Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

w jelita, słoiki, w co tam chcesz. Jeżeli chodzi o jelita to raczej o większej średnicy, naturalne i sztuczne ( od 32 wzwyż).  Jak poczytasz przepis to w każdym autor podaje w co nabija. Samo nabijanoie to proponuje Ci nadziewarkę. Ręczne nabijanie jest raczej trudne, choć nie niemożliwe. Powodzenia! :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-459347
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam, Mama takie pytanie czy to 18 g soli na 1 kg mięsa to liczymy do wagi mięsa surowego czy ugotowanego? Ja policzyłem do wagi mięsa  surowego i masa jest jeszcze przed parzeniem i dymieniem ale jest strasznie słona, jeżeli tak zostanie do końca to będzie chyba niejadalna. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-508350
Udostępnij na innych stronach

Witam, Mama takie pytanie czy to 18 g soli na 1 kg mięsa to liczymy do wagi mięsa surowego czy ugotowanego? Ja policzyłem do wagi mięsa  surowego i masa jest jeszcze przed parzeniem i dymieniem ale jest strasznie słona, jeżeli tak zostanie do końca to będzie chyba niejadalna. 

Witaj, tak jak jest napisane :

 

 

Przygotowanie:

 

Ugotować do miękkości  około 1 h umytą cielęcinę, podgardle, wieprzowinę i cebulę.

Pod koniec gotowania włożyć na 10 min. umytą do sparzenia wątrobę.

 

Wszystko zmielić na najdrobniejszym sitku dwa razy. Wymieszać z przyprawami.

 A oprócz tego, podczas parzenia część soli zostanie w wodzie.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-508354
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Witam i ja po udanych kielbasach tak twierdzą domownicy:)

Chciał bym zrobić pasztetowa z przepisu Pawła

Mam kilka pytań czy zamiast słoniny można dodać tylko podgarlde?

I czy podgarlde parzymy razem z mięsem?

Bo doczytałem że słoninę mielimy surową

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-544298
Udostępnij na innych stronach

Mam kilka pytań czy zamiast słoniny można dodać tylko podgarlde?

Witaj. Myślę, że możesz dać samego podgardla. Jest w składzie, więc będzie go więcej. 

A reszta jak w recepturze na początku tematu:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-544313
Udostępnij na innych stronach

Paweł dzięki za odpowiedź to mój pierwszy podrobowy wyrób i nareszcie udało mi się zdobyć podgarlde i faktycznie smak kiełbas całkiem się zmienił na positiv:)

Teraz czas na pasztetowa i teraz zastanawiam się czy nadziewać w jelita wieprzowe jak do kiełbasy tworząc wianki czy użyć cienkich osłonek poliamidowych?:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-544333
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

 

 

witam...jeżeli dodam boczku ( o ile można ) to czy też gotować z mięsem ?

Witaj, a nie szkoda boczku?  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591294
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tym razem z tego co było w lodówce: 1 kg II kl wp. 2 kg IV wp i różnych takich z rozbioru 1,2 podgardla 1,3 wątroby wieprzowej

Paweł, napisałeś tutaj 2kg IV wp i różnych takich z rozbioru. Chciałem zapytać czy w takiej sytuacji te "z rozbioru" masz świeże czy po rozbiorach to co zostaje mrozisz, a następnie dopiero jak się uzbiera więcej to odmrażasz i robisz tą wątrobiankę?

Chodzi mi o to czy po rozbiorach można mrozić "resztki", a jak się uzbiera to przeznaczyć je na wątrobiankę, czy robić ją tylko ze świeżych produktów.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591435
Udostępnij na innych stronach

 

 

to co zostaje mrozisz, a następnie dopiero jak się uzbiera więcej to odmrażasz i robisz tą wątrobiankę?

Tak robię. Czasem robię wątrobiankę, czasem pasztet, konserwy. Podobnie robię z III wieprzową i II wołową, jak mam więcej, też mrożę. Do białej używam świeżego mięsa w całości.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591436
Udostępnij na innych stronach

O właśnie, o to mi chodziło. Im dłużej łażę po forum tym efektywniej wiem jak wykorzystać prosiaczka :D

Często albo nic nie odcinałem aby nie marnować mięsa albo wyrzucałem to co odciąłem :facepalm:  

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591437
Udostępnij na innych stronach

 

 

albo wyrzucałem to co odciąłem

Wyrzucać? Nie masz psa chociaż?  :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591438
Udostępnij na innych stronach

 

 

Im dłużej łażę po forum tym efektywniej wiem jak wykorzystać prosiaczka

 

To jeszcze Ci coś podpowiem.Jak nie wykorzystujesz kości z rozbioru na wywary to możesz je ugotować ,obrać z mięsa mięso zamrozić i jak znalazł do wątrobianki. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591441
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyrzucać? Nie masz psa chociaż? :)

Mam psa i kota. No tak, nie sprecyzowałem. Nie wyrzucałem do kosza tylko najczęściej podgotowane z kaszą dla Psa. Ale ile kaszy może jeść :laugh:


[Dodano: 09 mar 2018 - 13:05]

 

 

To jeszcze Ci coś podpowiem.Jak nie wykorzystujesz kości z rozbioru na wywary to możesz je ugotować ,obrać z mięsa mięso zamrozić i jak znalazł do wątrobianki.

O widzisz. Dzięki. :)

Na razie jestem na etapie zbierania kości na coś a'la demi glace ( piszę a'la, bo któraś z koleżanek robi coś takowego, ale nie zapisałem stronki więc nie jestem pewien czy to było typowo demi glace. Pisała że zbiera różnego rodzaju kości, mrozi i jak uzbiera odpowiednią ilość to robi... no właśnie i tutaj urwał mi się film :facepalm: ) Nie wiem czy to przypadkiem nie halusia opisywała, ale na razie jestem na etapie zbierania więc nie panikuję he,he

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591449
Udostępnij na innych stronach

demi glace

Ale to kości cielęce i wołowe ewentualnie. Chyba że "Ala". :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591450
Udostępnij na innych stronach

No właśnie Paweł, i tu jest pies pogrzebany :facepalm:

Coś przeczytałem, pomyślałem że fajny pomysł i d...a nie zapisałem strony. A że było to w pracy między klientami to nawet nie wiem u kogo w temacie to było.

Wiem tylko że była to kobieta i pisała że zbiera wszystkie kości, mrozi i jak się uzbiera ... koniec, amba :cry:


[Dodano: 09 mar 2018 - 13:56]

Nawet do końca nie wiem co to miał być za produkt końcowy :blush:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591452
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nawet do końca nie wiem co to miał być za produkt końcowy

Baza do sosów. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591454
Udostępnij na innych stronach

Pawełjack Super wyrób  :clap: muszę spróbować tylko jak z tym boczkiem zamiast podgardla (podgardle raczej  nie do zdobycia) gotować ?

czy wykroić grubsze kawałki słoniny jak się da i je zmielić 2x na surowo ?

I jeszcze takie pytanie czy mielenie odbywa sie ostygniętego mięsa czy jeszcze lekutko ciepławego bo ono dębieje później a wcześniej z kolei puści soki i zastanawiam się czy ma to wpływ.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591455
Udostępnij na innych stronach

Zapewne.

Dobra, nie będziemy zaśmiecać Twojego tematu wątrobianki jakimiś kośćmi. Jak ludziska powrócą ze zlotu to rzucę pytanie w dziale dla początkujących i albo odnajdę autora albo posprzątam zamrażalnik :D

Pousuwaj jak możesz co zbędne posty i przepraszam :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591457
Udostępnij na innych stronach

Wrobel. to chyba masz mnie albo Chudziakna mysli. Zwyklekiedy robie rosol czy inna zupe ,to obieram wlasnie mieso z kosci i mroze.Kiedy przyjdzie pora to wlasnierobie z tego pasztety.A zeprzepisy to takie bardziej oczne tomamrozne smaki. Czasem bardziej cielecy, czasem drobiowy  czasem wiecej od wieprzowiny. Jednak zawsze sa miesa mieszane. Wiesz tak na "bogato"  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591480
Udostępnij na innych stronach

 

 

Składniki: Łopatka - 1 kg Cielęcina – 0,5 kg Podgardle – 0,5 kg Wątroba wp - 0,5 kg Słonina surowa – 0,5 kg Sól – 18 g/kg Pieprz - 1 g/ kg Majeranek – 2 g/kg 1 cebula 0,5 szklanki bulionu Przygotowanie: Ugotować do miękkości około 1 h umytą cielęcinę, podgardle, wieprzowinę i cebulę. Pod koniec gotowania włożyć na 10 min. umytą do sparzenia wątrobę. Wszystko zmielić na najdrobniejszym sitku dwa razy. Wymieszać z przyprawami.

 

 

Parzyć w temp. 85 st. 50 minut. Wystudzić.

 

 

 

Przepis pochodzi z książki "Mięsa, kiełbasy, wędliny"

 

Taki oto przepis dziś zobaczyłem - nie dziwię się, że potem jest tyle pytań jak wykonać....  to..... , by nie śmiecić w temacie to zagaję tutaj...

 

Książka mięsa, kiełbasy, wędliny - nie kojarzę pozycji, ale jeśli wszystkie przepisy są takie, mówi się trudno....

 

Na początek pytanie nowicjusza - to ile ma być tej soli  - bo nie bardzo wiem?   :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591503
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.