Michał Koperski Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 19 Października 2014 Michał już wiem kto i co będzie gotował na następnym zlocie Flaczki wyglądają wspaniale. Sivon jak mam już coś robić to tylko z tobą. W Antoninie daliśmy radę Oooo dawno flaków nie jadłem zapodam sobie twoje;) Poczynisz mi wielki zaszczyt Bo użyłeś do wygotowania wywaru kości a nie ogonów wołowych.Kiedy użyjesz ogonów to "lubczyk" będzie moim zdaniem zbędnym dodatkiem. Arek następnym razem zrobię z ogonów chociaż nie mam pojęcia skąd je wezmę. Musze poszukać. Lubczyk w moim menu zajmuje szczególne miejsce. Dodaję go wielu, na prawdę wielu potraw. Bardzo go lubię. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-377984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 19 Października 2014 Michał jak masz gdzieś w pobliżu Intermarche to proponuje tam poszukać. Rozbierają na miejscu ( przynajmniej w tych dużych marketach) półtusze wieprzowe i wołowe. Trzeba zagadać z rzeźnikiem i uszykują ile będziesz chciał. Ja ostatnio pierwszy raz jadłem ogony i powiem, że warto spróbować. Ja robiłem w kociołku na ognisku i były super. Mam jeszcze te cieńsze końcówki zamrożone i mam zamiar też na zupy je przeznaczyć bo kilka osób właśnie tak polecało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-377990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 19 Października 2014 Dzięki za info. Ja jestem na etapie dogadywania się z rzeźnikami z Selgros. Maja mi załatwić " środek" więc z ogonami nie powinno być problemu. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-378000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 27 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 27 Października 2014 Na wyraźne i natarczywe żądania domowników ukręciłem trochę kiełbasy białej. Robiłem zgodnie z 16 - ką bo po różnych eksperymentach ta wychodzi mi najlepiej i najlepiej smakuje. I tym razem wyszła smakowita. No ja bym najwyżej zwiększył ilość czosnku - dałem 1,5 g/kg następnym razem dam 2,5 g/kg.Na fotkach to co zostało po nalocie sępów i jedna fotka z przekrojem. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-379547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 27 Października 2014 Trochę mało zwarta w przekroju, Michał. Jakby lekko ziarnista. Możem siem mylem ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-379551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Tak wygląda, bo pewnie ... ... przekrojona nożem stołowym widocznym na zdjęciu . Edytowane 27 Października 2014 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-379552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 27 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 27 Października 2014 Trochę mało zwarta w przekroju, Michał. Jakby lekko ziarnista. Możem siem mylem ??? Może niezbyt ściśle napełniona. My w domu lubimy kiełbasy lekko się rozpadające Ale ta akurat raczej się trzyma kupy. Za klej robiła II wołowa. Tak wygląda, bo pewnie ... ... przekrojona nożem stołowym widocznym na zdjęciu . Proszę cię Wiem że żartujesz. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-379564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 27 Października 2014 Może niezbyt ściśle napełniona. My w domu lubimy kiełbasy lekko się rozpadające Proszę cię. Michał, proszę Cię. Zabrzmiało to fantastycznie !!! My, natomiast w domu, lubimy samochody lekko się rozpadające. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-379565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 7 Listopada 2014 Po fajerwerkach Anuś z mielonką drobiową postanowiłem też spróbować. Oparłem się na radach Arka i na przepisie bazowym Pisa z którego korzystała Anuś.W związku z tym, że decyzję podjąłem późnym popołudniem to do produkcji użyłem to co było dostępne w Selgros o tej porze:podudzia indycze - 3 sztwytrybowane podudzie indycze - 1 sztsznycle indyczeco dało przed klasyfikacją jakieś 2,5 kgObie partie podudzi sklasyfikowałem na umowną I kl i III kl. Kości do zamrażarki, skórki dla pieska. po klasyfikacji i dodaniu chudego ze sznycli zostało 2,1 kg. Oba rodzaje mięsa zapeklowałem osobno 23/kg peklosól/sól 50/50 na 24h.Następnie I kl pokroiłem w kostkę, około 2x2 a III kl potraktowałem sitkiem fi 4.Użyte przyprawy:pieprz - 2 gr/kggorczyca mielona - 2 grczosnek granulowany - 1 grkardamon -0,5 grkolendra mielona - 0,5 grżelatyna - około 5 łyżeczekwoda - około 20% całość dokładnie wymieszałem aż mięso wchłonęło wodę. Całość napełniłem osłonki termokurczliwe i parzyłem w tem 80 st do uzyskania w środku 68 st.Wyrób bardzo smaczny, łatwo się kroi no i ma bajecznie fajną galaretkę. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-382111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 7 Listopada 2014 No... no no Michał ... ukłon w Twoją stronę i wielkie brawa http://emoty.blox.pl/resource/clap.gif no i ma bajecznie fajną galaretkę. Wyrób ładny i najważniejsze, że jest ... galaretka http://emoty.blox.pl/resource/upup.gif Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-382124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 7 Listopada 2014 Michał, zainspirowałeś mnię. Gratuluję wyrobu. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-382149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 7 Listopada 2014 Smacznie wygląda;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-382153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 8 Listopada 2014 http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/clapping-smiley-emoticon.gif Będę musiał coś takiego skonstruować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-382243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 8 Listopada 2014 skórki dla pieska. Michał ... przepraszam, że się czepiam ale nie dodawałeś żadnych skórek, ani podgardla? wiesz... tak tylko pytam Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-382252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 8 Listopada 2014 Michał, zainspirowałeś mnię. Gratuluję wyrobu. Nie wiedziałem że mam takie zdolności Działaj. Jestem pewien ze będziesz zadowolony. Michał ... przepraszam, że się czepiam ale nie dodawałeś żadnych skórek, ani podgardla? wiesz... tak tylko pytam Aneczko nie dawałem skórek ani podgardla choć pokusa była. Tym razem zależało mi na w miarę chudym wyrobie. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-382264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 16 Listopada 2014 Witajciekończący się właśnie weekend to prawdziwy koncert życzeń. Każdy z domowników coś chciał więc dla każdego coś miłego Zgodnie z planem miałem zrobić tylko serdelki ale jak starszy syn dowiedział się że odpalam wędzarnię to zamówił wędzone ryby: pstrągi i makrele. Żonka z kolei mocno naciskała na zimne nóżki czyli galaretę. Więc cóż było robić. Na pierwszy ogień poszła galareta czy jak kto woli zimne nóżki. Robiłem to już wiele razy ale pierwszy raz zamiast naturalnego czosnku dałem granulowany. Dla mnie i dla innych domowników jedna z lepszych jakie wykonałem, a mogło być gorzej gdyby Arek mi nie przypomniał o włoszczyźnie Kolej na mój hit. Pierwszy raz w moim wykonaniu serdelki. Wykonane wg PW 21 pod czujnym okiem Arka . Fantastyczny smak. Cieszyłem się jak dziecko jak znikały jedna po drugiej. Bardzo smaczne. To w brytfance to resztki farszu serdelkowego który został w nadziewarce i z dwóch pękniętych batonów przy nadziewaniu.Dodałem do farszu jedno jajko, kilka plastrów zeszklonej cebuli - drobno pokrojonej. Całość do piekarnika i zapiekałem w 180 st .No i na koniec rybki. Tu już jest w miarę powtarzalność w wykonaniu. Wyszły smaczne i soczyste. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 16 Listopada 2014 Michał, narobiłeś się. Wszystko wygląda de´luks !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 16 Listopada 2014 Michał ! ale miałeś pracowity i smaczny weekend Fajnie jest jeśli '' koncert życzęń'' został w pełni zrealizowany.... też bym tak chciała Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Też mnie ciągnie do tego coby zrobić serdelki, ale jak na ten czas chodzę kolo tematy jak pies koło jeża. Michał gratki Edytowane 17 Listopada 2014 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 17 Listopada 2014 Michal pieknie Ci to wyszlo :clap: , ja czesto mysle o serdelkach , ale jakos nie mam odwagi ich zrobic mozesz podac link do tych serdelkow , bo mam trudnosci z odnalezieniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 17 Listopada 2014 Też mnie ciągnie do tego coby zrobić serdelki, ale jak na ten czas chodzę kolo tematy jak pies koło jeża. Michał gratki To jak Cię tak ciągnie Baco to zrób sobie od razu trochę lepsze. Michale, fajnie Ci wyszły.Receptura, którą @arkadiusz zapodał to receptura zastępcza, z czasów kryzysu. Serdelki, jak pamiętam ( Ty też powinieneś ) to zawsze było coś lepszego od parówki i parówkowej, czekało się godzinami w kolejkach. Powinna być wołowina albo cielęcina, wtedy jest lepszy smak i jakość. A tak, z II kl. wieprzowej, to taka podwawelska drobniej zmielona, smaczna kiełbasa, zwłaszcza jak ją sami robimy ale jednak z niższej półki. mozesz podac link do tych serdelkow , bo mam trudnosci z odnalezieniemJa proponuję receptury wg których ja robię ale każdy może oczywiście robić jakie chce: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8983-serdelki-wieprzowo-cielece-by-paweljack/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-by-paweljack/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 17 Listopada 2014 Super że się wam podoba Muszę tylko popracować na kolorem. ale jakos nie mam odwagi ich zrobic Dasz radę. Do dzieła mozesz podac link do tych serdelkow , bo mam trudnosci z odnalezieniem generalnie przepis jest z PW 21.W odróżnieniu od przepisów które wyżej udostępnił Paweł ja robiłem w sposób następujący:II wp krojoną w kostkę zapeklowałem na 48 godzin. 20gr/kg.Całość zmieliłem najpierw sitkiem nr 6 a potem sitkiem fi 2. Mięso przed mieleniem lekko podmroziłem, tak delikatnie. Przyprawy:pieprz biały - 1gr/kggałka muszkatałowa - 0,5 gr/kgczosnek - 1gr/kgwoda ( bardzo zimna) - 10%całość dokładnie wyrobiona i nadziana w kiełbaśnice 26-30.Osadzanie około 1 godziny na tarasie, dalej to już wiadomo. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 17 Listopada 2014 Michał serdelki wyglądają super, smakują też pewnie wyśmienicie:) Ja muszę parówkową zrobić bo dawno nie gościła u mnie:) A może serdelową hmm. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 17 Listopada 2014 Dzieki Michal , mam nadzieje ze i ja w koncu sie oswze na te parowki-serdelki , jak kto woli mialo byc odwarze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 17 Listopada 2014 generalnie przepis jest z PW 21. II wp krojoną w kostkę zapeklowałem na 48 godzin. 20gr/kg.Robiłeś tylko z II wp ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/6/#findComment-383888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.