Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz Stefanie możesz chwalić lub pisać prawdę.

post-41296-0-54297000-1575205012_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-647910
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 205
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja sobie pozwolę na skromną opinię. Ładnie to wygląda, ale ja bym zrobił nieco luźniejszy, gdyż moim zdaniem, wygląda na lekko przesuszony. W wypadku pasztetu z zająca, ok, ale dzik, sarna, łania - trochę za suchy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-647912
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ladny - i szkoda ze nie moj - pochwalilem

Bardzo ladny - i dobrze ze nie moj - napisalem prawde.

Maxel - nie badz taki "pretki" pls.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-647916
Udostępnij na innych stronach

 

 

trochę za suchy.
 

Naszym zdaniem nie, ale jestem gotów wysłać Ci kawałek żebyś spróbował.Będziesz miał wtedy lepszy ogląd.

 

P.S

Wczorajsza fotka była robiona jak pasztet był jeszcze ciepły i może rzeczywiście nie wygląda dobrze.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-647917
Udostępnij na innych stronach

Nie piszemy o smaku, ale o wyglądzie. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-647918
Udostępnij na innych stronach

Nie piszemy o smaku, ale o wyglądzie.

 

To pokaż taki co wygląda wg. Ciebie lepiej.Chętnie popatrzę.A jak byś jeszcze swój przepis swój zamieścił to już będzie luksus.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-647922
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jakieś propozycje na kiełbasę z dzika bo mnie już pomysłów brakuje.?.Bielskiej nie zrobię bo tłuszcz nie ten i może popłynąć.

Od góry jedynka dzik i sarna 5,6 kg,po lewej na dole III dzik i sarna 2 kg. i obok II dzik i sarna 5,20 kg.Dołożę jeszcze 1 kg III wp. żeby to skleić.

post-41296-0-86392000-1577620798_thumb.jpg

Pucówka 2 kg, Słonina karkowa 1,5 kg. Trochę tłuszczyku też się przyda.

post-41296-0-53024200-1577620810_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-652077
Udostępnij na innych stronach

Dołóż tłuszczu i zrób kabanosy. Bez III wp. oczywiście.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-652166
Udostępnij na innych stronach

To jest praca zlecona.Aż taki wyrywny to ja nie jestem :D  .Raz zrobię i będę musiał robić następnym razem. Interesuje mnie jakaś sztanglówka bo to szybko i bezboleśnie idzie.Po drugie moja elektryczna wędzarnia słabo uzyskuje odpowiednią temperaturę zimową porą do podpiekania a fuszerki z parzeniem nie chcę robić.Musiał bym odpalić palenisko,ale całe drewno oddałem Abratkowi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-652175
Udostępnij na innych stronach

Do kabanosów weny nie było,podpowiedzi też niewiele,ale trochę a'la piwnej z dziczyzny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny zrobiłem.

Przekroje będą w póżniejszym terminie jak kiełbasy podeschną.Jak widać mięso było bez wad bo podcieków galaretki i tłuszczu brak. :frantics:

Po wędzeniu

post-41296-0-65339700-1578000489_thumb.jpg

i po parzeniu

post-41296-0-44371500-1578000504_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-652914
Udostępnij na innych stronach

 

 

i po parzeniu

 

 

mięso było bez wad

Rewelacja!!!  

Nie przesadzam, bo wiem, jak trudno uparzyć sztanglówki z dziczyzny bez podcieków  :thumbsup:  

To nie tylko "mięso bez wad" ale przede wszystkim umiejętności wykonawcy  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-652916
Udostępnij na innych stronach

A tak w dużym skrócie wyglądamy w przekroju i po podsuszeniu.Jakby ktoś pytał to i cienkiej trochę zrobiłem na tym samym farszu tylko z innymi przyprawami.

post-41296-0-48994100-1578502861_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-653619
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak w dużym skrócie wyglądamy w przekroju i po podsuszeniu.Jakby ktoś pytał

Pytał o recepturę ... z góry dziękuje, . .. bo się przyda :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-653684
Udostępnij na innych stronach

Pytał o recepturę ... z góry dziękuje, . .. bo się przyda

 

 

Skład 

I - dzik,sarna -5,6 kg

II -dzik,sarna - 5,2 kg

III -dzik ,sarna - 2 kg

III wp - 1kg

Pucówka - 2 kg ok.40/60

Słonina karkowa - 1,5 kg

 

Rozdrabnianie.

I dzik , sarna- 13 mm

II dzik,sarna - 8 mm

Pucówka i słonina rozdrobniona razem z II dzik,sarna

III dzik,sarna , wp - 3 mm

 

Peklowanie

20 g/kg peklosoli przez 4 dni

 

Przyprawy

1.Czosnek -2,5g/kg

2.Pieprz - 1,1 g/kg

 

Dodatkowo przyprawy

 

Sztanglówka

1.Papryka słodka -1 g/kg

2.Gorczyca mielona - 1g/kg

3.Ziele -0,7g/kg

 

Kiełbasa cienka

1.Jałowiec - 2,5 g/kg

 

Uwagi.

