tusiaczek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Jako że staramy się troszkę zmienić nasz sposób odżywiania (mamy taki zryw raz na jakiś czas) kupiliśmy właśnie ustrojstwo do robienia jogurtów http://www.ebay.de/itm/350947039290?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 . Te na Alledrogo absolutnie mnie nie zadowalały bo cena podobna a pojemność o połowę mniejsza. Ma ktoś może pomysł co i jak można takim cudeńkiem zrobić? Na początek złożymy chyba małe zamówienie w Agrovisie.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Po co w Agrovisie? - za saszetkę zapłacisz coś koło 5 zł a wystarczy zwykły jogurt na którym pisze "żywe kultury bakterii". Z agrovisu próbowałem wszystkich rodzajów jogurtu, ale najlepszy (miał wspaniały smak i konsystencję) był ten który za chwilę wycofali z oferty Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-323429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Piksiak nie "pisze", a "jest napisane". Ostatnio z agrovisu dostałem na wypróbowanie nowe startery jogurtowe, bardzo polecam, na agrovis jest bardzo sprawdzoną firmą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-323475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) A pod jakim względem jest sprawdzony? Dla mnie to najgorszy sklep w którym naburmuszona pani łaskę robi, że sprzedaje wysyłkowo. PS.W języku potocznym dopuszcza się mówić "pisze" polonisto. Edytowane 31 Grudnia 2013 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-323606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) Masz rację, jednakże jest to błąd logiczny i powinno się go unikać. Cytując profesora Miodka "... tu sra, czy jest nasrane". Przepraszam za niecenzuralne słowa. Ps. Pani Marta nie robi łaski, jest po prostu trochę nieprzytomna. Edytowane 31 Grudnia 2013 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-323715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Stycznia 2014 kupiliśmy właśnie ustrojstwo do robienia jogurtów Jeśli jesteś posiadaczem garnka elektrycznego z Lidla to, może zastąpić jogurtownicę. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Jeśli jesteś posiadaczem garnka elektrycznego z Lidla Andrzeju , ja jestem takowym , więc można prosić coś bliżej w kwestii korzystania z tegoż urządzenia w tym temacie ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Tu coś dla Ciebie PIKSIAK od Pana Mirka z Agrovisu, poprosił, abym wysłał. "Agrovis to nie prosty sklep tylko serwis technologiczny, w którym można przede wszystkim uzyskać porady technologiczne, żeby robić produkty z głową, a nie byle jak.""Pani Marta nie pracuje w Agrovisie już pół roku.To, że na przemysłowych jogurtach jest wzmianka "żywe kultury bakterii" nie oznacza, że tam są w dostatecznej ilości. Poza tym, kultury dla przemysłu są specjalnie dobierane. To już nie są proste, tradycyjne bakterie jogurtowe".cyt. "I jeszcze mały gratis ode mnie z pozdrowieniami dla kolegi PIKSIAKA. Większość przemysłowych jogurtów w momencie zakupu znajduje się już w fazie IV." Pan Mirek z Agrovisu. Plik załączony pochodzi od Pana Mirka z Agrovisu.Proces wzrostu drobnoustrojów w czasie.pdf Edytowane 3 Stycznia 2014 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Andrzeju , ja jestem takowym , więc można prosić coś bliżej w kwestii korzystania z tegoż urządzenia w tym temacie ? 1. zakupić kulturę starterową do jogurtu2. przygotować( wymyć, zdezynfekować) naczynia (słoje)3. sporządzić zakwas serowarski4. przygotować odpowiednią ilość mleka do przerobu.5. wstawić napełnione słoje do garnka i nastawić termostat na właściwą temp.6. odczekać 2-3 godz i już mamy jogurt, który zamierzaliśmy wykonać.7. wystudzić Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Tu coś dla Ciebie PIKSIAK od Pana Mirka z Agrovisu, poprosił, abym wysłał. "Agrovis to nie prosty sklep tylko serwis technologiczny, w którym można przede wszystkim uzyskać porady technologiczne, żeby robić produkty z głową, a nie byle jak.""Pani Marta nie pracuje w Agrovisie już pół roku.To, że na przemysłowych jogurtach jest wzmianka "żywe kultury bakterii" nie oznacza, że tam są w dostatecznej ilości. Poza tym, kultury dla przemysłu są specjalnie dobierane. To już nie są proste, tradycyjne bakterie jogurtowe".cyt. "I jeszcze mały gratis ode mnie z pozdrowieniami