Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 145
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

My nie dla kosztów, lecz przyjemności "bawimy się" w "produkcję". Wszyscy Ci, którzy myśla o fortunie, to (moim zdaniem) pomylili forum :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-328914
Udostępnij na innych stronach

"czasłem"  tydzień temu wojskową zgodnie z przepisem , koszt wg. cen zakupu mięsa i pozostałych składników to 13,50 zł za kg więc nie przesadzajcie ze droga w tej klasie kiełbasy .. poza tym smak wykintny i dzikuję za inspirację do wyrobu :)

Edytowane przez DUCH

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-329775
Udostępnij na innych stronach

Oj czytam i coś mi to nie pasuję

Jeżeli koszt kiełbasy oscyluje poniżej 20zł/kg i ktoś powie, że to drogo, to ja mam pytanie co taki ktoś do tej pory jadał ?? [["Śląską" z marketu za 10zł ?? brrr aż boje się pomyśleć jak to smakuje]]  Kiełbasa w której wiemy co jest, z czego jest zrobiona  i tak która może wisieć w spiżarni miesiąc po niżej 20zł toż to jak za darmo.

Jeszcze powiedzie mi, że cena szynki (bez polepszaczy gdzie wydajność jest w granicach 75 -80%) w granicy 16 - 20zł/kg jest wysoko to już ręce mi opadną.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-329785
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Składniki:

 

Wołowina II kl. 1,25kg

 

attachicon.gifWojskowa - II wołowa.jpg

 

Wieprzowina I kl – (u mnie szynka) – 1 kg

 

attachicon.gifWojskowa - I wieprzowa szynka.jpg

 

Wieprzowina II kl. – (u mnie wp II 70/30) – 2,5 kg

 

attachicon.gifWojskowa - II wieprzowa.jpg

 

Tłuszcz wp. – 0,5 kg ( u mnie bez, dodane 0,5 kg wp. II)

Peklosól 17- 20 g /kg– (u mnie 18g/kg)

Czosnek świeży – 1 g/kg

Pieprz czarny mielony – 1 g/kg

 

Peklowanie 48 h

 

Mielenie – wołowina 2 razy na najmniejszym sitku (+ 50-60% wody lub lodu)

Reszta na sitku 8 mm

 

Jelita wieprzowe 32+

 

Osadzałem 2,5 h w temp. pokojowej

 

Osuszałem godzinę w temp. 55 st.

 

Wędziłem 1,5h w temp. 35-40 st. i 1 h w temp. 55- 60 st.

 

Zamiast podpieczenia  na koniec, parzyłem 25 min. do osiągnięcia w środku 72 st. ( wg receptury jest tylko parzenie)

 

Powtórne wędzenie: dymem o temp. 40-45 % przez  1)2 godz. i teraz nie wiem czy chodzi o 1/2 godz. czy to nie za krótko żeby miało sens, czy miało być 1-2 godz ???

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342543
Udostępnij na innych stronach

@paweljack

 

Nie wiem skąd masz przepis, ale ja mam jedno wedzenie. Robiłam już 3 razy tą kiełbasę. Zamiast parzenia można na koniec wedzenia podpiec, tak robiłam i wyszło bardzo dobrze, tak jest u mnie w przepisie.. Najlepiej  gdyby sie FACHOWIEC  wypowiedział bo ja się też szykuję z zamiarem robienia tej kiełbasy i fajnie by było sobie ustabilizowac konkretnie ten przepis.

Mój przepis pochodzi ze STRONY GŁÓWNEJ.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342610
Udostępnij na innych stronach

@paweljack

 

Nie wiem skąd masz przepis, ale ja mam jedno wedzenie.

To oryginalna receptura inne są po zmianach. Ja też robiłem trochę inaczej, co widać na początku tematu. Nie mogę na stronie głównej go znaleźć.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342620
Udostępnij na innych stronach

Teraz też szukałam i niestety nie widzę. Gdyby Tobie zależało, mogę napisać, mam ten przepis wydrukowany.

 

Cyt. dotyczący wędzenia.

Wędzimy na ogólnych zasadach, można na koniec podpiec.

Prosta i smaczna kiełbasa wg przepisu zatwierdzonego przez Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego z 01. 09.1952r. do produkcji wyłącznie dla wojska.

Wydajność przeciętna 98%, zawartość wody w gotowym produkcie do 6%.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342661
Udostępnij na innych stronach

Teraz też szukałam i niestety nie widzę. Gdyby Tobie zależało, mogę napisać, mam ten przepis wydrukowany.

 

Cyt. dotyczący wędzenia.

Wędzimy na ogólnych zasadach, można na koniec podpiec.

Prosta i smaczna kiełbasa wg przepisu zatwierdzonego przez Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego z 01. 09.1952r. do produkcji wyłącznie dla wojska.

Wydajność przeciętna 98%, zawartość wody w gotowym produkcie do 6%.

Nie dzięki Basiu. To ten sam przepis tylko widocznie ktoś coś dodał od siebie. Pozdrawiam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342662
Udostępnij na innych stronach

W takim razie zaczekam, może się wyjaśni jak to z tym wędzeniem ma być. Sama jestem ciekawa, kiełbasa jest smaczna i godna robienia :)

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342665
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powtórne wędzenie: dymem o temp. 40-45 % przez  1)2 godz.

Paweł na logikę 1-2 h.

Co da wędzenie w takiej temperaturze przez 1/2 h ?

Raczej nic. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342672
Udostępnij na innych stronach

W tekście omylono chłodzenie po parzeniu . Drugie wędzenie 1-2 godz. Analizując tekst autor czas- pół godziny wyżej pisze cyframi - 0,5 godz.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342697
Udostępnij na innych stronach

 

Powtórne wędzenie: dymem o temp. 40-45 % przez  1)2 godz.

Paweł na logikę 1-2 h.

Co da wędzenie w takiej temperaturze przez 1/2 h ?

Raczej nic. 

Różne rzeczy się czyta jak to np. http://www.tradismak.pl/pl/c/Trociny%2C-zrebki/87, może też można w drugą stronę, lepiej się upewnić.

W tekście omylono chłodzenie po parzeniu . Drugie wędzenie 1-2 godz. Analizując tekst autor czas- pół godziny wyżej pisze cyframi - 0,5 godz.

Dziękuję.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342712
Udostępnij na innych stronach

nie wazne ile wody nalejesz bo i tak wyparuje chyba ze nawalisz jakichs innych prochów do zatrzymania wody tynu "nomina" a wody mozna lac ile trzeba zeby połaczyc skladniki razem ja tak robie i po uwedzeniu zawsze mam tyle gotowego produktu ile mialem wsadu miesa bez dodatku wody.... chyba ze mace jakies geniale pomysly jak zatrzymac wode w kielbasie . nie mowie tu o zimnym wedzeniu ;) nie mam czasu na to ;)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-343531
Udostępnij na innych stronach

Szukasz genialnego wzrostu wydajności ... ?

Wielofosforany ... ?

 

Ps

Z tym ile wody wlejesz to troszkę przesadziłeś ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-343578
Udostępnij na innych stronach

nie wazne ile wody nalejesz bo i tak wyparuje chyba ze nawalisz jakichs innych prochów do zatrzymania wody tynu "nomina" a wody mozna lac ile trzeba zeby połaczyc skladniki razem ja tak robie i po uwedzeniu zawsze mam tyle gotowego produktu ile mialem wsadu miesa bez dodatku wody.... chyba ze mace jakies geniale pomysly jak zatrzymac wode w kielbasie . nie mowie tu o zimnym wedzeniu ;) nie mam czasu na to ;)

Pozdrawiam

Ja robię wg receptury - z 1952 r., więc chyba robisz inną kiełbasę i nie wiem o czym piszesz. Myślę też, że nie rozumiesz po co i w którym momencie dolewa się wody. Może opisz swój cykl produkcji, to cokolwiek się rozjaśni. Pozdrawiam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344065
Udostępnij na innych stronach

No to mnie Pawle namówiłeś  :D  Mięsko zakupione i właśnie się pekluje. W niedzielę (niestety jedyny w miarę wolny dzień od pracy dzieci i całej reszty) będę robił. Jak czegoś nie pokręcę i wyjdzie to co ma wyjść to będzie to temat na najbliższą spółdzielnię  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344387
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na stronie ósmej Twojego pdf wyczytałem, że wody ma być w kiełbasie do 60% ????  
 

 

WYMAGNIA CHEMICZNE to nie RECEPTURA!

 

Na zawartość wody w gotowynm produkcie składa się woda zawarta w surowym mięsie + woda dodana w procesie produkcyjnym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344396
Udostępnij na innych stronach

Z tego co kojarzę to 50-60% dodatku wody ale w stosunku do wołowiny było a nie do masy farszu ;) taki mały szczegół ;)

  • Like 1

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344401
Udostępnij na innych stronach

Ktoś myli zawartość wody w mięsie z wodą dodawaną w czasie produkcji .

 Tak przedstawia się zawartość wody w mięsie dla poszczególnych klas mięsa drobnego- dane z działu mięso

post-39869-0-42888700-1396607659.jpg

Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344402
Udostępnij na innych stronach

Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.

Dziękuję DZIADKU. Twoja ocena to dla mnie największe wyróżnienie. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344405
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ktoś myli zawartość wody w mięsie z wodą dodawaną w czasie produkcj

 

woda w mięsie + woda dodana w produkcji - ubytki wody podczas osuszania i wędzenia = woda w gotowym produkcie .

 

Określenie do 60% - dotyczy wody w gotowyn produkcie  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344408
Udostępnij na innych stronach

No to mnie Pawle namówiłeś  :D  Mięsko zakupione i właśnie się pekluje. W niedzielę (niestety jedyny w miarę wolny dzień od pracy dzieci i całej reszty) będę robił. Jak czegoś nie pokręcę i wyjdzie to co ma wyjść to będzie to temat na najbliższą spółdzielnię  :cool:

Polecam, bo to smaczna kiełbasa.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344426
Udostępnij na innych stronach

Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.

http://emotikona.pl/emotikony/pic/46dance.gif       

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344448
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.