grzes80 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Stycznia 2014 fajny przepis moze tez się skusze.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-328556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Stycznia 2014 My nie dla kosztów, lecz przyjemności "bawimy się" w "produkcję". Wszyscy Ci, którzy myśla o fortunie, to (moim zdaniem) pomylili forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-328914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacobs Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Stycznia 2014 zgadza sie nie dla "kasy", ale jest to dla tych którzy by chcieli coś ugrać na tym forum dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-329722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) "czasłem" tydzień temu wojskową zgodnie z przepisem , koszt wg. cen zakupu mięsa i pozostałych składników to 13,50 zł za kg więc nie przesadzajcie ze droga w tej klasie kiełbasy .. poza tym smak wykintny i dzikuję za inspirację do wyrobu Edytowane 27 Stycznia 2014 przez DUCH Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-329775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Oj czytam i coś mi to nie pasujęJeżeli koszt kiełbasy oscyluje poniżej 20zł/kg i ktoś powie, że to drogo, to ja mam pytanie co taki ktoś do tej pory jadał ?? [["Śląską" z marketu za 10zł ?? brrr aż boje się pomyśleć jak to smakuje]] Kiełbasa w której wiemy co jest, z czego jest zrobiona i tak która może wisieć w spiżarni miesiąc po niżej 20zł toż to jak za darmo.Jeszcze powiedzie mi, że cena szynki (bez polepszaczy gdzie wydajność jest w granicach 75 -80%) w granicy 16 - 20zł/kg jest wysoko to już ręce mi opadną. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-329785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Marca 2014 Składniki: Wołowina II kl. 1,25kg Wojskowa - II wołowa.jpg Wieprzowina I kl – (u mnie szynka) – 1 kg Wojskowa - I wieprzowa szynka.jpg Wieprzowina II kl. – (u mnie wp II 70/30) – 2,5 kg Wojskowa - II wieprzowa.jpg Tłuszcz wp. – 0,5 kg ( u mnie bez, dodane 0,5 kg wp. II)Peklosól 17- 20 g /kg– (u mnie 18g/kg)Czosnek świeży – 1 g/kgPieprz czarny mielony – 1 g/kg Peklowanie 48 h Mielenie – wołowina 2 razy na najmniejszym sitku (+ 50-60% wody lub lodu)Reszta na sitku 8 mm Jelita wieprzowe 32+ Osadzałem 2,5 h w temp. pokojowej Osuszałem godzinę w temp. 55 st. Wędziłem 1,5h w temp. 35-40 st. i 1 h w temp. 55- 60 st. Zamiast podpieczenia na koniec, parzyłem 25 min. do osiągnięcia w środku 72 st. ( wg receptury jest tylko parzenie) Powtórne wędzenie: dymem o temp. 40-45 % przez 1)2 godz. i teraz nie wiem czy chodzi o 1/2 godz. czy to nie za krótko żeby miało sens, czy miało być 1-2 godz ??? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Marca 2014 @paweljack Nie wiem skąd masz przepis, ale ja mam jedno wedzenie. Robiłam już 3 razy tą kiełbasę. Zamiast parzenia można na koniec wedzenia podpiec, tak robiłam i wyszło bardzo dobrze, tak jest u mnie w przepisie.. Najlepiej gdyby sie FACHOWIEC wypowiedział bo ja się też szykuję z zamiarem robienia tej kiełbasy i fajnie by było sobie ustabilizowac konkretnie ten przepis.Mój przepis pochodzi ze STRONY GŁÓWNEJ. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Marca 2014 @paweljack Nie wiem skąd masz przepis, ale ja mam jedno wedzenie.To oryginalna receptura inne są po zmianach. Ja też robiłem trochę inaczej, co widać na początku tematu. Nie mogę na stronie głównej go znaleźć. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Marca 2014 Teraz też szukałam i niestety nie widzę. Gdyby Tobie zależało, mogę napisać, mam ten przepis wydrukowany. Cyt. dotyczący wędzenia.Wędzimy na ogólnych zasadach, można na koniec podpiec.Prosta i smaczna kiełbasa wg przepisu zatwierdzonego przez Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego z 01. 09.1952r. do produkcji wyłącznie dla wojska.Wydajność przeciętna 98%, zawartość wody w gotowym produkcie do 6%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Marca 2014 Teraz też szukałam i niestety nie widzę. Gdyby Tobie zależało, mogę napisać, mam ten przepis wydrukowany. Cyt. dotyczący wędzenia.Wędzimy na ogólnych zasadach, można na koniec podpiec.Prosta i smaczna kiełbasa wg przepisu zatwierdzonego przez Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego z 01. 09.1952r. do produkcji wyłącznie dla wojska.Wydajność przeciętna 98%, zawartość wody w gotowym produkcie do 6%.Nie dzięki Basiu. To ten sam przepis tylko widocznie ktoś coś dodał od siebie. Pozdrawiam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Marca 2014 W takim razie zaczekam, może się wyjaśni jak to z tym wędzeniem ma być. Sama jestem ciekawa, kiełbasa jest smaczna i godna robienia Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Marca 2014 Powtórne wędzenie: dymem o temp. 40-45 % przez 1)2 godz. Paweł na logikę 1-2 h.Co da wędzenie w takiej temperaturze przez 1/2 h ?Raczej nic. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Marca 2014 W tekście omylono chłodzenie po parzeniu . Drugie wędzenie 1-2 godz. Analizując tekst autor czas- pół godziny wyżej pisze cyframi - 0,5 godz. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Marca 2014 Powtórne wędzenie: dymem o temp. 40-45 % przez 1)2 godz.Paweł na logikę 1-2 h.Co da wędzenie w takiej temperaturze przez 1/2 h ?Raczej nic. Różne rzeczy się czyta jak to np. http://www.tradismak.pl/pl/c/Trociny%2C-zrebki/87, może też można w drugą stronę, lepiej się upewnić. W tekście omylono chłodzenie po parzeniu . Drugie wędzenie 1-2 godz. Analizując tekst autor czas- pół godziny wyżej pisze cyframi - 0,5 godz.Dziękuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-342712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr'80 Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Marca 2014 nie wazne ile wody nalejesz bo i tak wyparuje chyba ze nawalisz jakichs innych prochów do zatrzymania wody tynu "nomina" a wody mozna lac ile trzeba zeby połaczyc skladniki razem ja tak robie i po uwedzeniu zawsze mam tyle gotowego produktu ile mialem wsadu miesa bez dodatku wody.... chyba ze mace jakies geniale pomysly jak zatrzymac wode w kielbasie . nie mowie tu o zimnym wedzeniu nie mam czasu na to Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-343531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Marca 2014 Szukasz genialnego wzrostu wydajności ... ? Wielofosforany ... ? Ps Z tym ile wody wlejesz to troszkę przesadziłeś Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-343578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 nie wazne ile wody nalejesz bo i tak wyparuje chyba ze nawalisz jakichs innych prochów do zatrzymania wody tynu "nomina" a wody mozna lac ile trzeba zeby połaczyc skladniki razem ja tak robie i po uwedzeniu zawsze mam tyle gotowego produktu ile mialem wsadu miesa bez dodatku wody.... chyba ze mace jakies geniale pomysly jak zatrzymac wode w kielbasie . nie mowie tu o zimnym wedzeniu nie mam czasu na to PozdrawiamJa robię wg receptury - z 1952 r., więc chyba robisz inną kiełbasę i nie wiem o czym piszesz. Myślę też, że nie rozumiesz po co i w którym momencie dolewa się wody. Może opisz swój cykl produkcji, to cokolwiek się rozjaśni. Pozdrawiam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 No to mnie Pawle namówiłeś Mięsko zakupione i właśnie się pekluje. W niedzielę (niestety jedyny w miarę wolny dzień od pracy dzieci i całej reszty) będę robił. Jak czegoś nie pokręcę i wyjdzie to co ma wyjść to będzie to temat na najbliższą spółdzielnię Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Na stronie ósmej Twojego pdf wyczytałem, że wody ma być w kiełbasie do 60% ???? WYMAGNIA CHEMICZNE to nie RECEPTURA! Na zawartość wody w gotowynm produkcie składa się woda zawarta w surowym mięsie + woda dodana w procesie produkcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Z tego co kojarzę to 50-60% dodatku wody ale w stosunku do wołowiny było a nie do masy farszu taki mały szczegół 1 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Ktoś myli zawartość wody w mięsie z wodą dodawaną w czasie produkcji . Tak przedstawia się zawartość wody w mięsie dla poszczególnych klas mięsa drobnego- dane z działu mięsoPaweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała. Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.Dziękuję DZIADKU. Twoja ocena to dla mnie największe wyróżnienie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Ktoś myli zawartość wody w mięsie z wodą dodawaną w czasie produkcj woda w mięsie + woda dodana w produkcji - ubytki wody podczas osuszania i wędzenia = woda w gotowym produkcie . Określenie do 60% - dotyczy wody w gotowyn produkcie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 No to mnie Pawle namówiłeś Mięsko zakupione i właśnie się pekluje. W niedzielę (niestety jedyny w miarę wolny dzień od pracy dzieci i całej reszty) będę robił. Jak czegoś nie pokręcę i wyjdzie to co ma wyjść to będzie to temat na najbliższą spółdzielnię Polecam, bo to smaczna kiełbasa. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Paweljack- Twoja k. wojskowa była wspaniała.http://emotikona.pl/emotikony/pic/46dance.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-344448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.