Sztanglówka bardzo smaczna.Cienka w smaku typowa jałowcowa.Mięso z bardzo młodych zwierząt bez charakterystycznego zapachu i smaku dziczyzny.Mrożone przez 6 miesięcy.

Wody do farszu nie dodawałem.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-653872
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak w dużym skrócie wyglądamy w przekroju i po podsuszeniu

Piękne, profesjonalnie wykonane wyroby ze zwierzyny  :clap:  

 

 

Mięso z bardzo młodych zwierząt bez charakterystycznego zapachu i smaku dziczyzny.

Takie mięsa dają naprawdę smaczne wyroby. Szczególnie dla  wrażliwych "węchowców" :D

Dziękuję za recepturę, przygotowuję się duchowo do zrobienia dziczej kiełbasy - o ile będzie dzik  :laugh:

Nie robiłam dotychczas kiełbasy z dodatkiem sarniny.

Kiedyś za to były kabanosy z sarniny + tłusta wp. Były bardzo kruche i pyszne.

Co do przypraw, każdy dodaje wg swojego gustu. Moje poniższe uwagi potraktuj wyłącznie jak luźne, subiektywne przemyślenia.

W sztanglówce nie dałabym papryki (chyba, że czuszkę) bo mięso dzika samo w sobie jest słodsze od wp., zawiera więcej glikogenu.

Pieprzu dałabym 3 x więcej, ale grubo tłuczonego, nawet mieszankę młotkowanych pieprzów kolorowych.

Z ciekawości zapytam, jak mielony jest pieprz, który dodajesz do kiełbas?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-653997
Udostępnij na innych stronach

Piękne, profesjonalnie wykonane wyroby ze zwierzyny    

 

Widać rękę mistrza. 

Dziękuję.Staram się zachować jako taki poziom. :)

Z ciekawości zapytam, jak mielony jest pieprz, który dodajesz do kiełbas?

Różnie, ale na ogół jest mielony w młynku do mielenia.Co do papryki.W pierwszym założeniu miała być to kiełbasa a'la Piwna, ale z rozpędu dodałem jeszcze ziele i ten zestaw przypraw uważam za bardzo udany.Co do ilości to się nie wypowiadam bo to indywidualna sprawa.Mogę ten zestaw z całą odpowiedzialnością polecić.Po  a'la bielskiej jest to druga z kiełbas ,która nam bardzo smakuje.

 

Nie robiłam dotychczas kiełbasy z dodatkiem sarniny.

Jeśli mam to zawsze dodaję.Sarnina jest świetnym mięsem do sklejenia wyrobu.Po drugie mięso z sarny ma specyficzny smak i zapach , który nam nie bardzo odpowiada, ale w mieszance z mięsem dzika znika.

P.S

To jak zrobisz wg. swojego przepisu to możemy się wymienić.Mam parę kawałków zamrożonych.Wtedy opiszemy nasze wrażenia.Pozdrawiam. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-653999
Udostępnij na innych stronach

Akadusz
Potrzebuje przerobić na jakąś kiełbasę najchętniej grubą (jeleń ciele)
Czy mógłby prosić o jakiś przepis sprawdzony


Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-654138
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuje przerobić na jakąś kiełbasę najchętniej grubą (jeleń ciele)

 

Możesz zrobić tą ,którą zaprezentowałem wyżej ,albo możesz w tym temacie poszukać  innego przepisu.Wybór jest dość duży.Zawartość dodanego czystego tłuszczu powinna być na poziomie ok.18 - 20 %.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-654150
Udostępnij na innych stronach

jeszcze chciałby dopytać o BIELSKĄ

według przepisu mięso trzeba KUTROWAĆ 

patrząc na Twoją to wygląda na jakieś sitko ?

jaka temperatura mięsa do mielenia lub kutrowania 

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-654207
Udostępnij na innych stronach

To jest dość wymagająca kiełbasa i jak masz małe doświadczenie to nie polecam.
Mięso ścięgniste i część podgardla wg.przepisu powinno być kutrowane,ale jak się nie ma kutra to można to zastąpić dwukrotnym mieleniem na sitku 2 mm.Ja tak mieliłem tylko mięso kl.III bez podgardla,które dodałem do pozostałego podgardla i zmieliłem całe na większym sitku.
Noże i sitka powinny być naostrzone.Maszynka typu zelmer nie bardzo się do tego nadaje bo miażdży mięso i tłuszcz.Mięso dobrze jest podmrozić przed mieleniem a podgardle zamrozić.Mieszać polecam przez boksowanie jak salami.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-654220
Udostępnij na innych stronach

Powodzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-654451
Udostępnij na innych stronach

Konserwy z dzika lub dzika z wp robiłeś może?

Dostałem mięsień czterogłowy i półbłoniasty z dzika.

Ile by dać wp II i wp III?


[Dodano: 17 sty 2020 - 19:15]

Ewentualnie może zamiast wp III dodać skórki wp i rosół z gotowania skórek? Może tak po 10% wsadu :rolleyes:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/7/#findComment-654496
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.