piksiak Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Listopada 2013 Ale Dziadku co to jest i skąd można się spodziewać, że się wykroi? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Listopada 2013 O ile się nie mylę , to na fotografiach Dziadka jest mięso wykrojone z kości schabowych. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Listopada 2013 Tak zgadza się, o ile prawidłowo to nazywam to są - mięśnie z wyrostków ościstych kręgów lędźwiowych - Przyczepy mięśni kręgów lędźwiowych . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Listopada 2013 To jest również mięso drobne wieprzowe kl III A gdzie to takie obrośnięte "gnaty" można nabyć? pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Listopada 2013 W każdej ubojni,w której rozbierają tuszę na poszczególne elementy. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Listopada 2013 Witamwczoraj zacząłem produkcję mielonki. Niestety jak wieczorem wracałem do domu nie znalazłem nigdzie III wp - golonki, nie było już, a o przyczepach mięśni kręgów lędźwiowych jeszcze nie wiedziałem Tak więc II wp od łopatki i III kl wołowe - odkrojone od kości - razem 2,70 kg zapeklowane, z przyprawami leży w lodówce. Dzisiaj wieczorem nadziewanie w osłonki i parzenie.Dodano: 29 listopad 2013 - 09:03 W każdej ubojni,w której rozbierają tuszę na poszczególne elementy. BTW pytanie do forumowiczów z okolic Wrocławia. Są gdzieś w okolicy ubojnie z których korzystacie? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Listopada 2013 BTW pytanie do forumowiczów z okolic Wrocławia. Są gdzieś w okolicy ubojnie z których korzystacie? Michał sam kiedyś szukałem ale to ciężka sprawa, robiłem zakupy w hurtowniach na tęczowej oraz na międzyleskiej ogromny wybór ale ceny dla detalistów masakra. Od pewnego czasu kupuję w Selgrosie, sami rozbierają blondynki, znają się na klasyfikacji i można u nich zamówić co tylko dusza zapragnie. Ja często zamawiam np nogę tylną w całości na duże imprezy rodzinne. Mięso naprawdę dużo lepsze niż z marketów.Kupowałem często WpIII ( z golonek czyste mięso bez tłuszczu) w dobrej cenie chyba po 11,90zł (niestety teraz jest po 17zł ) WpII około 11zł. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Listopada 2013 Hmm no tak. Ja też nie słyszałem o jakiejś ubojni w okolicy. Ktoś coś mi kiedyś mówił o ubojni w Niemczy ale nie sprawdzałem. Ale o Selgrosie nie pomyślałem. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Listopada 2013 Mielonka wykonana Sama produkcja nieskomplikowana choć miałem małe problemy z nadziewaniem osłonek - robiłem to pierwszy raz. ale poszło. Po napełnieniu wydawało sie że osłonki są ściśle napełnione ale podczas parzenia widziałem że nie do końca tak jest. Do poprawki następnym razem. Smak rewelacja, trochę galaretki. Wyszła raczej chuda ale to pasowało mojej żonie i młodszemu synowi. Połowa znikła dzisiaj na śniadanie. Chciałem mrozić ale chyba nie będzie co.Poniżej kilka fotek. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Grudnia 2013 A i mnie coś naszło. Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Brawo, ładnie wygląda Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-317614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgodnie z obietnicą poniżej fotki z degustacji karczku ze słoika wg przepisu Miro.Czegoś takiego jeszcze nie jadłem. Absolutna rewelacja. Bardzo polecam. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Marca 2014 karczku ze słoika wg przepisu Miro. A jakiś link do przepisu...? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 27 Marca 2014 A jakiś link do przepisu Wyszukiwarka działa https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Marca 2014 Wyszukiwarka działa To że działa to ja wiem tylko ze jeżeli powołujemy się na jakiś przepis to ładnie byłoby podać w nim link do owego przepisu skoro się na niego powołaliśmy. Choćby po to żeby uniknąć takich jak moje pytań a i jeszcze kilka powodów by się znalazło Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Marca 2014 Masz rację Tusiaczku, sorry. Jestem w pracy i tak w wolnej chwili pisze. Więc szybko i nie popatrzyłem. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Marca 2014 Nie masz za co przepraszać. Moja uwaga to taka drobna dygresja na temat przejrzystości forum. Zamieszczając jakiś przepis i link do niego oszczędzamy sobie i innym wielu niepotrzebnych dyskusji a przy okazji tworzymy spójną całość gdzie od razu wiadomo co i jak. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Marca 2014 Michał.Cieszę się że Ci smakuje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Marca 2014 Miro czy z szynka tez mozna tak zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Marca 2014 To był eksperyment oparty na opisach znajomego.Jednak po, mogę powiedzieć że możesz tak zrobić z każdą wędzonką.Jeśli zaś chodzi o szynkę, to po mojemu wyrób będzie chudszy z mniejszą ilością galaretki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Marca 2014 Dzieki , nie zostalo mi nic tylko sprobowac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 27 Marca 2014 Miro, w Twoim przepisie jest, że zalałeś wodą pół słoika, czy to wystarczy przy tej ilości żelatyny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-342986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Marca 2014 Miro chyba mi wybaczy że pytanie do niego a ja odpowiadam. Ja zrobiłem w miarę dokładnie jak w przepisie. Dałem taką bardzo płaską łyżeczkę żelatyny i galareta wyszła lekko ścięta. Dla mnie idealna. Następnym razem poszukam mniejszych słoików. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-343123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Marca 2014 Problem miałem taki, że samo włożone wędzone mięso nie miało czym odebrać ciepło z wody, podczas tyndalizacji.Nie chciałem zmieniać smaku więc pomyślałem, że trochę galaretki nie będzie złym wyborem.Mogę od siebie dodać, że przy tym wyrobie wybija się słony smak wędzonki i może nie każdemu to pasować.Dla mnie słoność jest do przyjęcia, ale jeśli ktoś nie lubi słonego smaku powinien słoik wypełnić samą wodą.Może to zmniejszy ten efekt. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-343129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Marca 2014 Dzięki, za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8932-wyroby-z-praski-i-konserwy/page/2/#findComment-343136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.