Skocz do zawartości

Moje pierwsze przygotowania do wędzenia!


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Małgoś-dopiero jestem na początku gromadzenia materiałów i jeszcze nie mam osłonek.Mam tylko siatkę fi 10 i fi 12.

Radku-wezmę Twoje sugestie pod uwagę,dzięki.

elektro- jak ja byłam dzieckiem to jadałam tylko dziczyznę i ten smak pamiętam do dzisiaj.

Małgoś,Radku-zapewne macie rację, to jest tak samo jak ze smakiem,jedni lubią delikatne potrawy a inni bardziej ostre ale dzięki Waszym sugestiom wiem w jakich granicach się poruszać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-320204
Udostępnij na innych stronach

ale dzięki Waszym sugestiom wiem w jakich granicach się poruszać.

 

 

  Roma  ,  z miękkością mięsa to jest tak że dla jednego jest miękkie a drugi jeszcze będzie parzył godzinę lub więcej  .  Takie doświadczenie mam właśnie z baleronem u rodzinki .  :D

 

  Gorąco pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-320207
Udostępnij na innych stronach

Ale generalnie baleron zawsze jest bardziej miękki niż szynka :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-320208
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju-Przeglądając forum już wcześniej natknęłam się na tę informację podaną przez Ciebie  i zapewne masz rację, dzięki takich dyskusjom mam możliwość wyboru a to jest bardzo ważne,szczególnie dla początkujących.

chudziak-już niebawem się przekonam :yes: oczywiście jeśli czegoś nie spapram.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-320329
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przedświąteczne wędzenie mam już za sobą :) tym razem do komory poszły boczki,szyneczki(te raczej będą nieudane) z łopatki,piersi drobiowe i dwa udka  a za namową pepe60 zrobiłam dwa balerony.Pawle bardo dziękuję za wsparcie i gotowość pomocy w każdym momencie.

 

Boczki,balerony i szyneczki, peklowałam przez 10 dni na mokro (50/50 sól + peklosól  280gr) na 8 kg mięsa dałam  4 litry solanki przy jednorazowym nastrzyku na początku peklowania.Mięso przewracałam 1 x dziennie.Kamienny garnek z zawartością oczekiwał na wędzenie w temperaturze ok 6 stopni.

Ociekanie trwało 12 godzin w temp.6-8 stopni.Na 3 godziny przed wędzeniem ociekanie odbywało się w temp.ok 22 stopnie.Dodatkowo osuszałam ręcznikiem jednorazowym.

post-60046-0-84383800-1387755280_thumb.jpg

 

post-60046-0-31673600-1387755302_thumb.jpg

 

Teraz osuszanie,które trwało przeszło godzinę w wygrzanej wędzarni w temp.ok 50-55 stopni prawie całkiem bez dymu. Na tym polu niestety nie poszczęściło mi się.Mimo wysokiej temperatury i uchylonego daszku,wędonki aczęły mi się pocić a ogień  palenisku zaczął przygaszać.

post-60046-0-87343200-1387755507_thumb.jpg

Nie było innego wyjścia jak wyjąć wędzonki z komory i ponownie rozpalić ogień.

Wędzonki ponownie wróciły do komory i rozpoczęło się wędzenie.

post-60046-0-03567100-1387755776_thumb.jpg

 

Po 3 godzinach wędzenia w temp.55-60st. wyjęte zostały piersi i udka "kurzęcie" które parzyłam przez 10 min w temp.85 a potem w temp.70 stopni do uzyskania w środku temp.60 stopni.

post-60046-0-18544300-1387756023_thumb.jpg

 

Po 4 godzinach wyjęto baleron i szynki a po 4,5 godziny boczki

szynecki parzyłam w temp 70 stopni przez ok 1 godziny aż w środku uzyskały temp 60 st.

Baleron i boczek parzono w temp.83-85 stop. do uzyskania w środku temp.70 stop. przez 2 godziny i 15 minut.Ot i to wszystko.

post-60046-0-78552800-1387756229_thumb.jpg

post-60046-0-23587500-1387756238_thumb.jpg

post-60046-0-30941000-1387756241_thumb.jpg

 

Wydaje mi się,że wędzonki wyglądają całkiem dobrze a smak,sprawdzimy przy śniadaniu.

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez Roma
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322385
Udostępnij na innych stronach

Wyglądają pięknie. Bardzo ładny kolorek i połysk. Tylko tak dalej  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322416
Udostępnij na innych stronach

jagro-sama jestem zdziwiona,że tak mi wyszły,wczoraj podczas wędzenia, doszliśmy do wniosku,że dzięki temu iż wędzarnia była zrobiona byle jak,tak dobrze wychodzą nam wędzonki. :rolleyes:  Podczas wędzenia dym wali ze wszystkich stron,różnymi szczelinami.

Janku-dobrzy instruktorzy to i dobre wyniki :)

eli55-dziękuję za uznanie :flowers: drewno to jabłoń i olcha.

Krzysiu-do stołu siadamy o 17:00 krzesło będzie na Ciebie czekało,podać Ci współrzędne do GPS :question:  :santa: 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322496
Udostępnij na innych stronach

No szczerzę napiszę .... pięknie Ci to wyszło.

Zdolna, bardzo zdolna kobitka z Ciebie.  :clap:  :clap:  :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322520
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przedświąteczne wędzenie mam już za sobą

 

 

  Wyroby super a boczuś to przepięknej urody . :clap: :clap:  . 

 

 

  Gorąco pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322524
Udostępnij na innych stronach

Roma

powoli zbliżasz sie do perfekcji. Ależ wyroby. Czapki z głów. Tak sie cieszę że ci wychodzi. Dawaj dalej :) Zdrowych i rodzinnych Świąt. Tak trzymaj :clap:  :clap:

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322560
Udostępnij na innych stronach

miro-robię co mogę aby wypaść jak najlepiej :hug: 

Andrzeju-najbardziej zadowolona jestem z baleronu,byłam pena,że mi nie wyjdzie.

mickirl78-dzięki,parzenie odbywało się zgodnie z instrukcją  fachowców.Sprawdzam także temp. w środku produktu.

Basiu-pracy to za wiele nie ma ale stres jak na razie ogromny. :frantics: 

Michale-takie wpisy dodaj skrzydeł :yes: i ja Tobie życzę pogodnych,sympatycznych Świąt a Nowy Rok niech przyniesie Ci same dobre dni.

tier-stara to się zgadza( trafiłeś :tongue: ) ale do zadymiaczki jeszcze mi bardzo daleko( niestety)

  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-322671
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Chyba znowu potrzebuję Waszej pomocy. Wędziłam dzisiaj szynki z jelenia przez 4,5 godziny w temp.55-60 stopni a dopiero po uwędzeniu doczytałam na stronie głównej,że należy wędzić 8 godzin.

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-z-dziczyzny/1716-szynki-i-poledwice-z-jelenia

Czy powinnam  jeszcze raz powtórzyć wędzenie? czy może jeśli zaparzę to wystarczy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/5/#findComment-326624
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.