adbud Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Listopada 2013 Z racji tego iż pewną podstawowa wiedzę posiadłem i podobno moje wykonane wędzonki smakowały całkiem zacnie zamierzam zatem zamieścić od początku swoje poczynania z kolejną porcją mięska.Na początem zdjęcia mojej wędzarenki, uwag technicznych pewnie będzie wiele ale z racji tego iż była pracochłonna to nie zamierzam jej przebudować gdyz narazie wędzi mi się dobrze. Kanał wędzarni ma 2,5 mb i jest wykonany z bloczków betonowych natomiast sama wędzarnia jest metalowa i obudowana kamieniem naturalnym. Poniżej zatem zdjecia poledwiczek oraz szynki. Czytałem porady Dziadka odnośnie rozbioru oraz czyszczennia mięsa ale narazie dla mnie to czarna magia. Póki co wykroiłem co umiałem: chrząstki, błony oraz tłuste elementy- oceńcie proszę sami na ile to zrobiłem dobrze. Mieso poszło do pekli na 9 dni, polędwiczki do steżenia 7 % natomiast szynka do 8,3 % . Zamiast peklosoli dałem sól ważoną oraz saletrę. Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Listopada 2013 No ale na zdjęciach jest surowe mięso Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-311536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Listopada 2013 Czytałem porady Dziadka odnośnie rozbioru oraz czyszczennia mięsa ale narazie dla mnie to czarna magia. Póki co wykroiłem co umiałem: chrząstki, błony oraz tłuste elementy- oceńcie proszę sami na ile to zrobiłem dobrze. Witam według mojej oceny zrobione dobrze tak trzymaj pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-311541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Listopada 2013 No ale na zdjęciach jest surowe mięso zgadza sie ale chciałem cały proces od poczatku udokumentowac i stad zdjecia surowego miesa, wedzone dodam w przyszla niedziele Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-311550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Listopada 2013 Adbud. Polędwiczki bardzo dobrze obrobione. Szkoda, że z mięśni szynki odkroiłeś tłuszcz. Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-311670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Listopada 2013 Adbud. Polędwiczki bardzo dobrze obrobione. Szkoda, że z mięśni szynki odkroiłeś tłuszcz. Powodzenia. o widzisz myslalem ze im chudsze mieso tym lepiej ale wezme to pod uwage przy nastepnym peklowaniu Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-311684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Listopada 2013 o widzisz myslalem ze im chudsze mieso tym lepiej Nośnikiem smaku jest tłuszcz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-311687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Listopada 2013 No to chwale się, wlasnie sie susza wedliny i kielbasy na jutrzejsze wedzenie. Kielbaski jak na pierwszy raz mysle ze calkiem ladne Rano do jelit pojdą jeszcze kielbasy z przepisu Zbója oraz Szczepana, czekam na ewentualne sugestie Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2013 Na SB napisałeś, że wyłałem Ci cobyś odrazu wszystko mielił, tu chyba się nie zrozumieliśmy, wiadomość była taka: "Witanko Zopodam Tobie tak jak kiedyś mojemu koledze.1 kg chudej szynki (wp I)2 kg w miarę chudego boczku (wp II)chude mięso z jednej przedniej golonki (wp III)szynkę zmiel na sitku 14 mmboczek 10 mmmięso z golonki na sitku 2.5 mm, zmiel jeden raz lub dwa razy, ja mięlę raz.Mięsa do mielenia mają być dobrze schłodzone, a mięso z golonki nawet powinno być troszkę podmrożone.Przyprawy jakie chcesz.Osuszanie w wędzarni do wyschnięcia kiełbas, wędzenie 50-55st.C jakieś dwie godz. może być trochę dłużej. Parzenie w zależności w jakie jelita lub sztuczne osłonki nadziejesz. Przyjmuje się czas parzenia 10min. na 1cm średnicy kiełbasy.Pozdrawiam " Nie pisałem nic o peklowaniu bo miałem pewność, że wiesz jak się pekluje mięso, które do peklowania ma być krojone w kawałki. Co do mielenia to napisałem jak ja to mielę, ale już zapeklowane mięso. Ale jak dobrze zawędzisz i sparzysz to jadalna będzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Listopada 2013 W zwiazku z moim dzisiejszym 12 h wedzeniem zapraszam do wydania opinii na temat ponizszych wyrobów:- zdjecie nr 1 od lewej krakowska ( ma jakieś brązowe przebarwienia nie wiem czemu); nastepnie szynkowa wg Mira ( rewelacja ) , polędwiczka i na koncu szynka z jakimś szarym oczkiem ( był to najwiekszy egzemplarz więc może dlatego, reszta ok )-zdjecie nr 2 to kielbasa Rzeszowska wędzona 3 h i nastepnie pieczona 40 min-zdjęcie nr 3 to kiełbasa Zbója Madeja ( wędzona 3 h i parzona 25 min ) - super-Zdjęcie nr 4 to Krakowska oraz kiełbasa wg Szczepana która wędruje do parzenia )- zdjęcie 5 i 6 to pyszne ośmiorniczki- polecam Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Listopada 2013 Adbud... jak na początek wyroby wyglądają ładnie. Na temat ośmiornicy się nie wypowiadam bo nigdy nie jadłam ... i raczej się nie skuszę Zastanawiam się dlaczego Krakowska ma przebarwienie takie pomarańczowe.. a może to wina przypraw.. jakie zastosowałeś?