Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

weekend zleciał na relaksiku czyli peklowanie, nabijanie wedzenie itd.

Przy okazji wypróbowałem mój nowy nabytek - mieszadło do farszu i własnoręcznie zbudowaną koorę chroniącą przed owadami wszelkiej maści.

Rozwijasz się.  :thumbsup:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-363714
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 181
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Rozwijasz się

Paweł ... Michał dawno rozwinął szeroko skrzydła i jego loty są na coraz większej wysokości i tak trzymaj :thumbsup:

 

 

weekend zleciał na relaksiku czyli peklowanie, nabijanie wedzenie

To połączenie przyjemnego z pożytecznym :) super wyroby :thumbsup:
 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-363717
Udostępnij na innych stronach

Anuś, Paweł. Dzieki za ciepłe słowa. Czerpię wielką przyjemność z tego co robię przy wędzarni i w kuchni. Myśle że w tej chwili osiągnąlem taki podstawowy,powtarzalny poziom wiedzy. Wędzonki, kiełbasy wychodzą mi przyzwoicie. Czas zrobić krok do przodu. Mam tu na myśli kaszanki i salcesony. To jest mój cel. 

a wiedzy praktycznej niestety brak. Dzisiaj w Selgros zobaczyłem kawał miesa pod nazwa: "Przodek wieprzowy" Była to przednia golonka z kawałkem karczku i żeberek. Aż serce sie rwało żeby kupić. ale co z tym zrobic?? :facepalm: Tego już nie wiem. Niestety.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364017
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale co z tym zrobic?? :facepalm: Tego już nie wiem. Niestety.

 

 

Na początek to rozbierz na elementy zgodnie ze sztuką masarską . Jak to zrobisz to zapewne się lepiej rozjaśni . :D  

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364022
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj w Selgros zobaczyłem kawał miesa pod nazwa: "Przodek wieprzowy"

 

Michał fajna zabawa z rozbiorem przodka jest:) Surowiec kompletny na każdą kiełbaskę.  

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364109
Udostępnij na innych stronach

 

 

fajna zabawa z rozbiorem przodka jest:) Surowiec kompletny na każdą kiełbaskę

 

To zrób Lisiecką albo Szynkową ...  ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364126
Udostępnij na innych stronach

Mi to sie marzy zrobić takie cudeńko jakie Maxell przywiózł na zlot do Antonina. Nie wiem dokładnie co to było chyba cała noga z szynką? Majstersztyk. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364229
Udostępnij na innych stronach

 

 

To zrób Lisiecką albo Szynkową ...   

 

Hehe łapiesz za słówka, mi chodziło bardziej o cienka kiełbaskę, jest w przodku WpI II i III :)

 

Tak Michał noga z szynką, wędzona parzona robiłem taką parokrotnie. Problemem może być jedynie peklowanie i potem parzenie, musisz posiadać duży garnek no i miejsce w lodówce lub drugą lodówkę tak jak w moim przypadku. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364231
Udostępnij na innych stronach

 

 

cała noga z szynką? Majstersztyk.

 

 

Ja bym to nazwał wędzona i parzona  szynka z nogą . :D  

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-364235
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Oto, trochę nieudolna, moja odpowiedź na Zbójową prowokację :D

Na szybciutko 10 pstrągów, kurczaczek wg przepisu Dziadka i pieczona kiełbasa wg Halusi.

Uppsss bym zapomniał. Poraz pierwszy w moim wykonaniu Rolada Razdijajska. 

Przekrój rolady dopiero wieczorem. Wędzenie rolady w planie miało trwać około 8 godzin i miało się skończyć wczoraj wieczorem ale pod wpływem destylatów postanowiłem ją zostawić na noc w wędzarni tak wiec w tej chwili trwa parzenie. 

Pozdrowienia dla biesiadników Zbójowych :)

 


o sorry. To ostatnie zdjęcie wstawione przez pomyłkę. To jest właściwe.

post-55186-0-97972800-1408273003_thumb.jpg

post-55186-0-01838700-1408273029_thumb.jpg

post-55186-0-05791200-1408273085_thumb.jpg

post-55186-0-64245100-1408273221_thumb.jpg

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-366430
Udostępnij na innych stronach

 

 

trochę nieudolna,
  Ależ... Co TY opowiadasz ... :facepalm:  Bardzo ''udolna'' produkcja :tongue::clap::thumbsup: Pozdrowionka ! :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-366431
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pozdrowienia dla biesiadników Zbójowych :)

Biesiadnicy pozdrawiają Michała :D :D


 

 

Bardzo ''udolna'' produkcja

Potwierdzam :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-366437
Udostępnij na innych stronach

No to zgonie z umową. Fotki rolady. W mojej ocenie niebo w gębie. Super smak. Zazwyczaj jestem wobec siebie dość krytyczny ale coś tak smacznego to rzadko mi wychodzi.

