Skocz do zawartości

Peklowanie na mokro w soli peklowej z Prymatu


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zaczynam przygodę z wędzeniem i zastanawiam się czy instrukcja soli peklowej z Prymatu pozwoli mi cieszyć się z pierwszych własnoręcznie uwędzonych wędlin:

 

opakowanie 50 g.

sposób użycia: peklowanie szynki, polędwicy, karkówki, boczku, żeberek itp: zawartość opakowania rozpuścić w przegotowanej i ostudzonej 0,5l wody, dodać przyprawy wg upodobania (pieprz czarny, listek laurowy, ziele angielskie, świeży czosnek). Tak przygotowanym roztworem zalać 2,5 kg mięsa ściśle ułożonego w naczyniu. Peklować 14 dni w temp 2-4*C.

 

 

Dodam jeszcze skład torebki: sól, azotyn sodu (max. 0,6%)

 

Mam 1,45 kg szynki i 0,95 kg polędwicy. Czy wg powyższego przepisu mogę tak przygotować mięso do wędzenia?

W jaki sposób mogę skrócić czas peklowania do 7 dni?

 

pozdrawiam

 



Dodano: 17 listopad 2013 - 13:49

Żeby nie było, że mi się nie chciało szukać... :)

 

Wg tabeli peklowania wychodzi, że przy 7-dniowym peklowaniu potrzebuję 1 litr wody, 120 - 125 g peklosoli i nastrzykiwać 1 raz  60-80 ml.

Czyli jak mam 2,4 kg mięsa to potrzebuję 2,5 op. soli peklowej Prymatu i zapekolwać w 1 litrze wody. Kiedy zrobić nastrzykiwanie? Od razu 1 dnia? Naczynie wstawiam do lodówki - mięso ma być całe zanurzone w wodzie, w piątek na noc wyjmuję i zostawiam do odcieknięcia a w sobotę od rana obrabiam termicznie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/
Udostępnij na innych stronach

Weź dwie torebki tego Prymatu , odmierz 90 g i rozpuść w 1 l wody i zalej tym mięso.Mięso ma być przykryte .Przyprawy jak chcesz możesz dodać, ale lepiej dodaj wywar z tych przypraw.Pekluj przez 8-10 dni w temp.4-6C.Jeden nastrzyk przed peklowaniem 5% wagi mięsa.Do nastrzyku użyj resztę Prymatu rozpuszczone w 0.12 ml wody.Teraz nie ma czasu na szczegóły ,ale polędwicę pekluje się w słabszej solance niż szynki bo ma bardziej delikatne mieso.Teraz wypośrodkowałem Ci stężenie to zobaczysz czy Ci pasuje.

 

Lepiej jak na drugi raz kupisz sobie troche peklosoli bo w tym Prymacie to nie wiadomo co siedzi.

Edytowane przez EAnna

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313756
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodam jeszcze skład torebki: sól, azotyn sodu (max. 0,6%)

 

Lepiej jak na drugi raz kupisz sobie troche peklosoli bo w tym Prymacie to nie wiadomo co siedzi.

 

Przecież napisał skład.

Bardziej bym poszedł w oszczędność za torebkę 50 gram zapłacił pewnie 1-2 zł. Na wagę za te pieniądze byłoby kilo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313817
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lepiej jak na drugi raz kupisz sobie troche peklosoli bo w tym Prymacie to nie wiadomo co siedzi.

 Akradiuszu co masz na mysli, piszac nie wiadomo co w tym siedzi? JA mam  tylko ta peklosol  .  I place duzo wiecejniz 1 czy 2 zlotego.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313859
Udostępnij na innych stronach

 

 

Akradiuszu co masz na mysli,

 

Nic nie mam na myśli ,ale nie mam zaufania do takich produktów.To że jest napisane to o niczym nie świadczy.Jak sobie kupi peklosoli to  i taniej i pewniej .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313865
Udostępnij na innych stronach

bez przesady... oni i tak mają dobrą przebitkę na paczkowaniu...nie muszą  dodatkowo pchać innego świństwa...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313869
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, mysle o tym, jednak transport jest odrobine problemem . Znalazlam jednego z kurierow ale troche duzo sobie liczyl wiec dalej szukam  :laugh:

 Tutaj niestety tylko cure #1 i #2 sa do kupienia ,albo lokanie sprzedaja cos jak dawna saletre, a  tego nie mam zamiaru ladowac, wiec kupuje  Prymat.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313872
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tutaj niestety tylko cure #1
ale to jest raczej to samo tylko w większym stężeniu... - wystarczy dosypać soli - "rozcieńczyć" ok 1:10-12 ;)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313878
Udostępnij na innych stronach

Abratku wiem, jednak mam wieksze zaufanie do peklosoli. Tylko i wylacznie dlatego kupuje polski produkt. Przyjdzie dzien kiedy kupie w kraju i mi przysla, to bede miala troche wiekszy zapas :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313884
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM, Miłe jest ze darzysz zaufaniem polski produkt ale podejrzewam że akurat tu nie ma co przesadzać z tym zaufaniem...

 

natomiast co do zapasów to akurat jest błąd w rozumowaniu - peklosól nie nadaje się do dłuższego przechowywania gdyż traci swoje właściwości...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313924
Udostępnij na innych stronach

No to mi się temat rozwinął...:P

 

Sól peklową Prymatu kupiłem dzisiaj w promocji w Auchan po 0,79 zł za 50g.

Na litr wody dałem 2 torebki i dosypałem 35g soli kamiennej niejodowanej (wg tabeli Dziadka na 6 dni miało być 135 g peklosoli a kupiłem tylko 2 opakowania).

