Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy jest możliwe robienie wędlin bez azotanów i azotynów?

tak, ale ich bezpieczeństwo mikrobiologiczne, wygląd(zazwyczaj) i smak (rzecz gustu) są obniżone....

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324168
Udostępnij na innych stronach

To jest temat rzeka...

wszystko zależy od wielu czynników... począwszy od stopnia zasolenia, poprzez sposób obróbki, warunków przechowywania etc.

nie można generalizować - każdy produkt będzie inny

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324172
Udostępnij na innych stronach

Przestańmy już tak demonizować te azotany /azotyny/ w  wędlinach - oczywiście wszędzie powinno się je minimalizować, ale  dla człowieka  większym  zagrożeniem zdrowotnym jest ich obecność w warzywach !

Akmis978, a czy wiesz, że używa się ich również (celowo) do produkcji serów dojrzewających ?

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324194
Udostępnij na innych stronach

A ile takie wędliny bez związków azotowych mogą leżeć?

Dwa trzy dni wytrzyma, a potem... :cool: Saletry człowiek używa do konserwacji mięsa od około 10000 lat, ludzkość przetrwała.

:cool:

 

Przestańmy już tak demonizować te azotany /azotyny/ w wędlinach - oczywiście wszędzie powinno się je minimalizować, ale dla człowieka większym zagrożeniem zdrowotnym jest ich obecność w warzywach !

Podpisuję się pod tym, ach te zdrowe nowalijki. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324197
Udostępnij na innych stronach

Tak wiem i zawsze kupuję sery bez nich. Używa się ich, żeby bakterie coli miały tlen i nie powstają wzdęcia serów, ale azotany przekształcają się w azotyny. 

Ps. A ta ilość azotynów w mięsach jest duża?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324198
Udostępnij na innych stronach

O fermentacji masłowej też należy pamiętać !

 

 

Ps. A ta ilość azotynów w mięsach jest duża?

 

Jeśli naprawdę jesteś zainteresowany to odsyłam do strony głównej, bo zaczyna się tutaj  robić :tongue:  "Uniwersytet I Wieku"   :D  .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324207
Udostępnij na innych stronach

 

 

Saletry człowiek używa do konserwacji mięsa od około 10000 lat

 

Skąd to wiesz? Możesz podać źródło?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324212
Udostępnij na innych stronach

 

Saletry człowiek używa do konserwacji mięsa od około 10000 lat

 

Skąd to wiesz? Możesz podać źródło?

 

Może kolega pamięta po prostu  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324213
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że Pis się nie obrazi. :D Źródło: "Odyseja" Homera (IX/VIII w p.n.e.), oraz Arystofanes (V/IV w p.n.e.).


Dodam kilka ciekawostek, o których się raczej nie mówi.

Czy wiecie, że w Egipcie, na przykład nie spożywano mięsa krów, bo były poświęcone Izydzie ani świń, które uważano za  zwierzęta nieczyste? Zwierzęta te były składane w ofierze bogom pod warunkiem, że były zdrowe.

A na ziemiach polskich do IX w. p.n.e. raczono się głównie upolowaną dziczyzną oraz mięsem chowanego na swoje potrzeby bydła, choć mieszkańcy podgrodzia wawelskiego nie pogardzali także psiną?

Jeszcze jedna ciekawostka. W Rzymie działały stowarzyszenia rzeźników. Już wtedy musiały istnieć przepisy sanitarne, skoro w dokumentach ze 164 r. p.n.e. odnotowano, że ukarano rzeźników sprzedających mięso wcześniej nie przebadane. 

Rzymianie znali wiele gatunków wędlin, które po odpowiednim przygotowaniu (solenie, peklowanie, wędzenie, suszenie) rozsyłali do swoich podbitych prowincji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324215
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324219
Udostępnij na innych stronach

Skąd to wiesz? Możesz podać źródło?

Może kolega pamięta po prostu

No w szkole nas uczyli, kiedy i gdzie, z tego to co pamiętam to złoża azotanu sodu w Chile, Peru, Egipcie i Kazachstanie.

No i rzecz najważniejsza jaką pamiętam - azotany sodu i potasu od zawsze służyły do konserwowania mięsa, zabezpieczały przed

tworzeniem się jadu kiełbasianego. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324227
Udostępnij na innych stronach

eeee, rozczarowałem się ;)  te źródła podają raptem 6000 lat .... a gdzie 10 0000, o których wspomina pis?

te 4000 lat różnicy to bardzo ciekawy okres, początek neolitu, osiadłego trybu życia, rolnictwa, hodowli zwierząt ....

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324229
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że Pis sięgnie do swoich materiałów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324232
Udostępnij na innych stronach

Uważaj żeby nie wyciągnął "czarnej teczki"  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-324233
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Witam ponownie.

Znalazłem ostatnio w sklepach kabanosy wieprzowe bez dodatku azotynów Henryka Kani. Chciałbym zapytać czy jest możliwość zrobienia w domowych warunkach kabanosów bez azotynów? Czy mógłby ktoś wrzucić przepis?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-364687
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałbym zapytać czy jest możliwość zrobienia w domowych warunkach kabanosów bez azotynów? Czy mógłby ktoś wrzucić przepis?

 

Rozwiązanie Twojego problemu jest banalne rób jak klasyczne kabanosy ale na samej soli ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-364690
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie.

Znalazłem ostatnio w sklepach kabanosy wieprzowe bez dodatku azotynów Henryka Kani. Chciałbym zapytać czy jest możliwość zrobienia w domowych warunkach kabanosów bez azotynów? Czy mógłby ktoś wrzucić przepis?

A czytałeś co tam jest zamiast azotynów? Pewnie ze trzy rzędy E.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-364693
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie nie, mięso, sól, przyprawy i alginian sodu.

 

:) alginiam sodu, mleczan wapnia, celuloza, chlorek wapnia, przeciwutleniacze E301 i E316, wzmacniacz smaku E621 oraz substancja konserwujaca E250. Pełny skład:) To są jedne z lepszych kabanosów ale czy nie wystarczy zastąpić PS mieszanka PS/S 25/75 jak się tak boisz azotynów:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/#findComment-364699
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.