Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tylko ta sprawa drobnoustrojów dręczy mnie  dlatego tak wysoko  podpiekam a parzenie nie wchodzi w grę bo nie lubią takich

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-454261
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Tak tylko ta sprawa drobnoustrojów dręczy mnie  dlatego tak wysoko  podpiekam a parzenie nie wchodzi w grę bo nie lubią takich

No to nic Ci nie poradzę.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-454264
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczek wp raczej się nie podpieka a tym bardziej nie parzy. Zwykle wędzimy na zimno lub dymem ciepłym, cały w tym urok i smak tego wyrobu gdy zjadamy surowe wędzone. Polędwiczki są tak delikatne, że wędząc je ciepłym dymem mogą się wysuszyć lub kruszyć. Zalecam wędzenie na zimno, zjadanie surowych wędzonych a jak się boisz drobnoustrojów to setka dobrej zimnej polskiej powinna pomóc :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-454267
Udostępnij na innych stronach

....a jak się boisz drobnoustrojów to setka dobrej zimnej polskiej powinna pomóc... :)

 

 

I TO !!!  mnie przekonało :thumbsup:

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-454274
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Mięso się pekluje, wędzenie za 7dni, połowa do pieczenia.

Dzisiaj robiłem próbę temperatury (wędzarnia z DG), bez problemu uzyskałem 80 C

Czy podczas procesu pieczenia pozostawiamy czynną wentylacje komory, tj. uchylony komin i otwory dolne wentylacyjne ?

Bije się z myślami  :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-459382
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam,

cieszę się że znalazłem ten temat.

W swoim pierwszym na forum poście o budowie wędzarni https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12920-w%C4%99dzarnia-murowana-w-piwnicy-opis-budowy/zostałem skrytykowany z powodu mojej niechęci do parzenia i dopiekaniu w wędzarni. Moje doświadczenie na ten temat jest takie że dopiekanie w wędzarni to bardzo dobry sposób.

Na początku mojej przygody z wędzeniem miałem termometr w drzwiczkach taki od pieca CO, wędziłem wedle niego w temperaturze do maks 60 stopni przez około 8 h i zawsze miałem smaczne ( wedle mnie i rodziny ) wyroby, niestety trochę ciemne. Nie parzyłem ponieważ mięsko było soczyste, jaśniutkie w środku i gotowe do spożycia.

Podkusiłem się o zakup dodatkowych termometrów elektronicznych. Co się okazało? Termometr z pieca CO zaniżał temperaturę o około 15 stopni a temperatura w wędzarni rzeczywiście była wyższa. Wyrzuciłem termometr z CO, trzymam się teraz tylko temperatury 60 st.( rzeczywista) przez 7 h i na godzinkę podnoszę do około 90st i jest super. Mięsko pycha i ładne w kolorze. Zamówiłem jeszcze termometr elektroniczny z sondą aby mieć pewność 68 st. wewnątrz schabu aby go nie przeciągnąć. Polecam każdemu spróbować każdej metody, aby móc wybrać swoją drogę do pysznego mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-493673
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zamówiłem jeszcze termometr elektroniczny z sondą aby mieć pewność 68 st. wewnątrz schabu aby go nie przeciągnąć.

 

68 st zostaw do szynki lub kiełbasy a ''schab'' obrabiaj do 580C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-493887
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za poradę! A jak to się ma do tych bakterii itp? Ps. Dlaczego dałeś schab w cudzysłów? To nie jest poprawna nazwa tej części wieprzowiny ?

Dziękuję za poradę! A jak to się ma do tych bakterii itp? Ps. Dlaczego dałeś schab w cudzysłów? To nie jest poprawna nazwa tej części wieprzowiny ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-494020
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Dlaczego dałeś schab w cudzysłów? To nie jest poprawna nazwa tej części wieprzowiny ?

Dałem w cudzysłów aby nie pisać polędwica z kościami :laugh:

Mi osobiście najbardziej pasuje polędwica wędzona ala łososiowa bez podpiekania i parzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-494024
Udostępnij na innych stronach

Tu się mówi na schab -polędwica...

Nie zupełnie. Tu na schab mówi się schab jako element rozbioru półtuszy wieprzowej i jest to mięsień z kością, natomiast po odkrojeniu kości zostaje polędwica.  :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-494027
Udostępnij na innych stronach

A gdzie jak nie tutaj właśnie, powinno się uczyć poprawnego nazewnictwa

 

Ja interesując się rybkami akwariowymi czy krzewami ozdobnymi wolę uczyć się i używać nazw łacińskich niż polskich, regionalnych czy potocznych. Przynajmniej wiem że rozmawiając z kimś, rozmawiamy o tym samym. .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-494041
Udostępnij na innych stronach

U nas na targu mówią schab bez kości lub z kością [i chyba nie tylko u nas],dlatego nie wszyscy się tu mogą szybko przestawić...

U nas podobnie, dlatego jestem zaskoczony. Teraz już wszystko jasne, polędwica jest ok gdy wewnątrz osiągnie 58st C. Dobrze rozumiem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-494055
Udostępnij na innych stronach

Jak kto lubi...Ja parzę do wyższych temp. niż tu zalecane ,bo taka mi smakuje.

Musisz po prostu przetestować i dojść do swoich smaków.

Dziękuję, ostatnie pytanie, wędzisz-dopiekasz tak długo aż osiągniesz wewnątrz batona określoną temperaturę czy utrzymujesz ją jeszcze jakiś czas?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-494070
Udostępnij na innych stronach

  Jak robię do siebie to tylko na surowo, a do rodziców parzę w temp. 720C do 580C wewnątrz wyrobu.

 

 Poza temperaturą wewnątrz wyrobu ważna jest również temperatura w jakiej obrabiamy dany produkt. Polędwica jest dosyć delikatnym kawałkiem świnki.

 

Najlepiej najpierw znaleźć przepis, następnie zrobić wyrób według niego a potem wyciągnąć wnioski.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-494074
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dobrze że trafiłem na ten temat.

 

Jesli dobrze rozumiem to tak:

1) Należy wedzić w temperaturze ok 55 stopni do uzyskania koloru

2) Należy piec ( np w wędzarni ) do osiągnięcia pożądanej temperatury czyli baleron boczek 68-72 stopnie , schab , polędwica -58 stopni

 

Czy coś pominąłem?

 

Zamierzam kupić wędzarnie Borniak i chciałbym się przygotować dobrze do wędzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-516809
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Jesli dobrze rozumiem to tak

 

Bardzo dobrze rozumiesz :thumbsup: 

Ale pamiętaj że jeżeli nie podpiekasz w wędzarni to należy wykończyć obróbkę termiczną gotowego wyrobu poprzez parzenie... zakres temperatur jak dla podpiekania.

 

Z Dymnym pozdrowieniem...  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-517183
Udostępnij na innych stronach

Tak, kiełbasy i wędzonki po uwędzeniu możesz zamrozić, a potem, po rozmrożeniu parzyć.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-518298
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Duzo mniejsze stężenie solanki robić gdy podpiekam ?

 

Dużo nie.Ja bym zastosował solankę o ok.2% słabszą.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-520301
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zamierzam kupić wędzarnie Borniak i chciałbym się przygotować dobrze do wędzenia
wedzarnia Borniaka nie ma precyzyjnego termometru -+- 10 st

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-520303
Udostępnij na innych stronach

Wiem, zakupiłem termometr żeby precyzyjnej ustawić temp.

 

Duzo mniejsze stężenie solanki robić gdy podpiekam ?

 

Dużo nie.Ja bym zastosował solankę o ok.2% słabszą.

Czyli ok 65 gr/1 litr i 0.4l/ kg dobrze rozumiem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-520304
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.