Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Z praski, osłonki barierowej i słoika


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
153 odpowiedzi w tym temacie

#41 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 11 maj 2014 - 10:42

Dawno nie robiłem tyrolskiej.Tym razem w słoikach co by dłużej postała.Tym razem z 19 -stki szyfr 423.Miałem mały dylemat co do ilości dodanej wody w stosunku do mąki i wody dodałem  trochę więcej a mąki nieco mniej.

 

 

Załączony plik  11052014(001).jpg   93,09 KB   13 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 maj 2014 - 10:49


#42 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 11 maj 2014 - 12:51

Tym razem w słoikach co by dłużej postała

A wierzysz w to że postoi? Raczej wątpię.

Arek to są te słoiczki których kiedyś szukałeś? Ja byłem niedawno w lidlu i kupiłem jakieś badziewie - mielonkę czy coś tam. Ale oczywiście tylko dla słoiczków.  



#43 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 11 maj 2014 - 13:32

Michaś - w lidlu sa po 5,49 , a w pierdonce jest promocja i te z pasztetem są po 2,99 , a z mięsem 4, 74 (o ile pamiętam)



#44 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 11 maj 2014 - 17:04

Ale oczywiście tylko dla słoiczków.  

 

Same słoiki możesz zakupić wysyłkowo pod tym telefonem.608026635.Na pewno będzie taniej niż kupowanie z zawartością..Mają w dwóch pojemnościach.Takie co widać i mniejsze. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 maj 2014 - 17:04


#45 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 11 maj 2014 - 18:35

Robiłem już wiele mielonek i to z różnych przepisów, ale one nie dorastają do piet tej wykonanej dzisiaj.Jest przepyszna i to nie tylko moje zdanie.Jedynie co zmienię następnym razem to zmniejszę ilość dodanej wody do 10% ze względu na dość słabą galaretkę (staram się nie używać żelatyny).Polecam ten przepis.

 

Część po pierwszej pasteryzacji

 

Załączony plik  DSC05109.jpg   161,13 KB   11 Ilość pobrań

 

........i nie obyło się bez degustacji :)

 

Załączony plik  DSC05108.jpg   68,46 KB   9 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 maj 2014 - 18:37


#46 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 11 maj 2014 - 20:21

one nie dorastają do piet tej wykonanej dzisiaj
No to teraz ja się grzecznie proszę o konkrety... nie kodem czy innem szyfrem ale pisz jak chłopu na miedzy co jak i dlaczego  :cool: Akurat sporo słoików mi się zwolniło ostatnio więc natchnienia szukam... 

#47 Fazi

Fazi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćGdańsk / Gdynia

Napisano 11 maj 2014 - 20:26

Podpinam się pod prośbę tusiaczka.


Użytkownik Fazi edytował ten post 11 maj 2014 - 20:26


#48 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3187 postów

Napisano 11 maj 2014 - 21:54

Podpinam się pod prośbę tusiaczka.

A ja się podpinam pod prośbę Fazi'ego ;)



#49 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 12 maj 2014 - 06:49

Tym razem z 19 -stki szyfr 423

Polecam ten przepis.

 

Ta trza jeszcze miec tą 19 :(



#50 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 783 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 12 maj 2014 - 10:24

Ta trza jeszcze miec tą 19
Nic prostszego. Link działający w tym temacie https://wedlinydomow...ur/#entry196286  

#51 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 12 maj 2014 - 14:32

Same słoiki możesz zakupić wysyłkowo pod tym telefonem.608026635.Na pewno będzie taniej niż kupowanie z zawartością..Mają w dwóch pojemnościach.Takie co widać i mniejsze. 

Właśnie byłem zakupić 50 szt., to dobre miejsce i blisko. Dzięki Arkadiuszu.



#52 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 12 maj 2014 - 15:25

Jak chłopu na miedzy  :D.

Ja ten przepis nieco zmieniłem i dodałem 15 % wody i 3 % mąki ziemniaczanej, ale galaretkę mam słabą.Jak ktoś lubi ścisłą galaretkę to powinien dodać do każdego prezentowanego słoika ok. 6 -10 g żelatyny,albo żelatyny ze skórek tylko ta druga może zmienić nieco smak, albo trzymać się ściśle przepisu to galaretki pewnie nie będzie, a mielonka będzie bardziej ścisła.

I jeszcze jedna uwaga.W przepisie jest peklowanie 17g/kg , ale ponieważ ja do mielonek dodaje od pewnego czasu więcej wody to pekluję mielonki dawką 23g/kg

 

Załączony plik  str 44 - 45.jpg   169,84 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  Str. 182-183.jpg   183,01 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  Str. 184-185.jpg   184,17 KB   7 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 20 sty 2019 - 19:55


#53 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 12 maj 2014 - 15:40

Arek 

mógłbyś mnie trochę oświecić. Domyślam się o co chodzi ale nie jestem pewien: " Rozdrabnianie na wilku siatce 10 mm przy uzyciu tylko jednej siatki i jednego noża jednostronnego"



#54 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 12 maj 2014 - 16:03

" Rozdrabnianie na wilku siatce 10 mm przy użyciu tylko jednej siatki i jednego noża jednostronnego"

Chodzi o to ,że przemysłowe wilki są typu unger tzn.dwie siatki i dwa noże z tym , że ta pierwsza to szarpak a druga to ta zalecana np. 10 mm.Noże normalnie też są czteroskrzydłowe,Tu zalecają użycie tylko tej drugiej siatki i noża jednoskrzydłowego. Daruj sobie bo nie masz takiego sprzętu.Ja tą porcje mięsa zmieliłem na sitku 6 mm., ale możesz śmiało polecieć przy użyciu noża czteroskrzydłowego na siatce 12 .Będzie grubiej mielona.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 12 maj 2014 - 16:15


#55 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 12 maj 2014 - 16:23

My detaliści z zasady używamy maszynek elektrycznych ósemka i jak "przerabiam " przepis dla hurtowników (zakłady mięsne) to ja stosuję wyższe sitka o co najmiej jeden rozmiar , a nawet więcej . Wyjątkiem jest to co ma być kutrowne i wtedy mielę na najmniejszym jakie posiadam nawet trzykrotnie i po tym jeszcze blenduję . . 



#56 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 12 maj 2014 - 17:12

Dzięki. Właśnie zasysałem sobie 19-kę jak zapodałeś  :)



#57 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 12 maj 2014 - 20:28

Chodzi o to ,że przemysłowe wilki są typu unger tzn.dwie siatki i dwa noże z tym , że ta pierwsza to szarpak a druga to ta zalecana np. 10 mm.Noże normalnie też są czteroskrzydłowe,Tu zalecają użycie tylko tej drugiej siatki i noża jednoskrzydłowego. Daruj sobie bo nie masz takiego sprzętu.Ja tą porcje mięsa zmieliłem na sitku 6 mm., ale możesz śmiało polecieć przy użyciu noża czteroskrzydłowego na siatce 12 .Będzie grubiej mielona.

No to moje domysły spełniły się tylko w połowie. Nie wiedziałem o dwóch sitkach. Co do noża to obstawiałem o patencie który widziałem na forum: nóż czteroskrzydłowy z obciętymi dwoma skrzydłami.

Arek jeszcze jedno. Zrobiłeś sporo słoików. Robiłeś pasteryzację wg formuły czy tyndalizację? 



#58 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 13 maj 2014 - 15:53

Co do noża to obstawiałem o patencie który widziałem na forum: nóż czteroskrzydłowy z obciętymi dwoma skrzydłami.

 

Też taki posiadam.

 

Zrobiłeś sporo słoików. Robiłeś pasteryzację wg formuły czy tyndalizację? 

 

E tam tak sporo to nie ma :) .Robię do tej pory ( dziś ostatni raz 20 min) tyndalizację wg. wskazówek Dziadka tzn. z szybkim chłodzeniem po każdym z trzech procesów.Słoiki maja przetrzymać przynajmniej 2 m-ce bez warunków chłodniczych i stąd tyndalizacja.



#59 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 14 maj 2014 - 07:54

tyndalizację wg. wskazówek Dziadka tzn. z szybkim chłodzeniem po każdym z trzech procesów.

Co daje szybkie schłodzenie? i jak sie je robi. Jakoś nie doczytałem :)

 

Słoiki maja przetrzymać przynajmniej 2 m-ce bez warunków chłodniczych i stąd tyndalizacja.

Arek jak robię np kilka słoików 5-6 szt i mam zamiar je trzymać w lodówce z zamiarem zjedzenia no powiedzmy w ciągu tygodnia - dwóch to musze robić tyndalizację czy nie? 



#60 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 15 maj 2014 - 17:17

Co daje szybkie schłodzenie? i jak sie je robi. Jakoś nie doczytałem

 

To masz zadanie do odrobienia :D 

 

Arek jak robię np kilka słoików 5-6 szt i mam zamiar je trzymać w lodówce z zamiarem zjedzenia no powiedzmy w ciągu tygodnia - dwóch to musze robić tyndalizację czy nie?

 

Jedna  pasteryzacja wystarczy do miesiąca w warunkach chłodniczych do 10o C.Poza warunkami chłodniczymi niedopuszczalne.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych