gumbas Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 30 Września 2014 Bardzo dziękuję KURP za cenne rady w sprawie robota, nie używałem i po dobrych radach nie skuszę się. Owoce tak jak ty zalewam %, po zlaniu płynu nie zasypuję cukrem, tylko zalewam syrpoem cukrowym(zagotowana woda+cukier). Również uważam, że cukier jest najlepszy do pigwowca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-374311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 30 Września 2014 U mnie najważniejszy jest sok z pigwowca . Dlatego zasypuję cukrem pilnując by nie zafermentował, zależnie od temp.pokojowej 2 4 dni . Resztę traktuję po zlaniu soku, jako odpad i używam do nalewki . Pigwowca mam dużo w tym roku ok 50 litrów zebrałem. 3/5 wzięła córka na soki dla dzieci. Owoce po odlaniu soku zagospodarowuje zięć. Galon 10 L cały wypełniony jest pigwowcem po odlaniu soku i dopiero zalany alkoholem tak że jest pół na pół Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-374315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 30 Września 2014 Owoce po odlaniu soku zagospodarowuje zięć. Galon 10 L cały wypełniony jest pigwowcem po odlaniu soku i dopiero zalany alkoholem tak że jest pół na pół A nalewka po zlaniu soku z owoców i nie dodaniu go do niej nie jest jakaś taka mniej wyrazista? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-374358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 30 Września 2014 Wszystko zależy od proporcji . Gdy zalejemy 5 l alkoholu na 2 kh owoców pigwowca to na pewno nie będzie wyrazista .Ale gdy na 9 L pigwowca zalejemy 6 L alkoholu to taka wyrazistość że aż wstrząsa . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-374364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 30 Września 2014 To wtedy nie jest już nalewka tylko wódka pigwowcówka.Ja te skórki zalewam po prostu samą wódką lub wódką z niewielkim dodatkiem spirytusu .Jeśli chcę nalewkę to łącze sok z wódką w odpowiednich proporcjach .U mnie ten sok pojawia się już następnego dnia [kroję bardzo drobno] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-374401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 1 Października 2014 Ja proponuje jeszcze nalewkę z żurawiny -chyba jeszcze lepsza niż z pigwowca.Zainteresowanym mogę wrzucić przepis . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-374597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 1 Października 2014 Zainteresowanym mogę wrzucić przepis . Dawaj Robiłem już nalewkę z żurawiny i jakoś nie wyobrażam sobie lepszej od pigwówki ale się zobaczy... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-374599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Nalewka z żurawiny1/ 6 szklanek zmielonej [zgniecionej [żurawiny zalać 1l wódki -zostawić na 10 dni. Zlać , wycisnąć. Dodać 3 szkl. cukru i 1/4- 1/2szkl spirytusuPołączyć zlewy. Nalewka z żurawiny2/ 1kg żurawiny 1l spirytusu 1/2 l-0,7l wody odstawić na 2 tyg. Nalew zlać owoce zemlec przez maszynkę .Zasypać o,5 kg cukru[lub 0,25 cukru i 0,25 syropu klonowego]lub odcisnąć sok i dodać do niego cukier Połączyć zlewy. Edytowane 1 Października 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-374603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 1 Października 2014 I która z nich jest ta lepsza od pigwówki? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-374609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Października 2014 Ja robiłam z tego drugiego przepisu.Do odciśnietego soku dodawałam cukier z syropem i łączyłam z tym pierwszym zlewem..,a ta miazgę zalałam jeszcze wódką i wyszła taka wódeczka żurawinowa. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-374616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Października 2014 Hmmm, nie chcę przesądzać ale robiłem już kiedyś dokładnie tak i o ile pamiętam raczej nie byłem z efektu zadowolony... istnieje podejrzenie że wtedy za dużo cukru dałem Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-374639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Października 2014 Tej juz nie mam ,ale przed chwila właśnie spróbowałam kieliszeczek robionej w/g takiego przepisu1kg żurawiny1/2 l spirytusu1/4 l wody500ml syropu klonowegoRobiłam jeszcze w wersji pół na pół z cukrem .Mnie smakuje.Przepisów jest pełno w sieci. Generalnie lubię zurawinę w kazdej postaci ,a nalewki są naprawdę wyborne. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-374641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Października 2014 Robiłem zarówno ze świeżych przemrożonych owoców jak i z suszonych ... wypić się to da złe nie jest ale tyleczka nie urywa Zdecydowanie bardxiej wolę czeremchówkę czy pigwówkę a smorodinie czy dereniówce nie wspominając Dlatego teraz żurawinkę i borówkę przerabiam na dodatek do mięs lub kisiel Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-374648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) Tak z nowości... będąc z młodą lekarką w Bieszczadach miałem okazję próbować napitek który do tej pory tyłka mi raczej nie urywał czyli ajerkoniak. Ale ten ichniejszy jest *cenzura* boski :-) Cały pic polega na tym że lokalesi robią go na pigwówce. Koniecznie trzeba zrobić. Edytowane 6 Października 2014 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-375537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Października 2014 Tusiaku chcesz powiedzieć że kręcą ajerkoniak na pigwówce? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-375569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) No :-) A tak w uzupełnieniu udało mi się zdobyć trzy rodzaje lokalnego wyrobu :-) Na miodzie, żurawina i pigwowa. Lodzio mniodzio .. Edytowane 6 Października 2014 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-375576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 6 Października 2014 A może ktoś z Szanownych Forumowiczów ma, sprawdzony przez siebie, przepis na ARONIÓWKĘ? Ważne: bez dodawania liści wiśniowych tudzież cytrynowego kwasku. Cytuj Z wyrazami szacunku Stanisław Leszczyński Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-375588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) Przed godzinką zlewałem nalewkę wg poniższego przepisu - z aronii robiłem pierwszy raz....w smaku obiecująca, obawiałem się cierpkości ale jest OK, delikatna nuta wanilli też robi swoje - niestety jeszcze za wcześnie na ostateczny werdyktNalewka aroniowaSkładniki:1 kg aronii0,5 kg cukru1,5 l spirytusu 50%1 laska wanilii, kawałek suszonego imbiruSposób wykonania:Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i przyprawy i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.Powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące. Edytowane 6 Października 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-375598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 6 Października 2014 A może ktoś z Szanownych Forumowiczów ma, sprawdzony przez siebie, przepis na ARONIÓWKĘ? Poszukaj w wyszukiwarce, Halusia jak wiem robila no i nasza specjalistka Alltid ma w swoim przepisach roznosci https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/48-grupa-mi%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w-domowych-trunk%C3%B3w/ Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-375601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Października 2014 Mały update... żurawina jakimś cudem była i wyjszła ale zabezpieczyłem na następną spółdzielnię najprawdziwszy bieszczadzki bimberek robiony na pigwie i drugi na miodzie Zwłaszcza ten na miodzie jest zaskakująco dobry. Podobno podstawa pędzona z ryżu i potem do dalszej obróbki A skoro on taki mniodzio to jedna specjalnie na ten cel zakupiona flaszeczka, ręcznie robiona przez lokalnego artystę zapełniona została tymże specyjałem i pójdzie pod młotek podczas tradycyjnej licytacji w Pażęcach Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-375795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) ale zabezpieczyłem na następną spółdzielnię najprawdziwszy bieszczadzki bimberek robiony na pigwie i drugi na miodzie więc na kiedy Prezesie termin spożycia ustalasz Edytowane 8 Października 2014 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-375830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 8 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 8 Października 2014 Jak się trafi spółdzielnia A jak się w najbliższym czasie nie trafi to i tak wśród spółdzielców się "rozpłynie" Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-375853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 8 Października 2014 A jak się w najbliższym czasie nie trafi to i tak wśród spółdzielców się "rozpłynie" Mogę być upłynniaczem Dzisiaj zalałem pigwówkę i dębową .Dodałem syrop do wiśniówki.I jakoś się kręci Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-375854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 8 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 8 Października 2014 Mogę być upłynniaczem Się da zrobić Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-375855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Jak już kiedyś wspominałem będąc ostatnio na wojażach po Bieszczadach udało nam się zanabyć nieco ichniego lokalnego trunku (czytaj bimber nie nalewki) w trzech wersjach, żurawinowa, pigwowa i miodowa. O ile żurawina nie podeszła mi zupełnie, pigwa jak cię mogę to ta niby miodowa wzbudziła wręcz mój zachwyt.Smak i zapach coś mi tam na myśl przywodziły ale za diabła nie wiedziałem co... Troszeczkę przypominało mi to jak kiedyś tato robił przepalankę do bimbru (za młody byłem żeby próbować ale zapach pamiętam do dzisiaj).Postanowiłem więc pokombinować z karmelem. Zrobiłem kilka rodzajów od słabego po bardzo ciemny i przy pomocy wujka "testera" przeprowadziliśmy próby organoleptyczne owego napitku - nazwijmy go - Karmelita (po kilku głębszych może być już nawet bosy). Z kilku rodzajów wybraliśmy karmel w wersji uśrednionej i powiem szczerze że to co wyszło przeszło moje najśmielsze oczekiwania Nie jest to dokładnie to co kupiłem w Bieszczadach ale bardzo, ale to bardzo zbliżone, podejrzewam ze różnica wynika albo z tego że tamto robione było na bimbrze albo karmel był robiony z czegoś innego niż biały cukier (brązowy, miód?). Jestem owym trunkiem zachwycony i szczerze polecam .Idealna proporcja to karmel z 125g cukru na 1 litr trunku (moc można sobie wybrać samemu - u mnie coś koło 45 , no może czasem 50 volt ). Coś czuję że idealnie podejdzie do wieczornej goloneczki Edytowane 30 Października 2014 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/3/#findComment-380261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.