Marcin_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Dziś powstał Zakwas Australijski wg AniM Mistrzem drugiego planu jest piwo domowej roboty Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Do kompletu dziś powstało ciasto A`la Piernik przepis znaleziony w internecie lecz zmodyfikowany Składniki:3 szklanki mąki3 jajka1 szkl. cukru1 szkl. mleka1 szkl. dżemu truskawkowego2 łyżki miodu3/4 szkl. oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewę czekoladową robimy z rozpuszczonej tabliczki mlecznej czekolady. Sposób wykonania:Mokre składniki połączyć mikserem, następnie dodać suche składniki i jeszcze mieszać. Piec w temperaturze około 190 stopni przez około 50-60 minut. Polewę przygotowujemy z roztopionej tabliczki mlecznej czekolady. Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Do kompletu dziś powstało ciasto A`la Piernik przepis znaleziony w internecie lecz zmodyfikowany Marcin też kilka razy robiłam to ciasto. Jeśli pozwolisz to tylko podpowiem, że możesz użyć dżemu z czarnej porzeczki zamiast truskawkowego lub powideł śliwkowych do ciasta. Osobiście dodaję jeszcze łyżeczkę przyprawy piernikowej.Ciasto ładnie .. moje gratulacje Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Dziękuję każda podpowiedź jest cenna to pomaga być lepszym w tym co się robi Powiem, że ciasto w smaku bardzo dobre Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Marcinie-Twoje wyroby wyglądają bardzo apetycznie i zapewne tak smakują.Ja jakoś nie mam jeszcze odwagi zabrać się za wędliny ale niebawem przyjdzie i na to czas.Na razie próbuję coś zrobić w szynkowarze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Nie ma się czego bać Roma mnie też wydawało się to trudne "na początku" w sumie u mnie nadal jest początek Forum do skarbnica wiedzy a do tego mamy wokół masę życzliwych ludzi którzy zawsze pomogą. Ja również służę pomocą jeśli tylko będę potrafił. Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Dziś przygotowałem "Żeberka po Norwesku" jest to świąteczna potrawa Norwegów której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jeśli ktoś lubi żeberka myślę że mu zasmakuje. Proces przygotowania zacząłem 3 dni temu ale dziś były pieczone. Będziemy potrzebowali:2kg żeberek3 łyżeczki soli2 łyżeczki pieprzuOkoło 200ml wody Najpierw nacinamy skórę żeberek w kwadraty nacinając trochę mięso. Następnie nacieramy żeberka solą i pieprzem z obu stron starając się wetrzeć również w nacięcia skóry, owinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Umieszczamy żeberka w formie do pieczenia skórą do góry. Na środek formy kładziemy talerzyk można także zrobić kulkę z folii aluminiowej i podłożyć na środek tak aby mięso było uniesione po to by wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz spływał na dno. Ja użyję formy do pieczenia z kratką.Wlewamy wodę i przykrywamy folią aluminiową ważne jest aby wszystko było szczelnie zamknięte żeby para wodna nie ulatniała nam się podczas pieczenia.Żeberka oczywiście układamy nacięciami do góry:) Tak przygotowane żeberka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C i pieczemy około 45 minut.Jest też pomocnik który uwielbia żeberka Po 45 minutach zdejmujemy folię, redukujemy temperaturę do 200 st.C i wkładamy ponownie do piekarnika na 1-1,5 godziny A to efekt końcowy Życzę smacznego Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Relacja profesjonalna.Boczuć wygląda smakowicie, zostaje poczekać aż go przekroisz i pokażesz przekrój Przyprawy minimalistyczne - tylko sól i pieprz - żadnego wydziwiania - aż dziwne. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Tak mi koledzy Miro i Michał zrobili smaka na polędwicę dojrzewającą więc postanowiłem dziś zrobić no i że tak powiem wisi Wisi w kuchni temperatura waha się tam w granicach 17-23 st.C trochę się obawiam, że za wysoka co o tym sądzicie? Mam chłodnie w której mam 4-6 st.C cały czas, niestety nie mam piwnicy a w garażu jest temperatura ujemna jeszcze sprawdzę ile jest na strychu ale cieplej raczej nie będzie.Relacja profesjonalna.Boczuć wygląda smakowicie, zostaje poczekać aż go przekroisz i pokażesz przekrój Przyprawy minimalistyczne - tylko sól i pieprz - żadnego wydziwiania - aż dziwne.Dziękuję Sam na początku byłem zdziwiony, że tak ubogo, ale muszę przyznać, że mi smakuje Bardzo proszę przekrój: Edytowane 25 Grudnia 2013 przez Marcin_ Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Kawał mięcha a przypraw nie za wiele -2 łyżeczki pieprzu piszesz - jeżeli to te od herbaty (małe) to na wagę około [łyżeczka łyżeczce nie równa] 3gx2=6g na 2kg mięcha to bardzo mało i soli też nie za wiele.Boczek pewnie sam własnym smakiem powala a sól i pieprzy tylko dla bajeru Na kanapki abo do książki elegancki - aż mi się poczytać zachciało Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Niby przypraw mało jak piszesz a po upieczeniu w smaku w sam raz. Myślę, że zwiększona dawka pieprzu by nie zaszkodziła jeśli ktoś lubi oczywiście. Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Wisi w kuchni temperatura waha się tam w granicach 17-23 st.C t Może być, tylko nie trzymaj 7 a tylko 5 dni, bo szybciej dochodzi w takiej temperaturze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Dzięki Miro za cenną radę. Będzie prawie na sylwestra Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Na kanapki abo do książki elegancki - aż mi się poczytać zachciało No to w czym problem? Może bysmy sie umówili wszyscy przy kompach dajmy na to o 19:00 i przeczytali po jednej kartce?Ja tak z kumplem już raz czytałem Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Tym razem przyszedł czas na kolejną kiełbasę zrobiłem ją według przepisu kolegi Andrzeja K, który znajduje się tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page-2?hl=pobiedziska&do=findComment&comment=199280 A oto efekty Kiełbasa bardzo dobra w smaku tylko mi gdzieś pieprz zniknął nie czuję.go w kiełbasie. Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Grudnia 2013 dobra w smaku tylko mi gdzieś pieprz zniknął nie czuję.go w kiełbasie.I ja wykonałem sobie testowo tę kiełbaskę.... bałem się jednak tej ilości pieprzu i zmniejszyłem do 2,5g... i o dziwo nie czuć go aż tak bardzo przy okazji zrobiłem mały eksperyment...poniżej na foto jest kiełbaska dopiekana.... ale czemu tak różna (jedna z nich przeszła mały "zabieg" ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Dziś przygotowałem "Żeberka po Norwesku" jest to świąteczna potrawa Norwegów której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jeśli ktoś lubi żeberka myślę że mu zasmakuje. Proces przygotowania zacząłem 3 dni temu ale dziś były pieczone. Będziemy potrzebowali:2kg żeberek3 łyżeczki soli2 łyżeczki pieprzuOkoło 200ml wody Najpierw nacinamy skórę żeberek w kwadraty nacinając trochę mięso. Następnie nacieramy żeberka solą i pieprzem z obu stron starając się wetrzeć również w nacięcia skóry, owinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 2-3 dni.DSC_0346.JPGDSC_0347.JPGDSC_0348.JPGDSC_0349.JPG Umieszczamy żeberka w formie do pieczenia skórą do góry. Na środek formy kładziemy talerzyk można także zrobić kulkę z folii aluminiowej i podłożyć na środek tak aby mięso było uniesione po to by wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz spływał na dno. Ja użyję formy do pieczenia z kratką.Wlewamy wodę i przykrywamy folią aluminiową ważne jest aby wszystko było szczelnie zamknięte żeby para wodna nie ulatniała nam się podczas pieczenia.DSC_0358.JPGDSC_0359.JPGDSC_0362.JPGŻeberka oczywiście układamy nacięciami do góry:) Tak przygotowane żeberka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C i pieczemy około 45 minut.Jest też pomocnik który uwielbia żeberka DSC_0382.JPGDSC_0393.JPG Po 45 minutach zdejmujemy folię, redukujemy temperaturę do 200 st.C i wkładamy ponownie do piekarnika na 1-1,5 godziny DSC_0395.JPG A to efekt końcowy DSC_0446.JPG Życzę smacznego Super Robota !!!! Nie jadłem tak w tym stylu żeberek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Boczek wygląda świetnie.Dzięki za przepis.Jak znalazł do pieca chlebowego na działce. Edytowane 29 Grudnia 2013 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Cieszę się, że przepis się podoba Życzę smacznego Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Grudnia 2013 przy okazji zrobiłem mały eksperyment...poniżej na foto jest kiełbaska dopiekana.... ale czemu tak różna (jedna z nich przeszła mały "zabieg" ) Zdradź co to za zabieg?? Ciekawie wygląda ta podpiekana kiełbasa. Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Tym razem przyszedł czas na kolejną kiełbasę zrobiłem ją według przepisu kolegi Andrzeja K, który znajduje się Marcinie wyrób rewelacyjny... będą z Ciebie ludzie Jeśli pieprzu dałeś 3,5g/kg to powinno być dobrze...no chyba że to dla Ciebie jeszcze za mało Edytowane 29 Grudnia 2013 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zdradź co to za zabieg?? poczekamy... może ktoś zgadnie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Tym razem przyszedł czas na kolejną kiełbasę zrobiłem ją według przepisu kolegi Andrzeja K, który znajduje się Marcinie wyrób rewelacyjny... będą z Ciebie ludzie Jeśli pieprzu dałeś 3,5g/kg to powinno być dobrze...no chyba że to dla Ciebie jeszcze za mało Dziwne bo dałem 3,5g/kg i jak by pieprzu nie było Dziękuję za miłe słowa Robienie własnych wyrobów to sama w sobie radość Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Brawo Marcin ,piekne wyroby o pieknym kolorze :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Druga kiełbaska jest sparzona? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.