Aksamit97 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Witam wszystkich.Piszę w tym dziale pierwszy raz, wcześniej udzielałem się tylko grupie serowarów. Chciałem zapytać Was czy jest możliwe robienie wędlin bez azotanów i azotynów? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) czy jest możliwe robienie wędlin bez azotanów i azotynów?tak, ale ich bezpieczeństwo mikrobiologiczne, wygląd(zazwyczaj) i smak (rzecz gustu) są obniżone.... Edytowane 3 Stycznia 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Stycznia 2014 A ile takie wędliny bez związków azotowych mogą leżeć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Stycznia 2014 To jest temat rzeka...wszystko zależy od wielu czynników... począwszy od stopnia zasolenia, poprzez sposób obróbki, warunków przechowywania etc.nie można generalizować - każdy produkt będzie inny Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Stycznia 2014 To czemu w sklepach nie sprzedają wędlin bez azotynów, byłyby zdrowsze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Przestańmy już tak demonizować te azotany /azotyny/ w wędlinach - oczywiście wszędzie powinno się je minimalizować, ale dla człowieka większym zagrożeniem zdrowotnym jest ich obecność w warzywach !Akmis978, a czy wiesz, że używa się ich również (celowo) do produkcji serów dojrzewających ? Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Stycznia 2014 A ile takie wędliny bez związków azotowych mogą leżeć? Dwa trzy dni wytrzyma, a potem... Saletry człowiek używa do konserwacji mięsa od około 10000 lat, ludzkość przetrwała. Przestańmy już tak demonizować te azotany /azotyny/ w wędlinach - oczywiście wszędzie powinno się je minimalizować, ale dla człowieka większym zagrożeniem zdrowotnym jest ich obecność w warzywach ! Podpisuję się pod tym, ach te zdrowe nowalijki. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Tak wiem i zawsze kupuję sery bez nich. Używa się ich, żeby bakterie coli miały tlen i nie powstają wzdęcia serów, ale azotany przekształcają się w azotyny. Ps. A ta ilość azotynów w mięsach jest duża? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Stycznia 2014 O fermentacji masłowej też należy pamiętać ! Ps. A ta ilość azotynów w mięsach jest duża? Jeśli naprawdę jesteś zainteresowany to odsyłam do strony głównej, bo zaczyna się tutaj robić "Uniwersytet I Wieku" . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Saletry człowiek używa do konserwacji mięsa od około 10000 lat Skąd to wiesz? Możesz podać źródło? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Saletry człowiek używa do konserwacji mięsa od około 10000 lat Skąd to wiesz? Możesz podać źródło? Może kolega pamięta po prostu Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Myślę, że Pis się nie obrazi. Źródło: "Odyseja" Homera (IX/VIII w p.n.e.), oraz Arystofanes (V/IV w p.n.e.).Dodam kilka ciekawostek, o których się raczej nie mówi.Czy wiecie, że w Egipcie, na przykład nie spożywano mięsa krów, bo były poświęcone Izydzie ani świń, które uważano za zwierzęta nieczyste? Zwierzęta te były składane w ofierze bogom pod warunkiem, że były zdrowe.A na ziemiach polskich do IX w. p.n.e. raczono się głównie upolowaną dziczyzną oraz mięsem chowanego na swoje potrzeby bydła, choć mieszkańcy podgrodzia wawelskiego nie pogardzali także psiną?Jeszcze jedna ciekawostka. W Rzymie działały stowarzyszenia rzeźników. Już wtedy musiały istnieć przepisy sanitarne, skoro w dokumentach ze 164 r. p.n.e. odnotowano, że ukarano rzeźników sprzedających mięso wcześniej nie przebadane. Rzymianie znali wiele gatunków wędlin, które po odpowiednim przygotowaniu (solenie, peklowanie, wędzenie, suszenie) rozsyłali do swoich podbitych prowincji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Stycznia 2014 http://ksow.pl/fileadmin/user_upload/ksow.pl/Projekty_z_konkursu_I_KSOW/szkolenie/P_przetw%C3%B3rtswo_mi%C4%99sa.pdf Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Skąd to wiesz? Możesz podać źródło? Może kolega pamięta po prostu No w szkole nas uczyli, kiedy i gdzie, z tego to co pamiętam to złoża azotanu sodu w Chile, Peru, Egipcie i Kazachstanie. No i rzecz najważniejsza jaką pamiętam - azotany sodu i potasu od zawsze służyły do konserwowania mięsa, zabezpieczały przed tworzeniem się jadu kiełbasianego. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Stycznia 2014 eeee, rozczarowałem się te źródła podają raptem 6000 lat .... a gdzie 10 0000, o których wspomina pis?te 4000 lat różnicy to bardzo ciekawy okres, początek neolitu, osiadłego trybu życia, rolnictwa, hodowli zwierząt .... Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Myślę, że Pis sięgnie do swoich materiałów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Uważaj żeby nie wyciągnął "czarnej teczki" Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Stycznia 2014 To także czasem jest potrzebne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Witam ponownie.Znalazłem ostatnio w sklepach kabanosy wieprzowe bez dodatku azotynów Henryka Kani. Chciałbym zapytać czy jest możliwość zrobienia w domowych warunkach kabanosów bez azotynów? Czy mógłby ktoś wrzucić przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-364687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Chciałbym zapytać czy jest możliwość zrobienia w domowych warunkach kabanosów bez azotynów? Czy mógłby ktoś wrzucić przepis? Rozwiązanie Twojego problemu jest banalne rób jak klasyczne kabanosy ale na samej soli Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-364690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 A nie będą miały jadu kiełbasianego? Soli nie trzeba dać więcej? Ma ktoś dobry sprawdzony przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-364691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Witam ponownie.Znalazłem ostatnio w sklepach kabanosy wieprzowe bez dodatku azotynów Henryka Kani. Chciałbym zapytać czy jest możliwość zrobienia w domowych warunkach kabanosów bez azotynów? Czy mógłby ktoś wrzucić przepis?A czytałeś co tam jest zamiast azotynów? Pewnie ze trzy rzędy E. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-364693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Właśnie nie, mięso, sól, przyprawy i alginian sodu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-364698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Właśnie nie, mięso, sól, przyprawy i alginian sodu. alginiam sodu, mleczan wapnia, celuloza, chlorek wapnia, przeciwutleniacze E301 i E316, wzmacniacz smaku E621 oraz substancja konserwujaca E250. Pełny skład:) To są jedne z lepszych kabanosów ale czy nie wystarczy zastąpić PS mieszanka PS/S 25/75 jak się tak boisz azotynów:) Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-364699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Sivon to nie te kabanosy, ja jestem przeczulony na punkcie listy E i czytam każdy skład, nie wybrałbym kabanosów z glutaminianem sodu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-364701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.