Skocz do zawartości

Arkadiusza różne i różniste


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Bo ja siedzę nie ze swojej winy.Chętnie bym pojechal do roboty tylko nie ma kogo wozić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 274
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Trzeba się zdrowo odżywiać.Surówka bułgarska

post-41296-0-99464000-1597918998_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ujawnij składniki tej surówki

 

Surówka bułgarska

Papryka -4 szt (pokroić i sparzyć żeby  zmiękła)

Pomidor -4 szt pokrojone w kostkę

Cebula -dwie średnie pokrojone w pół plasterki

Jabłka - 3-4 szt średniej wielkości obrane i starte na tarce na grubych oczkach.Zetrzeć na końcu żeby nie szczerniały.

Ogórki kiszone - 4 szt średniej wielkości obrane i starte na tarce na grubych oczkach.

1/3 szklanki oleju lub oliwy.

Sól, pieprz biały, cukier do smaku i szczypta kwasku cytrynowego

Ja pakuję porcje do woreczków,zgrzewam (nie odsysam powietrza) i mrożę.Na zimę jak znalazł.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Potrzebuję wydrylować z gniazd nasiennych dużą ilość jabłek.Poproszę o opinię o tej drylownicy.

 

https://verk.sklep.pl/product-pol-1173-OBIERACZKA-DO-JABLEK-DRYLOWNICA-DO-OWOCOW-STAL-3W1.html

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale to chyba nie za bardzo nadaje się do drylowania jabłek.  Przynajmniej na  udostępnionych zdjęciach nie bardzo to widać.

 

W opisie jest ,że dryluje, ale konkretnie  o jabłkach nic nie ma

Specyfikacja techniczna:

Wysoka jakość wykonania.

Wykonana ze stali nierdzewnej.

System 3w1: obieranie, cięcie, drylowanie.

Posiada ostre ostrze do cięcia owoców i warzyw.

Ostrze wykonane ze stali nierdzewnej, mogące być regulowane indywidualnie.

Łatwa i wygodna w użyciu.

Posiada przyssawkę do mocowana na płaskiej powierzchni.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możliwe.Zadzwonię i się dowiem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

gniazdo nasienne  zostaje dopiero po  obraniu i pocięciu "na okrągło" jabłka:

Widziałam takie urządzenie w akcji: rdzeń zostaje oddzielony od spiralnie pociętego jabłka.

Kiedyś używane były takie obieraczki przez rzemieślników-cukierników.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

cosik takiego
Tez mam podobny tylko lekko masywniejszy, za delikatny to sie skręca . Teraz do suszenia wykręciłem 45 jabłek  ;)  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałem coś bardziej mechanicznego bo mi ręka odpadnie przy większej ilości jabłek. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ręka odpadnie przy większej ilości jabłek
Cydr ? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, Mam taka , jak jablka sa ladne , znaczy nie obite , nie robaczywe to idzie szybko i reka nie odpada , mam slabe rece i daje rade , Jezeli zalezy ci tylko na usuwaniu gniazd nasiennych polecam takiego typu https://i2.skapiec.pl/1/pwIktkpTURBXy9mZjcxNjMxYzliZWZkODdmYmUwYWRiOTAwYjBkYTQwYS5qcGeTlQLNArwAwsOVAgDNArzCw5MJpjE5ZjdhNAY/fiskars-kitchen-smart-drylownica-do-jablek-22-cm.jpg

idzie szybko i sprawnie 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cydr ? 

 

Nie.Chcemy ususzyć na zimowe wieczory tak jak śliwki, które właśnie się suszą i będą jeszcze podwędzane.

 

post-41296-0-96500200-1600064703_thumb.jpg

 

A tyle zostało jeszcze z zeszłorocznej partii.

 

post-41296-0-94853300-1600065683_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całych jabłek nigdy nie suszyłem - ale bardzo często plastry 5-6mm na suszarce tzw grzybowej . Oczywiście wydrązone gniazda nasienne  i na krajalnicy pocięte w plastry .

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całych jabłek nigdy nie suszyłem

 

A kto powiedział,że będą całe :) ?.W plasterkach będą Waldziu tylko chcę mieć plasterki z dziurą w środku ,żeby je powiesić w suszarni na kijach.Z tą krajalnicą to fajny patent.Tego nie znałem.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie są moje z dziurką , krajalnica do tego idealna równiutkie i szybko u mnie nastawione 5-6mm ale to dowolne Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Wirus, Z tej maszynki mozna miec plasterki jak sie przetnie ale jak jablka nie sa ladne to taka fajna spirala nie wychodzi .

Jablka bardziej okragle wychodz ladniej niz takie lekko podlozne typ-malinowka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

śliwki, które właśnie się suszą i będą jeszcze podwędzane
Brawo sporo sliwek - u mnie "idą " tylko suszone - ot takie smaki  :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.