Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Osłonki białkowe karmelowe 65 fi. Parzenie odbywało się w temperaturze między 72-75 stopni przez okres 1h 10 min.

 

Fotek nie widzę, ale to parzenie jakby przy długie- rzekłbym.... :cool:

 

Nie strzelę focha ani nie wpadnę w http://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_hysteric.gifale czekam na odpowiedź ile czasu powinnam parzyć. Uczę się cały czas i jak każdy popełniam błędy, ale po to wstawiam te zdjęcia, aby inni zobaczyli, gdzie je popełniłam i dali odpowiednie wskazówki.

Pis... spokojnie poczekam na Twoją odpowiedź :cool:

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-349441
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 185
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

ale czekam na odpowiedź ile czasu powinnam parzyć.

 

45-50 minut, fot wyrobów nie widzę, nie mogę nic więcej powiedzieć....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-349547
Udostępnij na innych stronach

 

 

45-50 minut, fot wyrobów nie widzę, nie mogę nic więcej powiedzieć....

Ja widzę a Ty nie widzisz? :cry:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-349550
Udostępnij na innych stronach

Ty to kroiłaś bezpośrednio po parzeniu ? ... bo tak wygląda ...

 

Ps

Piotrze normalnie się foty wyświetlają

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-349552
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ty to kroiłe§ bezpośrednio po parzeniu ? ... bo tak wygląda ...

Wyrób był już schłodzony nieco, ale w środku jeszcze lekko ciepły... a coś z nim nie tak? to proszę napisać :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-349553
Udostępnij na innych stronach

No właśie podcieki świadczące albo o tym że nie był schłodzony albo temperatura parzenia była wyższa niż piszesz ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-349554
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie był schłodzony

I tu pewnie masz rację ... zbyt szybko chciałam zobaczyć jak udał mi się wyrób :facepalm: mam termometr i pilnowałam temp.  :) dzięki za cenną uwagę :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-349555
Udostępnij na innych stronach

 

 

zbyt szybko chciałam zobaczyć jak udał mi się wyrób

 Skad ja to znam. U mnie do dzisiaj musze pilnowac, bo inaczej moja gorsza polowa od razu zaczyna kroic, bo sie doczekac nie moze http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,13_tl_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-349557
Udostępnij na innych stronach

U mnie fotek też brak.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-349581
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Trochę ostatnio ''podreptałam' w kuchni :)

Na początek ser a'la  koryciński dojrzewa w lodówce drugi dzień.

post-53395-0-54892400-1403519754_thumb.jpg

Kiełbasa drobiowa wg przepisu Kolegi Pis-a ( przepis jest w tym temacie, na poprzedniej stronie). Tym razem zamiast kardamonu, dodałam kolorowy pieprz, oraz 65 dag podgardla zmielonego dwa razy na szóstce.

post-53395-0-57585500-1403520066_thumb.jpg

Zrobiłam trzy batony, tej kiełbasy, a resztę postanowiłam włożyć do słoików... aby zrobić mały test.

post-53395-0-09251300-1403520179_thumb.jpg

A tak wygląda kiełbasa ze słoika w przekroju.

post-53395-0-55558900-1403520348_thumb.jpg

I najważniejsze... mam galaretkę, która się nie rozpada, pomimo, że nie dodawałam żadnych ''ulepszaczy'' http://emoty.blox.pl/resource/yahoo.gif

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-358769
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wyroby pierwsza klasa. Ale u mnie najwyższe noty za kaszankę. Jeszcze nie robiłem kaszanki. Noszę sie z zamiarem jej zrobienia od jakiegoś czasu ale zawsze to odwlekam. Teraz mnie zmotywowałaś. A więc do roboty. :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-364482
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wow wpisuję się do wątku, super wyroby będę mia kilka pytań ale to już później :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-378393
Udostępnij na innych stronach

Anuś mam pytanie odnośnie kiełbasy w słoiku.

Mięso z którego robiłaś kiełbasę Pis-a część dałaś do osłonki a część do słoika? Dodawałaś więcej wody? 

Z tego co piszesz nie dodawałaś ulepszaczy, masz na myśli żelatynę?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-379568
Udostępnij na innych stronach

Anuś mam pytanie odnośnie kiełbasy w słoiku.

Mięso z którego robiłaś kiełbasę Pis-a część dałaś do osłonki a część do słoika? Dodawałaś więcej wody? 

Z tego co piszesz nie dodawałaś ulepszaczy, masz na myśli żelatynę?

Michał ... ja Cię bardzo przepraszam :facepalm: że dopiero teraz odpisuję. Ostatnio coś mi źle pokazuje ''nową zawartość'' ... jeszcze raz przepraszam. Do osłonki i do słoików wkładałam tą samą masę  i nie dodawałam żelatyny. W składzie było tylko podgardle. Sama się dziwiłam, że mi taka ładna galaretka wyszła. :)

Właśnie dzisiaj pekluję kolejne mięso na tą kiełbaskę, tylko się zastanawiam jakie jeszcze mogę dodać przyprawy.... będę chyba improwizować... myślę o suszonym czosnku niedźwiedzim.

Pozdrawiam .. i jak coś to pytaj :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-379687
Udostępnij na innych stronach

Anus robilam kiedys mielonke z niedzwiedzim czosnkiem ,bardzo dobraw smaku wyszla,polecam :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-379689
Udostępnij na innych stronach

Anus robilam kiedys mielonke z niedzwiedzim czosnkiem ,bardzo dobraw smaku wyszla,polecam :thumbsup:

Electra ... czyli decyzja podjęta... będzie z czosnkiem niedźwiedzim suszonym :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-379690
Udostępnij na innych stronach

 

 

Michał ... ja Cię bardzo przepraszam że dopiero teraz odpisuję.

No co ty :) 

 

Sama się dziwiłam, że mi taka ładna galaretka wyszła.

No galaretka pierwsza klasa dlatego się tak dopytuje.

Ja ostatnio robiłem tyrolską i galaretki jak na lekarstwo. Moja żonka zajada się tą tyrolską i mówi, że jak by była galaretka  to mnie będzie bardziej kochać :D  


 

 

Anus robilam kiedys mielonke z niedzwiedzim czosnkiem ,bardzo dobraw smaku wyszla,polecam

A możesz smak tego czosnku opisać? No nie wiem do czegoś porównać? Jak dużo go dajesz na 1 kg miesa? 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-379706
Udostępnij na innych stronach

@Michał Koperski,oj ciezko mi opisac ale tak za bardzo to zwyklego nie przypomina tak troche jakby szczpiorkowo/czosnkowy smak ,dalam w sumie tak z reki nie za duzo jakies pol lyzeczki.

 ja bardzo go lubie i daje czesto do serka i do marynowanych jajek.( nie mialam jeszcze okazji posmakowac jak swiezy smakuje)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-379709
Udostępnij na innych stronach

 

 

No galaretka pierwsza klasa dlatego się tak dopytuje. Ja ostatnio robiłem tyrolską i galaretki jak na lekarstwo. Moja żonka zajada się tą tyrolską i mówi, że jak by była galaretka to mnie będzie bardziej kochać :D

Michał ... miłość żony poważna rzecz,  :laugh:  jak obecność galaretki w konserwie ma uratować to uczucie, to jak zrobię jutro tą kiełbaskę drobiową w słoikach, będą tylko dwa, bo reszta idzie w osłonki .. i  wyślę je do Ciebie, bo to sprawa wyjątkowa. :laugh:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-379867
Udostępnij na innych stronach

 

 

Michał ... miłość żony poważna rzecz, 

Bezsprzecznie :) 

 

 

to jak zrobię jutro tą kiełbaskę drobiową w słoikach, będą tylko dwa, bo reszta idzie w osłonki .. i  wyślę je do Ciebie, bo to sprawa wyjątkowa.

To by było coś niesamowitego. :clap:  :D 

rozmawiałem z dzisiejszym solenizantem Arkiem i poradził mi co zrobić żeby w tyrolskiej było troszkę galaretki. Radził żeby dodać troche żelatyny. Spróbuję.

Chociaż tak sobie myślę że może lepiej jak bym po prostu zrobił taką kiełbaskę ja twoja  - z przepisu kolegi Pis-a?  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-379930
Udostępnij na innych stronach

 

 

To by było coś niesamowitego.

Michał ... za chwilkę zabieram się do robienia tej kiełbasy ... i teraz mam ogromnego ''stresa'' http://emoty.blox.pl/resource/boisie.gifbo mam w świadomości, że musi wyjść ''lux'' ze sporą ilością galaretki.

Mężczyźni podobno są bardzo organoleptyczni, więc jak już będzie zrobiona to pokażę i zobaczysz czy taka może być. A później już tylko przyjdzie Ci czekać na przesyłkę. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-380212
Udostępnij na innych stronach

Będzie dobrze , trzymam kciuki :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/4/#findComment-380220
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.