Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że staramy się troszkę zmienić nasz sposób odżywiania (mamy taki zryw raz na jakiś czas) kupiliśmy właśnie ustrojstwo do robienia jogurtów http://www.ebay.de/itm/350947039290?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 . Te na Alledrogo absolutnie mnie nie zadowalały bo cena podobna a pojemność o połowę mniejsza. Ma ktoś może pomysł co i jak można takim cudeńkiem zrobić? Na początek złożymy chyba małe zamówienie w Agrovisie....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/
Udostępnij na innych stronach

Po co w Agrovisie? - za saszetkę zapłacisz coś koło 5 zł a wystarczy zwykły jogurt na którym pisze "żywe kultury bakterii". Z agrovisu próbowałem wszystkich rodzajów jogurtu, ale najlepszy (miał wspaniały smak i konsystencję)  był ten który za chwilę wycofali z oferty :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-323429
Udostępnij na innych stronach

A pod jakim względem jest sprawdzony? Dla mnie to najgorszy sklep w którym naburmuszona pani łaskę robi, że sprzedaje wysyłkowo.

 

PS.

W języku potocznym dopuszcza się mówić "pisze" polonisto.

Edytowane przez piksiak

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-323606
Udostępnij na innych stronach

Masz rację, jednakże jest to błąd logiczny i powinno się go unikać. Cytując profesora Miodka "... tu sra, czy jest nasrane". Przepraszam za niecenzuralne słowa. 

Ps. Pani Marta nie robi łaski, jest po prostu trochę nieprzytomna.

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-323715
Udostępnij na innych stronach

 

 

kupiliśmy właśnie ustrojstwo do robienia jogurtów 

Jeśli jesteś posiadaczem garnka elektrycznego z Lidla to, może zastąpić jogurtownicę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324045
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli jesteś posiadaczem garnka elektrycznego z Lidla

Andrzeju , ja jestem takowym , więc można prosić coś bliżej w kwestii korzystania z tegoż urządzenia w tym temacie ? :facepalm:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324102
Udostępnij na innych stronach

Tu coś dla Ciebie PIKSIAK od Pana Mirka z Agrovisu, poprosił, abym wysłał. 

 

 

"Agrovis to nie prosty sklep tylko serwis technologiczny, w którym można przede wszystkim uzyskać porady technologiczne, żeby robić produkty z głową, a nie byle jak."

"Pani Marta nie pracuje w Agrovisie już pół roku.
To, że na przemysłowych jogurtach jest wzmianka "żywe kultury bakterii" nie oznacza, że tam są w dostatecznej ilości. Poza tym, kultury dla przemysłu są specjalnie dobierane. To już nie są proste, tradycyjne bakterie jogurtowe".

cyt. "I jeszcze mały gratis ode mnie z pozdrowieniami dla kolegi PIKSIAKA. Większość przemysłowych jogurtów w momencie zakupu znajduje się już w fazie IV." Pan Mirek z Agrovisu.

 

 

Plik załączony pochodzi od Pana Mirka z Agrovisu.

Proces wzrostu drobnoustrojów w czasie.pdf

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324174
Udostępnij na innych stronach

 

 

Andrzeju , ja jestem takowym , więc można prosić coś bliżej w kwestii korzystania z tegoż urządzenia w tym temacie ?

1. zakupić kulturę starterową do jogurtu

2. przygotować( wymyć, zdezynfekować) naczynia (słoje)

3. sporządzić zakwas serowarski

4. przygotować odpowiednią ilość mleka do przerobu.

5. wstawić napełnione słoje do garnka i nastawić termostat na właściwą temp.

6. odczekać 2-3 godz i już mamy jogurt, który zamierzaliśmy wykonać.

7. wystudzić

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324316
Udostępnij na innych stronach

Tu coś dla Ciebie PIKSIAK od Pana Mirka z Agrovisu, poprosił, abym wysłał. 

 

 

"Agrovis to nie prosty sklep tylko serwis technologiczny, w którym można przede wszystkim uzyskać porady technologiczne, żeby robić produkty z głową, a nie byle jak."

"Pani Marta nie pracuje w Agrovisie już pół roku.
To, że na przemysłowych jogurtach jest wzmianka "żywe kultury bakterii" nie oznacza, że tam są w dostatecznej ilości. Poza tym, kultury dla przemysłu są specjalnie dobierane. To już nie są proste, tradycyjne bakterie jogurtowe".

cyt. "I jeszcze mały gratis ode mnie z pozdrowieniami dla kolegi PIKSIAKA. Większość przemysłowych jogurtów w momencie zakupu znajduje się już w fazie IV." Pan Mirek z Agrovisu.

 

 

Plik załączony pochodzi od Pana Mirka z Agrovisu.

