korporacyjne braki czasowe" zestawienie łopatk/szynka , karkówka/lopatka wychodziły bardzo dobre . Dodatek gorącej wody do farszu tez swoje daje radzę spróbować Ta kiełbasa może być zaskakująco dobra jako biala tylko trzeba uważać z obróbką termiczną bo faktycznie będzie wiorek PS Osobiście wolę jednak dodawać więcej tłuszczu Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Marca 2013 Szczerze mówiąc myślałem, miałem taką nadzieję, że odezwą się wielcy tego forum ,ale cóż widać temat był nie godzien ich uwagi. :sad: A teraz do rzeczy ,żeby już zakończyć tą zabawę. Najbliżej prawdy byli Ci co twierdzili, że kiełbasa będzie sucha i wiórowata.Rzeczywiście tak jest.Ona jest po prostu niezjadliwa i nie jest to tylko moja opinia. Oczywiście nie brałem pod uwagę dodanych przypraw na tzw." oko" co też przyczyniło się do negatywnej mojej opinii. Reasumując jak mawiał klasyk cyt. nie idźcie tą drogą i nie róbcie kiełbasy o takiej recepturze. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 23 Marca 2013 Ona jest po prostu niezjadliwa czy to wina wyłącznie składu czy też wpływ na to miało dodanie gorącej wody? Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Marca 2013 czy to wina wyłącznie składu czy też wpływ na to miało dodanie gorącej wody Moim zdaniem i jedno i drugie. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Marca 2013 Ona jest po prostu niezjadliwa i nie jest to tylko moja opinia.oj nie przesadzaj..... zjeść to się da..... tylko trzeba więcej zapojki :lol: tak.... skład surowcowy owszem, ale do szynkowej...... no i bez tej gorącej wody ..... jako biała totalny niewypał.... ale jak widać nie wszyscy mieli odwagę wypowiedzieć się na "nie" w tej kwestii.... - udała Ci się "podpucha" Arku Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Marca 2013 Dobrze, że problem się rozstrzygnął. Ze zdjęcia ciężko wysuwać wnioski. Można wykonać białą kiełbasę o podanym, składzie tylko, że należy wiedzieć, kiedy możemy ja wykonać. Wykonać można w momencie, gdy mięso wykazuje bardzo dobre właściwości wiążące i ... dodam jeszcze, że gorąca woda będzie potrzebna. Poprawność procesu zależy od doświadczenia wykonującego. Osobiście jestem zwolennikiem ( jak większość forowiczów ) kiełbasy białej, której receptura nie zmieniała się przez dziesięciolecia. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Marca 2013 taka kiełbasa nie będzie wiórowata, lecz będzie bardzo sprężysta.Gdyby nie była traktowana gorącą wodą to zgoda. Ale ta sprężystość została (chyba celowo?) zredukowana poprzez: I wp. z szynki i I wp. z łopatki z dodatkiem gorącej wody.tę gorącą wodę. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) Mieszarka ukręciła :grin: 11 kg kiełbasy a'la białej.Tym razem na klej zamiast golonek użyłem II wołowej i chyba tak już ją będę robił. Edytowane 11 Listopada 2013 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Wczorajsze kiełbaski w pigułce. Edytowane 11 Listopada 2013 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi