Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Michał już wiem kto i co będzie gotował na następnym zlocie Flaczki wyglądają wspaniale.

Sivon jak mam już coś robić to tylko z tobą. W Antoninie daliśmy radę :) 

 

 

Oooo dawno flaków nie jadłem zapodam sobie twoje;)

Poczynisz mi wielki zaszczyt :) 

 

 

Bo użyłeś do wygotowania wywaru kości a nie ogonów wołowych.Kiedy użyjesz ogonów to  "lubczyk" będzie moim zdaniem zbędnym dodatkiem.

Arek następnym razem zrobię z ogonów chociaż nie mam pojęcia skąd je wezmę. Musze poszukać. Lubczyk w moim menu zajmuje szczególne miejsce. Dodaję go wielu, na prawdę wielu potraw. Bardzo go lubię. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-377984
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 181
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Michał jak masz gdzieś w pobliżu Intermarche to proponuje tam poszukać. Rozbierają na miejscu ( przynajmniej w tych dużych marketach) półtusze wieprzowe i wołowe. Trzeba zagadać z rzeźnikiem i uszykują ile będziesz chciał. Ja ostatnio pierwszy raz jadłem ogony i powiem, że warto spróbować. Ja robiłem w kociołku na ognisku i były super. Mam jeszcze te cieńsze końcówki zamrożone i mam zamiar też na zupy je przeznaczyć bo kilka osób właśnie tak polecało.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-377990
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info. Ja jestem na etapie dogadywania się z rzeźnikami z Selgros. Maja mi załatwić " środek" więc z ogonami nie powinno być problemu.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-378000
Udostępnij na innych stronach

Na wyraźne i natarczywe żądania domowników ukręciłem trochę kiełbasy białej. Robiłem zgodnie z 16 - ką bo po różnych eksperymentach ta wychodzi mi najlepiej i najlepiej smakuje. I tym razem wyszła smakowita. No ja bym najwyżej zwiększył ilość czosnku - dałem 1,5 g/kg następnym razem dam 2,5 g/kg.

Na fotkach to co zostało po nalocie sępów i jedna fotka z przekrojem.

 

post-55186-0-23166800-1414408105_thumb.jpg

post-55186-0-01460700-1414408135_thumb.jpg

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-379547
Udostępnij na innych stronach

Trochę mało zwarta w przekroju, Michał. Jakby lekko ziarnista. Możem siem mylem ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-379551
Udostępnij na innych stronach

Tak  wygląda, bo pewnie ... :hmm: ...  przekrojona nożem stołowym widocznym na  zdjęciu :D .

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-379552
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę mało zwarta w przekroju, Michał. Jakby lekko ziarnista. Możem siem mylem ???

Może niezbyt ściśle napełniona. My w domu lubimy kiełbasy lekko się rozpadające :) Ale ta akurat raczej się trzyma kupy. Za klej robiła II wołowa. 

 

 

Tak  wygląda, bo pewnie ... ...  przekrojona nożem stołowym widocznym na  zdjęciu .

Proszę cię :)  Wiem że żartujesz.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-379564
Udostępnij na innych stronach

 

Może niezbyt ściśle napełniona. My w domu lubimy kiełbasy lekko się rozpadające

 

Proszę cię.

 

Michał, proszę Cię. Zabrzmiało to fantastycznie !!! My, natomiast w domu, lubimy samochody lekko się rozpadające. :thumbsup:   :D   :D

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-379565
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po fajerwerkach Anuś z mielonką drobiową postanowiłem też spróbować. Oparłem się na radach Arka i na przepisie bazowym Pisa z którego korzystała Anuś.

W związku z tym, że decyzję podjąłem późnym popołudniem to do produkcji użyłem to co było dostępne w Selgros o tej porze:

podudzia indycze - 3 szt

wytrybowane podudzie indycze - 1 szt

sznycle indycze

co dało przed klasyfikacją jakieś 2,5 kg

Obie partie podudzi sklasyfikowałem na umowną I kl i III kl. Kości do zamrażarki, skórki dla pieska. 

po klasyfikacji i dodaniu chudego ze sznycli zostało 2,1 kg. Oba rodzaje mięsa zapeklowałem osobno 23/kg peklosól/sól  50/50 na 24h.

Następnie I kl pokroiłem w kostkę, około 2x2 a III kl potraktowałem sitkiem fi 4.

Użyte przyprawy:

pieprz - 2 gr/kg

gorczyca mielona - 2 gr

czosnek granulowany - 1 gr

kardamon -0,5 gr

kolendra mielona - 0,5 gr

żelatyna - około 5 łyżeczek

woda - około 20% 

całość dokładnie wymieszałem aż mięso wchłonęło wodę. Całość napełniłem osłonki termokurczliwe i parzyłem w tem 80 st do uzyskania w środku 68 st.

Wyrób bardzo smaczny, łatwo się kroi no i ma bajecznie fajną galaretkę. 

 

 

 

post-55186-0-38681500-1415356594_thumb.jpg

post-55186-0-08958800-1415356710_thumb.jpg

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-382111
Udostępnij na innych stronach

No... no no Michał ... ukłon w Twoją stronę i wielkie brawa http://emoty.blox.pl/resource/clap.gif

 

 

no i ma bajecznie fajną galaretkę.

Wyrób ładny i najważniejsze, że jest ... galaretka http://emoty.blox.pl/resource/upup.gif

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-382124
Udostępnij na innych stronach

Michał, zainspirowałeś mnię. Gratuluję wyrobu.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-382149
Udostępnij na innych stronach

 

 

skórki dla pieska.

Michał ... przepraszam, że się czepiam :facepalm: ale nie dodawałeś żadnych skórek, ani podgardla? wiesz... tak tylko pytam :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-382252
Udostępnij na innych stronach

 

 

Michał, zainspirowałeś mnię. Gratuluję wyrobu.

Nie wiedziałem że mam takie zdolności :D Działaj. Jestem pewien ze będziesz zadowolony.

 

 

Michał ... przepraszam, że się czepiam ale nie dodawałeś żadnych skórek, ani podgardla? wiesz... tak tylko pytam

Aneczko nie dawałem skórek ani podgardla choć pokusa była. Tym razem zależało mi na w miarę chudym wyrobie.  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-382264
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witajcie

kończący się właśnie weekend to prawdziwy koncert życzeń. Każdy z domowników coś chciał więc dla każdego coś miłego :)

Zgodnie z planem miałem zrobić tylko serdelki ale jak starszy syn dowiedział się że odpalam wędzarnię to zamówił wędzone ryby: pstrągi i makrele. Żonka z kolei mocno naciskała na zimne nóżki czyli galaretę. Więc cóż było robić.  :)

Na pierwszy ogień poszła galareta czy jak kto woli zimne nóżki. Robiłem to już wiele razy ale pierwszy raz zamiast naturalnego czosnku dałem granulowany. Dla mnie i dla innych domowników jedna z lepszych jakie wykonałem, a mogło być gorzej gdyby Arek mi nie przypomniał o włoszczyźnie :facepalm:

 

 

Kolej na mój hit. Pierwszy raz w moim wykonaniu serdelki. Wykonane wg PW 21 pod czujnym okiem Arka :D . Fantastyczny smak. Cieszyłem się jak dziecko jak znikały jedna po drugiej. Bardzo smaczne.

 

To w brytfance to resztki farszu serdelkowego który został w nadziewarce i z dwóch pękniętych batonów przy nadziewaniu.

Dodałem do farszu jedno jajko, kilka plastrów zeszklonej cebuli - drobno pokrojonej. Całość do piekarnika i zapiekałem w 180 st .

