Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Do kompletu dziś powstało ciasto A`la Piernik przepis znaleziony w internecie lecz zmodyfikowany :)

post-60159-0-41694500-1387735211_thumb.jpgpost-60159-0-33436900-1387735337_thumb.jpg

 

 

Składniki:

3 szklanki mąki

3 jajka

1 szkl. cukru

1 szkl. mleka

1 szkl. dżemu truskawkowego

2 łyżki miodu

3/4 szkl. oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 

 

Polewę czekoladową robimy z rozpuszczonej tabliczki mlecznej czekolady.

 

Sposób wykonania:

Mokre składniki połączyć mikserem, następnie dodać suche składniki i jeszcze mieszać. 

Piec w temperaturze około 190 stopni przez około 50-60 minut. 

Polewę przygotowujemy z roztopionej tabliczki mlecznej czekolady. 

 

 

 

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322294
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do kompletu dziś powstało ciasto A`la Piernik przepis znaleziony w internecie lecz zmodyfikowany

Marcin też kilka razy robiłam to ciasto. Jeśli pozwolisz to tylko podpowiem, że możesz użyć dżemu z czarnej porzeczki zamiast truskawkowego lub powideł śliwkowych do ciasta. Osobiście dodaję jeszcze łyżeczkę przyprawy piernikowej.

Ciasto ładnie .. moje gratulacje :clap:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322397
Udostępnij na innych stronach

Marcinie-Twoje wyroby wyglądają bardzo apetycznie i zapewne tak smakują.Ja jakoś nie mam jeszcze odwagi zabrać się za wędliny ale niebawem przyjdzie i na to czas.Na razie próbuję coś zrobić w szynkowarze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322404
Udostępnij na innych stronach

Nie ma się czego bać Roma mnie też wydawało się to trudne "na początku" w sumie u mnie nadal jest początek :) Forum do skarbnica wiedzy a do tego mamy wokół masę życzliwych ludzi którzy zawsze pomogą. Ja również służę pomocą jeśli tylko będę potrafił.

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322413
Udostępnij na innych stronach

Dziś przygotowałem "Żeberka po Norwesku" jest to świąteczna potrawa Norwegów której nie może zabraknąć na świątecznym stole.

 

Jeśli ktoś lubi żeberka myślę że mu zasmakuje. :) Proces przygotowania zacząłem 3 dni temu ale dziś były pieczone. :)

 

 

Będziemy potrzebowali:

2kg żeberek

3 łyżeczki soli

2 łyżeczki pieprzu

Około 200ml wody

 

Najpierw nacinamy skórę żeberek w kwadraty nacinając trochę mięso. Następnie nacieramy żeberka solą i pieprzem z obu stron starając się wetrzeć również w nacięcia skóry, owinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 2-3 dni.

post-60159-0-90168600-1387954221_thumb.jpgpost-60159-0-20118400-1387954332_thumb.jpgpost-60159-0-49458600-1387954499_thumb.jpgpost-60159-0-44540300-1387954656_thumb.jpg

 

 

Umieszczamy żeberka w formie do pieczenia skórą do góry. Na środek formy kładziemy talerzyk można także zrobić kulkę z folii aluminiowej i podłożyć na środek tak aby mięso było uniesione po to by wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz spływał na dno. Ja użyję formy do pieczenia z kratką.

Wlewamy wodę i przykrywamy folią aluminiową ważne jest aby wszystko było szczelnie zamknięte żeby para wodna nie ulatniała nam się podczas pieczenia.

post-60159-0-46058800-1387954801_thumb.jpgpost-60159-0-26772400-1387954947_thumb.jpgpost-60159-0-56720700-1387955095_thumb.jpg

Żeberka oczywiście układamy nacięciami do góry:)

 

 

Tak przygotowane żeberka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C i pieczemy około 45 minut.

Jest też pomocnik który uwielbia żeberka :) post-60159-0-71158100-1387955546_thumb.jpgpost-60159-0-82378700-1387955687_thumb.jpg

 

 

Po 45 minutach zdejmujemy folię, redukujemy temperaturę do 200 st.C i wkładamy ponownie do piekarnika na 1-1,5 godziny 

post-60159-0-25001100-1387955834_thumb.jpg

 

A to efekt końcowy :)

post-60159-0-32837600-1387955984_thumb.jpg

 

Życzę smacznego :)

 

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322679
Udostępnij na innych stronach

Relacja profesjonalna.

