przemekg Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Listopada 2013 WitamZaczynam przygodę z wędzeniem i zastanawiam się czy instrukcja soli peklowej z Prymatu pozwoli mi cieszyć się z pierwszych własnoręcznie uwędzonych wędlin: opakowanie 50 g.sposób użycia: peklowanie szynki, polędwicy, karkówki, boczku, żeberek itp: zawartość opakowania rozpuścić w przegotowanej i ostudzonej 0,5l wody, dodać przyprawy wg upodobania (pieprz czarny, listek laurowy, ziele angielskie, świeży czosnek). Tak przygotowanym roztworem zalać 2,5 kg mięsa ściśle ułożonego w naczyniu. Peklować 14 dni w temp 2-4*C. Dodam jeszcze skład torebki: sól, azotyn sodu (max. 0,6%) Mam 1,45 kg szynki i 0,95 kg polędwicy. Czy wg powyższego przepisu mogę tak przygotować mięso do wędzenia?W jaki sposób mogę skrócić czas peklowania do 7 dni? pozdrawiam Dodano: 17 listopad 2013 - 13:49Żeby nie było, że mi się nie chciało szukać... Wg tabeli peklowania wychodzi, że przy 7-dniowym peklowaniu potrzebuję 1 litr wody, 120 - 125 g peklosoli i nastrzykiwać 1 raz 60-80 ml.Czyli jak mam 2,4 kg mięsa to potrzebuję 2,5 op. soli peklowej Prymatu i zapekolwać w 1 litrze wody. Kiedy zrobić nastrzykiwanie? Od razu 1 dnia? Naczynie wstawiam do lodówki - mięso ma być całe zanurzone w wodzie, w piątek na noc wyjmuję i zostawiam do odcieknięcia a w sobotę od rana obrabiam termicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Weź dwie torebki tego Prymatu , odmierz 90 g i rozpuść w 1 l wody i zalej tym mięso.Mięso ma być przykryte .Przyprawy jak chcesz możesz dodać, ale lepiej dodaj wywar z tych przypraw.Pekluj przez 8-10 dni w temp.4-6C.Jeden nastrzyk przed peklowaniem 5% wagi mięsa.Do nastrzyku użyj resztę Prymatu rozpuszczone w 0.12 ml wody.Teraz nie ma czasu na szczegóły ,ale polędwicę pekluje się w słabszej solance niż szynki bo ma bardziej delikatne mieso.Teraz wypośrodkowałem Ci stężenie to zobaczysz czy Ci pasuje. Lepiej jak na drugi raz kupisz sobie troche peklosoli bo w tym Prymacie to nie wiadomo co siedzi. Edytowane 17 Listopada 2013 przez EAnna Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Listopada 2013 Dodam jeszcze skład torebki: sól, azotyn sodu (max. 0,6%) Lepiej jak na drugi raz kupisz sobie troche peklosoli bo w tym Prymacie to nie wiadomo co siedzi. Przecież napisał skład.Bardziej bym poszedł w oszczędność za torebkę 50 gram zapłacił pewnie 1-2 zł. Na wagę za te pieniądze byłoby kilo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Listopada 2013 Lepiej jak na drugi raz kupisz sobie troche peklosoli bo w tym Prymacie to nie wiadomo co siedzi. Akradiuszu co masz na mysli, piszac nie wiadomo co w tym siedzi? JA mam tylko ta peklosol . I place duzo wiecejniz 1 czy 2 zlotego. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Listopada 2013 Akradiuszu co masz na mysli, Nic nie mam na myśli ,ale nie mam zaufania do takich produktów.To że jest napisane to o niczym nie świadczy.Jak sobie kupi peklosoli to i taniej i pewniej . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2013 bez przesady... oni i tak mają dobrą przebitkę na paczkowaniu...nie muszą dodatkowo pchać innego świństwa... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2013 Wiesz, mysle o tym, jednak transport jest odrobine problemem . Znalazlam jednego z kurierow ale troche duzo sobie liczyl wiec dalej szukam Tutaj niestety tylko cure #1 i #2 sa do kupienia ,albo lokanie sprzedaja cos jak dawna saletre, a tego nie mam zamiaru ladowac, wiec kupuje Prymat. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Listopada 2013 Tutaj niestety tylko cure #1 ale to jest raczej to samo tylko w większym stężeniu... - wystarczy dosypać soli - "rozcieńczyć" ok 1:10-12 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2013 Abratku wiem, jednak mam wieksze zaufanie do peklosoli. Tylko i wylacznie dlatego kupuje polski produkt. Przyjdzie dzien kiedy kupie w kraju i mi przysla, to bede miala troche wiekszy zapas Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Listopada 2013 @ANNAM, Miłe jest ze darzysz zaufaniem polski produkt ale podejrzewam że akurat tu nie ma co przesadzać z tym zaufaniem... natomiast co do zapasów to akurat jest błąd w rozumowaniu - peklosól nie nadaje się do dłuższego przechowywania gdyż traci swoje właściwości... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Listopada 2013 No to mi się temat rozwinął...:P Sól peklową Prymatu kupiłem dzisiaj w promocji w Auchan po 0,79 zł za 50g.Na litr wody dałem 2 torebki i dosypałem 35g soli kamiennej niejodowanej (wg tabeli Dziadka na 6 dni miało być 135 g peklosoli a kupiłem tylko 2 opakowania). Wrzuciłem do michy szynkę z polędwicą i zalałem przestudzonym roztworem bez żadnych innych przypraw. Wstawiłem do lodówki przyciskając żeby wszystko było zanurzone.Niestety nie mam strzykawki więc nastrzyk zrobię jutro. O postępach prac będę pisał na bieżąco,,, Komentarze mile widziane pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-313982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Listopada 2013 Na litr wody dałem 2 torebki i dosypałem 35g soli kamiennej niejodowanej (wg tabeli Dziadka na 6 dni miało być 135 g peklosoli a kupiłem tylko 2 opakowania). Może być słono bo tabela Dziadka jest dla mocno słonolubnych.Moim zdaniem niepotrzebnie dosypałeś tej soli.Możesz jeszcze pomoczyć z godzinkę po peklowaniu w zimnej wodzie to trochę odsolisz , albo tego nie robić i sprawdzić czy Ci ta słoność odpowiada. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Listopada 2013 peklosól nie nadaje się do dłuższego przechowywania gdyż traci swoje właściwości... Co traci dobrze przechowywana peklosól ?Moja ma już dobre dwa lata i ... co straciła ? NIC ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Listopada 2013 Moja ma już dobre dwa lata i ... co straciła ? Moja zakupiona u Ciebie traci na wadze - i jak tu żyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Listopada 2013 Co traci dobrze przechowywana peklosól ? Dlaczego, producent podaje na opakowaniu termin przydatności trzy miesiące? Mam na myśli peklosól nieotoczkowaną.Miro, co traci to,TY wiesz doskonale. Dodatkowo w peklosoli mamy pewien nadmiar azotynu, który wynika z potrzeb technologicznych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Listopada 2013 @miro, to jakaś prowokacja z Twojej strony???? - jako sprzedawca a tym bardziej forumowy chyba doskonale wiesz.... to po co sprzedajesz sól otoczkowaną? - czyżby to taki chwycik reklamowy i zwykłe nabijanie klienta w butelkę? oj miro nieładnie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Listopada 2013 BAgno, bardzo prosze abys mi wyjasnil, jaka nadluzsza ma przydatnosc peklosol. Chodzi o to ze jesli bede kupowac w kraju i po jednak przynajmniej miesiecznej jak nie dluzszej podrozy dotrze do mnie. Czy ma w ogole sens sie w to bawic. Ajesli tak to ustalilaby przynajmniej mniejsze ilosci przesylki aby bylo ok do robienia wedlin. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Listopada 2013 Może być słono bo tabela Dziadka jest dla mocno słonolubnych.Moim zdaniem niepotrzebnie dosypałeś tej soli.Możesz jeszcze pomoczyć z godzinkę po peklowaniu w zimnej wodzie to trochę odsolisz , albo tego nie robić i sprawdzić czy Ci ta słoność odpowiada. A w trakcie parzenia po wędzeniu woda nie wyciągnie trochę soli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Listopada 2013 BAgno, bardzo prosze abys mi wyjasnil, jaka nadluzsza ma przydatnosc peklosol. Chodzi o to ze jesli bede kupowac w kraju i po jednak przynajmniej miesiecznej jak nie dluzszej podrozy dotrze do mnie. Jeśli peklosól jest przechowywania w odpowiednich warunkach( suche pomieszczenie) wówczas nie chłonie wilgoci a tym samym nie ma strat azotynu. Czyli masz produkt bardzo dobry. Ponadto, jeśli w czasie przechowywania nastąpi spadek zawartości azotynu to, pozostała zawartość jest na tyle duża, by wystarczyła do całkowitego przereagowania barwników zawartych w mięsie. Miałem możliwość testowania peklosoli, przechowywanej ponad rok (była lekko zawilgocona ) a wyroby były ładnie upeklowane. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Listopada 2013 Dziekuje BAgno. JA to comam ,przechowuje w suchych pojemnikach i na nadmiar wilgoci nie narzekam. NAwet czasami moglo by byc jej wiecej Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Listopada 2013 @ANNAM, tak jak napisał Bagno, odpowiednie warunki przechowywania (szczelne zamkniecie, suche i ciemne pomieszczenie) oraz co ważne dobre warunki przechowywania i termin produkcji przed sprzedażą pozwala ograniczyć utratę jakości peklosoli - ALE TO NIE TRWA WIECZNIE... wyciągnie ale i tak może być za słono.. - spróbuj może będzie Ci odpowiadaćPSna teraz nakłuj mięso widelcem -umożliwisz dojście solanki do wnętrza Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Sól peklową Prymatu kupiłem dzisiaj w promocji w Auchan po 0,79 zł za 50g.Może być, w Realu znajdziesz sól peklową w większych opakowaniach 0.66 dkg firmy Osole może ta informacja ci się przyda. Pozdrawiam Edytowane 18 Listopada 2013 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Listopada 2013 Poszukajcie w swojej okolicy jakiejś hurtowni masarskiej - ja w "swojej" kupuję peklosól w detalu po 1,5 zł za kg a ta w Auchan nawet w tej promocji kosztuje prawie 16zł za kg !!! Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Listopada 2013 Poszukajcie w swojej okolicy jakiejś hurtowni masarskiej Czasami na tzw. "rynkach", bazarach, targach itp są stoiska z art. wędliniarsko-masarskimi, niedaleko moich rodziców (w sąsiedniej miejscowości) jest targ, na którym peklosól kosztuje 2 pln za 1 kg Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Listopada 2013 W InterMarche kg peklosoli coś około 2 zł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/#findComment-314120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.