paweljack Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 9 Marca 2015 Pawle, a co to są za kije? Aluminiowe czy z innego tworzywa? Dysponujesz jakimś linkiem? Aleminium, proszę: http://www.gastrosilesia.pl/kij-wedzarniczy-gwiazdka-aluminiowy-mm,18,2,10619 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Uzywam kiji aluminiowych od paru lat , latwosc mycia , pewnośc polozenia , kupowałem po 5 zl szyuka dawniej dwa lata temu kupiłem dwa bo mi moi pracownicy uzyli do jakis prac i zniszczyli placiłem chyab po 10,00 zl. Bardzo wygodne Edytowane 9 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 9 Marca 2015 Bardzo dobrze, z drewnianych zwłaszcza taką świeżą kiełbasę źle się ściąga a teraz to inny komfort pracy. Ładne, ale niepraktyczne moim zdaniem . Można się łatwo poparzyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 9 Marca 2015 Bardzo dobrze, z drewnianych zwłaszcza taką świeżą kiełbasę źle się ściąga a teraz to inny komfort pracy. Ładne, ale niepraktyczne moim zdaniem . Można się łatwo poparzyć.To inna inszość, zwłaszcza przy pieczeniu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 9 Marca 2015 To inna inszość, zwłaszcza przy pieczeniu. O to, to.To są odpowiednie kije do wędzarni przemysłowych gdzie cały wózek wjeżdża i wyjeżdża razem z kijami i wędzonkami.Przy wędzarniach domowych każdy kij trzeba zdjąć ręcznie i tu jest pies pogrzebany. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Marca 2015 Te na zdjęciu są do osadzania w domu i są wygodniejsze zwłaszcza do ściągania kiełbas a w wędzarni mam takie i takie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 9 Marca 2015 Jeżeli wiadomo o co biega można założyć rękawicę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 9 Marca 2015 Jeżeli wiadomo o co biega można założyć rękawicę To jeszcze maskę p-gaz bo jak się otworzy wędzarnię to dym bucha w twarz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 9 Marca 2015 Pawle, a co to są za kije? Aluminiowe czy z innego tworzywa? Dysponujesz jakimś linkiem? Aleminium, proszę: http://www.gastrosilesia.pl/kij-wedzarniczy-gwiazdka-aluminiowy-mm,18,2,10619 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 9 Marca 2015 Arkadiusz jak podpiekasz dymu brak . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 9 Marca 2015 Jeżeli wiadomo o co biega można założyć rękawicę To jeszcze maskę p-gaz bo jak się otworzy wędzarnię to dym bucha w twarz. Przy drewnianych kijach nie bucha Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Listopada 2016 W weekend kolejna partia tej fajnej kiełbasy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Listopada 2016 Oj będzie roboty Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 26 Listopada 2016 Marketowe mięso , mrożone uprzednio i pewnie już strzyknięte ładnie wodá tak ze 20% , tak więc wypadało by z niego odciàgnàć jakieś 10% żeby trzymać się 16.Ps Pytasz może w selagrosie czy w makro skad te mięso majà? dobrze by było wiedzieć , bo wcale to takie nie jasne ze z Polski , a i polskie rzeznie nie maja zbyt dużego wyboru bo to market dyktuje ceny nie oni .Oczywiscie nie pisze Ci na zlosc , bo sam przejechalem sie juz nie raz na tym marketowym miesie ,a jak sie zainteresowalem tematem to sprawy od kuchni nie wygladaja ciekawie .Teraz szukam hurtowni ktore glownie dostarczaja mieso do restauracji i malych sklepow ktore robia same wyroby , wiadomo nie jest to super ale mieso napewno lepsze , minus - ze musisz kupic sporo , ale to nie klopot bo klasyfikuje i do torebek do mrozenia miesa , I do zamrazarki ( min -20c) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 26 Listopada 2016 Marketowe mięso , mrożone uprzednio i pewnie już strzyknięte ładnie wodá tak ze 20% ,Myślę, że tak robią w USA skoro masz takie doświadczenia. U nas jest mięso świeże, próżniowo zapakowane i ja takie kupuję. Zapakuj 10 kg szynkę próżniowo, to zobaczysz ile OSOCZA wyciągnie. Pisał też o tej "wodzie" DZIADEK, więc nie ma co się powtarzać. Nie wiem, skąd bierze selgros ale w "makrze" jest mięso z kilku polskich ZM, wystarczy czytać, przetestować i wybrać. Na opakowaniu zawsze jest podane skąd, kiedy ubój, czy świeże czy "wstępnie przygotowane", czy na grilla itd. To na zdjęciu jest z Sokołowa. W supermarketach nie kupuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 26 Listopada 2016 Ok , jesli jest napisane skad i kiedy byl uboj , to gitara gra , czyli dobrze ze nie ma tak jak w us .Chociaz jak czytalem skad pozyskuje miesa lidl czy francuskie markety to glowa mala . Ja tu kupuje czasem w costco cos jak makro czy selagros no niestety ale oni biora glownie ze smithfield( ubojnia swiata) , i chociaz nie wiem jak bede sie trzymal receptur to g.. Z tego wyjdzie , natomiast mieso od farmera swieze to juz inni inszosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 26 Listopada 2016 w "makrze" jest mięso z kilku polskich ZM, Bywa też w MAKRO mięso (widziałam całe szynki) "z rynku niemieckiego" z zawartością dodatkowego "białka wieprzowego".Już kiedyś o tym pisałam.Należy bardzo uważnie czytać etykiety. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 26 Listopada 2016 Co do przypraw , to tu tez sutuacja dziwna bo okazuje sie ze wiekszosc z nich przyplywa z chin , a wiadomo jaki tam smog ,no i sobie lezakuja dopoki ich nie popakuja i dadza nalepke ze np zrobione w PL , tylko zapomna dodac ze chodzi tylko o naklejke .Tak wiec kupilem dobra suszarke i w przyszlym sezonie bede suszyl koleandre majeranek inne ziola dla swoich potrzeb starczy , bo poprostu nie interesuje mnie ilosc a jakosc i smak wtedy jest satysfakcja z pracy , a jak mam zrobic kielbase podobna w smaku jak z lidla to szkoda mojego czasu .Ps . Sorry za of topic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 26 Listopada 2016 (edytowane) w Makro jest też wieprzowina Belgijska. Nie zachęcam do zakupu, jest bardziej "sztywna" twardsza od Polskiej. Ja zagadałem z kierownikiem działu mięsnego i wiem kiedy jest u mnie dostawa. Przyjeżdżam wtedy rano i mam świeże mięso... Z tym, że ostatnio już tam nie kupuję. W "moim" sklepie Społem jest rozbiór mięsa na miejscu. Zamawiam co chcę, następnego dnia przyjeżdża rano dostawa i na miejscu gość wykrawa co sobie życzę z półtuszy. Jest też jak byk informacja na ścianie, że mięso nie nastrzykiwane, z PL hodowli. P.S.kiełbasy pierwsza klasa, na wiosnę pierwszy raz będę robił swoją, trzeba będzie zapamiętać przepis Edytowane 26 Listopada 2016 przez maarec Cytuj Zapraszam na naszego bloga http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 28 Listopada 2016 w "makrze" jest mięso z kilku polskich ZM,Bywa też w MAKRO mięso (widziałam całe szynki) "z rynku niemieckiego" z zawartością dodatkowego "białka wieprzowego".W "moim" nie widziałem jeszcze. w Makro jest też wieprzowina Belgijska. Też nie widziałem. kiełbasy pierwsza klasa, na wiosnę pierwszy raz będę robił swoją, trzeba będzie zapamiętać przepis Dziękuję. To jedna z ulubionych moich kiełbas. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 28 Listopada 2016 W "moim" nie widziałem jeszcze. Ja też a dość uważnie czytam naklejki..... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 28 Listopada 2016 To ja pokazuję. Szynka od Dudy, Silesia.... prosto z Belgii. Nie mówię, że zła, powiem nawet, że inna. Doświadczony kolega powiedział mi, że to mięso jest sztywniejsze, twardsze, mniej elastyczne niż Polskie i jego klienci skarżyli się jak kilka razy uwędził. Faktycznie do takich samych wniosków doszedłem, ale nie skarżyłem się. Szynka zniknęła w rodzinie w kilka dni, nikt nie mówił, że twarda. Zaletą było to, że super kroiło się na kiepskiej maszynie zelmera Cytuj Zapraszam na naszego bloga http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 28 Listopada 2016 To ja pokazuję. Szynka od Dudy, Silesia.... prosto z Belgii.Ale o białku nic nie ma. W "moim" nie widziałem jeszcze.Ja też a dość uważnie czytam naklejki.....Właśnie, powinienem napisać w "naszym". Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 28 Listopada 2016 No wlasnie , u nas w marketach takie mieso jak te z Belgii o ktorym pisze maarec , jest ciemne , wyrob gotowy np kielbasa twardy i ciagnacy pomimo pilnowania temp parzenia . Hm niby hermetycznie zamkniete , ale cos musi w tym byc , pewnie bylo strzykniete solanka w rzezni , i tam pakowane prozniowo , tym sposobem zwieksza sie duzo data przydatnosci . Podobnie z drobiem np indyki prawie wszystkie strzykniete sa 6%-8% solanka i pisze to na opakowaniu , wolowina to szkoda pisac , niby swieza ale jak czlowiek steka z grilla wrzuci na talez i go przekroi to z ziemniakow papka sie zrobi na talezu i wszystko bedzie plywac i to nie najtansza bo taka 80zl za kilogram .wydaje mi sie ze wszystko zalezy od rzezni , jedne bardziej oszukuja inne mniej , a jesli z dana rzeznia wspolpracuje duzy dyskont czy hipermarket to wiadomo ze liczy sie najnizsza cena a nie jakosc towaru .wy przynajmniej macie o tyle dobrze ze mozecie jeszcze kupic swinke od rolnika w rozsadnej cenie i miec gwarance je wyrob bedzie smaczny a nie jak opona od traktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Dodam jeszcze ze czy u nas czy u was i tak wszystkie drogi prowadza do smithfield , wlasnie troche o tym co poczytalem , wiekszosc marketowego miesa pochodzi wlasnie od firmy smithfield ktora ma olbrzymie i chyba duza czesc ferm w Polsce , a tam sie karmi pasza na bazie soji z brazylji tej najgorszej jakosci , system chowu , rasa swin , pasze to wszedzie tak samo czy to w usa czy w Polsce czy w rumuni , wiec kolego Pawel jedziemy na tym samym wozku .Ps jak myslisz skad te ZM biora surowiec albo do kogo naleza , ano podobnie jak animex , pek i inne do smitchfield . Kupujac w makro kupujesz w smithfield , dokladnie tak samo jak inni w europie czy ameryce , jedyna nadzieja to mieso z malych gospodarstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.