 

Wrzuciłem do michy szynkę z polędwicą i zalałem przestudzonym roztworem bez żadnych innych przypraw. Wstawiłem do lodówki przyciskając żeby wszystko było zanurzone.

Niestety nie mam strzykawki więc nastrzyk zrobię jutro.

 

O postępach prac będę pisał na bieżąco,,,:)

 

Komentarze mile widziane :)

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313982
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na litr wody dałem 2 torebki i dosypałem 35g soli kamiennej niejodowanej (wg tabeli Dziadka na 6 dni miało być 135 g peklosoli a kupiłem tylko 2 opakowania).

 

Może być słono bo tabela Dziadka jest dla mocno słonolubnych.Moim zdaniem niepotrzebnie dosypałeś tej soli.Możesz jeszcze pomoczyć z godzinkę po peklowaniu w zimnej wodzie to trochę odsolisz , albo tego nie robić i sprawdzić czy Ci ta słoność odpowiada.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314000
Udostępnij na innych stronach

peklosól nie nadaje się do dłuższego przechowywania gdyż traci swoje właściwości...

 

Co traci dobrze przechowywana peklosól ?

Moja ma już dobre dwa lata i ... co straciła ?

 

NIC !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314003
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co traci dobrze przechowywana peklosól ?

Dlaczego, producent podaje na opakowaniu termin przydatności trzy miesiące? Mam na myśli peklosól nieotoczkowaną.

Miro, co traci to,TY wiesz doskonale. Dodatkowo w peklosoli mamy pewien nadmiar azotynu, który wynika z potrzeb technologicznych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314011
Udostępnij na innych stronach

@miro, to jakaś prowokacja z Twojej strony???? - jako sprzedawca a tym bardziej forumowy chyba doskonale wiesz.... :w00t:

 

to po co sprzedajesz sól otoczkowaną? - czyżby to taki chwycik reklamowy i zwykłe nabijanie klienta w butelkę?

 

oj miro nieładnie

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314013
Udostępnij na innych stronach

BAgno, bardzo prosze abys mi wyjasnil, jaka nadluzsza ma przydatnosc peklosol. Chodzi o to ze jesli bede kupowac w kraju i po jednak przynajmniej miesiecznej jak nie dluzszej podrozy dotrze do mnie. Czy ma w ogole sens sie w to bawic. Ajesli tak to ustalilaby przynajmniej mniejsze ilosci przesylki aby bylo ok do robienia wedlin.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314016
Udostępnij na innych stronach

 

Może być słono bo tabela Dziadka jest dla mocno słonolubnych.Moim zdaniem niepotrzebnie dosypałeś tej soli.Możesz jeszcze pomoczyć z godzinkę po peklowaniu w zimnej wodzie to trochę odsolisz , albo tego nie robić i sprawdzić czy Ci ta słoność odpowiada.

 

 

A w trakcie parzenia po wędzeniu woda nie wyciągnie trochę soli?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314026
Udostępnij na innych stronach

 

 

BAgno, bardzo prosze abys mi wyjasnil, jaka nadluzsza ma przydatnosc peklosol. Chodzi o to ze jesli bede kupowac w kraju i po jednak przynajmniej miesiecznej jak nie dluzszej podrozy dotrze do mnie.

Jeśli peklosól jest przechowywania w odpowiednich warunkach( suche pomieszczenie) wówczas nie chłonie wilgoci a tym samym nie ma strat azotynu. Czyli masz produkt bardzo dobry. Ponadto, jeśli w czasie przechowywania nastąpi spadek zawartości azotynu to, pozostała zawartość jest na tyle duża, by wystarczyła do całkowitego przereagowania barwników zawartych w mięsie. Miałem możliwość testowania peklosoli, przechowywanej ponad rok (była lekko zawilgocona ) a wyroby były ładnie upeklowane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314029
Udostępnij na innych stronach

 Dziekuje BAgno. JA to comam ,przechowuje w suchych pojemnikach i na nadmiar wilgoci nie narzekam. NAwet czasami moglo by byc jej wiecej  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314030
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM, tak jak napisał Bagno, odpowiednie warunki przechowywania (szczelne zamkniecie, suche i ciemne pomieszczenie) oraz co ważne dobre warunki przechowywania i termin produkcji przed sprzedażą pozwala ograniczyć utratę jakości peklosoli - ALE TO NIE TRWA WIECZNIE...

 

 

 

 

 

wyciągnie ale i tak może być za słono.. - spróbuj może będzie Ci odpowiadać

PS

na teraz nakłuj mięso widelcem -umożliwisz dojście solanki do wnętrza

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314031
Udostępnij na innych stronach

Sól peklową Prymatu kupiłem dzisiaj w promocji w Auchan po 0,79 zł za 50g.

Może być,  w Realu znajdziesz sól peklową w większych opakowaniach 0.66 dkg  firmy Osole może ta informacja ci się przyda. Pozdrawiam :D 

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314061
Udostępnij na innych stronach

Poszukajcie w swojej okolicy jakiejś hurtowni masarskiej - ja w "swojej"  kupuję peklosól  w detalu po 1,5 zł za kg   a ta w Auchan nawet w tej promocji kosztuje prawie 16zł za kg !!!

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314097
Udostępnij na innych stronach

Poszukajcie w swojej okolicy jakiejś hurtowni masarskiej

 

Czasami na tzw. "rynkach", bazarach, targach itp są stoiska z art. wędliniarsko-masarskimi, niedaleko moich rodziców (w sąsiedniej miejscowości) jest targ, na którym peklosól kosztuje 2 pln za 1 kg

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314116
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.