paweljack Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 28 Lipca 2014 Witamweekend zleciał na relaksiku czyli peklowanie, nabijanie wedzenie itd.Przy okazji wypróbowałem mój nowy nabytek - mieszadło do farszu i własnoręcznie zbudowaną koorę chroniącą przed owadami wszelkiej maści.Rozwijasz się. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-363714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 28 Lipca 2014 Rozwijasz się Paweł ... Michał dawno rozwinął szeroko skrzydła i jego loty są na coraz większej wysokości i tak trzymaj weekend zleciał na relaksiku czyli peklowanie, nabijanie wedzenie To połączenie przyjemnego z pożytecznym super wyroby Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-363717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 30 Lipca 2014 Anuś, Paweł. Dzieki za ciepłe słowa. Czerpię wielką przyjemność z tego co robię przy wędzarni i w kuchni. Myśle że w tej chwili osiągnąlem taki podstawowy,powtarzalny poziom wiedzy. Wędzonki, kiełbasy wychodzą mi przyzwoicie. Czas zrobić krok do przodu. Mam tu na myśli kaszanki i salcesony. To jest mój cel. a wiedzy praktycznej niestety brak. Dzisiaj w Selgros zobaczyłem kawał miesa pod nazwa: "Przodek wieprzowy" Była to przednia golonka z kawałkem karczku i żeberek. Aż serce sie rwało żeby kupić. ale co z tym zrobic?? Tego już nie wiem. Niestety. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 30 Lipca 2014 ale co z tym zrobic?? Tego już nie wiem. Niestety. Na początek to rozbierz na elementy zgodnie ze sztuką masarską . Jak to zrobisz to zapewne się lepiej rozjaśni . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 31 Lipca 2014 Dzisiaj w Selgros zobaczyłem kawał miesa pod nazwa: "Przodek wieprzowy" Michał fajna zabawa z rozbiorem przodka jest:) Surowiec kompletny na każdą kiełbaskę. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 31 Lipca 2014 Fajna ta komora na obsuszanie , tez mysle sobie taka zrobic a i wedliny pieknie wygladaja :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 31 Lipca 2014 fajna zabawa z rozbiorem przodka jest:) Surowiec kompletny na każdą kiełbaskę To zrób Lisiecką albo Szynkową ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Mi to sie marzy zrobić takie cudeńko jakie Maxell przywiózł na zlot do Antonina. Nie wiem dokładnie co to było chyba cała noga z szynką? Majstersztyk. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 To zrób Lisiecką albo Szynkową ... Hehe łapiesz za słówka, mi chodziło bardziej o cienka kiełbaskę, jest w przodku WpI II i III Tak Michał noga z szynką, wędzona parzona robiłem taką parokrotnie. Problemem może być jedynie peklowanie i potem parzenie, musisz posiadać duży garnek no i miejsce w lodówce lub drugą lodówkę tak jak w moim przypadku. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 cała noga z szynką? Majstersztyk. Ja bym to nazwał wędzona i parzona szynka z nogą . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Oto, trochę nieudolna, moja odpowiedź na Zbójową prowokację Na szybciutko 10 pstrągów, kurczaczek wg przepisu Dziadka i pieczona kiełbasa wg Halusi.Uppsss bym zapomniał. Poraz pierwszy w moim wykonaniu Rolada Razdijajska. Przekrój rolady dopiero wieczorem. Wędzenie rolady w planie miało trwać około 8 godzin i miało się skończyć wczoraj wieczorem ale pod wpływem destylatów postanowiłem ją zostawić na noc w wędzarni tak wiec w tej chwili trwa parzenie. Pozdrowienia dla biesiadników Zbójowych o sorry. To ostatnie zdjęcie wstawione przez pomyłkę. To jest właściwe. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-366430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 trochę nieudolna, Ależ... Co TY opowiadasz ... Bardzo ''udolna'' produkcja Pozdrowionka ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-366431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Pozdrowienia dla biesiadników Zbójowych Biesiadnicy pozdrawiają Michała :D Bardzo ''udolna'' produkcja Potwierdzam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-366437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 No to zgonie z umową. Fotki rolady. W mojej ocenie niebo w gębie. Super smak. Zazwyczaj jestem wobec siebie dość krytyczny ale coś