Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejszy chlebek pszenno -zytni  zaczety w czwartek rano , moze ktos sie posmieje ze tak dlugo  :D  , ale jak postoi w lodowce 18-24 godz, to wychodzi pyszny mieciutki chlebek i czym starszy tym lepszy, tak mowi moja kolezanka ze przy wypieku chleba nie trzeba sie spieszyc :D

tak wyglada moj chlebus :Dpost-60407-0-63508700-1455389227_thumb.jpgpost-60407-0-05270000-1455389358_thumb.jpg

post-60407-0-21732900-1455389259_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475614
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 784
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

tak wyglada moj chlebus

Ale fajny ... :clap:Pięknie wyrośnięty, widzę że wyśmienicie sobie radzisz z wypiekiem chlebka  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475631
Udostępnij na innych stronach

Eli, to przepis na  chleb bez wyrabiania? Gdzie ciasto stoi / moze stac nawet kilka dni? 

 Chlebus bardzo ladny wyszedl  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475633
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak wyglada moj chlebus :D

Eluś piękny ten chlebuś aż u mnie czuć ten aromat :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475645
Udostępnij na innych stronach

Piękne chlebki Elu :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475654
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny -ja z innej beczki ,gdzieś tu w jakiś wypiekach trafiłam na fajny przepis n a bułeczki do hamburgerów   i nijak nie moge go odszukać ,a dorwałam fajny przepis na same hamburgery ,więc chciałam upiec do kompletu te bułeczki .

Pomoże ktoś?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475694
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475696
Udostępnij na innych stronach

Śliczne dzięki ,choć to nie był ten przepis -wydaje mi się,ze pisała któraś z dziewczyn i chyba w przepisie była własnie maka manitoba lub semolina...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475697
Udostępnij na innych stronach

Tak to ja robilam i moge bulki naprawde polecic sa doskonale ,swietnie sie mroza i zachowuja swiezosc ,nie rozpadaja sie po rozmrozeniu. MIeciutkie bez zadnej chrupiacej skorki .

Tutaj masz link do przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-mąka-drożdże-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/?p=400690

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475772
Udostępnij na innych stronach

No i Elu właśnie wyjąłem z piekarnika chlebuś wg. Twojej receptury, i choć nie od dziś przecież piekę, takiego piękinistego jeszcze nigdy nie udało mi się zdziełać :D  Jest jeszcze za świeży aby przekroić i ocenić "dziury" :tongue:. nie mniej wyrósł niesamowicie. Mąka pszenna ze szwedzkiego NETTO, ta której używam od lat, tylko zakwas pszenno żytni. Dzięki za przepisik Elu :thumbsup:, smak ocenimy wieczorkiem lub jutro, jak ostygnie i dojrzeje. już nóżkami przebieram i doczekać się nie mogę :D.

post-49725-0-98004900-1455459406_thumb.jpg

post-49725-0-73976500-1455459422_thumb.jpg

post-49725-0-82102900-1455459435_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475794
Udostępnij na innych stronach

@beatag, robilam z normalnej maki chlebowej  ale tez z maki manitoba.z jednej i z drugiej sa OK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475849
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda chlebek wykonany przy pomocy autolizy i kilkunastogodzinnego wyrastania i dojrzewania w lodówce, (15 godz.) :D. Dotychczas nie miałem jakoś przekonania do tej metody, jednak walory smakowe tego pieczywa są tak wspaniałe, że teraz już będzie jedną z podstawowych metod pieczenia w moim domku :D.

 

 

post-49725-0-50116000-1455525274_thumb.jpg

post-49725-0-42055400-1455525285_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475993
Udostępnij na innych stronach

JA zostawiam swoj na noc ,ale nie w lodowce a na zewnatzr( no ale zima, to jest chlodniej, ) Tez twierdze, ze to dlugie wyrastanie daje wsapniale efekty.

 

 A robiles moze JArku ten chleb,  tylko ze drozdzowy, gdzie wymieszane ciasto surowe wlasnie trzyma sie nawet do tygodnia w lodowce, i dopiero wtedy szykuje sie  ch;leb czy b8ulki( w zaleznosci co chcesz zrobic) i pieczesz. W smaku  tez bardzo dobry i ladnie rosnie, polecam. Krazy po necie jako chleb bez wyrabiania lub chleb z NY Times

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475994
Udostępnij na innych stronach

Anno, ten właśnie jest zrobiony z dodatkiem 100 ml. zakwasu pszenno żytniego i ok 7g. świeżych drożdży. najpierw była autoliza ok. 30 min. tylko mąka i woda, a następnie dodane drożdże wymieszane z zakwasem. Po tym zabiegu zaczyn powędrował do lodówki. Po wyjęciu następnego dnia dwukrotne odgazowanie i wyrastanie, co razem zajęło jeszcze dodatkowo jakieś 5 godzin. Następnie piekarnik z garnkiem rozgrzany do 250 stopni C. chleb umieszczony w szklanym garnku pod przykrywką i pieczony 25-30 min. w tej temperaturze. po tym czasie zdjęcie przykrywki i zmniejszenie temperatury do 200 stopni C. i następne ok. 25 min. Walory smakowe takiego pieczywa wręcz niesamowite, Zawsze byłem jakoś sceptycznie nastawiony do tego typu sposobu pieczenia. Okazuje się jednak że zgodnie z przysłowiem, człowiek uczy się całe życie i ............. polecam więc gorąco tego typu metodę, ponieważ daje niesamowite rezultaty i walory smakowe :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-476000
Udostępnij na innych stronach

JArku, u mnie chyba w temacie jest ,albo w innym o chlebie moj chleb na zakwasie, wlasnie tak robiony, tyle ze ja nie daje drozdzy juz do niego. 

Zobaczysz jeszcze jak dlugo bedzie ten chleb mogl lezec i smak sie wg mnie podnosi in starszy tym lepszy.

 U mnie wlasnie nastawiony jest juz wymieszany z maka i woda zakwas, a jutro rano daje tylko druga czesc maki i sol. Pozniej zarobie i wsadzam tym razem do lodowki, bo mnie nie bedzie dluzej niz mam odgazowac pierwszy raz, wiec musi byc w chlodniejszym srodowisku. Bedzie prawdopodobnie pieczony dopiero w czwartek wieczorem.

 Ciesze sie ,ze smakuje Tobie, ten dlugo dojrzewajacy chlebus. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-476006
Udostępnij na innych stronach

Właśnie siedzę przy śniadanku i wydaje się pewne ze wieczorem trzeba będzie nastawić nowa porcję :D.  Wielokrotnie oglądałem tego typu metodę. Do pizzy, od lat używam tylko ciasto z lodówki, długo dojrzewające, do normalnego pieczywa jakoś nie mogłem się przekonać, aż do tej pory, dzięki Eli i jej pięknie wyglądającemu chlebusiowi, widok którego mnie do tego próbnego wypieku przekonał :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-476010
Udostępnij na innych stronach

no piekny chlebek :clap: kurcze ja chyba bede musiala kupic exrea lodowke..a teraz to taka temp moze stac na dworzu ,kusicie oj kusicie..tylko kiedy ja na to wszystko czas znajde .. :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-476039
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie siedzę przy śniadanku i wydaje się pewne ze wieczorem trzeba będzie nastawić nowa porcję

Smaczności życzę!!! Wspaniały wypiek.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-476041
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.