Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

O ile się nie mylę , to na fotografiach Dziadka jest mięso wykrojone z kości schabowych.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317079
Udostępnij na innych stronach

Tak zgadza się, o ile prawidłowo to nazywam to są - mięśnie z wyrostków ościstych kręgów lędźwiowych - Przyczepy mięśni kręgów lędźwiowych . 

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317088
Udostępnij na innych stronach

Witam

wczoraj zacząłem produkcję mielonki. Niestety jak wieczorem wracałem do domu nie znalazłem nigdzie III wp -  golonki, nie było już, a o przyczepach mięśni kręgów lędźwiowych jeszcze nie wiedziałem :)

Tak więc II wp od łopatki i III kl wołowe - odkrojone od kości - razem 2,70 kg zapeklowane, z przyprawami leży w lodówce. Dzisiaj wieczorem nadziewanie w osłonki i parzenie.



Dodano: 29 listopad 2013 - 09:03

 

 

W każdej ubojni,w której rozbierają tuszę na poszczególne elementy.

BTW pytanie do forumowiczów z okolic Wrocławia. Są gdzieś w okolicy ubojnie z których korzystacie? 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317139
Udostępnij na innych stronach

BTW pytanie do forumowiczów z okolic Wrocławia. Są gdzieś w okolicy ubojnie z których korzystacie?

 

 

Michał sam kiedyś szukałem ale to ciężka sprawa, robiłem zakupy w hurtowniach na tęczowej oraz na międzyleskiej ogromny wybór ale ceny dla detalistów masakra. Od pewnego czasu kupuję w Selgrosie, sami rozbierają blondynki, znają się na klasyfikacji i można u nich zamówić co tylko dusza zapragnie. Ja często zamawiam np nogę tylną w całości na duże imprezy rodzinne. Mięso naprawdę dużo lepsze niż z marketów.

Kupowałem często WpIII ( z golonek czyste mięso bez tłuszczu) w dobrej cenie chyba po 11,90zł (niestety teraz jest po 17zł :mad: ) WpII około 11zł. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317148
Udostępnij na innych stronach

Hmm no tak. Ja też nie słyszałem o jakiejś ubojni w okolicy. Ktoś coś mi kiedyś mówił o ubojni w Niemczy ale nie sprawdzałem. Ale o Selgrosie nie pomyślałem.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317212
Udostępnij na innych stronach

Mielonka wykonana :)

Sama produkcja nieskomplikowana choć miałem małe problemy z nadziewaniem osłonek - robiłem to pierwszy raz. ale poszło. Po napełnieniu wydawało sie że osłonki są ściśle napełnione ale podczas parzenia widziałem że nie do końca tak jest. Do poprawki następnym razem. 

Smak rewelacja, trochę galaretki. Wyszła raczej chuda ale to pasowało mojej żonie i młodszemu synowi. Połowa znikła dzisiaj na śniadanie. Chciałem mrozić ale chyba nie będzie co.

Poniżej kilka fotek.

 

 

post-55186-0-41080600-1385848135_thumb.jpg

post-55186-0-04252700-1385848157_thumb.jpg

post-55186-0-12763400-1385848177_thumb.jpg

post-55186-0-70604900-1385848196_thumb.jpg

post-55186-0-41270300-1385848214_thumb.jpg

post-55186-0-00654700-1385848246_thumb.jpg

post-55186-0-85116600-1385848257_thumb.jpg

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317493
Udostępnij na innych stronach

Brawo, ładnie wygląda  :clap:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317614
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Zgodnie z obietnicą poniżej fotki z degustacji karczku ze słoika wg przepisu Miro.

Czegoś takiego jeszcze nie jadłem. Absolutna rewelacja. Bardzo polecam.

post-55186-0-06867100-1395922651_thumb.jpg

post-55186-0-68242000-1395922666_thumb.jpg

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342904
Udostępnij na innych stronach

 

 

karczku ze słoika wg przepisu Miro.
A jakiś link do przepisu...? 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342906
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyszukiwarka działa
To że działa to ja wiem tylko ze jeżeli powołujemy się na jakiś przepis to ładnie byłoby podać w nim link do owego przepisu skoro się na niego powołaliśmy. Choćby po to żeby uniknąć takich jak moje pytań a i jeszcze kilka powodów by się znalazło  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342910
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Tusiaczku, sorry. Jestem w pracy i tak w wolnej chwili pisze. Więc szybko i nie popatrzyłem.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342913
Udostępnij na innych stronach

Nie masz za co przepraszać. Moja uwaga to taka drobna dygresja na temat przejrzystości forum. Zamieszczając jakiś przepis i link do niego oszczędzamy sobie i innym wielu niepotrzebnych dyskusji a przy okazji tworzymy spójną całość gdzie od razu wiadomo co i jak. 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342920
Udostępnij na innych stronach

Michał.

Cieszę się że Ci smakuje.  :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342931
Udostępnij na innych stronach

To był eksperyment oparty na opisach znajomego.

Jednak po, mogę powiedzieć że możesz tak zrobić z każdą wędzonką.

Jeśli zaś chodzi o szynkę, to po mojemu wyrób będzie chudszy z mniejszą ilością galaretki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342963
Udostępnij na innych stronach

Miro chyba mi wybaczy że pytanie do niego a  ja odpowiadam. 

Ja zrobiłem w miarę dokładnie jak w przepisie. Dałem taką bardzo płaską łyżeczkę żelatyny i galareta wyszła lekko ścięta. Dla mnie idealna. Następnym razem poszukam mniejszych słoików.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-343123
Udostępnij na innych stronach

Problem miałem taki, że samo włożone wędzone mięso nie miało czym odebrać ciepło z wody, podczas  tyndalizacji.

Nie chciałem zmieniać smaku więc pomyślałem, że trochę galaretki nie będzie złym wyborem.

Mogę od siebie dodać, że przy tym wyrobie wybija się słony smak wędzonki i może nie każdemu to pasować.

Dla mnie słoność jest do przyjęcia, ale jeśli ktoś nie lubi słonego smaku powinien słoik wypełnić samą wodą.

Może to zmniejszy ten efekt. 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-343129
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.