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Listopada 2013 A czego dodałeś do masy klejącej? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Listopada 2013 Adbud... jak na początek wyroby wyglądają ładnie. Na temat ośmiornicy się nie wypowiadam bo nigdy nie jadłam ... i raczej się nie skuszę Zastanawiam się dlaczego Krakowska ma przebarwienie takie pomarańczowe.. a może to wina przypraw.. jakie zastosowałeś??Przyprawy to pieprz czarny mielony, kminek, papryka słodka, gałka muszkatołowa Dodano: 17 listopad 2013 - 20:21A czego dodałeś do masy klejącej? Masą klejącą była tylna golonka , chociaz zamiast na 2,5 kg chudej szynki dać 0,25 kg golonki to dałem jej 0,75 kg, może to jest przyczyna Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Listopada 2013 No to sam sobie dałeś odpowiedź papryka ..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Duza ilosc papryki przebarwia i dlatego masz kolor pomaranczowy. Edytowane 17 Listopada 2013 przez abratek Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Listopada 2013 A ja tak myślę, że to było 12h łącznie licząc wszystkie wyroby, ale ..... zamilczę. adbud ... nic dodać, nic ująć .... wygląda bardzo dobrze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Listopada 2013 Duza ilosc papryki przebarwia i dlatego masz kolor pomaranczowy. Arkadiusz napisz jemu szczerze , bo Adbud sie uczy i potrzebuje uwag.Dzięki za podpowiedź, paprykę dodałem zgodnie z przepisem. Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Listopada 2013 A ja tak myślę, że to było 12h łącznie licząc wszystkie wyroby, ale ..... zamilczę. adbud ... nic dodać, nic ująć .... wygląda bardzo dobrze. Tak Miro 12 h zeszło mi z ponad 20 kg wszelkich wyrobów między innymi z Twoją szynkową która jest liderem Dodano: 17 listopad 2013 - 20:27Adbud, nie słuchaj Arkadiusza! On z jakiś niewiadomych powodów próbuje odebrać ci radość z samodzielnie zrobionych wyrobów. Ciesz się, dałeś radę Też tak myślę Z grubsza jestem zadowolony chociaż do Was perefkcjonistó mi daleko to jak na pierwsze kiełbasy w zyciu jestem zadowolony Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Adbud, tak z ciekawości zapytam z jakiego przepisu robiłeś krakowską? Parę razy mi się zdarzyło wykonać ale nigdy papryki nie dawałem.... nawet nie widziałem przepisu na krakowską z papryką Chyba że jakąś czyjąś osobistą wariację na temat krakowskiej ale to całkiem co innego... Edytowane 17 Listopada 2013 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Listopada 2013 Adbud, tak z ciekawości zapytam z jakiego przepisu robiłeś krakowską? Parę razy mi się zdarzyło wykonać ale nigdy papryki nie dawałem.... nawet nie widziałem przepisu na krakowską z papryką Chyba że jakąś czyjąś osobistą wariację na temat krakowskiej ale to całkiem co innego...Znalazłem na forum ale nie wiem czyj to przepis. Ogólnie kielbasy i wedliny pieczone nie będą moim faworytem , podobnie jak krakowską piekłem kiełbasę Rzeszowską i nie zbyt mi smakuje wiec odpuszczę sobie kiełbasy pieczone Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Listopada 2013 Każdemu smakuje inaczej. Nam tez nie podchodzą pieczone, wolimy parzone i potem odpowiednio podsuszane. Osobiście uważam że jak na pierwszy raz wyszło bardzo przyzwoicie. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Listopada 2013 No i widzisz chłopie - dałeś radę . Papryka barwi i masz takie a'la horizo . Szara szynka w środku to po prostu to niedopeklowanie , nastrzyk i masowanie następnym razem , ale to jadajne . Domagasz sie krytyki , to mogłeś nawet krócej wędzić a i ściślej zawiązuj grube kiełbasy . Pierwsze koty za płoty i teraz to już tylko lepiej . Owoce morza to pewnie guma wyszła ale ja nie mam w tym praktyki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Listopada 2013 jak na pierwsze kiełbasy w zyciu jestem zadowolony Najważniejsze że sam to zrobiłeś, od początku do końca, tak trzymaj a za każdym następnym razem będzie znacznie łatwiej:) Wyroby prezentują się nieźle jak na pierwszy raz. Ogólnie kielbasy i wedliny pieczone nie będą moim faworytem , podobnie jak krakowską piekłem kiełbasę Rzeszowską i nie zbyt mi smakuje wiec odpuszczę sobie kiełbasy pieczone Nabierzesz doświadczenia to zmienisz zdanie Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Listopada 2013 No i widzisz chłopie - dałeś radę . Papryka barwi i masz takie a'la horizo . Szara szynka w środku to po prostu to niedopeklowanie , nastrzyk i masowanie następnym razem , ale to jadajne . Domagasz sie krytyki , to mogłeś nawet krócej wędzić a i ściślej zawiązuj grube kiełbasy . Pierwsze koty za płoty i teraz to już tylko lepiej . Owoce morza to pewnie guma wyszła ale ja nie mam w tym praktyki . Henio co wędziełme za długo? Które kiełbasy źle związałem? Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Listopada 2013 A czy ja mogę wyrazić opinię o wyrobach? Temat ciekawy, to lubię... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.