Skocz do zawartości

Wyroby Adbud- krytyka mile widziana :)


Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego iż pewną podstawowa wiedzę posiadłem i podobno moje wykonane wędzonki smakowały całkiem zacnie zamierzam zatem zamieścić od początku swoje poczynania z kolejną porcją mięska.

Na początem zdjęcia mojej wędzarenki, uwag  technicznych pewnie będzie wiele ale z racji tego iż była pracochłonna to nie zamierzam jej przebudować gdyz narazie wędzi mi się dobrze. Kanał wędzarni ma 2,5 mb i jest wykonany z bloczków betonowych natomiast sama wędzarnia jest metalowa i obudowana kamieniem naturalnym.

post-59687-0-24024400-1383848628_thumb.jpg

post-59687-0-16267300-1383848637_thumb.jpg

post-59687-0-75789800-1383848622_thumb.jpg

 

Poniżej zatem zdjecia poledwiczek oraz szynki. Czytałem porady Dziadka odnośnie rozbioru oraz czyszczennia mięsa ale narazie dla mnie to czarna magia. Póki co wykroiłem co umiałem: chrząstki, błony oraz tłuste elementy- oceńcie proszę sami na ile to zrobiłem dobrze. Mieso poszło do pekli na 9 dni, polędwiczki do steżenia 7 % natomiast szynka do 8,3 % . Zamiast peklosoli dałem sól ważoną oraz saletrę.

post-59687-0-40205200-1383848882_thumb.jpg

post-59687-0-29121100-1383848891_thumb.jpg

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/
Udostępnij na innych stronach

No ale na zdjęciach jest surowe mięso :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-311536
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czytałem porady Dziadka odnośnie rozbioru oraz czyszczennia mięsa ale narazie dla mnie to czarna magia. Póki co wykroiłem co umiałem: chrząstki, błony oraz tłuste elementy- oceńcie proszę sami na ile to zrobiłem dobrze.

Witam według mojej oceny zrobione dobrze tak trzymaj :thumbsup:  :D pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-311541
Udostępnij na innych stronach

No ale na zdjęciach jest surowe mięso :rolleyes:

 zgadza sie ale chciałem cały proces od poczatku udokumentowac i stad zdjecia surowego miesa, wedzone dodam w przyszla niedziele :)

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-311550
Udostępnij na innych stronach

Adbud. Polędwiczki bardzo dobrze obrobione. Szkoda, że z mięśni szynki odkroiłeś tłuszcz. Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-311670
Udostępnij na innych stronach

Adbud. Polędwiczki bardzo dobrze obrobione. Szkoda, że z mięśni szynki odkroiłeś tłuszcz. Powodzenia.

 o widzisz myslalem ze im chudsze mieso tym lepiej ale wezme to pod uwage przy nastepnym peklowaniu :)

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-311684
Udostępnij na innych stronach

 

 

 o widzisz myslalem ze im chudsze mieso tym lepiej

 

Nośnikiem smaku jest tłuszcz.  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-311687
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No to chwale się, wlasnie sie susza wedliny i kielbasy na jutrzejsze wedzenie. Kielbaski jak na pierwszy raz  mysle ze calkiem ladne :)

 

Rano do jelit pojdą jeszcze kielbasy z przepisu Zbója oraz Szczepana, czekam na ewentualne sugestie :)

 

post-59687-0-93658200-1384643404_thumb.jpg

post-59687-0-50037700-1384643460_thumb.jpg

post-59687-0-42529000-1384643501_thumb.jpg

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313663
Udostępnij na innych stronach

Na SB napisałeś, że wyłałem Ci cobyś odrazu wszystko mielił, tu chyba się nie zrozumieliśmy, wiadomość była taka:

 

"Witanko :D
Zopodam Tobie tak jak kiedyś mojemu koledze.

1 kg chudej szynki (wp I)
2 kg w miarę chudego boczku (wp II)
chude mięso z jednej przedniej golonki (wp III)

szynkę zmiel na sitku 14 mm
boczek 10 mm
mięso z golonki na sitku 2.5 mm, zmiel jeden raz lub dwa razy, ja mięlę raz.
Mięsa do mielenia mają być dobrze schłodzone, a mięso z golonki nawet powinno być troszkę podmrożone.

Przyprawy jakie chcesz.
Osuszanie w wędzarni do wyschnięcia kiełbas, wędzenie 50-55st.C jakieś dwie godz. może być trochę dłużej. Parzenie w zależności w jakie jelita lub sztuczne osłonki nadziejesz. Przyjmuje się czas parzenia 10min. na 1cm średnicy kiełbasy.

Pozdrawiam :D "

 

Nie pisałem nic o peklowaniu bo miałem pewność, że wiesz jak się pekluje mięso, które do peklowania ma być krojone w kawałki. Co do mielenia to napisałem jak ja to mielę, ale już zapeklowane mięso.

 

Ale jak dobrze zawędzisz i sparzysz to jadalna będzie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313669
Udostępnij na innych stronach

W zwiazku z moim dzisiejszym 12 h wedzeniem zapraszam do wydania opinii na temat ponizszych wyrobów:

- zdjecie nr 1 od lewej krakowska ( ma jakieś brązowe przebarwienia nie wiem czemu); nastepnie szynkowa wg Mira ( rewelacja ) , polędwiczka i na koncu szynka z jakimś szarym oczkiem ( był to najwiekszy  egzemplarz więc może dlatego, reszta ok )

-zdjecie nr 2  to kielbasa Rzeszowska wędzona 3 h i nastepnie pieczona 40 min

-zdjęcie nr 3 to kiełbasa Zbója Madeja ( wędzona 3 h i parzona 25 min ) - super

-Zdjęcie nr 4 to Krakowska oraz kiełbasa wg Szczepana która wędruje do parzenia )

- zdjęcie 5 i 6 to pyszne ośmiorniczki- polecam :)

post-59687-0-56507200-1384714819_thumb.jpg

post-59687-0-05613400-1384714911_thumb.jpg

post-59687-0-61699900-1384714972_thumb.jpg

post-59687-0-23737900-1384715028_thumb.jpg

post-59687-0-74774500-1384715094_thumb.jpg

post-59687-0-71104600-1384715157_thumb.jpg

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313895
Udostępnij na innych stronach

Adbud... jak na początek wyroby wyglądają ładnie. :clap:  Na temat ośmiornicy się nie wypowiadam bo nigdy nie jadłam ... i raczej się nie skuszę :facepalm:

Zastanawiam się dlaczego Krakowska ma przebarwienie takie pomarańczowe.. a może to wina przypraw.. jakie zastosowałeś??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313900
Udostępnij na innych stronach

A czego dodałeś do masy klejącej? 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313901
Udostępnij na innych stronach

Adbud... jak na początek wyroby wyglądają ładnie. :clap:  Na temat ośmiornicy się nie wypowiadam bo nigdy nie jadłam ... i raczej się nie skuszę :facepalm:

Zastanawiam się dlaczego Krakowska ma przebarwienie takie pomarańczowe.. a może to wina przypraw.. jakie zastosowałeś??

Przyprawy to pieprz czarny mielony, kminek, papryka słodka, gałka muszkatołowa 

 

Dodano: 17 listopad 2013 - 20:21

A czego dodałeś do masy klejącej? 

Masą klejącą była tylna golonka , chociaz zamiast na 2,5 kg chudej szynki dać 0,25 kg golonki to dałem jej 0,75 kg, może to jest przyczyna :)

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313912
Udostępnij na innych stronach

No to sam sobie dałeś odpowiedź  :rolleyes:  papryka .....  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313913
Udostępnij na innych stronach

Duza ilosc papryki przebarwia i dlatego masz kolor pomaranczowy.

Edytowane przez abratek

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313914
Udostępnij na innych stronach

A ja tak myślę, że to było 12h łącznie licząc wszystkie wyroby, ale ..... zamilczę.

 

adbud ... nic dodać, nic ująć .... wygląda bardzo dobrze. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313918
Udostępnij na innych stronach

Duza ilosc papryki przebarwia i dlatego masz kolor pomaranczowy.

 Arkadiusz napisz jemu szczerze , bo Adbud sie uczy i potrzebuje uwag.

Dzięki za podpowiedź, paprykę dodałem zgodnie z przepisem. 

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313919
Udostępnij na innych stronach

A ja tak myślę, że to było 12h łącznie licząc wszystkie wyroby, ale ..... zamilczę.

 

adbud ... nic dodać, nic ująć .... wygląda bardzo dobrze. 

Tak Miro 12 h zeszło mi z ponad 20 kg wszelkich wyrobów między innymi z Twoją szynkową która jest liderem :)

 

Dodano: 17 listopad 2013 - 20:27

Adbud, nie słuchaj Arkadiusza! :tongue:  On z jakiś niewiadomych powodów próbuje odebrać ci radość z samodzielnie zrobionych wyrobów. Ciesz się, dałeś radę :clap:

Też tak myślę :) Z grubsza jestem zadowolony chociaż do Was perefkcjonistó mi daleko to jak na pierwsze kiełbasy w zyciu jestem zadowolony :)

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313921
Udostępnij na innych stronach

Adbud, tak z ciekawości zapytam z jakiego przepisu robiłeś krakowską? Parę razy mi się zdarzyło wykonać ale nigdy papryki nie dawałem.... nawet nie widziałem przepisu na krakowską z papryką  :cool: Chyba że jakąś czyjąś osobistą wariację na temat krakowskiej ale to całkiem co innego...

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313923
Udostępnij na innych stronach

Adbud, tak z ciekawości zapytam z jakiego przepisu robiłeś krakowską? Parę razy mi się zdarzyło wykonać ale nigdy papryki nie dawałem.... nawet nie widziałem przepisu na krakowską z papryką  :cool: Chyba że jakąś czyjąś osobistą wariację na temat krakowskiej ale to całkiem co innego...

Znalazłem na forum ale nie wiem czyj to przepis. Ogólnie kielbasy i wedliny pieczone nie będą moim faworytem , podobnie jak krakowską piekłem kiełbasę Rzeszowską i nie zbyt mi smakuje wiec odpuszczę sobie kiełbasy pieczone :)

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313925
Udostępnij na innych stronach

Każdemu smakuje inaczej. Nam tez nie podchodzą pieczone, wolimy parzone i potem odpowiednio podsuszane. Osobiście uważam że jak na pierwszy raz wyszło bardzo przyzwoicie.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313928
Udostępnij na innych stronach

No i widzisz chłopie - dałeś radę . 

Papryka barwi i masz takie a'la  horizo . 

Szara szynka w środku to po prostu to niedopeklowanie , nastrzyk i masowanie następnym razem , ale to jadajne . 

Domagasz sie krytyki , to mogłeś nawet krócej wędzić a i ściślej zawiązuj grube kiełbasy . 

Pierwsze koty za płoty i teraz to już tylko lepiej . 

Owoce morza to pewnie guma wyszła ale ja nie mam w tym praktyki . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313932
Udostępnij na innych stronach

jak na pierwsze kiełbasy w zyciu jestem zadowolony

 

Najważniejsze że sam to zrobiłeś, od początku do końca, tak trzymaj a za każdym następnym razem będzie znacznie łatwiej:) Wyroby prezentują się nieźle jak na pierwszy raz.

 

 

Ogólnie kielbasy i wedliny pieczone nie będą moim faworytem , podobnie jak krakowską piekłem kiełbasę Rzeszowską i nie zbyt mi smakuje wiec odpuszczę sobie kiełbasy pieczone

 

 

Nabierzesz doświadczenia to zmienisz zdanie  :cool:  

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313933
Udostępnij na innych stronach

No i widzisz chłopie - dałeś radę . 

Papryka barwi i masz takie a'la  horizo . 

Szara szynka w środku to po prostu to niedopeklowanie , nastrzyk i masowanie następnym razem , ale to jadajne . 

Domagasz sie krytyki , to mogłeś nawet krócej wędzić a i ściślej zawiązuj grube kiełbasy . 

Pierwsze koty za płoty i teraz to już tylko lepiej . 

Owoce morza to pewnie guma wyszła ale ja nie mam w tym praktyki . 

Henio co wędziełme za długo? Które kiełbasy źle związałem?

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8772-wyroby-adbud-krytyka-mile-widziana/#findComment-313943
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.