No i na koniec rybki. Tu już jest w miarę  powtarzalność w wykonaniu. Wyszły smaczne i soczyste.

post-55186-0-50649600-1416157495_thumb.jpg

post-55186-0-14643500-1416157708_thumb.jpg

post-55186-0-40419200-1416157712_thumb.jpg

post-55186-0-22930100-1416157717_thumb.jpg

post-55186-0-54314900-1416158071_thumb.jpg

post-55186-0-03987800-1416158076_thumb.jpg

post-55186-0-66156200-1416158080_thumb.jpg

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383720
Udostępnij na innych stronach

Michał, narobiłeś się. Wszystko wygląda de´luks !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383727
Udostępnij na innych stronach

Michał ! ale miałeś pracowity i smaczny weekend  :clap:

Fajnie jest jeśli '' koncert życzęń'' został w pełni zrealizowany.... też bym tak chciała  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383732
Udostępnij na innych stronach

Też mnie ciągnie do tego coby zrobić serdelki, ale jak na ten czas chodzę kolo tematy jak pies koło jeża. Michał gratki :D

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383800
Udostępnij na innych stronach

Michal pieknie Ci to wyszlo :thumbsup::clap: :clap: , ja czesto mysle o serdelkach , ale jakos nie mam odwagi ich zrobic :(


mozesz podac link do tych serdelkow , bo mam trudnosci z odnalezieniem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383801
Udostępnij na innych stronach

Też mnie ciągnie do tego coby zrobić serdelki, ale jak na ten czas chodzę kolo tematy jak pies koło jeża. Michał gratki :D

To jak Cię tak ciągnie Baco to zrób sobie od razu trochę lepsze. :)  

Michale, fajnie Ci wyszły.

Receptura, którą @arkadiusz zapodał to receptura zastępcza, z czasów kryzysu. Serdelki, jak pamiętam ( Ty też powinieneś :D ) to zawsze było coś lepszego od parówki i parówkowej, czekało się godzinami w kolejkach. Powinna być wołowina albo cielęcina, wtedy jest lepszy smak i jakość. 

A tak, z II kl. wieprzowej, to taka podwawelska drobniej zmielona, smaczna kiełbasa, zwłaszcza jak ją sami robimy ale jednak z niższej półki. 

 

 

 

mozesz podac link do tych serdelkow , bo mam trudnosci z odnalezieniem

Ja proponuję receptury wg których ja robię ale każdy może oczywiście robić jakie chce:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8983-serdelki-wieprzowo-cielece-by-paweljack/

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-by-paweljack/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383825
Udostępnij na innych stronach

Super że się wam podoba :)  :) Muszę tylko popracować na kolorem.

 

 

ale jakos nie mam odwagi ich zrobic

Dasz radę. Do dzieła :thumbsup:

 

 

mozesz podac link do tych serdelkow , bo mam trudnosci z odnalezieniem

generalnie przepis jest z PW 21.

W odróżnieniu od przepisów które wyżej udostępnił Paweł  ja robiłem w sposób następujący:

II wp krojoną w kostkę zapeklowałem na 48 godzin. 20gr/kg.

Całość zmieliłem najpierw sitkiem nr 6 a potem sitkiem fi 2. Mięso przed mieleniem lekko podmroziłem, tak delikatnie. 

Przyprawy:

pieprz biały - 1gr/kg

gałka muszkatałowa - 0,5 gr/kg

czosnek - 1gr/kg

woda ( bardzo zimna) - 10%

całość dokładnie wyrobiona i nadziana w kiełbaśnice 26-30.

Osadzanie około 1 godziny na tarasie, dalej to już wiadomo.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383836
Udostępnij na innych stronach

Michał serdelki wyglądają super, smakują też pewnie wyśmienicie:) Ja muszę parówkową zrobić bo dawno nie gościła u mnie:) A może serdelową hmm.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383840
Udostępnij na innych stronach

generalnie przepis jest z PW 21.

 

II wp krojoną w kostkę zapeklowałem na 48 godzin. 20gr/kg.

Robiłeś tylko z II wp ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383888
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.