arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Teraz Stefanie możesz chwalić lub pisać prawdę. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-647910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ja sobie pozwolę na skromną opinię. Ładnie to wygląda, ale ja bym zrobił nieco luźniejszy, gdyż moim zdaniem, wygląda na lekko przesuszony. W wypadku pasztetu z zająca, ok, ale dzik, sarna, łania - trochę za suchy. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-647912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Bardzo ladny - i szkoda ze nie moj - pochwalilemBardzo ladny - i dobrze ze nie moj - napisalem prawde.Maxel - nie badz taki "pretki" pls. Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-647916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) trochę za suchy. Naszym zdaniem nie, ale jestem gotów wysłać Ci kawałek żebyś spróbował.Będziesz miał wtedy lepszy ogląd. P.SWczorajsza fotka była robiona jak pasztet był jeszcze ciepły i może rzeczywiście nie wygląda dobrze. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-647917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Nie piszemy o smaku, ale o wyglądzie. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-647918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Nie piszemy o smaku, ale o wyglądzie. To pokaż taki co wygląda wg. Ciebie lepiej.Chętnie popatrzę.A jak byś jeszcze swój przepis swój zamieścił to już będzie luksus. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-647922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Jakieś propozycje na kiełbasę z dzika bo mnie już pomysłów brakuje.?.Bielskiej nie zrobię bo tłuszcz nie ten i może popłynąć.Od góry jedynka dzik i sarna 5,6 kg,po lewej na dole III dzik i sarna 2 kg. i obok II dzik i sarna 5,20 kg.Dołożę jeszcze 1 kg III wp. żeby to skleić.Pucówka 2 kg, Słonina karkowa 1,5 kg. Trochę tłuszczyku też się przyda. Edytowane 30 Grudnia 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-652077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Dołóż tłuszczu i zrób kabanosy. Bez III wp. oczywiście. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-652166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 29 Grudnia 2019 To jest praca zlecona.Aż taki wyrywny to ja nie jestem .Raz zrobię i będę musiał robić następnym razem. Interesuje mnie jakaś sztanglówka bo to szybko i bezboleśnie idzie.Po drugie moja elektryczna wędzarnia słabo uzyskuje odpowiednią temperaturę zimową porą do podpiekania a fuszerki z parzeniem nie chcę robić.Musiał bym odpalić palenisko,ale całe drewno oddałem Abratkowi. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-652175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Do kabanosów weny nie było,podpowiedzi też niewiele,ale trochę a'la piwnej z dziczyzny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny zrobiłem.Przekroje będą w póżniejszym terminie jak kiełbasy podeschną.Jak widać mięso było bez wad bo podcieków galaretki i tłuszczu brak. Po wędzeniui po parzeniu Edytowane 2 Stycznia 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-652914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 2 Stycznia 2020 i po parzeniu mięso było bez wad Rewelacja!!! Nie przesadzam, bo wiem, jak trudno uparzyć sztanglówki z dziczyzny bez podcieków To nie tylko "mięso bez wad" ale przede wszystkim umiejętności wykonawcy Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-652916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 8 Stycznia 2020 A tak w dużym skrócie wyglądamy w przekroju i po podsuszeniu.Jakby ktoś pytał to i cienkiej trochę zrobiłem na tym samym farszu tylko z innymi przyprawami. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-653619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Co tu pisać ,bardzo ładne wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-653657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 8 Stycznia 2020 tak w dużym skrócie wyglądamy w przekroju i po podsuszeniu.Jakby ktoś pytał Pytał o recepturę ... z góry dziękuje, . .. bo się przyda Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-653684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 11 Stycznia 2020 (edytowane) Pytał o recepturę ... z góry dziękuje, . .. bo się przyda Skład I - dzik,sarna -5,6 kgII -dzik,sarna - 5,2 kgIII -dzik ,sarna - 2 kgIII wp - 1kgPucówka - 2 kg ok.40/60Słonina karkowa - 1,5 kg Rozdrabnianie.I dzik , sarna- 13 mmII dzik,sarna - 8 mmPucówka i słonina rozdrobniona razem z II dzik,sarnaIII dzik,sarna , wp - 3 mm Peklowanie20 g/kg peklosoli przez 4 dni Przyprawy1.Czosnek -2,5g/kg2.Pieprz - 1,1 g/kg Dodatkowo przyprawy Sztanglówka1.Papryka słodka -1 g/kg2.Gorczyca mielona - 1g/kg3.Ziele -0,7g/kg Kiełbasa cienka1.Jałowiec - 2,5 g/kg Uwagi.Sztanglówka bardzo smaczna.Cienka w smaku typowa jałowcowa.Mięso z bardzo młodych zwierząt bez charakterystycznego zapachu i smaku dziczyzny.Mrożone przez 6 miesięcy.Wody do farszu nie dodawałem. Edytowane 11 Stycznia 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-653872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Widać