Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 790
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Eli widze trzy kolory, bialy czekoladowy ,a ten trzeci to co?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-458276
Udostępnij na innych stronach

Eli widze trzy kolory, bialy czekoladowy ,a ten trzeci to co?

Aniu .. ten trzeci jest z makiem :D ale niech to jeszcze potwierdzi Eli :) bo może się mylę.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-458278
Udostępnij na innych stronach

TAk mi wygladalo, ale wlasnie chcialam sie upewnic do konca.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-458280
Udostępnij na innych stronach

Elu, mozesz wysuszyc liscie szpinaku i zmielic je na proszek. Wtedy spokojnie dodawac do ciasta. Ciasto nie bedzie takie luzne nawet, ale w zamian odrobine maki ujac nalezy z tej porcji.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-458381
Udostępnij na innych stronach

Ok Aniu , dzieki za porade :thumbsup:  , o suszeniu lisci szpinaku nawet nie pomyslalam, zawsze robilam takie purre  zamrazalam , ale jest zawsze za bardzo i musze

zawsze odsaczac na sitku :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-458413
Udostępnij na innych stronach

Electra jest jeszcze chyba bardziej zielony. Tylko uwazaj przy suszeniu, nie rob tego w piekarniku bo zbrazowieja

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-458488
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dawno mnie tutaj nie bylo , ale dzisiaj chce sie pochwalic moim chlebkiem, szkoda ze nie mozecie czuc jego zapachu.

post-60407-0-31429300-1455105459_thumb.jpg

Przepis wziety z internetu , Pinterest

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474593
Udostępnij na innych stronach

szkoda ze nie mozecie czuc jego zapachu

Może zrobisz na kurs ze dwa?  :D  :rolleyes:

 

Dużego nadbagażu nie będzie.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474594
Udostępnij na innych stronach

Pawel jedziesz na kurs?

Istnieje taka opcja.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474597
Udostępnij na innych stronach

Elu a mozesz podac ten przepis ? bo bardzo smakowicie wyglada, to tez bym upiekla dla odmiany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474601
Udostępnij na innych stronach

Bardzo chetnie ale ja przylece do Warszawy w  srode 

To oczywiście mogę przejąć w środę.  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474606
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale dzisiaj chce sie pochwalic moim chlebkiem,

Elu cudny ten chlebek :) Powiedz on jest na drożdżach?

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474609
Udostępnij na innych stronach

Jasne daj linka jak cos nie skumamy bedziem pytac :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474625
Udostępnij na innych stronach

http://prl-kuchniadanusi.blogspot.it/2013/10/chleb-polski.htmlto jest przepis tylko ze ja zrobilam zmiany , dodalam zakwas pszenny twardy ,make manitoba i semola,

nie dodalam kminku i cukru tylko malto ( ale moze byc tez i cukier) , zamiast zwyklej wody dodaje gazowana podgrzana ,

 zakwas wyjmuje rano z lodowki  i odswiezam

50 g zakwasu

50 wody gazowanej

100g manitoby  , zostawiam do wieczora ,

wieczorem biore caly zakwas i dodaje tak jak w przepisie

200 manitoby i 200 wody dobrze wyrabiam keenwodem i zostawiam na cala noc ,  rano  biore  reszte maki ( ja dodaje pol manitoby i pol semoli ) i robie (autoliza) tz  do maki i semoli dodaje wode i zostawiam na kilka godz , nastepnie dodaje caly zakwas i rozrabiam z make ,trzeba dobrze wyrobic zeby ciasto bylo gladkie i na koncu dodaje sol , jeszcze wyrabiam i klade do koszyczka w torbie plastykowej na cala noc do lodowki, rano zostawiam ze 3 godz w tem pokojowej , rozgrzewam  dobrze piecyk zeliwna patelnie  moj piecyk ma 230 stopni najwieksza temp , klade garnuszek z goraca woda , nastepnie przekladam chlebek i pieke przez 15 min , nastepnie wyjmuje garnuszek z woda i obnizam temp do 200 stopni i pieke przez 30 min , nastepnie jeszcze 10 mni przy temp 180 stopni przy lekko uchylonych drzwikach piecyka ,po upieczeniu ( pukajac musi wydac gluchy odglos) zawijam w lniana scierke , odwracam i zostawiam w koszyczku (u mnie druszlak)do calkowitego wystygniecia.

Jak wyjdzie chlebek zalezy tez od maki i zakwasu , ja mam piekny zakwas bo dostalam od kolezanki ktora jest specjalistko od wypieku chleba ,a bo moj byl za slaby i skonczyl w koszu niestety chlebek za dobrze na nim nie wyrastal.


Mam nadzieje ze cos z tego chaotycznego przepisu cos zrozumiecie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474655
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.