kotunia Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 29 Listopada 2015 w jelita, słoiki, w co tam chcesz. Jeżeli chodzi o jelita to raczej o większej średnicy, naturalne i sztuczne ( od 32 wzwyż). Jak poczytasz przepis to w każdym autor podaje w co nabija. Samo nabijanoie to proponuje Ci nadziewarkę. Ręczne nabijanie jest raczej trudne, choć nie niemożliwe. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-459347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmichall84 Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 30 Lipca 2016 Witam, Mama takie pytanie czy to 18 g soli na 1 kg mięsa to liczymy do wagi mięsa surowego czy ugotowanego? Ja policzyłem do wagi mięsa surowego i masa jest jeszcze przed parzeniem i dymieniem ale jest strasznie słona, jeżeli tak zostanie do końca to będzie chyba niejadalna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-508350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 30 Lipca 2016 (edytowane) Witam, Mama takie pytanie czy to 18 g soli na 1 kg mięsa to liczymy do wagi mięsa surowego czy ugotowanego? Ja policzyłem do wagi mięsa surowego i masa jest jeszcze przed parzeniem i dymieniem ale jest strasznie słona, jeżeli tak zostanie do końca to będzie chyba niejadalna. Witaj, tak jak jest napisane : Przygotowanie: Ugotować do miękkości około 1 h umytą cielęcinę, podgardle, wieprzowinę i cebulę.Pod koniec gotowania włożyć na 10 min. umytą do sparzenia wątrobę. Wszystko zmielić na najdrobniejszym sitku dwa razy. Wymieszać z przyprawami. A oprócz tego, podczas parzenia część soli zostanie w wodzie. Edytowane 30 Lipca 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-508354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 15 Marca 2017 Witam i ja po udanych kielbasach tak twierdzą domownicy:) Chciał bym zrobić pasztetowa z przepisu Pawła Mam kilka pytań czy zamiast słoniny można dodać tylko podgarlde?I czy podgarlde parzymy razem z mięsem?Bo doczytałem że słoninę mielimy surową Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-544298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) Mam kilka pytań czy zamiast słoniny można dodać tylko podgarlde?Witaj. Myślę, że możesz dać samego podgardla. Jest w składzie, więc będzie go więcej. A reszta jak w recepturze na początku tematu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/ Edytowane 15 Marca 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-544313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 15 Marca 2017 Paweł dzięki za odpowiedź to mój pierwszy podrobowy wyrób i nareszcie udało mi się zdobyć podgarlde i faktycznie smak kiełbas całkiem się zmienił na positiv:)Teraz czas na pasztetowa i teraz zastanawiam się czy nadziewać w jelita wieprzowe jak do kiełbasy tworząc wianki czy użyć cienkich osłonek poliamidowych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-544333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miłosz Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 7 Marca 2018 (edytowane) witam...jeżeli dodam boczku ( o ile można ) to czy też gotować z mięsem ? Edytowane 7 Marca 2018 przez Miłosz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 7 Marca 2018 witam...jeżeli dodam boczku ( o ile można ) to czy też gotować z mięsem ? Witaj, a nie szkoda boczku? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 9 Marca 2018 Tym razem z tego co było w lodówce: 1 kg II kl wp. 2 kg IV wp i różnych takich z rozbioru 1,2 podgardla 1,3 wątroby wieprzowej Paweł, napisałeś tutaj 2kg IV wp i różnych takich z rozbioru. Chciałem zapytać czy w takiej sytuacji te "z rozbioru" masz świeże czy po rozbiorach to co zostaje mrozisz, a następnie dopiero jak się uzbiera więcej to odmrażasz i robisz tą wątrobiankę?Chodzi mi o to czy po rozbiorach można mrozić "resztki", a jak się uzbiera to przeznaczyć je na wątrobiankę, czy robić ją tylko ze świeżych produktów. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 9 Marca 2018 to co zostaje mrozisz, a następnie dopiero jak się uzbiera więcej to odmrażasz i robisz tą wątrobiankę? Tak robię. Czasem robię wątrobiankę, czasem pasztet, konserwy. Podobnie robię z III wieprzową i II wołową, jak mam więcej, też mrożę. Do białej używam świeżego mięsa w całości. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 9 Marca 2018 O właśnie, o to mi chodziło. Im dłużej łażę po forum tym efektywniej wiem jak wykorzystać prosiaczka Często albo nic nie odcinałem aby nie marnować mięsa albo wyrzucałem to co odciąłem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 9 Marca 2018 albo wyrzucałem to co odciąłem Wyrzucać? Nie masz psa chociaż? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 9 Marca 2018 Im dłużej łażę po forum tym efektywniej wiem jak wykorzystać prosiaczka To jeszcze Ci coś podpowiem.Jak nie wykorzystujesz kości z rozbioru na wywary to możesz je ugotować ,obrać z mięsa mięso zamrozić i jak znalazł do wątrobianki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 9 Marca 2018 Wyrzucać? Nie masz psa chociaż? Mam psa i kota. No tak, nie sprecyzowałem. Nie wyrzucałem do kosza tylko najczęściej podgotowane z kaszą dla Psa. Ale ile kaszy może jeść [Dodano: 09 mar 2018 - 13:05] To jeszcze Ci coś podpowiem.Jak nie wykorzystujesz kości z rozbioru na wywary to możesz je ugotować ,obrać z mięsa mięso zamrozić i jak znalazł do wątrobianki. O widzisz. Dzięki. Na razie jestem na etapie zbierania kości na coś a'la demi glace ( piszę a'la, bo któraś z koleżanek robi coś takowego, ale nie zapisałem stronki więc nie jestem pewien czy to było typowo demi glace. Pisała że zbiera różnego rodzaju kości, mrozi i jak uzbiera odpowiednią ilość to robi... no właśnie i tutaj urwał mi się film ) Nie wiem czy to przypadkiem nie halusia opisywała, ale na razie jestem na etapie zbierania więc nie panikuję he,he Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) demi glaceAle to kości cielęce i wołowe ewentualnie. Chyba że "Ala". Edytowane 9 Marca 2018 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Marca 2018 No właśnie Paweł, i tu jest pies pogrzebany Coś przeczytałem, pomyślałem że fajny pomysł i d...a nie zapisałem strony. A że było to w pracy między klientami to nawet nie wiem u kogo w temacie to było.Wiem tylko że była to kobieta i pisała że zbiera wszystkie kości, mrozi i jak się uzbiera ... koniec, amba [Dodano: 09 mar 2018 - 13:56]Nawet do końca nie wiem co to miał być za produkt końcowy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Marca 2018 Nawet do końca nie wiem co to miał być za produkt końcowy Baza do sosów. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 9 Marca 2018 Pawełjack Super wyrób muszę spróbować tylko jak z tym boczkiem zamiast podgardla (podgardle raczej nie do zdobycia) gotować ?czy wykroić grubsze kawałki słoniny jak się da i je zmielić 2x na surowo ?I jeszcze takie pytanie czy mielenie odbywa sie ostygniętego mięsa czy jeszcze lekutko ciepławego bo ono dębieje później a wcześniej z kolei puści soki i zastanawiam się czy ma to wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 9 Marca 2018 Zapewne.Dobra, nie będziemy zaśmiecać Twojego tematu wątrobianki jakimiś kośćmi. Jak ludziska powrócą ze zlotu to rzucę pytanie w dziale dla początkujących i albo odnajdę autora albo posprzątam zamrażalnik Pousuwaj jak możesz co zbędne posty i przepraszam Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 9 Marca 2018 Wrobel. to chyba masz mnie albo Chudziakna mysli. Zwyklekiedy robie rosol czy inna zupe ,to obieram wlasnie mieso z kosci i mroze.Kiedy przyjdzie pora to wlasnierobie z tego pasztety.A zeprzepisy to takie bardziej oczne tomamrozne smaki. Czasem bardziej cielecy, czasem drobiowy czasem wiecej od wieprzowiny. Jednak zawsze sa miesa mieszane. Wiesz tak na "bogato" Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 9 Marca 2018 nie rozumie rosol robi sie z kosci Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 9 Marca 2018 Składniki: Łopatka - 1 kg Cielęcina – 0,5 kg Podgardle – 0,5 kg Wątroba wp - 0,5 kg Słonina surowa – 0,5 kg Sól – 18 g/kg Pieprz - 1 g/ kg Majeranek – 2 g/kg 1 cebula 0,5 szklanki bulionu Przygotowanie: Ugotować do miękkości około 1 h umytą cielęcinę, podgardle, wieprzowinę i cebulę. Pod koniec gotowania włożyć na 10 min. umytą do sparzenia wątrobę. Wszystko zmielić na najdrobniejszym sitku dwa razy. Wymieszać z przyprawami. Parzyć w temp. 85 st. 50 minut. Wystudzić. Przepis pochodzi z książki "Mięsa, kiełbasy, wędliny" Taki oto przepis dziś zobaczyłem - nie dziwię się, że potem jest tyle pytań jak wykonać.... to..... , by nie śmiecić w temacie to zagaję tutaj... Książka mięsa, kiełbasy, wędliny - nie kojarzę pozycji, ale jeśli wszystkie przepisy są takie, mówi się trudno.... Na początek pytanie nowicjusza - to ile ma być tej soli - bo nie bardzo wiem? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 10 Marca 2018 Wszystko przygotowane a w sklepie nie było wątróbki wieprzowej, muszę zrobić z drobiową Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 10 Marca 2018 Robiłem z drobiową - bardzo smaczna . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 10 Marca 2018 Robiłem z drobiową - bardzo smaczna . Ufff jak dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9205-w%C4%85trobianka-luksusowa-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-591533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.