Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ok Aniu , dzieki za porade :thumbsup:  , o suszeniu lisci szpinaku nawet nie pomyslalam, zawsze robilam takie purre  zamrazalam , ale jest zawsze za bardzo i musze

zawsze odsaczac na sitku :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-458413
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 784
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Electra jest jeszcze chyba bardziej zielony. Tylko uwazaj przy suszeniu, nie rob tego w piekarniku bo zbrazowieja

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-458488
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dawno mnie tutaj nie bylo , ale dzisiaj chce sie pochwalic moim chlebkiem, szkoda ze nie mozecie czuc jego zapachu.

post-60407-0-31429300-1455105459_thumb.jpg

Przepis wziety z internetu , Pinterest

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474593
Udostępnij na innych stronach

szkoda ze nie mozecie czuc jego zapachu

Może zrobisz na kurs ze dwa?  :D  :rolleyes:

 

Dużego nadbagażu nie będzie.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474594
Udostępnij na innych stronach

Pawel jedziesz na kurs?

Istnieje taka opcja.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474597
Udostępnij na innych stronach

Elu a mozesz podac ten przepis ? bo bardzo smakowicie wyglada, to tez bym upiekla dla odmiany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474601
Udostępnij na innych stronach

Bardzo chetnie ale ja przylece do Warszawy w  srode 

To oczywiście mogę przejąć w środę.  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474606
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale dzisiaj chce sie pochwalic moim chlebkiem,

Elu cudny ten chlebek :) Powiedz on jest na drożdżach?

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474609
Udostępnij na innych stronach

Jasne daj linka jak cos nie skumamy bedziem pytac :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474625
Udostępnij na innych stronach

http://prl-kuchniadanusi.blogspot.it/2013/10/chleb-polski.htmlto jest przepis tylko ze ja zrobilam zmiany , dodalam zakwas pszenny twardy ,make manitoba i semola,

nie dodalam kminku i cukru tylko malto ( ale moze byc tez i cukier) , zamiast zwyklej wody dodaje gazowana podgrzana ,

 zakwas wyjmuje rano z lodowki  i odswiezam

50 g zakwasu

50 wody gazowanej

100g manitoby  , zostawiam do wieczora ,

wieczorem biore caly zakwas i dodaje tak jak w przepisie

200 manitoby i 200 wody dobrze wyrabiam keenwodem i zostawiam na cala noc ,  rano  biore  reszte maki ( ja dodaje pol manitoby i pol semoli ) i robie (autoliza) tz  do maki i semoli dodaje wode i zostawiam na kilka godz , nastepnie dodaje caly zakwas i rozrabiam z make ,trzeba dobrze wyrobic zeby ciasto bylo gladkie i na koncu dodaje sol , jeszcze wyrabiam i klade do koszyczka w torbie plastykowej na cala noc do lodowki, rano zostawiam ze 3 godz w tem pokojowej , rozgrzewam  dobrze piecyk zeliwna patelnie  moj piecyk ma 230 stopni najwieksza temp , klade garnuszek z goraca woda , nastepnie przekladam chlebek i pieke przez 15 min , nastepnie wyjmuje garnuszek z woda i obnizam temp do 200 stopni i pieke przez 30 min , nastepnie jeszcze 10 mni przy temp 180 stopni przy lekko uchylonych drzwikach piecyka ,po upieczeniu ( pukajac musi wydac gluchy odglos) zawijam w lniana scierke , odwracam i zostawiam w koszyczku (u mnie druszlak)do calkowitego wystygniecia.

Jak wyjdzie chlebek zalezy tez od maki i zakwasu , ja mam piekny zakwas bo dostalam od kolezanki ktora jest specjalistko od wypieku chleba ,a bo moj byl za slaby i skonczyl w koszu niestety chlebek za dobrze na nim nie wyrastal.


Mam nadzieje ze cos z tego chaotycznego przepisu cos zrozumiecie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474655
Udostępnij na innych stronach

Damy rade :)  dzieki   :thumbsup: musze zrobic ja robie moj podobnie tylko odgazowuje  zanim trafi do koszyka. Teraz zrobie Twoim sposobem, mam monitobe ..semoliny brak ale bedzie zwykla ,bede probowac bo akurat mialam moj przepis powiekszyc bo za duzy koszyk do wyrastania mam

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474672
Udostępnij na innych stronach

heheh te odgazowywanie najgorsze ,dlatego zadko pieke ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-474688
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj rano zaczelam ten razowy chleb z zarkami , jak zwykle przepis troche zmieniony , dodalam 200 g zakwasu  zamiast 100 ( dokarmionego wczesniej) bo szkoda mi bylo wyrzucic,  100 roznych zarek i platkow owsianych zalalam 90 g goracej wody i zostawilam do wieczora ( przykryte)

200 g maki razowej zytniej

100 g manitoby

200 g wody gazowanej (cieplej)

wieczorem dodalam

 z maki , semoli zrobilam autolize na kilka godz ( tz ze zalalam maki woda i zostawilam pod przykryciem)

300g semoli

200 g manitoba

400g wody (( zawsze gazowanej cieplej)

do zakwasu dodalam po woli namoczone maki i dobrze wyrobilam , zarka  i nastepnie dodalam 15 g soli i jeszcze raz dobrze wyrobilam, ciasto ma byc gladkie , przelozylam do wysmarowanej olejem miski  i wlozylam do plastykowej torby , nastepnie co jakies 45 min zlozylam 2  razy , przelozylam do druszlaka wylozonym papierem  do pieczenia i wlozylam do torby i tak sobie stalo do rana .

rano rozgrzalam piecuk  230 stopni i wlozylam garnuszek z goraca woda ,, brytfanke rowniez wygrzalam  , nasepnie przelozylam  chlebek do piecyka , pierwsze 15 minut  z para i 230 stopni , nastepnie obnizam temp do 200 stopni i pieklam przez 20 min  , nastepnie jeszcze 10 min o temp 180 stopni i lekko uchylonych drzwikach,

mam nadzieje ze tym razem przepis bedzie bardziej zrozumialy od poprzedniego ,  bo w poprzednim zapomnialam napisac o skladaniu :facepalm:post-60407-0-21610500-1455271899_thumb.jpg taki zobaczylam ranopost-60407-0-90773300-1455272033_thumb.jpgtak wyglada po upieczeniu  a tak po przekrojupost-60407-0-42235000-1455272186_thumb.jpgpost-60407-0-42235000-1455272186_thumb.jpg


Nie wiem  dlaczego wychodza podwojne zdjecia

post-60407-0-14409100-1455272121_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/20/#findComment-475290
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.