Boczuć wygląda smakowicie, zostaje poczekać aż go przekroisz i pokażesz przekrój ;)

Przyprawy minimalistyczne - tylko sól i pieprz - żadnego wydziwiania - aż dziwne.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322684
Udostępnij na innych stronach

Tak mi koledzy Miro i Michał zrobili smaka na polędwicę dojrzewającą więc postanowiłem dziś zrobić no i że tak powiem wisi  :D

post-60159-0-16491000-1387961007_thumb.jpgpost-60159-0-19524800-1387961122_thumb.jpgpost-60159-0-75519100-1387961244_thumb.jpg

 

 

Wisi w kuchni temperatura waha się tam w granicach 17-23 st.C trochę się obawiam, że za wysoka co o tym sądzicie? Mam chłodnie w której mam 4-6 st.C cały czas, niestety nie mam piwnicy a w garażu jest temperatura ujemna jeszcze sprawdzę ile jest na strychu ale cieplej raczej nie będzie.


Relacja profesjonalna.

Boczuć wygląda smakowicie, zostaje poczekać aż go przekroisz i pokażesz przekrój ;)

Przyprawy minimalistyczne - tylko sól i pieprz - żadnego wydziwiania - aż dziwne.

Dziękuję :)

Sam na początku byłem zdziwiony, że tak ubogo, ale muszę przyznać, że mi smakuje  :)

Bardzo proszę przekrój:

post-60159-0-23076100-1387962147_thumb.jpg

Edytowane przez Marcin_

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322685
Udostępnij na innych stronach

Kawał mięcha a przypraw nie za wiele -

2 łyżeczki pieprzu piszesz - jeżeli to te od herbaty (małe) to na wagę około [łyżeczka łyżeczce nie równa] 3gx2=6g na 2kg mięcha to bardzo mało i soli też nie za wiele.

Boczek  pewnie sam własnym smakiem powala a sól i pieprzy tylko dla bajeru ;)

Na kanapki abo do książki elegancki - aż mi się poczytać zachciało

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322687
Udostępnij na innych stronach

Niby przypraw mało jak piszesz a po upieczeniu w smaku w sam raz. Myślę, że zwiększona dawka pieprzu by nie zaszkodziła jeśli ktoś lubi oczywiście.

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322689
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wisi w kuchni temperatura waha się tam w granicach 17-23 st.C t

Może być, tylko nie trzymaj 7 a tylko 5 dni, bo szybciej dochodzi w takiej temperaturze. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322700
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na kanapki abo do książki elegancki - aż mi się poczytać zachciało

No to w czym problem? :) 

Może bysmy sie umówili wszyscy przy kompach dajmy na to o 19:00 i przeczytali po jednej kartce?

Ja tak z kumplem już raz czytałem :D  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-322713
Udostępnij na innych stronach

Tym razem przyszedł czas na kolejną kiełbasę zrobiłem ją według przepisu kolegi Andrzeja K, który znajduje się tutajhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page-2?hl=pobiedziska&do=findComment&comment=199280

 

A oto efekty :)

post-60159-0-94210900-1388308695_thumb.jpgpost-60159-0-13477700-1388308801_thumb.jpgpost-60159-0-08373800-1388308890_thumb.jpgpost-60159-0-57774200-1388308978_thumb.jpg

Kiełbasa bardzo dobra w smaku tylko mi gdzieś pieprz zniknął  :cry:  nie czuję.go w kiełbasie.

 

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323289
Udostępnij na innych stronach

dobra w smaku tylko mi gdzieś pieprz zniknął :cry: nie czuję.go w kiełbasie.

I ja wykonałem sobie testowo tę kiełbaskę.... bałem się jednak tej ilości pieprzu i zmniejszyłem do 2,5g... i o dziwo nie czuć go aż tak bardzo :w00t:

 

 

przy okazji zrobiłem mały eksperyment...

poniżej na foto jest kiełbaska dopiekana.... ale czemu tak różna ;)  (jedna z nich przeszła mały "zabieg" :cool: )

 

msg-39746-0-81119500-1388172625_thumb.jpg

msg-39746-0-81119500-1388172625.jpg

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323328
Udostępnij na innych stronach

 

Dziś przygotowałem "Żeberka po Norwesku" jest to świąteczna potrawa Norwegów której nie może zabraknąć na świątecznym stole.

