Małgoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 12 Grudnia 2013 No ale o upodobaniach smakowych, to można duuużo No oczywiście Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-320191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Roma widzę, że jak na początkującą zadymiarkę, nieźle Tobie idzie Powodzenia i smaczności.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-320200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Małgoś-dopiero jestem na początku gromadzenia materiałów i jeszcze nie mam osłonek.Mam tylko siatkę fi 10 i fi 12.Radku-wezmę Twoje sugestie pod uwagę,dzięki.elektro- jak ja byłam dzieckiem to jadałam tylko dziczyznę i ten smak pamiętam do dzisiaj.Małgoś,Radku-zapewne macie rację, to jest tak samo jak ze smakiem,jedni lubią delikatne potrawy a inni bardziej ostre ale dzięki Waszym sugestiom wiem w jakich granicach się poruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-320204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) ale dzięki Waszym sugestiom wiem w jakich granicach się poruszać. Roma , z miękkością mięsa to jest tak że dla jednego jest miękkie a drugi jeszcze będzie parzył godzinę lub więcej . Takie doświadczenie mam właśnie z baleronem u rodzinki . Gorąco pozdrawiam Edytowane 12 Grudnia 2013 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-320207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Ale generalnie baleron zawsze jest bardziej miękki niż szynka Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-320208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Andrzeju-Przeglądając forum już wcześniej natknęłam się na tę informację podaną przez Ciebie i zapewne masz rację, dzięki takich dyskusjom mam możliwość wyboru a to jest bardzo ważne,szczególnie dla początkujących.chudziak-już niebawem się przekonam oczywiście jeśli czegoś nie spapram. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-320329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Witaj Roma .Jestem pod olbrzymim wrażeniem twojej pracy. Powiedz mi tylko które polędwice były najsmaczniejsz:wędzone,parzone czy pieczone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-320365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Jeśli mam być szczera to mi najbardziej smakowała polędwica wędzona surowa, podsuszana przez 10 dni. Dzisiaj wygląda tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-320375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Przedświąteczne wędzenie mam już za sobą tym razem do komory poszły boczki,szyneczki(te raczej będą nieudane) z łopatki,piersi drobiowe i dwa udka a za namową pepe60 zrobiłam dwa balerony.Pawle bardo dziękuję za wsparcie i gotowość pomocy w każdym momencie. Boczki,balerony i szyneczki, peklowałam przez 10 dni na mokro (50/50 sól + peklosól 280gr) na 8 kg mięsa dałam 4 litry solanki przy jednorazowym nastrzyku na początku peklowania.Mięso przewracałam 1 x dziennie.Kamienny garnek z zawartością oczekiwał na wędzenie w temperaturze ok 6 stopni.Ociekanie trwało 12 godzin w temp.6-8 stopni.Na 3 godziny przed wędzeniem ociekanie odbywało się w temp.ok 22 stopnie.Dodatkowo osuszałam ręcznikiem jednorazowym. Teraz osuszanie,które trwało przeszło godzinę w wygrzanej wędzarni w temp.ok 50-55 stopni prawie całkiem bez dymu. Na tym polu niestety nie poszczęściło mi się.Mimo wysokiej temperatury i uchylonego daszku,wędonki aczęły mi się pocić a ogień palenisku zaczął przygaszać.Nie było innego wyjścia jak wyjąć wędzonki z komory i ponownie rozpalić ogień.Wędzonki ponownie wróciły do komory i rozpoczęło się wędzenie. Po 3 godzinach wędzenia w temp.55-60st. wyjęte zostały piersi i udka "kurzęcie" które parzyłam przez 10 min w temp.85 a potem w temp.70 stopni do uzyskania w środku temp.60 stopni. Po 4 godzinach wyjęto baleron i szynki a po 4,5 godziny boczkiszynecki parzyłam w temp 70 stopni przez ok 1 godziny aż w środku uzyskały temp 60 st.Baleron i boczek parzono w temp.83-85 stop. do uzyskania w środku temp.70 stop. przez 2 godziny i 15 minut.Ot i to wszystko. Wydaje mi się,że wędzonki wyglądają całkiem dobrze a smak,sprawdzimy przy śniadaniu. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez Roma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Wszystko wygląda pięknie aż ślinka cieknie. Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 23 Grudnia 2013 calkiem dobrze? one wygladaja wysmienicie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Marcinie,electro-dziękuję Dzisiaj smakowałam piersi,są kruche i soczyste a słone akurat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Wyglądają pięknie. Bardzo ładny kolorek i połysk. Tylko tak dalej Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Wędzonki wyglądają książkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Piekne wedzonki,piekny kolor, jakim drzewem wedzilas? :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Piękne wędzonki, zapach zaleciał aż do do mnie! A, jeszcze, na którą mam być? Pozdrow. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 23 Grudnia 2013 jagro-sama jestem zdziwiona,że tak mi wyszły,wczoraj podczas wędzenia, doszliśmy do wniosku,że dzięki temu iż wędzarnia była zrobiona byle jak,tak dobrze wychodzą nam wędzonki. Podczas wędzenia dym wali ze wszystkich stron,różnymi szczelinami.Janku-dobrzy instruktorzy to i dobre wyniki eli55-dziękuję za uznanie drewno to jabłoń i olcha.Krzysiu-do stołu siadamy o 17:00 krzesło będzie na Ciebie czekało,podać Ci współrzędne do GPS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 23 Grudnia 2013 No szczerzę napiszę .... pięknie Ci to wyszło.Zdolna, bardzo zdolna kobitka z Ciebie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Przedświąteczne wędzenie mam już za sobą Wyroby super a boczuś to przepięknej urody . :clap: . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Roma,piękne wędzoneczki,gratulować Co do temperatury w jakiej parzyłaś,nie powinna być ciutek wyższa ?Pozdrawiam serdecznie Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Roma bardzo mi sie podobają Twoje wyroby. Są tez zapewne smaczne :clap: Widać, że sporo sie napracowałaś Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Romapowoli zbliżasz sie do perfekcji. Ależ wyroby. Czapki z głów. Tak sie cieszę że ci wychodzi. Dawaj dalej Zdrowych i rodzinnych Świąt. Tak trzymaj Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Bardzo ładne wyroby Roma, a te fotki to jak by robiła "stara zadymiaczka" mają swój klimat, gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 25 Grudnia 2013 miro-robię co mogę aby wypaść jak najlepiej Andrzeju-najbardziej zadowolona jestem z baleronu,byłam pena,że mi nie wyjdzie.mickirl78-dzięki,parzenie odbywało się zgodnie z instrukcją fachowców.Sprawdzam także temp. w środku produktu.Basiu-pracy to za wiele nie ma ale stres jak na razie ogromny. Michale-takie wpisy dodaj skrzydeł i ja Tobie życzę pogodnych,sympatycznych Świąt a Nowy Rok niech przyniesie Ci same dobre dni.tier-stara to się zgadza( trafiłeś ) ale do zadymiaczki jeszcze mi bardzo daleko( niestety) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Chyba znowu potrzebuję Waszej pomocy. Wędziłam dzisiaj szynki z jelenia przez 4,5 godziny w temp.55-60 stopni a dopiero po uwędzeniu doczytałam na stronie głównej,że należy wędzić 8 godzin.http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-z-dziczyzny/1716-szynki-i-poledwice-z-jeleniaCzy powinnam jeszcze raz powtórzyć wędzenie? czy może jeśli zaparzę to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-326624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.