dla kolegi PIKSIAKA. Większość przemysłowych jogurtów w momencie zakupu znajduje się już w fazie IV." Pan Mirek z Agrovisu. Plik załączony pochodzi od Pana Mirka z Agrovisu.Czyli z tego wynika, że z takich jogurtów na których jest napisane "żywe kultury bakterii" nie można zrobić jogurtu, czy raczej będzie on szkodliwy dla zdrowia? - pytam bo się nie znam. A co dotyczy Agrovisu to jak idzie poprawa to tylko dobrze, tylko, że ja wybróbowałem całe 3 jogurty Danisco linni Vital, które sprzedawali na allegro i jogurt kremowy był po prostu poezją!!! A potem go wycofali i tyle. PS.Dlatego przeszedłem na jogurty sklepowe bo mi wychodzi przepyszny jogurt ale jak się okaże, że jest to szkodliwe to zaprzestanę Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Stycznia 2014 bo mi wychodzi przepyszny jogurt ale jak się okaże, że jest to szkodliwe to zaprzestanę Skoro jest przepyszny i Ci nie zaszkodził w aspekcie porcelany, to znanczy, że bakterie są w fazie trzeciej Trzeba mieć świadomość, że każde następne pokolenie bakterii (a raczej ich zestawów) będzie odbiegało od wzorca, co ew. wpłynie na konsystencję wyrobu ale nie zaszkodzi konsumentom.Po prostu - w naszym klimacie - dołaczą do bakterii jogurtowych (termofilnych) bakterie mezofilne, które kwaszą naszą kapustę, ogórki lub żurek. Jednak trzymanie mleka w temp. 42 st.C dosyć skutecznie ogranicza ich rozwój. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Kiedyś, kiedyś w "dwnych czasach" w Warszawie na Nowym Świecie, na przeciw mojego domu, był sklep serowarski, gdzie były do nabycia tylko produkty mleczne, sery, no i gotowe kultury jogurtowe, oraz kefirowe w pastylkch. Wyglądało to jak powiedzmy paczka dropsów. Robiłem więc kefiry i jogurty już w bardzo wczesnej młodości, jako że do dziś uwielbiam mleko w kazdej postaci i dużo go spożywam. W tubkach tych znajdowały się instrukcje, gdzie bardzo szczegółowo był opisany sposób przygotowania napoju, podane temperatury i bardzo wyraźnie było zaznaczone że można powtarzać ten proces do 7 razy na bazie tego samego jogurtu czy kefiru, po tym okresie bakterie ulegają stopniowej degradacji i nie powinno się ich dłużej używać, lecz rozpocząć proces z nową pastylką. Nie wiem czy dzisiejsze kultury jogurtowe lub kefirowe mają inne terminy na zachowanie swych właściwości, i przydatności do użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Stycznia 2014 można powtarzać ten proces do 7 razy na bazie tego samego jogurtu czy kefiru Jeżeli chodzi o kefir, to odszczepianie - bez grzybka kefirowego - już w trzecim pokoleniu nie daje kefiru.Wracając do jogurtu; tradycyjny robiony był w szerokich, płytkich naczyniach, co powodowało równoczesne z kiszeniem odparowywanie wody z mleka. Zagęszczone w ten sposób mleko, w połączeniu z bakteriami jogurtowymi, dawało wspaniały skrzep, w którym łyżka stała. Współcześnie zagęszcza się mleko dodatkiem mleka w proszku.Ponieważ w warunkach domowych nie robi się tego dlatego jogurt nie będzie tak tęgi jak sklepowy.No, chyba, że ma się mleko od krów razy jersey. Ono ma prawie dwa razy więcej białka i tłuszczu niż mleko od krów tradycyjnych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Można korzystać z jogurtów sklepowych w celu przeszczepiania bakterii, ale najlepiej wybierać jogurty z najdłuższą datą przydatności. Oczywiście bez żadnych dodatków chemicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Można korzystać z jogurtów sklepowych w celu przeszczepiania bakterii, ale najlepiej wybierać jogurty z najdłuższą datą przydatności. Oczywiście bez żadnych dodatków chemicznych. Dokładnie tak właśnie jak pisze Akmis, już od wielu lat robię. Bardzo dobry i zawsze dający dobre rezultaty sposób.Co do uwag EAnny. W owym czasie robiłem te kefiry i jogurty w 1 litrowych szklanych butelkach od mleka, bo takie wtedy funkcjonowały na rynku. Trzymałem się zawsze instrukcji towarzyszącej pastylkom z kulturą bakteryjną, i zawsze byłem jak sięgam pamięcią, zadowolony z osiąganych rezultatów.Owe pastyli, jak pamiętam, produkowały "Warszawskie Zakłady Mleczarskie WOLA".Te te same Zakłady, w których "Danone" rozpoczynało swoją działalność i karierę w Polsce.http://www.danone.pl/Kim-jestesmy/Historia-Danone Edytowane 5 Stycznia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.