 

Jeśli ktoś lubi żeberka myślę że mu zasmakuje. :) Proces przygotowania zacząłem 3 dni temu ale dziś były pieczone. :)

 

 

 

Będziemy potrzebowali:

2kg żeberek

3 łyżeczki soli

2 łyżeczki pieprzu

Około 200ml wody

 

Najpierw nacinamy skórę żeberek w kwadraty nacinając trochę mięso. Następnie nacieramy żeberka solą i pieprzem z obu stron starając się wetrzeć również w nacięcia skóry, owinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 2-3 dni.

attachicon.gifDSC_0346.JPGattachicon.gifDSC_0347.JPGattachicon.gifDSC_0348.JPGattachicon.gifDSC_0349.JPG

 

 

Umieszczamy żeberka w formie do pieczenia skórą do góry. Na środek formy kładziemy talerzyk można także zrobić kulkę z folii aluminiowej i podłożyć na środek tak aby mięso było uniesione po to by wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz spływał na dno. Ja użyję formy do pieczenia z kratką.

Wlewamy wodę i przykrywamy folią aluminiową ważne jest aby wszystko było szczelnie zamknięte żeby para wodna nie ulatniała nam się podczas pieczenia.

attachicon.gifDSC_0358.JPGattachicon.gifDSC_0359.JPGattachicon.gifDSC_0362.JPG

Żeberka oczywiście układamy nacięciami do góry:)

 

 

Tak przygotowane żeberka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C i pieczemy około 45 minut.

Jest też pomocnik który uwielbia żeberka :) attachicon.gifDSC_0382.JPGattachicon.gifDSC_0393.JPG

 

 

Po 45 minutach zdejmujemy folię, redukujemy temperaturę do 200 st.C i wkładamy ponownie do piekarnika na 1-1,5 godziny 

attachicon.gifDSC_0395.JPG

 

A to efekt końcowy :)

attachicon.gifDSC_0446.JPG

 

Życzę smacznego :)

 

Super Robota !!!! Nie jadłem tak w tym stylu żeberek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323330
Udostępnij na innych stronach

Boczek wygląda  świetnie.Dzięki za przepis.Jak znalazł do pieca chlebowego na działce.

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323331
Udostępnij na innych stronach

przy okazji zrobiłem mały eksperyment...

poniżej na foto jest kiełbaska dopiekana.... ale czemu tak różna ;)  (jedna z nich przeszła mały "zabieg" :cool: )

 

Zdradź co to za zabieg?? Ciekawie wygląda ta podpiekana kiełbasa. :)

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323338
Udostępnij na innych stronach

Tym razem przyszedł czas na kolejną kiełbasę zrobiłem ją według przepisu kolegi Andrzeja K, który znajduje się

 

 

Marcinie wyrób rewelacyjny...  :clap: będą z Ciebie ludzie  :tongue:  :)

Jeśli pieprzu dałeś 3,5g/kg to powinno być dobrze...no chyba że to dla Ciebie jeszcze za mało  :rolleyes:

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323352
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdradź co to za zabieg??
poczekamy... może ktoś zgadnie ;)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323364
Udostępnij na innych stronach

 

Tym razem przyszedł czas na kolejną kiełbasę zrobiłem ją według przepisu kolegi Andrzeja K, który znajduje się

 

 

Marcinie wyrób rewelacyjny...  :clap: będą z Ciebie ludzie  :tongue:  :)

Jeśli pieprzu dałeś 3,5g/kg to powinno być dobrze...no chyba że to dla Ciebie jeszcze za mało  :rolleyes:

 

Dziwne bo dałem 3,5g/kg i jak by pieprzu nie było :) Dziękuję za miłe słowa :) Robienie własnych wyrobów to sama w sobie radość :D

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323365
Udostępnij na innych stronach

Druga kiełbaska jest sparzona? ;)

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/2/#findComment-323405
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.