 


A tu taka mała kolacyjka. Niestety bez destylatu bo jutro do roboty :hmm:

 

post-55186-0-65500700-1408305296_thumb.jpg

post-55186-0-20942100-1408305297_thumb.jpg

post-55186-0-61619100-1408305297_thumb.jpg

post-55186-0-48509900-1408305498_thumb.jpg

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-366471
Udostępnij na innych stronach

 

 

W mojej ocenie niebo w gębie
I tak wygląda Michale  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-366479
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witajcie

no kolejny mały kroczek Po raz pierwszy w moim wykonaniu salceson. Przepis dostałem od Arkadiusza. Wskazówki i rady również za które Arku ci bardzo dziękuje.

Salcefix niebo w gębie. Bardzo smaczny.

 

post-55186-0-43045700-1411912403_thumb.jpg

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373738
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po raz pierwszy w moim wykonaniu salceson
Niczego sobie salcefix Michale :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373739
Udostępnij na innych stronach

Ja też uwielbiam salcesony. Jeszcze się nie odważyłem, ale zamierzam się.

 

Wygłąda apetycznie, ale czy nie za mało zwięzły ? Uszy dodałeś ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373740
Udostępnij na innych stronach

Ja też uwielbiam salcesony. Jeszcze się nie odważyłem, ale zamierzam się.

 

Wygłąda apetycznie, ale czy nie za mało zwięzły ? Uszy dodałeś ?

 

Dyzio na co czekasz?

Zwiezly jest dobrze, tylko Michal go poszarpal nozem.

Piekny salceson. : D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373763
Udostępnij na innych stronach

 

Dyzio na co czekasz?

Zwiezly jest dobrze, tylko Michal go poszarpal nozem.

Piekny salceson. : D

 

No to trzeba Michałowi jakąś ostrzałkę do noży sprawić. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373773
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie noże do naostrzenia aż się proszą,chyba że byłeś tak głodny że rękami rwałeś;))))niema jak dobry salcefix ;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373775
Udostępnij na innych stronach

Noże naostrzone dobrze. Uszu nie dodawałem. Salceson faktycznie lekko się rozwala - nic się przed wami nie ukryje :D

Analizowaliśmy dzisiaj razem z Arkiem i wyszło że niezbyt ściśle nabiłem osłonki. 

Robiłem to pierwszy raz. Następnym razem będzie lepiej. 

ale smak. Hmm.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373886
Udostępnij na innych stronach

wyszło że niezbyt ściśle nabiłem osłonki. 

Robiłem to pierwszy raz. 

Też robiłem raz, w kątniczkach i pęcherzach i tam się nie nabija ciasno, więc też powinno się rozwalać. Więc u Ciebie to chyba kwestia składu, skórek pewnie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373893
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy salceson, brawo Michał. Może niedostatecznie był jeszcze wychłodzony? Albo za mało skórek, ja osobiście siekam skórki do salcesonu.

 

 

Analizowaliśmy dzisiaj razem z Arkiem i wyszło że niezbyt ściśle nabiłem osłonki. 

 

 

 

Tego wpisu nie rozumiem :) ja nie nabijam a wlewam wsad na salceson do osłonek czy kątnic.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-373973
Udostępnij na innych stronach

Też robiłem raz, w kątniczkach i pęcherzach i tam się nie nabija ciasno, więc też powinno się rozwalać.

 

Porównanie osłonki termokurczliwej do osłonek naturalnych jest  jak porównanie mercedesa z syrenką.Propunuję Ci żebyś przeprowadził sobie pewien eksperyment.Wrzuć nienapełnioną osłonkę naturalną do wody o temperaturze parzenia salcesonu i wtedy zrozumiesz czemu osłonki naturalne napełnia się luźno.Po drugie wytrzymałość osłonek naturalnych w trakcie parzenia ma się nijak do wytrzymałości osłonek termokurczliwych.Po trzecie po parzeniu salcesonu w osłonce naturalnej należy salceson docisnąć dla lepszego związania.W termokurczu nic nie trzeba dociskać.

 

 

 

Tego wpisu nie rozumiem ja nie nabijam a wlewam wsad na salceson do osłonek czy kątnic

 

Jeśli zastosujesz się do ogólnych przepisów dodatku rosołu do salcesonu zauważysz zapewne, że ten dodatek nie przekracza 10%. Przy takim rozcieńczeniu salceson nie jest w stanie płynnym i wlać go się nie da.Jeśli natomiast będziesz wykonywał salceson "wysokowydajny" i dodasz tego rosołu więcej to żeby Ci się ścisnął będziesz musiał dodać większą ilość skórek lub żelatynę.Jedno i drugie w moim przekonaniu popsuje smak salcesonu.

Edytowane przez Kruszynka

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/4/#findComment-374058
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.