tak smacznego to rzadko mi wychodzi. A tu taka mała kolacyjka. Niestety bez destylatu bo jutro do roboty Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-366471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 W mojej ocenie niebo w gębie I tak wygląda Michale Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-366479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 28 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 28 Września 2014 Witajcieno kolejny mały kroczek Po raz pierwszy w moim wykonaniu salceson. Przepis dostałem od Arkadiusza. Wskazówki i rady również za które Arku ci bardzo dziękuje.Salcefix niebo w gębie. Bardzo smaczny. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 28 Września 2014 Po raz pierwszy w moim wykonaniu salceson Niczego sobie salcefix Michale Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 28 Września 2014 Ja też uwielbiam salcesony. Jeszcze się nie odważyłem, ale zamierzam się. Wygłąda apetycznie, ale czy nie za mało zwięzły ? Uszy dodałeś ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 28 Września 2014 Ja też uwielbiam salcesony. Jeszcze się nie odważyłem, ale zamierzam się. Wygłąda apetycznie, ale czy nie za mało zwięzły ? Uszy dodałeś ? Dyzio na co czekasz?Zwiezly jest dobrze, tylko Michal go poszarpal nozem.Piekny salceson. : D Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 28 Września 2014 Dyzio na co czekasz?Zwiezly jest dobrze, tylko Michal go poszarpal nozem.Piekny salceson. : D No to trzeba Michałowi jakąś ostrzałkę do noży sprawić. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 28 Września 2014 Faktycznie noże do naostrzenia aż się proszą,chyba że byłeś tak głodny że rękami rwałeś)))niema jak dobry salcefix ) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 28 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 28 Września 2014 Noże naostrzone dobrze. Uszu nie dodawałem. Salceson faktycznie lekko się rozwala - nic się przed wami nie ukryje Analizowaliśmy dzisiaj razem z Arkiem i wyszło że niezbyt ściśle nabiłem osłonki. Robiłem to pierwszy raz. Następnym razem będzie lepiej. ale smak. Hmm. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 28 Września 2014 wyszło że niezbyt ściśle nabiłem osłonki. Robiłem to pierwszy raz. Też robiłem raz, w kątniczkach i pęcherzach i tam się nie nabija ciasno, więc też powinno się rozwalać. Więc u Ciebie to chyba kwestia składu, skórek pewnie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 29 Września 2014 Pierwszy salceson, brawo Michał. Może niedostatecznie był jeszcze wychłodzony? Albo za mało skórek, ja osobiście siekam skórki do salcesonu. Analizowaliśmy dzisiaj razem z Arkiem i wyszło że niezbyt ściśle nabiłem osłonki. Tego wpisu nie rozumiem ja nie nabijam a wlewam wsad na salceson do osłonek czy kątnic. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Też robiłem raz, w kątniczkach i pęcherzach i tam się nie nabija ciasno, więc też powinno się rozwalać. Porównanie osłonki termokurczliwej do osłonek naturalnych jest jak porównanie mercedesa z syrenką.Propunuję Ci żebyś przeprowadził sobie pewien eksperyment.Wrzuć nienapełnioną osłonkę naturalną do wody o temperaturze parzenia salcesonu i wtedy zrozumiesz czemu osłonki naturalne napełnia się luźno.Po drugie wytrzymałość osłonek naturalnych w trakcie parzenia ma się nijak do wytrzymałości osłonek termokurczliwych.Po trzecie po parzeniu salcesonu w osłonce naturalnej należy salceson docisnąć dla lepszego związania.W termokurczu nic nie trzeba dociskać. Tego wpisu nie rozumiem ja nie nabijam a wlewam wsad na salceson do osłonek czy kątnic Jeśli zastosujesz się do ogólnych przepisów dodatku rosołu do salcesonu zauważysz zapewne, że ten dodatek nie przekracza 10%. Przy takim rozcieńczeniu salceson nie jest w stanie płynnym i wlać go się nie da.Jeśli natomiast będziesz wykonywał salceson "wysokowydajny" i dodasz tego rosołu więcej to żeby Ci się ścisnął będziesz musiał dodać większą ilość skórek lub żelatynę.Jedno i drugie w moim przekonaniu popsuje smak salcesonu. Edytowane 29 Września 2014 przez Kruszynka Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-374058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.