Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 790
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Damy rade :)  dzieki   :thumbsup: musze zrobic ja robie moj podobnie tylko odgazowuje  zanim trafi do koszyka. Teraz zrobie Twoim sposobem, mam monitobe ..semoliny brak ale bedzie zwykla ,bede probowac bo akurat mialam moj przepis powiekszyc bo za duzy koszyk do wyrastania mam

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-474672
Udostępnij na innych stronach

heheh te odgazowywanie najgorsze ,dlatego zadko pieke ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-474688
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj rano zaczelam ten razowy chleb z zarkami , jak zwykle przepis troche zmieniony , dodalam 200 g zakwasu  zamiast 100 ( dokarmionego wczesniej) bo szkoda mi bylo wyrzucic,  100 roznych zarek i platkow owsianych zalalam 90 g goracej wody i zostawilam do wieczora ( przykryte)

200 g maki razowej zytniej

100 g manitoby

200 g wody gazowanej (cieplej)

wieczorem dodalam

 z maki , semoli zrobilam autolize na kilka godz ( tz ze zalalam maki woda i zostawilam pod przykryciem)

300g semoli

200 g manitoba

400g wody (( zawsze gazowanej cieplej)

do zakwasu dodalam po woli namoczone maki i dobrze wyrobilam , zarka  i nastepnie dodalam 15 g soli i jeszcze raz dobrze wyrobilam, ciasto ma byc gladkie , przelozylam do wysmarowanej olejem miski  i wlozylam do plastykowej torby , nastepnie co jakies 45 min zlozylam 2  razy , przelozylam do druszlaka wylozonym papierem  do pieczenia i wlozylam do torby i tak sobie stalo do rana .

rano rozgrzalam piecuk  230 stopni i wlozylam garnuszek z goraca woda ,, brytfanke rowniez wygrzalam  , nasepnie przelozylam  chlebek do piecyka , pierwsze 15 minut  z para i 230 stopni , nastepnie obnizam temp do 200 stopni i pieklam przez 20 min  , nastepnie jeszcze 10 min o temp 180 stopni i lekko uchylonych drzwikach,

mam nadzieje ze tym razem przepis bedzie bardziej zrozumialy od poprzedniego ,  bo w poprzednim zapomnialam napisac o skladaniu :facepalm:post-60407-0-21610500-1455271899_thumb.jpg taki zobaczylam ranopost-60407-0-90773300-1455272033_thumb.jpgtak wyglada po upieczeniu  a tak po przekrojupost-60407-0-42235000-1455272186_thumb.jpgpost-60407-0-42235000-1455272186_thumb.jpg


Nie wiem  dlaczego wychodza podwojne zdjecia

post-60407-0-14409100-1455272121_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475290
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy chlebek pszenno -zytni  zaczety w czwartek rano , moze ktos sie posmieje ze tak dlugo  :D  , ale jak postoi w lodowce 18-24 godz, to wychodzi pyszny mieciutki chlebek i czym starszy tym lepszy, tak mowi moja kolezanka ze przy wypieku chleba nie trzeba sie spieszyc :D

tak wyglada moj chlebus :Dpost-60407-0-63508700-1455389227_thumb.jpgpost-60407-0-05270000-1455389358_thumb.jpg

post-60407-0-21732900-1455389259_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475614
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak wyglada moj chlebus

Ale fajny ... :clap:Pięknie wyrośnięty, widzę że wyśmienicie sobie radzisz z wypiekiem chlebka  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475631
Udostępnij na innych stronach

Eli, to przepis na  chleb bez wyrabiania? Gdzie ciasto stoi / moze stac nawet kilka dni? 

 Chlebus bardzo ladny wyszedl  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475633
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak wyglada moj chlebus :D

Eluś piękny ten chlebuś aż u mnie czuć ten aromat :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475645
Udostępnij na innych stronach

Piękne chlebki Elu :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475654
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny -ja z innej beczki ,gdzieś tu w jakiś wypiekach trafiłam na fajny przepis n a bułeczki do hamburgerów   i nijak nie moge go odszukać ,a dorwałam fajny przepis na same hamburgery ,więc chciałam upiec do kompletu te bułeczki .

Pomoże ktoś?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475694
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475696
Udostępnij na innych stronach

Śliczne dzięki ,choć to nie był ten przepis -wydaje mi się,ze pisała któraś z dziewczyn i chyba w przepisie była własnie maka manitoba lub semolina...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475697
Udostępnij na innych stronach

Tak to ja robilam i moge bulki naprawde polecic sa doskonale ,swietnie sie mroza i zachowuja swiezosc ,nie rozpadaja sie po rozmrozeniu. MIeciutkie bez zadnej chrupiacej skorki .

Tutaj masz link do przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-mąka-drożdże-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/?p=400690

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475772
Udostępnij na innych stronach

No i Elu właśnie wyjąłem z piekarnika chlebuś wg. Twojej receptury, i choć nie od dziś przecież piekę, takiego piękinistego jeszcze nigdy nie udało mi się zdziełać :D  Jest jeszcze za świeży aby przekroić i ocenić "dziury" :tongue:. nie mniej wyrósł niesamowicie. Mąka pszenna ze szwedzkiego NETTO, ta której używam od lat, tylko zakwas pszenno żytni. Dzięki za przepisik Elu :thumbsup:, smak ocenimy wieczorkiem lub jutro, jak ostygnie i dojrzeje. już nóżkami przebieram i doczekać się nie mogę :D.

post-49725-0-98004900-1455459406_thumb.jpg

post-49725-0-73976500-1455459422_thumb.jpg

post-49725-0-82102900-1455459435_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475794
Udostępnij na innych stronach

@beatag, robilam z normalnej maki chlebowej  ale tez z maki manitoba.z jednej i z drugiej sa OK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475849
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda chlebek wykonany przy pomocy autolizy i kilkunastogodzinnego wyrastania i dojrzewania w lodówce, (15 godz.) :D. Dotychczas nie miałem jakoś przekonania do tej metody, jednak walory smakowe tego pieczywa są tak wspaniałe, że teraz już będzie jedną z podstawowych metod pieczenia w moim domku :D.

 

 

post-49725-0-50116000-1455525274_thumb.jpg

post-49725-0-42055400-1455525285_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475993
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.