rękę mistrza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-653921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 12 Stycznia 2020 tak w dużym skrócie wyglądamy w przekroju i po podsuszeniu Piękne, profesjonalnie wykonane wyroby ze zwierzyny Mięso z bardzo młodych zwierząt bez charakterystycznego zapachu i smaku dziczyzny. Takie mięsa dają naprawdę smaczne wyroby. Szczególnie dla wrażliwych "węchowców" Dziękuję za recepturę, przygotowuję się duchowo do zrobienia dziczej kiełbasy - o ile będzie dzik Nie robiłam dotychczas kiełbasy z dodatkiem sarniny.Kiedyś za to były kabanosy z sarniny + tłusta wp. Były bardzo kruche i pyszne.Co do przypraw, każdy dodaje wg swojego gustu. Moje poniższe uwagi potraktuj wyłącznie jak luźne, subiektywne przemyślenia.W sztanglówce nie dałabym papryki (chyba, że czuszkę) bo mięso dzika samo w sobie jest słodsze od wp., zawiera więcej glikogenu.Pieprzu dałabym 3 x więcej, ale grubo tłuczonego, nawet mieszankę młotkowanych pieprzów kolorowych.Z ciekawości zapytam, jak mielony jest pieprz, który dodajesz do kiełbas? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-653997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Piękne, profesjonalnie wykonane wyroby ze zwierzyny Widać rękę mistrza. Dziękuję.Staram się zachować jako taki poziom. Z ciekawości zapytam, jak mielony jest pieprz, który dodajesz do kiełbas?Różnie, ale na ogół jest mielony w młynku do mielenia.Co do papryki.W pierwszym założeniu miała być to kiełbasa a'la Piwna, ale z rozpędu dodałem jeszcze ziele i ten zestaw przypraw uważam za bardzo udany.Co do ilości to się nie wypowiadam bo to indywidualna sprawa.Mogę ten zestaw z całą odpowiedzialnością polecić.Po a'la bielskiej jest to druga z kiełbas ,która nam bardzo smakuje. Nie robiłam dotychczas kiełbasy z dodatkiem sarniny.Jeśli mam to zawsze dodaję.Sarnina jest świetnym mięsem do sklejenia wyrobu.Po drugie mięso z sarny ma specyficzny smak i zapach , który nam nie bardzo odpowiada, ale w mieszance z mięsem dzika znika.P.STo jak zrobisz wg. swojego przepisu to możemy się wymienić.Mam parę kawałków zamrożonych.Wtedy opiszemy nasze wrażenia.Pozdrawiam. Edytowane 12 Stycznia 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-653999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo8014 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 13 Stycznia 2020 (edytowane) AkaduszPotrzebuje przerobić na jakąś kiełbasę najchętniej grubą (jeleń ciele)Czy mógłby prosić o jakiś przepis sprawdzonyWysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 13 Stycznia 2020 przez EAnna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-654138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 13 Stycznia 2020 (edytowane) Potrzebuje przerobić na jakąś kiełbasę najchętniej grubą (jeleń ciele) Możesz zrobić tą ,którą zaprezentowałem wyżej ,albo możesz w tym temacie poszukać innego przepisu.Wybór jest dość duży.Zawartość dodanego czystego tłuszczu powinna być na poziomie ok.18 - 20 %. Edytowane 13 Stycznia 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-654150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo8014 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 13 Stycznia 2020 jeszcze chciałby dopytać o BIELSKĄwedług przepisu mięso trzeba KUTROWAĆ patrząc na Twoją to wygląda na jakieś sitko ?jaka temperatura mięsa do mielenia lub kutrowania Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-654207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 13 Stycznia 2020 (edytowane) To jest dość wymagająca kiełbasa i jak masz małe doświadczenie to nie polecam.Mięso ścięgniste i część podgardla wg.przepisu powinno być kutrowane,ale jak się nie ma kutra to można to zastąpić dwukrotnym mieleniem na sitku 2 mm.Ja tak mieliłem tylko mięso kl.III bez podgardla,które dodałem do pozostałego podgardla i zmieliłem całe na większym sitku.Noże i sitka powinny być naostrzone.Maszynka typu zelmer nie bardzo się do tego nadaje bo miażdży mięso i tłuszcz.Mięso dobrze jest podmrozić przed mieleniem a podgardle zamrozić.Mieszać polecam przez boksowanie jak salami. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-654220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo8014 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) W sobotę pójdzie Hejt na mnie oczywiście zdjęcia dodamWysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Stycznia 2020 przez pablo8014 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-654444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Powodzenia. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-654451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Konserwy z dzika lub dzika z wp robiłeś może?Dostałem mięsień czterogłowy i półbłoniasty z dzika.Ile by dać wp II i wp III?[Dodano: 17 sty 2020 - 19:15]Ewentualnie może zamiast wp III dodać skórki wp i rosół z gotowania skórek? Może tak po 10% wsadu Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Zbój Madej Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-654496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi