eli55 Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 13 Lutego 2016 Dzisiejszy chlebek pszenno -zytni zaczety w czwartek rano , moze ktos sie posmieje ze tak dlugo , ale jak postoi w lodowce 18-24 godz, to wychodzi pyszny mieciutki chlebek i czym starszy tym lepszy, tak mowi moja kolezanka ze przy wypieku chleba nie trzeba sie spieszyc tak wyglada moj chlebus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 13 Lutego 2016 Ładny chleb, widać że w italii macie inna mąkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zytnia jest z Polski :D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 13 Lutego 2016 tak wyglada moj chlebus Ale fajny ... :clap:Pięknie wyrośnięty, widzę że wyśmienicie sobie radzisz z wypiekiem chlebka Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 13 Lutego 2016 Eli, to przepis na chleb bez wyrabiania? Gdzie ciasto stoi / moze stac nawet kilka dni? Chlebus bardzo ladny wyszedl Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 13 Lutego 2016 Aniu chlebek wyrabiany Kenwoodem , skladany 2-3 razy i trzymany w lodowce :)Dzieki halusia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 13 Lutego 2016 tak wyglada moj chlebus Eluś piękny ten chlebuś aż u mnie czuć ten aromat Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 13 Lutego 2016 Piękne chlebki Elu Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 13 Lutego 2016 Eli, drozdzowy? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 13 Lutego 2016 Dziewczyny -ja z innej beczki ,gdzieś tu w jakiś wypiekach trafiłam na fajny przepis n a bułeczki do hamburgerów i nijak nie moge go odszukać ,a dorwałam fajny przepis na same hamburgery ,więc chciałam upiec do kompletu te bułeczki .Pomoże ktoś? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 13 Lutego 2016 beatag - Może ten będzie przydatny https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/?view=findpost&p=292538 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 13 Lutego 2016 Śliczne dzięki ,choć to nie był ten przepis -wydaje mi się,ze pisała któraś z dziewczyn i chyba w przepisie była własnie maka manitoba lub semolina... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 14 Lutego 2016 To chyba muszisz zapytac electry , bo Ona robi bulki do hamburgerow ,Aniu chlebki sa na samych zakwasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 14 Lutego 2016 Tak to ja robilam i moge bulki naprawde polecic sa doskonale ,swietnie sie mroza i zachowuja swiezosc ,nie rozpadaja sie po rozmrozeniu. MIeciutkie bez zadnej chrupiacej skorki .Tutaj masz link do przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-mąka-drożdże-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/?p=400690 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 14 Lutego 2016 Super ,właśnie o ten przepis mi chodziło!Wielkie dzięki. Powiedz mi jeszcze tylko jakiej mąki używasz do tego przepisu? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 14 Lutego 2016 No i Elu właśnie wyjąłem z piekarnika chlebuś wg. Twojej receptury, i choć nie od dziś przecież piekę, takiego piękinistego jeszcze nigdy nie udało mi się zdziełać Jest jeszcze za świeży aby przekroić i ocenić "dziury" . nie mniej wyrósł niesamowicie. Mąka pszenna ze szwedzkiego NETTO, ta której używam od lat, tylko zakwas pszenno żytni. Dzięki za przepisik Elu , smak ocenimy wieczorkiem lub jutro, jak ostygnie i dojrzeje. już nóżkami przebieram i doczekać się nie mogę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 14 Lutego 2016 Jarku bardzo sie ciesze i czekam na zdjecie z przekroju :D :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 14 Lutego 2016 @beatag, robilam z normalnej maki chlebowej ale tez z maki manitoba.z jednej i z drugiej sa OK Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 15 Lutego 2016 Tak wygląda chlebek wykonany przy pomocy autolizy i kilkunastogodzinnego wyrastania i dojrzewania w lodówce, (15 godz.) . Dotychczas nie miałem jakoś przekonania do tej metody, jednak walory smakowe tego pieczywa są tak wspaniałe, że teraz już będzie jedną z podstawowych metod pieczenia w moim domku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 15 Lutego 2016 JA zostawiam swoj na noc ,ale nie w lodowce a na zewnatzr( no ale zima, to jest chlodniej, ) Tez twierdze, ze to dlugie wyrastanie daje wsapniale efekty. A robiles moze JArku ten chleb, tylko ze drozdzowy, gdzie wymieszane ciasto surowe wlasnie trzyma sie nawet do tygodnia w lodowce, i dopiero wtedy szykuje sie ch;leb czy b8ulki( w zaleznosci co chcesz zrobic) i pieczesz. W smaku tez bardzo dobry i ladnie rosnie, polecam. Krazy po necie jako chleb bez wyrabiania lub chleb z NY Times Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-475994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 15 Lutego 2016 Anno, ten właśnie jest zrobiony z dodatkiem 100 ml. zakwasu pszenno żytniego i ok 7g. świeżych drożdży. najpierw była autoliza ok. 30 min. tylko mąka i woda, a następnie dodane drożdże wymieszane z zakwasem. Po tym zabiegu zaczyn powędrował do lodówki. Po wyjęciu następnego dnia dwukrotne odgazowanie i wyrastanie, co razem zajęło jeszcze dodatkowo jakieś 5 godzin. Następnie piekarnik z garnkiem rozgrzany do 250 stopni C. chleb umieszczony w szklanym garnku pod przykrywką i pieczony 25-30 min. w tej temperaturze. po tym czasie zdjęcie przykrywki i zmniejszenie temperatury do 200 stopni C. i następne ok. 25 min. Walory smakowe takiego pieczywa wręcz niesamowite, Zawsze byłem jakoś sceptycznie nastawiony do tego typu sposobu pieczenia. Okazuje się jednak że zgodnie z przysłowiem, człowiek uczy się całe życie i ............. polecam więc gorąco tego typu metodę, ponieważ daje niesamowite rezultaty i walory smakowe . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-476000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 15 Lutego 2016 JArku, u mnie chyba w temacie jest ,albo w innym o chlebie moj chleb na zakwasie, wlasnie tak robiony, tyle ze ja nie daje drozdzy juz do niego. Zobaczysz jeszcze jak dlugo bedzie ten chleb mogl lezec i smak sie wg mnie podnosi in starszy tym lepszy. U mnie wlasnie nastawiony jest juz wymieszany z maka i woda zakwas, a jutro rano daje tylko druga czesc maki i sol. Pozniej zarobie i wsadzam tym razem do lodowki, bo mnie nie bedzie dluzej niz mam odgazowac pierwszy raz, wiec musi byc w chlodniejszym srodowisku. Bedzie prawdopodobnie pieczony dopiero w czwartek wieczorem. Ciesze sie ,ze smakuje Tobie, ten dlugo dojrzewajacy chlebus. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-476006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 15 Lutego 2016 Właśnie siedzę przy śniadanku i wydaje się pewne ze wieczorem trzeba będzie nastawić nowa porcję . Wielokrotnie oglądałem tego typu metodę. Do pizzy, od lat używam tylko ciasto z lodówki, długo dojrzewające, do normalnego pieczywa jakoś nie mogłem się przekonać, aż do tej pory, dzięki Eli i jej pięknie wyglądającemu chlebusiowi, widok którego mnie do tego próbnego wypieku przekonał . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-476010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 15 Lutego 2016 no piekny chlebek kurcze ja chyba bede musiala kupic exrea lodowke..a teraz to taka temp moze stac na dworzu ,kusicie oj kusicie..tylko kiedy ja na to wszystko czas znajde .. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-476039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 15 Lutego 2016 Właśnie siedzę przy śniadanku i wydaje się pewne ze wieczorem trzeba będzie nastawić nowa porcję Smaczności życzę!!! Wspaniały wypiek. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/21/#findComment-476041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.