Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

-nastepnym razem też sią zapiszę na kilka sztuk

 

Nie polecam .Bardzo trudno je dobrze uwędzić.Bez podpiekania się nie obejdzie bo są twarde a to powoduje że robią się suche.Skóra jak na byku i wielki łeb.Ja już ich chyba kupował nie będę.Teraz byłem na suwalszczyźnie i przywiozłem polskie ,jeziorowe.Jutro będę wędził, ale bez podpiekania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599242
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu przepraszam , że w Twoim temacie , ale nie chciałem klepać kolejnego. Nastrzyknąłem 200ml solanki 10% po kręgosłupie i dalej leży w solance. Teraz odnośnie powieszenia w wędzarni. Jak dam 2 duże haki wędzarnicze pod  "szyję"  to uwisi , czy kombinować inaczej? Co do wędzenia to pojadę  tradycyjnie -  osuszanie 50-55º - wędzenie 55-60º i potem pieczenie w 90-100º z termometrem w plecach do 68º - Tak zostawić , czy jakieś inne rady? (Jeszcze nie wędziłem tak dużej rybki :hmm:   i trochę się obawiam :cry:.)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599254
Udostępnij na innych stronach

z termometrem w plecach do 68

Ryby 58 max w środku wystarczy.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599258
Udostępnij na innych stronach

Dobre bo polskie.Wlaśnie skończyłem wędzić nasze polskie węgorze każdy po 1,2 kg.Solanka 8%,-12 h w temp.4C, 1 l solanki / kg ryby.Jak dla mnie następnym razem podniosę o 1%,ale i tak jest bardzo dobrze.Mięciutkie, tłuściutkie,pychotka.Wędziłem 7 h.Po wyjęciu z solanki opłukałem w zimnej wodzie i wytarłem ręcznikiem papierowym i osuszałem z pomocą wentylatora w masarni do suchej skórki.Włożyłem do wędzarni rozgrzanej do 80 C i w tej temperaturze trzymałem 15 min bez dymu do zesztywnienia ryby.Następnie obniżyłem temp.do 55°C i puściłem dymek.W tej temp.wędziły się przez ok.4.30 h.Na ostatnie 2.30 h godziny podniosłem temp. do 60 C.Polecam ten sposób.Oczywiście zawsze trzeba brać poprawkę ze względu na wielkość ryby.

post-41296-0-11955700-1528045696_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599372
Udostępnij na innych stronach

 

 

ostatnie 2.30 h godziny podniosłem temp. do 60 C.Polecam ten sposób
Nie za niska temperatura końcowa ? ale jak twierdzisz, że dobrze  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599373
Udostępnij na innych stronach

 

 

zwykle ostatni etap wędzenia robię 110 stopni

 

Rybe podpieka sie odwrotnie jak wedliny, najpierw wysoka temperatua a potem normalne wedzenie.Inaczej ryba jest wysuszona........... ale zawsze dobra :) 

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599376
Udostępnij na innych stronach

Nie za niska temperatura końcowa ? ale jak twierdzisz, że dobrze.

 

Zrób a się przekonasz a jak chcesz się przekonać już to zapraszam na degustację.Jutro jestem w domu.Za to co napisałem biorę pełną odpowiedzialność.Ręczę głową za ten przepis

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599380
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrób a się przekonasz a jak chcesz się przekonać już to zapraszam na degustację
Wegorzy już kilka uwędziłem  ;) - Arku - bez urazy ale węgorz to wyjątkowa ryba - i przy temperaturze 60 st -  :no:  ja nie …( szczególnie niebezpieczna jest krew węgorza a ta lubi gdzieś zostać) < kolega zdegustował  takiego wędzonego na ciepło - 2 tygodnie leżał w szpitalu>  ale jak Ci smakuje to tylko się cieszę 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599408
Udostępnij na innych stronach

 

 

( szczególnie niebezpieczna jest krew węgorza a ta lubi gdzieś zostać)

 

Bez urazy Waldku ,ale jak się o tym wie, że krew węgorza jest trująca i umie patroszyć to nigdzie nie zostanie.Mnie uczyli patroszyć na suwalszczyźnie i uważam, że bardzo dokładnie to robię wyciągając nawet krwawą nitkę z ogona.O cięciu poza odbyt nie wspomnę bo tam znajduje się duży worek z krwią.Podejrzewam że Twój kolego zjadł źle wypatroszonego węgorza i dlatego się zatruł.Jak widać jeszcze żyje, siedzę w kuchni nie w kibelku i mam się dobrze a wczoraj zjadłem połowę jednej rybki na kolację. :D .Dzisiaj na śniadanko poprawka.Jak się nie odezwę do wieczora to znaczy, że miałeś rację. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599411
Udostępnij na innych stronach

 

 

Twój kolego zjadł źle wypatroszonego węgorza
możliwe -  w każdym bądź razie na mazurach - a tam chyba się znają - ale masz racje tzw letnikom można wcisnąć wszystko  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599413
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Już można jeść.

post-41296-0-43684300-1560178086_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-632941
Udostępnij na innych stronach

Arku, dostałem w "prezencie" 4 makrele świeże, mam je przygotować na rożno, jaką solankę proponujesz? Od tego upału "czacha" nie pracuje i myśli z trudem się kłębią :cry:

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-632947
Udostępnij na innych stronach

Ja do wędzenia węgorza daję 10 % przez 12 h.Ponieważ makrele mają być pieczone zrobił bym 7-8 % -tową soalnkę i 12 h moczenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-632948
Udostępnij na innych stronach

Dzięki! Tak zaraz zrobię.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-632949
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Trafiła się zimna noc to trzeba było uwędzić.

post-41296-0-68732500-1561799245_thumb.jpg

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-634064
Udostępnij na innych stronach

 

 

trzeba było uwędzić.

Na miodowo  :tongue:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-634080
Udostępnij na innych stronach

Wygląda mi bałtyckiego łosia?

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-634086
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co to za rybka ?

Łosoś.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-634087
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Trochę sobie powędziłem.

post-41296-0-33687100-1570126656_thumb.jpg

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-642261
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę sobie powędziłem

Gdzie kupujesz węgorze?

Chyba kosztują majątek  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-642262
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.