Czyli z tego wynika, że z takich jogurtów na których jest napisane :D "żywe kultury bakterii" nie można zrobić jogurtu, czy raczej  będzie on szkodliwy dla zdrowia? - pytam bo się nie znam.

 

A co dotyczy Agrovisu to jak idzie poprawa to tylko dobrze, tylko, że ja wybróbowałem całe 3 jogurty Danisco linni Vital, które sprzedawali na allegro i jogurt kremowy był po prostu poezją!!! A potem go wycofali :( i tyle.

 

PS.

Dlatego przeszedłem na jogurty sklepowe bo mi wychodzi przepyszny jogurt ale jak się okaże, że jest to szkodliwe to zaprzestanę :(

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324516
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo mi wychodzi przepyszny jogurt ale jak się okaże, że jest to szkodliwe to zaprzestanę

Skoro jest przepyszny i Ci nie zaszkodził w aspekcie porcelany, to znanczy, że bakterie są w fazie trzeciej :D 

Trzeba mieć świadomość, że każde następne pokolenie bakterii (a raczej ich zestawów) będzie odbiegało od wzorca, co ew. wpłynie na konsystencję wyrobu ale nie zaszkodzi konsumentom.

Po prostu - w naszym klimacie - dołaczą do bakterii jogurtowych (termofilnych)  bakterie mezofilne, które kwaszą naszą kapustę, ogórki lub żurek. Jednak trzymanie mleka w temp. 42 st.C dosyć skutecznie ogranicza ich rozwój.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324525
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś, kiedyś w "dwnych czasach" w Warszawie na Nowym Świecie, na przeciw mojego domu, był sklep serowarski, gdzie były do nabycia tylko  produkty mleczne, sery, no i  gotowe kultury jogurtowe, oraz kefirowe w pastylkch. Wyglądało to jak powiedzmy paczka dropsów. Robiłem więc kefiry i jogurty już  w bardzo wczesnej młodości, jako że do dziś uwielbiam mleko w kazdej postaci i dużo go spożywam. W tubkach tych znajdowały się instrukcje, gdzie bardzo szczegółowo był opisany sposób przygotowania napoju, podane temperatury  i bardzo wyraźnie było zaznaczone że można powtarzać ten proces do 7 razy na bazie tego samego jogurtu czy kefiru, po tym okresie bakterie ulegają stopniowej degradacji i nie powinno się ich dłużej używać, lecz rozpocząć proces z nową pastylką. Nie wiem czy dzisiejsze kultury jogurtowe lub  kefirowe mają inne terminy na zachowanie swych właściwości, i przydatności do użytku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324563
Udostępnij na innych stronach

 

 

można powtarzać ten proces do 7 razy na bazie tego samego jogurtu czy kefiru

Jeżeli chodzi o kefir, to odszczepianie - bez grzybka kefirowego - już w trzecim pokoleniu nie daje kefiru.

Wracając do jogurtu; tradycyjny robiony był w szerokich, płytkich naczyniach, co powodowało równoczesne z kiszeniem odparowywanie wody z mleka. Zagęszczone w ten sposób mleko, w połączeniu z bakteriami jogurtowymi, dawało wspaniały skrzep, w którym łyżka stała. Współcześnie zagęszcza się mleko dodatkiem  mleka w proszku.

Ponieważ w warunkach domowych nie robi się tego dlatego jogurt nie będzie tak tęgi jak sklepowy.

No, chyba, że ma się mleko od krów razy jersey. Ono ma prawie dwa razy więcej białka i tłuszczu niż mleko od krów tradycyjnych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324578
Udostępnij na innych stronach

Można korzystać z jogurtów sklepowych w celu przeszczepiania bakterii, ale najlepiej wybierać jogurty z najdłuższą datą przydatności. Oczywiście bez żadnych dodatków chemicznych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324589
Udostępnij na innych stronach

Można korzystać z jogurtów sklepowych w celu przeszczepiania bakterii, ale najlepiej wybierać jogurty z najdłuższą datą przydatności. Oczywiście bez żadnych dodatków chemicznych.

 

Dokładnie tak właśnie jak pisze Akmis, już od wielu lat robię. Bardzo dobry i zawsze dający dobre rezultaty sposób.

Co do uwag EAnny. W owym czasie robiłem te kefiry i jogurty w 1 litrowych szklanych butelkach od mleka, bo takie wtedy funkcjonowały na rynku. Trzymałem się zawsze instrukcji towarzyszącej pastylkom z kulturą bakteryjną, i zawsze byłem jak sięgam pamięcią, zadowolony z osiąganych rezultatów.

Owe pastyli, jak pamiętam, produkowały "Warszawskie Zakłady Mleczarskie WOLA".

Te te same Zakłady, w których "Danone" rozpoczynało swoją działalność i karierę w Polsce.

http://www.danone.pl/Kim-jestesmy/Historia-Danone

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9143-jogurty/#findComment-324594
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.