paweljack Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Maja 2014 Same słoiki możesz zakupić wysyłkowo pod tym telefonem.608026635.Na pewno będzie taniej niż kupowanie z zawartością..Mają w dwóch pojemnościach.Takie co widać i mniejsze. Właśnie byłem zakupić 50 szt., to dobre miejsce i blisko. Dzięki Arkadiuszu. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Jak chłopu na miedzy .Ja ten przepis nieco zmieniłem i dodałem 15 % wody i 3 % mąki ziemniaczanej, ale galaretkę mam słabą.Jak ktoś lubi ścisłą galaretkę to powinien dodać do każdego prezentowanego słoika ok. 6 -10 g żelatyny,albo żelatyny ze skórek tylko ta druga może zmienić nieco smak, albo trzymać się ściśle przepisu to galaretki pewnie nie będzie, a mielonka będzie bardziej ścisła.I jeszcze jedna uwaga.W przepisie jest peklowanie 17g/kg , ale ponieważ ja do mielonek dodaje od pewnego czasu więcej wody to pekluję mielonki dawką 23g/kg Edytowane 20 Stycznia 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Maja 2014 Arek mógłbyś mnie trochę oświecić. Domyślam się o co chodzi ale nie jestem pewien: " Rozdrabnianie na wilku siatce 10 mm przy uzyciu tylko jednej siatki i jednego noża jednostronnego" pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) " Rozdrabnianie na wilku siatce 10 mm przy użyciu tylko jednej siatki i jednego noża jednostronnego"Chodzi o to ,że przemysłowe wilki są typu unger tzn.dwie siatki i dwa noże z tym , że ta pierwsza to szarpak a druga to ta zalecana np. 10 mm.Noże normalnie też są czteroskrzydłowe,Tu zalecają użycie tylko tej drugiej siatki i noża jednoskrzydłowego. Daruj sobie bo nie masz takiego sprzętu.Ja tą porcje mięsa zmieliłem na sitku 6 mm., ale możesz śmiało polecieć przy użyciu noża czteroskrzydłowego na siatce 12 .Będzie grubiej mielona. Edytowane 12 Maja 2014 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Maja 2014 My detaliści z zasady używamy maszynek elektrycznych ósemka i jak "przerabiam " przepis dla hurtowników (zakłady mięsne) to ja stosuję wyższe sitka o co najmiej jeden rozmiar , a nawet więcej . Wyjątkiem jest to co ma być kutrowne i wtedy mielę na najmniejszym jakie posiadam nawet trzykrotnie i po tym jeszcze blenduję . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Maja 2014 Dzięki. Właśnie zasysałem sobie 19-kę jak zapodałeś "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Maja 2014 Chodzi o to ,że przemysłowe wilki są typu unger tzn.dwie siatki i dwa noże z tym , że ta pierwsza to szarpak a druga to ta zalecana np. 10 mm.Noże normalnie też są czteroskrzydłowe,Tu zalecają użycie tylko tej drugiej siatki i noża jednoskrzydłowego. Daruj sobie bo nie masz takiego sprzętu.Ja tą porcje mięsa zmieliłem na sitku 6 mm., ale możesz śmiało polecieć przy użyciu noża czteroskrzydłowego na siatce 12 .Będzie grubiej mielona. No to moje domysły spełniły się tylko w połowie. Nie wiedziałem o dwóch sitkach. Co do noża to obstawiałem o patencie który widziałem na forum: nóż czteroskrzydłowy z obciętymi dwoma skrzydłami.Arek jeszcze jedno. Zrobiłeś sporo słoików. Robiłeś pasteryzację wg formuły czy tyndalizację? pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 13 Maja 2014 Co do noża to obstawiałem o patencie który widziałem na forum: nóż czteroskrzydłowy z obciętymi dwoma skrzydłami. Też taki posiadam. Zrobiłeś sporo słoików. Robiłeś pasteryzację wg formuły czy tyndalizację? E tam tak sporo to nie ma .Robię do tej pory ( dziś ostatni raz 20 min) tyndalizację wg. wskazówek Dziadka tzn. z szybkim chłodzeniem po każdym z trzech procesów.Słoiki maja przetrzymać przynajmniej 2 m-ce bez warunków chłodniczych i stąd tyndalizacja. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Maja 2014 tyndalizację wg. wskazówek Dziadka tzn. z szybkim chłodzeniem po każdym z trzech procesów. Co daje szybkie schłodzenie? i jak sie je robi. Jakoś nie doczytałem Słoiki maja przetrzymać przynajmniej 2 m-ce bez warunków chłodniczych i stąd tyndalizacja. Arek jak robię np kilka słoików 5-6 szt i mam zamiar je trzymać w lodówce z zamiarem zjedzenia no powiedzmy w ciągu tygodnia - dwóch to musze robić tyndalizację czy nie? pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Maja 2014 Co daje szybkie schłodzenie? i jak sie je robi. Jakoś nie doczytałem To masz zadanie do odrobienia Arek jak robię np kilka słoików 5-6 szt i mam zamiar je trzymać w lodówce z zamiarem zjedzenia no powiedzmy w ciągu tygodnia - dwóch to musze robić tyndalizację czy nie? Jedna pasteryzacja wystarczy do miesiąca w warunkach chłodniczych do 10o C.Poza warunkami chłodniczymi niedopuszczalne. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Coś dla lubiących drób i będących na diecie. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Czerwca 2014 To coś dla mojej Martadelki. Bardzo usilnie proszę o przepisa to sobie troszkę u małżonki zapunktuję "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Ja i moja większa połowa też prosi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 1 Czerwca 2014 arkadiusz i ja się przyłączam do prośby o przepis,wygląda super pozdrawiam Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 1 Czerwca 2014 To i ja dolaczam sie do prosby o przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Ja też przepisik poproszę Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) Mielonka z udźca indyka A. Surowiec 1.Udo indycze b/k, b/s ( nie mylić z podudziem czyli pałką) B. Przyprawy i materiały pomocnicze I.Przyprawy a. Użyte do peklowania 1. Peklosól- 23g/kg b.Dodane w czasie produkcji 1. Pieprz biały - 1,1 g/kg II.Materiały pomocnicze 1,Osłonki termokurczliwe. 2.Sznurek do wiązania osłonek D.Postać surowca po obróbce Udziec należy sklasyfikować na umowną I i III indyczą i peklować każdą klasę oddzielnie . I indycza krojona w kawałki 3x3. III indycza rozdrobniona na siatce 3 mm. D1. Można ew. całość rozdrobnić na siatce 2-3 mm E.Mieszanie Całość wymieszana z dodatkiem 15% zimnej wody do uzyskania odpowiedniej kleistości i wchłonięcia wody . Na koniec mieszania dodane 3-5 % mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszane. F.Parzenie W temp. 75oC do uzyskania w środku 70oC ( powinno być 72o C ,ale trochę zaryzykowałem dla polepszenia soczystości) P.S Ponieważ część na próbę zrobiłem w słoikach dlatego do peklowania użyłem samej peklosoli. Smacznego. . Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 1 Czerwca 2014 A jaki stosunek tej umownej jedynki do umownej trójki? 70/30m "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) Jak wyda.Wycinasz z udźca ile się da jedynki i reszta to trójka.Mniej więcej to 40/60 jedynki do trójki. Edytowane 1 Czerwca 2014 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Zrobiłem, fajne wyszło.... powiedz tylko skąd u Ciebie taki ładny kolorek bo u mnie wyszło blade jak doopa węża Smakowo git, konsystencja też prawidłowa tylko jakieś takie bladawe jak nie przymierzając sklepowe PSNieśmiało dopuszczam myśl że przeparzyłem lekko Nie chciało mi się walczyć z wiązaniem na termometrze i parzyło się 90 min w 75`C. Edytowane 6 Czerwca 2014 przez tusiaczek "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 7 Czerwca 2014 powiedz tylko skąd u Ciebie taki ładny kolorek bo u mnie wyszło blade jak doopa węża Zawsze mi takie wychodzi.Może dlatego, że ja peklowałem, a Ty soliłeś .Używałem samej peklosoli bo część szła do słoika, albo po prostu mieliśmy mięso z innych źródeł.Czy parzenie miało na to wpływ nie wiem, ale chyba trochę za długo to robiłeś. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 7 Czerwca 2014 (edytowane) No właśnie ja też na samej peklosoli.... dlatego mnie ten kolor zaskoczył.PSPo krótkim zastanowieniu stawiam na mięso (Lidl) i za długie parzenie. Mięso bo w przekroju niektóre fragmenty są jednak różowe jak powinny, dodając do tego za długi czas parzenia to chyba wyjdzie własnie to co wyszło. No ale grunt że dobre bo znika w zastraszającym tempie...Jedynym odstępstwem od Twojego przepisu było to że indyka "sklasyfikowałem" na I i II gdzie I poszła w kawałkach a II na szarpak i nóż dwuskrzydłowy. Jako III użyłem mięsa z podudzi kurczaka zmielone na 3. Konsystencja i smak super, pozostaje jeszcze poprawić kolorek Edytowane 7 Czerwca 2014 przez tusiaczek "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Z tego co napisałeś to niestety moim zdaniem zmiana przepisu przez Ciebie wpłynęła na zmianę koloru.Gdybyś nie używał kurczaka to byś miał taki kolor jak mój.Kurczak nawet peklowany ma mięso bledsze od indyczego i tu jest pies pogrzebany. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Możliwe że masz rację aczkolwiek kurczaka było jakieś 25-30% i były to podudzia a one nie są blade. Ale diabli wiedzą. Za tydzień zrobię drugi raz to się zobaczy. Tym razem z termometrem... "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Sławek weź kurę od indian ... poprawi wybarwienie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi