Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wypieki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#61 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4230 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 lut 2016 - 19:59

Marcepan podobnie sie zachowuje jak dostanie za duzo wilgoci



#62 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 15 lut 2016 - 20:13

 No ale ze wykonawca sie nie odzywa To ciebie pytalam.

 

Przykro mi , ale ja nie kumaty w tych sprawach. Wiem tylko, że było dobre. Jak prezes będzie miał czas to sam napisze. :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 lut 2016 - 20:14


#63 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4564 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 15 lut 2016 - 20:17

Arkadiusz, dales odpowiedz. Bo wiadomo jak byla bita smietana to tort trafil do lodowki i to niestety niszczy cala prace dekoracyjna. Ale ja rozumiem,  tez sie boje zatrucia , a tym bardziej jesli dzieci jadly ciasto.

 Widzisz, Ty jestes guru w wedlonach, ja wiem odrobine wiecej od ciebie w ciastach ,,no moze nie tak duzo jak  " Prezes" ;)



#64 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4230 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 lut 2016 - 20:21

 W przypadku smietany duzo lepiej uzywac marcepanu ,wtedy swobodnie nawet i 3 dni nic sie nie dzieje jak stoi w lodowce.



#65 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 16 lut 2016 - 15:38

3 dni nic sie nie dzieje jak stoi w lodowce.

 

Trzy dni w lodówce.Jaja sobie robisz  :D .W lodówce to on był godzinkę przed podaniem jak go prezes przywiózł.Później następna godzinka i już po nim. :laugh:



#66 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7122 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 16 lut 2016 - 15:42

z czego ma kropeczki? i skrzydelka?

 

Pewnie z Biedronki ;)  

 

następna godzinka i już po nim
 

 

Sadyści ... jak można Biedroń-ka tak szybko zgładzić ... :( 



#67 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4230 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 lut 2016 - 15:48

@arkadiusz,Moj TZ jak sobie kupi taki marcepanowy tort ze smietana to je sam bo ja ogolnie malo torto lubna jestem  ..dlatego wiem ile moze wytrzymac 3 dni i 10 kawalkowy tort znika.ale on to ogolnie slodkozerca ptasie mleczko na 2 razy :)



#68 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4564 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 16 lut 2016 - 19:54

W lodówce to on był godzinkę przed podaniem jak go prezes przywiózł.
 

 Ten tort byl dluzej w lodowce, zwilgocenie masy na to wskazuje. Moze po porstu prezes mial go u siebie w lodowce przed przywiezieniem.

JAk pisalam wczesniej, dla mnie to zrozumiale, bo jest smietana w srodku.



#69 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 16 lut 2016 - 20:26

 Ten tort byl dluzej w lodowce, zwilgocenie masy na to wskazuje.
..

 

Ze mną ta dyskusja jest bezprzedmiotowa.Jeśli chcesz drążyć temat to napisz na PW do Abratka.On na pewno Ci odpowie na Twoje wątpliwości.U mnie tort był w chłodni ok.godzinki.Z tego co się orientuję był robiony w tym samym dniu, ale czy Tomek trzymał go w lodówce to tego nie wiem.Przypuszczam, że nie, ale głowy nie dam.



#70 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6032 postów

Napisano 16 lut 2016 - 23:56

Taka mała biedronka a tyle emocji :laugh:

tak, ze względu na użycie delikatnej śmietany (tej prawdziwej a nie sztucznej, chemicznej masy) obłożenie z masy cukrowej było ryzykowne i dlatego został użyty marcepan - jedynym elementem cukrowym były "gałki oczne" i buziak oraz zielona masa wokół

jak wspomniała tu elektra, marcepan wytrzyma tę próbę bo jest po prostu tłusty

Natomiast tajemnica błyszczenia powierzchni jest bardzo prosta i nie ma tu jakiegoś błędu czy winy chłodzenia :cool:  - po prostu biedronka zażyła "lakierowania" syropem cukrowym :thumbsup:

PS

tort robiony rano, schłodzony i powierzchniowo przymrożony, następnie "ubrany" i przed wywozem czekał w chłodziarce około godziny



#71 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4230 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 lut 2016 - 11:28

Abratku wlasnie tak sie zastanawialam ze musiales czym smarowac ,w innym przypadku gdy marcepan wilgotnieje od smietany "siada" tort wpierw na bokach i robi sie mala falbanka na bokach. U nas tort pokryty marcepanem to klasyka ,Slynny Princesstårta "Tort princesy".



#72 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6032 postów

Napisano 17 lut 2016 - 15:25

Ja może jeszcze dodam że jakość marcepanu ma kolosalne znaczenie dla dekoracji - ponieważ nie mam obecnie dostępu do trójwalcarki, a mielenie w maszynce czy malakserze to tylko środek zastępczy, marcepan kupuję z racji lenistwa w Lidlu :angel: - wiadomo....do produkcji używa się migdałów gorszej jakości a i dodatek innych orzechów by nie zdziwił, do tego syropy przedłużające wilgotność, etc. powoduje że taki macepan jest ciemniejszy i bardziej szklisty.



#73 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 17 lut 2016 - 15:38

No to już chyba wszystko jasne.Kamień z serca. :D.ale, że z Lidla :facepalm:  :laugh:


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 17 lut 2016 - 15:39


#74 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7122 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 17 lut 2016 - 15:40

Kamień z serca.

 

No nie wiem nie wiem .... marcepan z Lidla do Biedronki hmmmm marketówka i tyle ... ;)   :angel:  :tongue:



#75 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4230 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 lut 2016 - 18:57

Zeby ten marcepan jeszcze byl z "biedronki " to bylo by pol biedy :D

 U nas mozna kupic juz marcepan barwiony , pozatym lepszy smakowo i jakosciowo jest marcepan do robienia figurek .

No i konczmy juz smieceine w temacie :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#76 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6032 postów

Napisano 17 lut 2016 - 21:41

No to już chyba wszystko jasne.Kamień z serca. :D.ale, że z Lidla :facepalm:  :laugh:

prezes, nie panikuj przeżyjesz :laugh: ... to zawsze lepiej niż mięso z Lidla :tongue: :D

A tak na poważnie to nie ma w nim jakichś cudów... ot taki sposób produkcji zapewnia długą trwałość bo o to tu chodzi a nie o koszta - syropy są droższe niż czysty cukier, ale zapobiegają np krystalizacji

efektem takiego składu jest właśnie nieco gorszy wygląd






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych