arkadiusz Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 2 Czerwca 2018 -nastepnym razem też sią zapiszę na kilka sztuk Nie polecam .Bardzo trudno je dobrze uwędzić.Bez podpiekania się nie obejdzie bo są twarde a to powoduje że robią się suche.Skóra jak na byku i wielki łeb.Ja już ich chyba kupował nie będę.Teraz byłem na suwalszczyźnie i przywiozłem polskie ,jeziorowe.Jutro będę wędził, ale bez podpiekania. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Arkadiuszu przepraszam , że w Twoim temacie , ale nie chciałem klepać kolejnego. Nastrzyknąłem 200ml solanki 10% po kręgosłupie i dalej leży w solance. Teraz odnośnie powieszenia w wędzarni. Jak dam 2 duże haki wędzarnicze pod "szyję" to uwisi , czy kombinować inaczej? Co do wędzenia to pojadę tradycyjnie - osuszanie 50-55º - wędzenie 55-60º i potem pieczenie w 90-100º z termometrem w plecach do 68º - Tak zostawić , czy jakieś inne rady? (Jeszcze nie wędziłem tak dużej rybki i trochę się obawiam .) Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 2 Czerwca 2018 z termometrem w plecach do 68Ryby 58 max w środku wystarczy. Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Ok.dzięki. na forum w/g poradnika jest 60-70 Edytowane 3 Czerwca 2018 przez binio1111 Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Dobre bo polskie.Wlaśnie skończyłem wędzić nasze polskie węgorze każdy po 1,2 kg.Solanka 8%,-12 h w temp.4C, 1 l solanki / kg ryby.Jak dla mnie następnym razem podniosę o 1%,ale i tak jest bardzo dobrze.Mięciutkie, tłuściutkie,pychotka.Wędziłem 7 h.Po wyjęciu z solanki opłukałem w zimnej wodzie i wytarłem ręcznikiem papierowym i osuszałem z pomocą wentylatora w masarni do suchej skórki.Włożyłem do wędzarni rozgrzanej do 80 C i w tej temperaturze trzymałem 15 min bez dymu do zesztywnienia ryby.Następnie obniżyłem temp.do 55°C i puściłem dymek.W tej temp.wędziły się przez ok.4.30 h.Na ostatnie 2.30 h godziny podniosłem temp. do 60 C.Polecam ten sposób.Oczywiście zawsze trzeba brać poprawkę ze względu na wielkość ryby. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 3 Czerwca 2018 ostatnie 2.30 h godziny podniosłem temp. do 60 C.Polecam ten sposób Nie za niska temperatura końcowa ? ale jak twierdzisz, że dobrze Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 3 Czerwca 2018 zwykle ostatni etap wędzenia robię 110 stopni Rybe podpieka sie odwrotnie jak wedliny, najpierw wysoka temperatua a potem normalne wedzenie.Inaczej ryba jest wysuszona........... ale zawsze dobra pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Nie za niska temperatura końcowa ? ale jak twierdzisz, że dobrze. Zrób a się przekonasz a jak chcesz się przekonać już to zapraszam na degustację.Jutro jestem w domu.Za to co napisałem biorę pełną odpowiedzialność.Ręczę głową za ten przepis Edytowane 3 Czerwca 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zrób a się przekonasz a jak chcesz się przekonać już to zapraszam na degustację Wegorzy już kilka uwędziłem - Arku - bez urazy ale węgorz to wyjątkowa ryba - i przy temperaturze 60 st - ja nie …( szczególnie niebezpieczna jest krew węgorza a ta lubi gdzieś zostać) < kolega zdegustował takiego wędzonego na ciepło - 2 tygodnie leżał w szpitalu> ale jak Ci smakuje to tylko się cieszę Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 4 Czerwca 2018 ( szczególnie niebezpieczna jest krew węgorza a ta lubi gdzieś zostać) Bez urazy Waldku ,ale jak się o tym wie, że krew węgorza jest trująca i umie patroszyć to nigdzie nie zostanie.Mnie uczyli patroszyć na suwalszczyźnie i uważam, że bardzo dokładnie to robię wyciągając nawet krwawą nitkę z ogona.O cięciu poza odbyt nie wspomnę bo tam znajduje się duży worek z krwią.Podejrzewam że Twój kolego zjadł źle wypatroszonego węgorza i dlatego się zatruł.Jak widać jeszcze żyje, siedzę w kuchni nie w kibelku i mam się dobrze a wczoraj zjadłem połowę jednej rybki na kolację. .Dzisiaj na śniadanko poprawka.Jak się nie odezwę do wieczora to znaczy, że miałeś rację. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Twój kolego zjadł źle wypatroszonego węgorza możliwe - w każdym bądź razie na mazurach - a tam chyba się znają - ale masz racje tzw letnikom można wcisnąć wszystko Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-599413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Już można jeść. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-632941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Już można jeść. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-632945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Arku, dostałem w "prezencie" 4 makrele świeże, mam je przygotować na rożno, jaką solankę proponujesz? Od tego upału "czacha" nie pracuje i myśli z trudem się kłębią W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-632947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Ja do wędzenia węgorza daję 10 % przez 12 h.Ponieważ makrele mają być pieczone zrobił bym 7-8 % -tową soalnkę i 12 h moczenia. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-632948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Dzięki! Tak zaraz zrobię. W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-632949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Trafiła się zimna noc to trzeba było uwędzić. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-634064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 29 Czerwca 2019 trzeba było uwędzić. Na miodowo Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-634080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Trafiła się Co to za rybka ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-634083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 29 Czerwca 2019 (edytowane) Wygląda mi bałtyckiego łosia? Edytowane 29 Czerwca 2019 przez krzysio59 Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-634086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Co to za rybka ? Łosoś. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-634087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 3 Października 2019 Trochę sobie powędziłem. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-642261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 3 Października 2019 Trochę sobie powędziłem Gdzie kupujesz węgorze?Chyba kosztują majątek Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-642262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 3 Października 2019 Dołączam się do pytania Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-co%C5%9B-z-ryb-arkadiusza/page/4/#findComment-642265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi